Tri godine nije paljena
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Re: Tri godine nije paljena
Za početak obavezno novo ulje i filter goriva. Očisti klapnu gasa i kanale za ler gas (skineš motor ler gasa i creva koja idu od absorbera i do grane) i kreneš sa svih strana karburator sprejom. Proveri takođe kontakte kablova na DIS modulu možda negde ima oksidacije a i da slučajno nije loše spojeno, proveri i očisti mase na sve strane i kreni da voziš verovatno mu treba vremena da se razradi. Ako baš hoćeš da očistiš dizne oteraj ili na Wynns mašinu ili skini ceo vod pa odnesi kod nekoga ko čisti dizne da ih očisti i proveri na ispitnom stolu, možda je od stajanja neka zapekla pa sipa gorivo.
Što se zapeklih kočnica tiče... ko i na svakom autu. Skini čeljusti, prekontroliši klipove, cilindre i klizače. Zameni zaptivke i manžetne i to je to. Pozadi se to ne radi, ako su cilindri zapekli uzmi nove, nisu skupi. AKo su pakne zapekle za doboš... onda mora na silu.
Što se zapeklih kočnica tiče... ko i na svakom autu. Skini čeljusti, prekontroliši klipove, cilindre i klizače. Zameni zaptivke i manžetne i to je to. Pozadi se to ne radi, ako su cilindri zapekli uzmi nove, nisu skupi. AKo su pakne zapekle za doboš... onda mora na silu.
Nasao sam za kocnice, ako nekog interesuje https://www.youtube.com/watch?v=IUUlq2o ... ata_player
Last edited by branko111 on Fri Feb 26, 2016 3:41 pm, edited 1 time in total.
Nisi lepo link kopirao
skora wrote:Nisi lepo link kopirao
Ispravljeno
Ok hvala, ne znam samo sta je dis modul, ali naci cu na netubruyoni wrote:Za početak obavezno novo ulje i filter goriva. Očisti klapnu gasa i kanale za ler gas (skineš motor ler gasa i creva koja idu od absorbera i do grane) i kreneš sa svih strana karburator sprejom. Proveri takođe kontakte kablova na DIS modulu možda negde ima oksidacije a i da slučajno nije loše spojeno, proveri i očisti mase na sve strane i kreni da voziš verovatno mu treba vremena da se razradi. Ako baš hoćeš da očistiš dizne oteraj ili na Wynns mašinu ili skini ceo vod pa odnesi kod nekoga ko čisti dizne da ih očisti i proveri na ispitnom stolu, možda je od stajanja neka zapekla pa sipa gorivo.
Auto pali ko mina, ima snazan odziv na gas, pretpostavljam da je to znak da su razni sistemi paljenja i dovoda goriva ok.
Uostalom sta je presla 45k
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
DIS modul ti je ono iz čega izlaze kablovi za svećice. Ajd da kažem, bobina
Skinuo sam levi prednji cilindar, ocistio, i malo jace pritisnuo kocnicu koja je bila kao kamen, medjutim sad propada skroz, kao da nema pritisak u sistemu.
Sta li moze da bude?
Da nije prslo kociono crevo negde..moram nan kanal sutra da pogledam.
Drugo, dok je bio dignut levi tocak prednji,okrece se u leru, kad se izbaci iz brzine,da li je ovo normalno,nesto sam zaboravio
Kad pritisnem kvacilo prestane da se okrece.
Posle sam ga vozio malo po dvoristu,vuce super.
Sta li moze da bude?
Da nije prslo kociono crevo negde..moram nan kanal sutra da pogledam.
Drugo, dok je bio dignut levi tocak prednji,okrece se u leru, kad se izbaci iz brzine,da li je ovo normalno,nesto sam zaboravio
Kad pritisnem kvacilo prestane da se okrece.
Posle sam ga vozio malo po dvoristu,vuce super.
-
masan_motor
Ovako, ja sam nemački auto palio posle 4 godine stajanja. Vizuelno pregledaš sve kaiševe, creva, proveriš nivo svih tečnosti i ulja. Prvo naspeš gorivo u rezervoar jer je sigurno isparilo, ostaviš par sati da odstoji i eventualno ako su neke membrane da ih natopi i vrati u funkcionalno stanje. Posle toga, daš nekoliko puta kontakt da pumpa goriva odradi i nabije pritisak u instalaciju. Opet sačekaš da neko vreme odstoji. Onda verglaš i kada upali, pratiš temperaturu i vizuelno gledaš motor kako radi. Ako lupa gasiš. Kaiševi se menjaju na svakih 5 godina ili koliko je propisano, za sve tečnosti i ulja važi 2 godine.
Onda vizuelno pregledaš dal negde curi gorivo ispod rezervoara, na pumpi, duž instalacije, oko motora i pritegneš šelne ako treba - isto važi i za rashladni sistem.
Posle toga pritiskaš kvačilo, hoće da zalepi lamela za pa upri. Meni je krknulo i proradilo. Ako i to ne pomogne, zaverglaj u drugoj brzini i obično popusti.
Onda ideš na pomeranje auta i razrađivanje kočnica, napred nazad dok ne skineš površinski sloj korozije sa diskova.
Posle toga si spreman za vožnju, normalno očekuj da ti možda nešto rikne pa budi pažljiv i gledaj skazaljke temperature i slično. Ako je auto bio u garaži, onda je nešto bolja situacija
Onda vizuelno pregledaš dal negde curi gorivo ispod rezervoara, na pumpi, duž instalacije, oko motora i pritegneš šelne ako treba - isto važi i za rashladni sistem.
Posle toga pritiskaš kvačilo, hoće da zalepi lamela za pa upri. Meni je krknulo i proradilo. Ako i to ne pomogne, zaverglaj u drugoj brzini i obično popusti.
Onda ideš na pomeranje auta i razrađivanje kočnica, napred nazad dok ne skineš površinski sloj korozije sa diskova.
Posle toga si spreman za vožnju, normalno očekuj da ti možda nešto rikne pa budi pažljiv i gledaj skazaljke temperature i slično. Ako je auto bio u garaži, onda je nešto bolja situacija
Hvala na odgovoru, ali smo to sve vec prosli..tjs mnogo toga