Temperatura 100-130

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
zmaj145
Automobil: lada112

Temperatura 100-130

Post by zmaj145 »

Opet problemi i samo problemi. Dizao mi auto temp.preko 100,pocne da curi vodena pumpa...Zamenim vodenu pimpu,ubacim nov termostat i opet 100-130 temp. Tek kad dostigne 130c otvori termostat. Sta raditi,a ne zapaliti???

ZokRS
Automobil: Lada Samara

Re: Temperatura 100-130

Post by ZokRS »

Moze biti da ne valja termostat.. nemoj da te buni sto je nov. Ima tu na Ladama par stvari u koje se ne mozes pouzdati bez obzira sto su nove.. termostat je jedna od njih..regler takodje. Licno sam imao takvo iskustvo sa kupovinom kontakt brave za Samaru.. covjek mi, u Ladinom servisu u Banja Luci, donosi jednu po jednu 3 brave I na moje oci ih otpakuje ali ni u jednoj se nije mogao okrenuti kljuc. To se moglo provjeriti na licu mjesta pa sam prosao bez vracanja ali za ove ostale djelove kojima ne mozes provjeriti ispravnost je igranka.
Valjda ce ti javiti neko ko bi mogao pronaci jos neki uzrok.. a kad otvori termostat jel vrati temeraturu na normalu?

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ili jednostavno ne valja senzor ili kazaljka. Ne može stalno biti oko 100 i preko. Temperatura preko 100 uzrokuje još štošta od pojave pene u ekspanzionoj, nadutih creva, problema pri paljenju... to što kazaljka pokazuje 100 nije nešto meordavno
Premeri otpor senzora, poveži dijagnosti i očitaj temperaturu rashaldne direkto iz kompijutera

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Nadji neki termometar i izmeri temperaturu negde na izlazu iz glave, creva od vode moraju biti mekana, ako nisu onda mora glava napolje, kakva ti je posuda za antifriz, ona mora biti savršena jer ako pusti imaš i tu problem, koji antifriz sipas?

zmaj145
Automobil: lada112

Post by zmaj145 »

Creva su vrela. Bukvalno ruku ne mogu da drzim na njima. Hladnjak topao samo gore,mozda oko 10cm,dole hladan kao led. Ne znam tacno koji sam antifriz sipao. Sutra cu to pogledati. Dodje mi da izvadim termostat i da vozim tako.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Nemoguće je da hladnjak skroz ohladi tečnost. Mora i donji deo da bude bar malo topao. Ispada da je tebi hladnjak zapušen tj da nemaš dovoljan protok kroz njega. Ne znam zbog čega bi to moglo da se desi. Probaj nekako da ispitaš da li tečnost nesmetano može da cirkuliše kroz hladnjak.
Ili jednostavno taj termostat ne radi lepo pa ne šalje tečnost kroz hladnjak u dovoljnoj meri. Možda da stvarno probaš par vožnji bez termostata.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Pazi, vozim Aleka, sistem nije isti, od zime mi radi ventilator skoro pa ne gasi, izmerim na glavi ono pali ventilator na 92 a gasi na 87 kao što i jeste termoprekidac, mislim da je kod mene to što je motor ispustio dušu, hladnjak odličan, termostat radi posao al izgleda motor se greje.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Neznam kakav je termostat na tim ladama ali ranije smo termostat na zastavi proveravali u serpi i na sporetu i tacno izmeris kada se pocne i dali se otvara. Ako je moguce proveri ga tako. Ja mislim da termostat ne valja.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kad je gornje crevo vrelo a donje hladno onda je termostat loš, nebitno što je nov, ili je hladnjak dibidus zapušen.
Ako je kod tebe onaj crni termostat u cilindričnom kućištu (ko za samaru jer imaš 8V) onda ćeš se morati potruditi da nađeš neki koji valja Boki ih se namenjao dok nije našao dobar.
Ako je onaj u alu kućištu bloka što se menja samo uložak verovatno su ti dali pogrešan tip, ima dva, pa je zaglavio i ne može da otvori

nikola110
Automobil: Lada 110

Post by nikola110 »

bruyoni wrote:Kad je gornje crevo vrelo a donje hladno onda je termostat loš, nebitno što je nov, ili je hladnjak dibidus zapušen.
Ako je kod tebe onaj crni termostat u cilindričnom kućištu (ko za samaru jer imaš 8V) onda ćeš se morati potruditi da nađeš neki koji valja Boki ih se namenjao dok nije našao dobar.
Ako je onaj u alu kućištu bloka što se menja samo uložak verovatno su ti dali pogrešan tip, ima dva, pa je zaglavio i ne može da otvori
Tako je. Ja sam ih 3 nove promenio 4 ga vozim trenutno i je super.
A ti druze uzmi taj stari termostat izbaci taj feder i gumicom sa termostara i vrati ga oped na autom. Mozes da teras snjime jos mesec i kusur dana. Pa pred zime promeni ga sa novim.
Tako ces da znaes dali e do termostata hladnjaka ili glava otisla aut.

Post Reply