Čudan problem sa glavnim relejima

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Čudan problem sa glavnim relejima

Post by dragan112 »

Juče sam normalno koristio ladu 112 8V 1,5LI. Imam ugrađen gas Ladirenso. Vozio sam auto tamo vamo( neke obaveze) malo malo pa stani ugasi , upali , kreni ,stani , ugasi pa tako jedno 7 puta. I zadnji put jedva je upalio. Inače pali obavezno na benzin.Kada je vruć motor obavezno mora da radi na benzinu 12 sekundi pa kada dobije 1200 obrtaja prelazi na gas.Tako mi je majstor koji je ugrađivao gas tako je podesio. i bio sam jako zadovoljan. Kada je hladan mora prvo da postigne 30C pa tek onda ima uslov da pređe na gas. a drugi je da dobije min 1200 obrtaja. Znači upalio je iz prve ali je kao trokirao, motor se jako mučio tih 12 sek. pa kada je dobio uslov za prelazak na gas prešao je lepo i lepo je radio. Došao kući ne gas bez problema lepo je radio motor. Znači bez problema. Prvo moje mišljenje je ili povukao vodu ili se zapušio filter. Kada sam stigao kući ugasio ga. Pa posle izvesnog vremena kada se motor ohladio više ga nisam mogao upaliti. Samo vergla. Prvi utisak . Pošizeo . A trebao sam ići. Posle izvesnog vremena probam da ga upalim a ono nečujem da zuji pumpa za benzin. Pomislim sada crkla posle 15 godina, a mogla je bar još 10. ali mi vrag nije dao mira ajde da ipak proverim osigurače . Proverim sve osigurače i sve ispravni. Ajde da pogledam i osigurače i relej ispod računara. Osigurači ispravni ali 2 releja nerade. Radi samo prvi tj glavni drugi za uključivanje ventilatora neradi a neradi ni treći za pumpu za benzin. Izbacim osigurač pa kratko spojim drugi relej konektori 30-87 . Na 30-om kontaktu dolazi +12V pa ga nekom žicom spojim na 87-i kontakt i ventilator se upalio. Probam to isto na trećem releju za benzinsku pumpu na 30-om kontaktu imam +12V isto spojim sa 87-im , ali ne čujem da zuji pumpa. Podignem zadnje sedište otvorim poklopac, otkačim konektor sa pumpe, i utaknem probnu sijalicu u srednja dva konekrora a ono se nepali sijalica. Opet kratko spojim na releju sijalica se upali (zaključak žice ispravne). Ustanovim crkla pumpa. Ali mi ne da vrag mira ali neće da rade releji. Proveri kontakt na releju 86 imam +12V na 85 nemam -(masu). Isto tako ni na trećem releju nemam - a imam + . E gledam šeme relej za benzin veza je sledeća (relej za benzin konertor 85 povezan sa računarom ne kontaktu 3), relej za ventilator konektor 86 je povezan sa računarom ne kontaktu 46. Sa računara dobija minus na 3 i 46 kontaktu. E sada pitanje dali je računar crkao. Pošto je crkla pumpa za benzin. Nemam pritiska na rejlu. Pa nema ni šanse da upali jer nema benzina. Sada razmišljam da promenim pumpu pa da pokušam da palim auto samo se bojim sa nespalim još jednu pumpu. Ili ću možda pumpu spojiti direktno sa akumulatora da bi dobio pritisak
Predlagajte ljudi

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Čudan problem sa glavnim relejima

Post by bruyoni »

A da li su releji ispravni? Klikće li kada mu dovedeš plus i masu na 85-86?

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Što se tiče ispitivanje ECU-a, to je lako. Izvadiš relej i mjeriš napon na nogicama (odnosno u rupama u koje idu nogice) na koje dolazi pobuda sa ECU-a. Ili čak možeš uzeti neke tanje žice, pa ih spojiti na sve nogice i uštekati relej. Pa onda na tim žicama mjeriš napon između pojedinih nogica, dok relej radi, naravno samo paziš da ne napraviš kratki spoj između tih žica.
A ako hoćeš ispitati sam relej, izvadiš ga vani i spojiš 12v na nogice od pobude i mjeriš otpor na nogicama koje kratko spajaju, otpor bi trebao biti ispod 1ohm.
Što se tiče spaljivanja nove pumpe, ne vidim kako bi ti to uspjelo, osim namjerno, ili ako je spojiš na 220, ili ako je pustš da dugo radi bez benzina.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

Proveri dali su ispravni releju,i ako su ispravni na pobudama dali preko kontakta koje salju na pumpu daju dovoljnu snagu struje.Znaci mislim na snagu a ne na napon.Proveri kontakte na pumpi i za svaki slucaj dali je masa dobro vezana.Ako si u mogucnosti kupi jedan ili dva ta nova relaja pa ih zameni.Te releje koje budes kupio gledaj da su fonekle dobrog kvaliteta.Moze biti da je i neki hladan lem popustio na racunaru pa neostvaruje kontakt.Cena racunara je oko 50e nisam siguran ali mislim da je tako.Ja sam uzeo modul paljenja racunar za motor kojem nije aktiviran imobililajzer i 8 dizni za smesne pare 2000din i naravno sve ispravno.Opet mislim da nije neki veliki kvar i da je samo mala sitnica u pitanju koja moze da zeza do bola.

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

Problem rešen ceo računar ostao bez mase ili - . Tako da na određenim pinovima nisam imao minus struju. Čak ni dijagnostika nije mogla da se odradi.

Cika Stevan
Automobil: L110

Post by Cika Stevan »

Pametno. I ja sam imao sličnu situaciju pre godinu, dve. Doveo novu i duplirao-pojačao sam neke mase. Od tada da kucnem u drvo, prestali su problemi. :)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Eto.. jesi li otkrio kako je došlo do prekida mase tj. odakle ECU dobija masu? Ja sam pre jedno mesec dana razvukao dodatne mase od 10 i 6 mm2 do šasije, farova i jednu u kabinu do onog rama koji drži ECU i one komponente u centralnoj konzoli. Od svega sam najviše primetio da farovi bolje svetle :D a i da kao mašina radi malo smirenije. Još mi je u planu da izvedem jednu i do DIS modula tj glave.

Cika Stevan
Automobil: L110

Post by Cika Stevan »

Pravo da ti kažem nisam ni tražio uzrok slabe mase za ECU i za onog nosača sa relejima u centralnoj konzoli. Bitno je da sam eliminisao kvar (bolje da kažem glavobolju). :) Većinom uzrok slabe mase, ako je ona stavljena negde pod šraf na karoseriji, šasiji je oksidacija. Vremenom će doći do korozije, oksidacije zbog različitosti materijala (bakar i čeličnim lim, podmetač, matica). Električari banderaši zato koriste one tzv. bimetalne žabice za spajanje provodnika (u prilogu, bakar-aluminijum). Eto, možda sam malo otišao od teme, ali što se korozije tiče ima tu neke istine. :D

Post Reply