NESTO ZAKUCAVA KAD POKRENEM MOTOR 2111 8v 1.5

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
belipotok2
Automobil: lada111 1.5 8v

NESTO ZAKUCAVA KAD POKRENEM MOTOR 2111 8v 1.5

Post by belipotok2 »

E ovako,
u poslednje vreme kad je hladan motor cuje se zakivanje ventila,ranije se nista nije culo dok nisam promenio regulator ler gasa,neznam dal ima to neke veze...Bio sam kod mehanicara kaze da nisu ventili,moguce vodena pumpa,kad se ugreje motor to malo nestane al se cuje malo u voznji..
Pa sad neznam sta moze da bude,dal je mozda hidro podizac ili vodena pumpa il neki ventil
Imali neko da kaze sta moze da bude.
Treba da radim veliki servis narucio sam sve delove cak i sve moguce senzore za zamenu cak i lambda sondu /,kablove svecicd,ulje i filtere sam promenio neki dan /,jer mi je pokazalo na testu da ona nesto pravi problem.
Molicu fino za odgovor
fala :?
Šta da ti kažem,kad ništa neznam

ZokRS
Automobil: Lada Samara

Re: NESTO ZAKUCAVA KAD POKRENEM MOTOR 2111 8v 1.5

Post by ZokRS »

Moze lako biti da ti ulje nije odgovarajuce.. inace se ventili znaju cuti od loseg ulja a pogotovo je to izrazeno dok je motor hladan a samim tim I ulje. Kakvo si ulje sipao i kakva je pumpa za gorivo.. eletricna ili mehanicka? Ako je mehanicka pumpa i ona zna proizvoditi zvukove slicne klaparanju ventila, tacnije ona sipkica za drukanje.

Cika Stevan
Automobil: L110

Post by Cika Stevan »

Vidim da slabo ima odgovora na tu temu. Moj savet je prvo da pregledas da li nesto nije olabaljeno (popustili srafovi) na uredjajima za pokretanj - startovanje? Anlaser, zamajac, venac na zamajcu itd.
Ako zvuk ne dolazi iz tog dela motora, treba proveriti glavu dali emituje neki neobicni zvuk prilikom verglaja, kad je motor hladan i kad se ugrejao.
To se radi onako provizorno (ono što imaš pri ruci bez ulaganja) da bar nešto približno saznaš o problemu. Uzmeš parče štapa, držalja od metle ili lopate ili čak i od oklagije.
Jedan kraj štapa nasloniš na glavu motora gde su ventili ili klipovi gde misliš da se javlja zvuk, pa osluškuješ. Ako imaš iskustva da razlikuje zvuke normalne od nenormalne, gde naidješ (ako naidješ) na mesto zakivanja, udaranja, onda tu nesšto nije ok.
Ovu metodu sam video od starih majstora kako su osluškivali rad motora i detektovali kvarove dok nije bilo savremene dijagnostike. Sad, u današnje vreme dali to pomaže ili ne, pojma nemam. Jedino sam izneo ono što sam video i čuo od starije generacije majstora.
Ako grešim, oprostite mi, jer naravno sve je to što sam rekao je pomoću štapa i kanapa.

belipotok2

Post by belipotok2 »

Cika Stevan wrote:
Tue Apr 14, 2020 1:48 pm
Vidim da slabo ima odgovora na tu temu. Moj savet je prvo da pregledas da li nesto nije olabaljeno (popustili srafovi) na uredjajima za pokretanj - startovanje? Anlaser, zamajac, venac na zamajcu itd.
Ako zvuk ne dolazi iz tog dela motora, treba proveriti glavu dali emituje neki neobicni zvuk prilikom verglaja, kad je motor hladan i kad se ugrejao.
To se radi onako provizorno (ono što imaš pri ruci bez ulaganja) da bar nešto približno saznaš o problemu. Uzmeš parče štapa, držalja od metle ili lopate ili čak i od oklagije.
Jedan kraj štapa nasloniš na glavu motora gde su ventili ili klipovi gde misliš da se javlja zvuk, pa osluškuješ. Ako imaš iskustva da razlikuje zvuke normalne od nenormalne, gde naidješ (ako naidješ) na mesto zakivanja, udaranja, onda tu nesšto nije ok.
Ovu metodu sam video od starih majstora kako su osluškivali rad motora i detektovali kvarove dok nije bilo savremene dijagnostike. Sad, u današnje vreme dali to pomaže ili ne, pojma nemam. Jedino sam izneo ono što sam video i čuo od starije generacije majstora.
Ako grešim, oprostite mi, jer naravno sve je to što sam rekao je pomoću štapa i kanapa.
odgovor na prvo ulje je optima gt 10w-40 champioil polusintetik,pumpa je elektricna

skoro sam menjao set kvacila i pre toga je cakucavao,koristio sam ranije polusintetiku total oil,
majstor je turao na usi neku motku i konstatovao je da je vodena pumpa,a ja bas tvrdim da je do ventila jer se i u voznji pomalo cuje
kupio sam sve za veliki servis pa kad to promenim videcu dal i dalje sklaprce,sad zbog korone nece niko da se lati posla i moram da sacekam
a u izolaciji sam jer me godine zezaju:)
da znam za to osluskivanje pomocu stapa,sigurna dijagnostika,videcu posle velikog servisa dal je.najvise se cuje oko prvog ventila a ispod je i vodena pumpa pa kad skine vodenu pumpu videcu dal je dobila luft:
hvala na odgovoru.

belipotok2

Post by belipotok2 »

Sta je uzrok kad palim motor zatrese -cimne motor

Cika Stevan
Automobil: L110

Post by Cika Stevan »