problem sa kontrolnom lampicom za ulje ili nesto drugo?
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
problem sa kontrolnom lampicom za ulje ili nesto drugo?
Imam samaru sa 111 motorom, desava mi se kad upalim auto da ostane da svetli kontrolka za ulje, ugasim pa upalim ponovo ona se nekad ugasi a nekad ne. Ulja ima dovoljno, cak mi stoji na maksimumu. Sta tu moze biti problem? Ja je vozim jer smatram da to nije opasno, e sad pitanje je koliko je to pametno?
pozdrav
pozdrav
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: problem sa kontrolnom lampicom za ulje ili nesto drugo?
Pogledaj davac od ulja, jel ti se ugasi na vecim obrtajima?
ako se ne gasi ni na vecem obrtajima a ispravan davac onda je pumpa.
ako se ne gasi ni na vecem obrtajima a ispravan davac onda je pumpa.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ta lampica ti pokazuje tlak ulja, a ne razinu. Tako da provjeri, kako reče aleko, prvo senzor, a onda pumpu. Nemoj baš voziti tako, jer ako je do pumpe, može ti biti loše podmazivanje motora.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
jesi li i elektro instalaciju prebacio sa 111?
ma to je samarin motor samo je sa ubrizgavanjemsale75a wrote:Imam samaru sa 111 motorom, desava mi se kad upalim auto da ostane da svetli kontrolka za ulje, ugasim pa upalim ponovo ona se nekad ugasi a nekad ne. Ulja ima dovoljno, cak mi stoji na maksimumu. Sta tu moze biti problem? Ja je vozim jer smatram da to nije opasno, e sad pitanje je koliko je to pametno?
pozdrav
koju samaru imas stari model ili samaru 2?Iste simtome je imala i moja samara.na mojoj ima dva senzora za ulje jedan je za pritisak i lampica je pored obrtometra na samoj kontrolnoj tabli a druga za nivo ulja na ''kontrolnom panelu'' ili kako vec da ga nazovem i ona se cesto palila i zezala me.jednom sam dolio toliko ulja da je bilo preko maksimuma santimetar
Samara 4ever
-
lada-senta
Pozdrav.
Da počnem novu temu,mislio sam da nastavim ovu,imam sličan problem. Naime,kod obrtaja ispod 1000 mi se pali lampica pritiska ulja. Skoro je bio rasturen motor,tom prilikom je proverena pumpa ulja,koja čak i sa naftom lepo radi. Meren je i pritisak ulja kod davača,koji je kod hladnog motora u redu,a kad se ugreje motor,onda opadne ali ne puno,znači pokazuje da je sve u redu,ali se lampica,kod manjih obrtaja uvek pali.Kad je bio rasturen motor,promenjeni su ležajevi radilice jer se video trag nedovoljnog podmazivanja. Jel neko imao nešto slično? Ulje je 15w40 mineralno,promenjeno pre možda dve nedelje.....
Da počnem novu temu,mislio sam da nastavim ovu,imam sličan problem. Naime,kod obrtaja ispod 1000 mi se pali lampica pritiska ulja. Skoro je bio rasturen motor,tom prilikom je proverena pumpa ulja,koja čak i sa naftom lepo radi. Meren je i pritisak ulja kod davača,koji je kod hladnog motora u redu,a kad se ugreje motor,onda opadne ali ne puno,znači pokazuje da je sve u redu,ali se lampica,kod manjih obrtaja uvek pali.Kad je bio rasturen motor,promenjeni su ležajevi radilice jer se video trag nedovoljnog podmazivanja. Jel neko imao nešto slično? Ulje je 15w40 mineralno,promenjeno pre možda dve nedelje.....
-
masan_motor
Ja sam takvo zezanje imao sa zapušenim filterom ulja, novim ali fuš. Raspao se iznutra. Proveri dal je tačan model za tvoj auto
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Da li svetli na leru uvek ili samo kad je zagrejan.
Koji je filter ulja stavljen? Proizvođač tačnije jer bilo šta iz male radinosti može napraviti ovakav problem. Ako ne znaš koji je stavljen kupi novi (unico, filtron, frad, champion, hengst...) i probaj sa njim.
Probaj očistiti kontakte na senzoru pritiska, sa leve strane glave je iznad zamajca, a ako se nastavi idi kod nekoga da izmeri manometrom na leru ne sme biti ispod 0,6 bar.
Takođe batali 15w40 mineralno i uzmi neku polusintetiku 10w40
Koji je filter ulja stavljen? Proizvođač tačnije jer bilo šta iz male radinosti može napraviti ovakav problem. Ako ne znaš koji je stavljen kupi novi (unico, filtron, frad, champion, hengst...) i probaj sa njim.
Probaj očistiti kontakte na senzoru pritiska, sa leve strane glave je iznad zamajca, a ako se nastavi idi kod nekoga da izmeri manometrom na leru ne sme biti ispod 0,6 bar.
-
lada-senta
bruyoni wrote:Da li svetli na leru uvek ili samo kad je zagrejan.
Pozdrav.
U leru je uvek svetlio,ali sad je malo povećan ler,i više ne svetli,sad je tik ispod 1000 ortaja,i odtad ne svetli.Nisam mogao da pronadjem ni tu,ni na internetu,koji je opseg obrtaja na leru,za Ladu 112 16V,možda zna neko? Pre je svetlelo i hladan i zagrejan,tu je bilo razlike samo u pritisku ulja u sistemu kad je meren baš kod onog senzora,što kažete,i kontakti su očišćeni.
Filter je Fradov,to koristim godinama,nikada nisam imao problem sa njim....A što se tiče pritiska,mereno kod senzora,kad je motor zagrejan,onda je na leru bilo 0,8 Bari. Hmm da uzmem 10/40 ? Meni su u radnji gledali,da fabrički ide 15/40 a kad sam rekao da ima problem sa pritiskom,onda su čak rekli,da možda bi trebalo 20/40 da stavim.....mada je pumpa proverena,i lepo je gurala i čistu naftu.....
- bruyoni
800-850 o/min je ler na 16V mašinama.
Za 11x 16V je preporučena viskoznost motornog ulja od 0W40 (za ispod -30C) pa do 10W40
Sa tim pritiskom ne bi smelo biti problema. Svetleo i pre? Da li je ikad menjan taj senzor, jer vrlo lako može biti do njega.
Za 11x 16V je preporučena viskoznost motornog ulja od 0W40 (za ispod -30C) pa do 10W40
Sa tim pritiskom ne bi smelo biti problema. Svetleo i pre? Da li je ikad menjan taj senzor, jer vrlo lako može biti do njega.
-
lada-senta
Hvala za podatke,nisam ih nigde našao.
Ranije nikada nije svetleo,auto je oko 7 godina kod mene,ali nikada nije imao problema,do pre nekoliko meseci. Onda sam primetio,da ponekad ,kad opadnu obrtaji,počne da svetli. Javio sam majstoru,ali je rekao da je nemoguće....Pre mesec dana sam trebao da registrujem auto,i da ide na tehnički pregled. Posle registracije sam vratio auto kod majstora,da proverimo ovo sa uljem,jer se javjao i malo ulja u 3. cilindru.Majstor je rekao,da ako već radimo,pošto nije bio menjano skoro,da promenim i rebrasti kajš sa španerima itd. Ali on,da kako je uspeo,nikada neću saznati,uspeo je da polomi šraf,koji ide na kraj radilice i drži remenicu zubčastog kajša. pošto to drugačije nije moglo da se izvadi,samo da izvadi motor,i odnese da na strugu vade-pošto je šraf čelični.Onda,ako je već bio motor izvađen,proverio je sve,jer je ranije merio kompresiju,i isto u trećem cilindru je malo manja. Mislio je da je možda jedna karika ili pukla ili izlizana. Ali kako je pogledao ,ustanovio je ,da nije do toga. Nego je našao da ti klizni ležajevi radilice nisu dobili dosta ulja,pa je i radilica nošena,sređivana,i stavjeni novi ležajevi. Promenjeni su i semerinzi na ventilima,i uglavnom sve,sto se tiče ulja,i sistema podmazivanja.Kako sam i napisao,i pumpa ulja je probana naftom,pošto je rečeno,da ako stim radi ,sa uljem mora da radi bezprekorno. E kad je sklopio motor,zvao je me da ajde da odemo do susednog sela,da vidimo,kako se ponaša auto. Ajda da napišem i to,da je ranije bilo i toga,da kada je bio motor hladan,onda nije imao snagu. I to bukvalno,do te mere,da sam bio kod poznanika,gde na ulici nije bila ošišana trava,i ujutro kad sam hteo da krenem kući,auto se namučio da izađe....Nisu se točkovi okretali u mestu,i teren je ravan,a trava tek možda 8-10 cm,nego motor nije imao snage. E sad posle popravke je to nestalo,ali kad smo se vraćali a puta,jednom kažem majstoru,e sad gledaj instrument tablu! On pogleda,i vidi,kako svetli lampa pritoska ulje. Ostavio sam kod njega auto,onda je vadio taj senzor,na gornjoj strani motora,i tamo je merio pritisak,i hladnog motora i kada je zagrejan. Eto,ja toliko znam da kažem. Auto će krajem godine biti 13 god. i mislim da nema mnogo kilometra za godine,tek iznad 132 000 Km. Uvek je gledan,nije da se popravja samo kada već neće da se mrdne:-)
Ranije nikada nije svetleo,auto je oko 7 godina kod mene,ali nikada nije imao problema,do pre nekoliko meseci. Onda sam primetio,da ponekad ,kad opadnu obrtaji,počne da svetli. Javio sam majstoru,ali je rekao da je nemoguće....Pre mesec dana sam trebao da registrujem auto,i da ide na tehnički pregled. Posle registracije sam vratio auto kod majstora,da proverimo ovo sa uljem,jer se javjao i malo ulja u 3. cilindru.Majstor je rekao,da ako već radimo,pošto nije bio menjano skoro,da promenim i rebrasti kajš sa španerima itd. Ali on,da kako je uspeo,nikada neću saznati,uspeo je da polomi šraf,koji ide na kraj radilice i drži remenicu zubčastog kajša. pošto to drugačije nije moglo da se izvadi,samo da izvadi motor,i odnese da na strugu vade-pošto je šraf čelični.Onda,ako je već bio motor izvađen,proverio je sve,jer je ranije merio kompresiju,i isto u trećem cilindru je malo manja. Mislio je da je možda jedna karika ili pukla ili izlizana. Ali kako je pogledao ,ustanovio je ,da nije do toga. Nego je našao da ti klizni ležajevi radilice nisu dobili dosta ulja,pa je i radilica nošena,sređivana,i stavjeni novi ležajevi. Promenjeni su i semerinzi na ventilima,i uglavnom sve,sto se tiče ulja,i sistema podmazivanja.Kako sam i napisao,i pumpa ulja je probana naftom,pošto je rečeno,da ako stim radi ,sa uljem mora da radi bezprekorno. E kad je sklopio motor,zvao je me da ajde da odemo do susednog sela,da vidimo,kako se ponaša auto. Ajda da napišem i to,da je ranije bilo i toga,da kada je bio motor hladan,onda nije imao snagu. I to bukvalno,do te mere,da sam bio kod poznanika,gde na ulici nije bila ošišana trava,i ujutro kad sam hteo da krenem kući,auto se namučio da izađe....Nisu se točkovi okretali u mestu,i teren je ravan,a trava tek možda 8-10 cm,nego motor nije imao snage. E sad posle popravke je to nestalo,ali kad smo se vraćali a puta,jednom kažem majstoru,e sad gledaj instrument tablu! On pogleda,i vidi,kako svetli lampa pritoska ulje. Ostavio sam kod njega auto,onda je vadio taj senzor,na gornjoj strani motora,i tamo je merio pritisak,i hladnog motora i kada je zagrejan. Eto,ja toliko znam da kažem. Auto će krajem godine biti 13 god. i mislim da nema mnogo kilometra za godine,tek iznad 132 000 Km. Uvek je gledan,nije da se popravja samo kada već neće da se mrdne:-)
-
masan_motor
Ja idem prostom logikom da vozim i radim redovne servise na vreme pa mi se nikada u životu ništa nije vitalno zeznulo. Obavezno dobro ulje i filter, kaiševi obavezno original. Kada bi mi se nešto raspalo u motoru, u životu nebi popravljao već odmah drugi motor.
- bruyoni
Majstor da pogađam radi zastave ili fiate, mislio je da je levi navoj. Strašno.. ja mu ne bih ništa platio preko cene menjanja kaiša a i to bi se trebao pomučiti da isposluje.
Promeni senzor pritisak ulja, možda propušta pa ne detektuje dobro pritisak. Ležajevi na tako maloj kilometraži propadnu zbog tih "stručnih" saveta o ulju jer računaju "lada je to" trpaj supervisk i ostalo 15wX 20wX smeće ulje.
Promeni senzor pritisak ulja, možda propušta pa ne detektuje dobro pritisak. Ležajevi na tako maloj kilometraži propadnu zbog tih "stručnih" saveta o ulju jer računaju "lada je to" trpaj supervisk i ostalo 15wX 20wX smeće ulje.
-
lada-senta
Da,radi uglavnom starija kola,pre mene je bio baš jedan Punto. Servis je već isplaćen.....Ako promenim ulje na 10/40,da menjam i felter,ili to može da ostane,sa obzirom na to,da od menjanja nije prešao auto možda 20 km.....?
-
lada-senta
Sve je uvek menjano na vreme,i naprimer,kad je auto napunio 10 god.,i on da da nisam imao ozbiljnije probleme,promenjen je ceo sistem kočenja na novo,isto tako i napajanje goriva.....bilo je takvih delova,za koje su rekli da pre mene niko nije naručivao:-)masan_motor wrote:Ja idem prostom logikom da vozim i radim redovne servise na vreme pa mi se nikada u životu ništa nije vitalno zeznulo. Obavezno dobro ulje i filter, kaiševi obavezno original. Kada bi mi se nešto raspalo u motoru, u životu nebi popravljao već odmah drugi motor.