PROBLEM SA LAMPOM ZA GORIVO LADA 1118v 1.5

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: PROBLEM SA LAMPOM ZA GORIVO LADA 1118v 1.5

Post by rascho »

I kod mene je kazaljka šetala ko luda sa tvorničkom tablom. Nakon zamjene (samo) table kazaljka se stabilizirala. Plovak je moguće i mehanički stabilizirati, ali se to mora napraviti prilikom konstrukcije rezervoara, što očigledno nije napravljeno kod lade.
Inače, slična situacija je i u mom plinskom rezervoaru. Kada se spoji dijagnostika na plinski ecu može se pratiti vrijednost napona, koja predstavlja nivo plina u rezervoaru. I tijekom vožnje taj napon šeta jako puno i lampice za nivo plina se samo pale i gase. Kada se dijagnostika odspoji (znači normalna svakodnevna vožnja) lampice se stabiliziraju. To znači da, kada ecu nije u dijagnostičkom modu, pokazuje neku srednju vrijednost napona nivoa plina i pokazivanje je stabilno i poprilično točno. Dakle i u tom slučaju se radi o "elektroničkoj stabilizaciji plovka" (navodnici su tu jer plovak naravno nije stabilan, samo je pokazivanje stabilno).
I mene čudi zašto ljudi iz VAZa, kada su već znali da nisu mehanički stabilizirali plovak, nisu ugradili algoritam u tablu, kao što je to VDO napravio, ali eto, jebi ga, nisu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Poslednji put kada sam otvarao tablu (nekih 2-3 godine kada sam stavljao LEDove na neke pokazivače, VDO tabla) mi se čini da nisam video neki čip ili kole koje bi bilo zaduženo za logiku. Ako se dobor sećam iz vremena kada se u zastavu moglo staviti delova iz Fiat, VAZ, Zastava, PZO... grupacije bila je bitna kombinacija davač-tabla jer iako je radilo po istom principu vrednosti koje su slane i koje su očekivane nisu bile iste, davač je davao veće nešto dok je kazaljka očekivata isto to ali niže pa je dolazilo do divljanja iste (ovo sad opisujem nit se sećam dobro nit se previše razumem u elektro uslovljenosti) a iz malog mozga negde vadim da se to rešavalo postavljanjem kondenzatora na žice koje vode ka pokazivaču. A sad možda neki modeli imaju kondenzator u reostatu plovka a neki u tabli pa kad se to ne upari bude "šeta kazaljka u krivinama"

masan_motor

Post by masan_motor »

Ledove u ladinu tablu haaahaha kralju noći :lol: :mrgreen: :kez

bruyoni

Post by bruyoni »

bruyoni wrote:... na neke pokazivače...
Kad ti je već teško da svariš ceo tekst... "stručnjače".

masan_motor

Post by masan_motor »

Nego vidim da si stručnjak za lade i led rasvetu, po mraku se ne vidi desna polovina munjometra, skazaljka goriva i onaj pokazivač kilometraže? Jel to jedna lampica ili ih ima više? Jel komplikovano doći do njih?

bruyoni

Post by bruyoni »

dve ili tri. Nije komplikovano, skineš okvir oko table, četiri šrafa ga drže, i onda izvadiš tablu idu W1,2W sijalice

masan_motor

Post by masan_motor »

Hwalaaa druže, pogledamo prvom prilikom :)

belipotok2
Automobil: lada111 1.5 8v

Post by belipotok2 »

bruyoni wrote:Poslednji put kada sam otvarao tablu (nekih 2-3 godine kada sam stavljao LEDove na neke pokazivače, VDO tabla) mi se čini da nisam video neki čip ili kole koje bi bilo zaduženo za logiku. Ako se dobor sećam iz vremena kada se u zastavu moglo staviti delova iz Fiat, VAZ, Zastava, PZO... grupacije bila je bitna kombinacija davač-tabla jer iako je radilo po istom principu vrednosti koje su slane i koje su očekivane nisu bile iste, davač je davao veće nešto dok je kazaljka očekivata isto to ali niže pa je dolazilo do divljanja iste (ovo sad opisujem nit se sećam dobro nit se previše razumem u elektro uslovljenosti) a iz malog mozga negde vadim da se to rešavalo postavljanjem kondenzatora na žice koje vode ka pokazivaču. A sad možda neki modeli imaju kondenzator u reostatu plovka a neki u tabli pa kad se to ne upari bude "šeta kazaljka u krivinama"
da iskoristim temu oko goriva
u poslednje vreme mi se oseca benzin kad pridjem rezervoaru a ponekad i u kabini
gde da trazim resenje oko toga i reci mi gde mogu da nadjem novu vakum bocu,posto mi je mehanicar slucajno cviknuo onaj crni pipak sto se navlaci crevo od valjda goriva a na crevo je natakao sraf,imali neke veze ta vakum boca. :?
Šta da ti kažem,kad ništa neznam

bruyoni

Post by bruyoni »

Verovatno otišla zaptivka oko poklopca pumpe ispod zadnjeg sedišta. Skineš poklopac, zameniš zaptivku i za dobru meru uzmeš pčeljinji vozak istpiš ga i naliješ oko poklopca.
Ufotkaj region oko toga šta ti je precvikao i to što je precvikao jer je verovatno u pitanju vod sa EVAP ventila u tom slučaju samo kupiš i zameniš taj ventil.

Post Reply