Modul paljenja
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Modul paljenja
Zdravo.Da li znate imaju li lade modul paljenja ili tako nešto kao razvodnik paljenja,konkretno lada 110 1,6 16v 66kw 2003.U pitanju je bila neka diskusija na tu temu kod mene na poslu jer ja mislim da ove lade to nemaju.Koliko sam mogao da vidim kod moje lajke oni kablovi sa svećica tj.sa štapnih bobina idu na neki konektor tu ispod protokomera a sa tog konektora kable dalje idu prema kabini i ulaze u kabinu i verovatno idu na Ecu.Koja su vaša mišljenja.Pozdrav
-
Boki78
Re: Modul paljenja
Sam si odgovorio sebi, nemaju modul paljenja, umesto njega imaju stap bobine. Inace 11x nemaju nikakav razvodnik niti je modul paljenja razvodnik.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
A stapne bobine su u suštini DIS modul tako da, ne nemaju razvodink paljenja ali sve imaju modul sad samo zavisi izvedba da li je u jednom kućištu ili raščlanjen na 4 akod nekih auta je podeljen na dva
Hvala momci.Bruyoni ti kažeš da sve imaju modul i da zavisi od izvedbe kako su raspoređeni ali gde je to kućište ili dva sa modulom
-
Boki78
Kod tebe ne postoji kuciste sa modulom, modul ti se nalazi u 4 stap bobine.
Da stvar bude jasnija. Pre, recimo kod samare si imao razvodnu kapu, ruku i bobinu. Bobina je na signal sa komutatora slala struju na centralni vod razvodne kape, on prebacivao struju na ruku a ona na odgovarajuci izlaz na kapi, te preko odgovarajuceg kabla na svecicu. Prosta stvar, ali i dalje si imao zezalice sa tegicima, sa vakuum korektorom, curkanjem ulja u kapu, klimatanjem osovine razvodnika itd. Samo resenje iako je bas dugo bilo aktuelno nije bilo neka sreca poveca ...
Danas ima to sto Burjoni kaze DIS modul, tj Distributorless Ignition Systems tj sistem paljenja bez razvodnika. U modulu paljenja imas prakticno 4 bobine, a racunar ti salje signal svakoj kad koja da opali i sa njenog izlaza struja preko kabla ide na svecicu. Kod tebe je to drugacije, jer racunar bobini koja je na samoj svecici salje signal kad da okine.
Dakle ako je pitanje gde je razvodnik, odgovor je njega onakvog na kakav si mozda na starijem autu navikao nema nema, a njegovu ulogu je prezueo racunar.
Da stvar bude jasnija. Pre, recimo kod samare si imao razvodnu kapu, ruku i bobinu. Bobina je na signal sa komutatora slala struju na centralni vod razvodne kape, on prebacivao struju na ruku a ona na odgovarajuci izlaz na kapi, te preko odgovarajuceg kabla na svecicu. Prosta stvar, ali i dalje si imao zezalice sa tegicima, sa vakuum korektorom, curkanjem ulja u kapu, klimatanjem osovine razvodnika itd. Samo resenje iako je bas dugo bilo aktuelno nije bilo neka sreca poveca ...
Danas ima to sto Burjoni kaze DIS modul, tj Distributorless Ignition Systems tj sistem paljenja bez razvodnika. U modulu paljenja imas prakticno 4 bobine, a racunar ti salje signal svakoj kad koja da opali i sa njenog izlaza struja preko kabla ide na svecicu. Kod tebe je to drugacije, jer racunar bobini koja je na samoj svecici salje signal kad da okine.
Dakle ako je pitanje gde je razvodnik, odgovor je njega onakvog na kakav si mozda na starijem autu navikao nema nema, a njegovu ulogu je prezueo racunar.
Jasno Boki.Hvala na opširnom odgovoru.Predpostavljao sam odprilike da je to to o čemu pričaš ali sam hteo mišljenje nekog koji zna materiju da ne ispadne da sam baš totalna neznalica
Danas sam pazario polovan modul paljenja za ladu 1.5 8v plus kompjuter motora u dizne za benzin za 2000din.Modul i komjuter sam nameytio i radi bez greske.
Probao sam modul u voznji do 5500obrtaja i radi bez greske na plin i benzin.