Check Engine lampica i uređaj za LPG

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply

Da li drug Leonid postavlja glupa pitanja?

Poll ended at Wed Feb 06, 2008 12:12 am

Da
1
14%
Ne
6
86%

Total votes: 7

Leonid Breznjev

Check Engine lampica i uređaj za LPG

Post by Leonid Breznjev »

Drugovi i drugarice...

Stvari ovako stoje... nije za brigu ni paniku, kako majstori kažedu, ama bi' ja to sa vami da proverim dok nije nasto veliki belaj...

Naime, pre 700km sam u moju ganjc-novu 111-kinju uturio kod čuvenog i pedantnog majstora Zavoli Sekvent LPG uređaj... Posle 150km vožnje, upali mi se Check Engine... Kaže majstor da je to normalno i da to lambda-sonda javlja siromašnu smešu... Auto ide lepo i troši oko 8 lit/100km... ima malo knedlu kod naglog dodavanja i oduzimanja gasa, ali nema mesta nekim ozbiljnim primedbama.

Posle uvoda sledi nekoliko pitanja:

- Kaka su iskustva vaskolikog forumaškog tijela sa eksploatacijom LPG-a i Ček Endžin lampionima?
- Ukoliko je taj problem do lambda-sonde, postoji li neki način da se vrednosti, koje lambda-sonda smatra anomalijama u smeši i radu motora, podese tako da se ČEK ENDŽIN više ne javlja?
Last edited by Leonid Breznjev on Mon Feb 04, 2008 12:15 am, edited 1 time in total.
"Види тата, па то је господин Рајковић..."

Leonid Breznjev

... novi naziv?

Ukoliko bi postojao način da se sonda podesi to bi onda postala
LAMBADA - SONDA!!!

finaldesign

Post by finaldesign »

to su standardni problemi sa plinom i lambda sondom... i ja sam to imao, problemi su nestali kada sam zamijeno:
- lambda sondu
- MAF senzor
- kablove do svjećica

ali kod mene su sve 3 komponente koje sam mijenjao bile neispravne, što neznači da su i kod tebe... možda samo treba "naštelati" elektroniku plina...

Leonid Breznjev

Drug Final Design

Drug FinalDesign,

Najpre velika hvala za brz odgovor, jer mi je nespokoj zbog ČEK ENDŽIN konstantno rastao. Tvoj post mi je vratio san na oči...

Ne bi trebalo da je bilo šta na autu neispravno... ukupno je prešao bezmalo 6000, ali ću druga-majstora koji mi je zabo taj ZAVOLI u auto da preispitam oko podešavanja koja je zadao kompujteru...

djape1977

Post by djape1977 »

povecaj kolicinu gasa koju dobija motor. trosice malo vise, imace bogatiju smesu pa nece da pizdi check engine i nece vise imati knedlu na gasu. sa sekvent uredjajem mora da ide isto kao i na benzin
j***** auto bez kardana

finaldesign

Post by finaldesign »

djape1977 wrote:povecaj kolicinu gasa koju dobija motor. trosice malo vise, imace bogatiju smesu pa nece da pizdi check engine i nece vise imati knedlu na gasu. sa sekvent uredjajem mora da ide isto kao i na benzin
slažem se, i baš kod njega ne bi trebalo biti nikakvih problema.... ja imam onaj "venturi" ili ti u usisu mi je crijevo za plin, i to je daleko lošija varijanta, pa sam riješio problem, tako da kod tebe jedino može biti to da elektronika plina nije dobro naštelana...

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Definitivno nešto ne valja i mora se riješiti. Naime lambda sonda (ili oxygen senzor na engl.) samo mjeri količinu kisika (kiseonika) u ispušnim plinovima, vrsta goriva je ne zanima. Ako kaže da je smjesa presiromašna, onda vjerojatno i jeste. Sekvent mora prilagođavati smjesu signalu sa lambda sonde i to se može popraviti.

Finaldesign: Ako imaš venturi sistem sa lambda kontrolom, onda imaš i emulator lambde, što znači da lambda ne može prijaviti grešku kompjuteru, jer kod rada na plin emulator šalje signal kompjuteru, a taj signal je "idealan". Ako imaš onu najgluplju varijantu bez ikakve automatske regulacije (i bez emulacije lambde), onda je smjesa uvijek konstantna (ovisno kako se podesi na šarafu) i lambda neće nikada biti zadovoljna :-)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Leonid Breznjev

Sada je meni jasno...

Hmmm...

Puno odgovora ovog pametnog sveta, dragi moj Votsone, podseća na trenutak kada se kleti ČEK ENDŽIN pripalijo...

Naime, gasa je bilo na ljutoj rezervi pa je možebiti zbog toga pripalijo lampijon, a ne htede ga posle ugasiti ni na bemzinu...

"Halo, Bing, kako brat? Što, kupijo je Dačiju Logan.... nikada od njega čovjek!
Nego kako bih došao do OBDII interfejsa preko USB-a i neke dijagnostike sa brisanjem grešaka za LADA vozilo tipa stojedanejskinja?...
Zauzvrat, nudim ti tisuću komada kolta sa dugom cijevi!"

rascho

Re: Sada je meni jasno...

Post by rascho »

Leonid Breznjev wrote:Naime, gasa je bilo na ljutoj rezervi pa je možebiti zbog toga pripalijo lampijon, a ne htede ga posle ugasiti ni na bemzinu...
Za neke greške kada ga upali ne gasi dok se ne resetira na servisu, te su kao ozbiljnije. One manje ozbiljne nakon što kvar nestane ugasi sam. Ja još nisam doživio niti jedan slučaj ove manje ozbiljne greške, uvijek je nakod paljenja trebalo gasiti na servisu.

nikolabg

Post by nikolabg »

ja takodje imam isto problem sa check enginom....ali mi je majstor isto rekao da je zbog smese....koliko mi se da primetiti auto ide odlicno....trosi oko 10l....vec mi je jednom gasio tu lampicu na prvih 1000km ali se ponovo upalila,,,osim sto iritira nemam nikakvih drugih problema
Mozda bi trebalo da pojacas smesu ako bas zeza pri dodavanju gasa da se ne bi sjebao negde u preticanju

Leonid Breznjev

Maximum Speed... ko po knjigi što je Rus napisooo

Ovako, na standardnoj relaciji Novi Sad - Nova Pazova, umesto prijatnog i milozvučnog, veselog truckanja starog beogradskog puta izabrao sam putanju preko auto-puta...
...a na kletom i labavom plinu koji mi pali taj Ček Endžin ukleti sam postigao 185 kmph... posle sam jedno 15tak km vozao na bemzinu i isto... 185 i ni km više. Nisam hteo da spustim u 4-tu da ne bi poder'o frišku mašinu... ali ko zna... možda se zainatim...

rascho

Post by rascho »

Ali po GPS-u brzinomjeri lažu nekih 10% (bar moj) :lol:

BTW. Imam ladu 112 i Plin Landi Renzo Omegas (sekvent). I svako paljenje check engina je ukazivalo na neki problem sa motorom, a imao sam i "system too lean" i "random multiple missfire detected". I sve se dalo riješiti.

System too lean: Zamijenio sam lambda sondu (na 100000km) i podesio smjesu na plinu.
Random multiple missfire: Zamijenio bobinu (već dva puta) i kablove (svjećice inače mijenjam redovito).

Leonid Breznjev

Misfajernem mu sele...

Ovaj "Missfire" hepek mi veoma simptomatičan! U niskim obrtajima ostavlja (kad je hladan i samo ponekad) utisak kao da radi na tri cilindra...
Prešao sam ukupno 6.500km, pa mi je prosto neverovatno da mi je lamba riknula tako brzo... možda bih mogao neke druge svećice da zabodem?

rascho

Post by rascho »

E takve sam ja imao simptome zadnji put kada sam mijenjao bobinu. Kada ga upalim ponekad ostavlja osjećaj kao da radi na tri cilindra i loše drži okretaje u leru. To se događalo samo kratko vrijeme nakon kretanja. Onda je to postajalo sve gore i gore, a na kraju jednom kada sam ga upalio stvarno je radio na tri (možda čak i dva) cilindra i zvučao je kao Wartburg. Zamijenio sam bobinu i sve OK. Jedini je problem što je bobina malo skupa pa ti se ne isplati mijenjati na slijepo, ali na tvom mjestu bih usmjerio svoju pažnju na bobinu. U stvari tebi je auto pod garancijom pa neka mijenjaju bobinu.
BTW. Da li ti je majstor očitao greške sa auta kompjuterom ili samo nagađa da je siromašna smjesa. Kada odlazi bobina onda se obavezno javlja missfire na kompjuteru.

Leonid Breznjev

Upuvavavanje lajke...

Knedla se javlja samo na plinu i to samo kod naglog dodavanja gasa... što bi reko moj matori:

"...Upuva se!"

Malo zaštucne i odmah nakon toga primi gas... ali na bemzinu je bogme prgava i razigrana i niš joj ne fali... očitaćemo tu kletu grešku prvom prilikom kada se vratim sa terena tokom radnog vremena servisa...

Post Reply