škripanje centralne table

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
finaldesign

škripanje centralne table

Post by finaldesign »

Već duže vrijeme imam problem sa škripanjem centralne table (škripi na mjestima označeno crvenom na slici) i neznam kako da to riješim... Znači prilikom vožnje na ravnoj novoj cesti sve je ok, ali prva mala neravnina, ili rupa na koju naletim rezultira tako da škripa cijela tabla kao da će otpast...

Image

Već sam probao zategnut šaraf i na lijevoj i desnoj strani, koji se nalazi ispod onog malog poklopca gdje je ventilacija za bočna stakla... ali bez uspjeha škripanje table je i dalje prisutno... i već živcira previše... Jest da auto ima 6 godina ali opet nema šta se nemože propravit, jel tako? Da li ima netko slične probleme/iskustva s time?

djape1977

Post by djape1977 »

kupi japanski auto :mrgreen:
j***** auto bez kardana

finaldesign

Post by finaldesign »

djape1977 wrote:kupi japanski auto :mrgreen:
:) da sam kupio japanski auto, onda bi pitanje bilo: "a zašto su dijelovi tako skupi?"

nego, ozbiljno, jel sređivao tko to dosad?

(V)lada
Automobil: Lada 112 16v

Post by (V)lada »

Pa mogu samo da ti kazem da se i kod mene to cuje, cisto da znas da nisi jedini sa "pticicama" u kabini... :lol:

finaldesign

Post by finaldesign »

(V)lada wrote:Pa mogu samo da ti kazem da se i kod mene to cuje, cisto da znas da nisi jedini sa "pticicama" u kabini... :lol:
e da su samo "ptičice" ovo su ptičurine na speedu :lol: :lol:

djape1977

Post by djape1977 »

jedan moj drugar je pre nekoliko godina rastavio i izvadio komplet tablu iz golfa2 i sklopio je tako sto je svuda ubacivao gumene podloske i sundjer traku. to je jedini golf2 dizel u kojem sam se ikad vozio da mu tabla ne tandrche i cvili....
j***** auto bez kardana

canonlbp

Post by canonlbp »

Meni se isto tako znalo cuti, ali cula su se vrata od "pretinca za rukavice" (kako to neki zovu :) ), dakle vrata od ladice. Nisu bila otpustila ili nesto sl. Ja sam to resio na taj nacin sto sam naspricao svaki moguci zleb sa WD-40, malo curi okolo, ali poslije nekog vremena sve izbrises i bude ok. (Nije neko revolucionarno resenje, ali meni je pomoglo) :D
Naravno da su za Ladu karakteristicni razliciti sumovi, ali to da se cuju plastike zna se dogoditi i u "kvalitetnijih" auta. To se najcesce dogodi od onih sprayeva za sjaj plastike, jer se zadrzi u zlebovima, a veci dio sastava tih tekucina je vosak koji se zadrzi dok ostalo ispari i naravno kad glatku povrsinu premazes voskom da skripi.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

djape1977 wrote:jedan moj drugar je pre nekoliko godina rastavio i izvadio komplet tablu iz golfa2 i sklopio je tako sto je svuda ubacivao gumene podloske i sundjer traku.
Ето ти сигурно лека, другог нема.

Eto ti sigurnog leka, drugog nema.
Last edited by KamAZ driver on Wed Feb 06, 2008 4:23 pm, edited 1 time in total.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

Goxxy

Post by Goxxy »

Ovo za gumene podloške nije loša ideja, zaista. Doduše, ne znam koliko to može da pomogne jer je u pitanju jako krta tabla (mislim da je za nijansu mekša od Samarine) a kod Golfa 2 je iole mekša plastika.

Ja sam razmišljao baš na tu temu, i odluka koju sam doneo je da ojačam samu tablu poliester kitom sa unutrašnje strane (pogotovo na mestima gde se kači tabla za karoseriju) i da - evo kako je Đape lepo rekao - stavim i neku tanku gumu koja bi mogla dobro da "upije" bilo kakvo škripanje.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

finaldesign

Post by finaldesign »

Goxxy wrote: Ja sam razmišljao baš na tu temu, i odluka koju sam doneo je da ojaèam samu tablu poliester kitom sa unutrašnje strane (pogotovo na mestima gde se kaèi tabla za karoseriju) i da - evo kako je Ðape lepo rekao - stavim i neku tanku gumu koja bi mogla dobro da "upije" bilo kakvo škripanje.
e o tome i ja razmišljam već duže vrijeme, ali reko eto, da vidim dal je tko već probao da se ne upuštam u komplikacije ako ima bolje rješenje...

jedino što će mi biti muka za skinut cijelu tablu... :roll:

Goxxy

Post by Goxxy »

Mogu misliti koja je komplikacija to uraditi kod 211x serije. Kod Samare se tabla drži na ČAK 5 šrafova :) Dakle, ko je skidao znaće i da skine i da vrati ponovo. Ne znam stvarno koliko je komplikovano kod tvoje serije.

Doduše, preporučio bih ti ako je ikako moguće da blizu ZG-a nađeš polovnu tablu i da ne bi ostao više nedelja rada bez automobila, da na njoj lagano radiš. Dakle, postaviš ojačanje tim materijalom (majku mu, nikako da zapamtim - valjda je poliester, ako sam odvalio i sada kao i malopre neka mi neko izvuče uši) i ostaviš da se suši ceo dan. I ako ćeš još nešto da radiš, radiš lagano i onda kada je završiš za jedan ceo dan poskidaš sve napolje i staviš novu unutra.

I meni je muka, ali makar ću uživati u radovima na drugoj tabli. Prvo sunce, kada se uselim u novi stan - pravac dvorište, šmrk, pranje, pa brisanje, šmirglanje... posle ojačavanje, pa priprema za ostale elemente i na kraju farbanje, lakiranje ;)

Ima to svog gušta, ali je najveća muka - uninstall stare i install nove table... Ponajviše zbog kablova i sajli, ni zbog čega drugog.
Last edited by Goxxy on Wed Feb 06, 2008 1:00 pm, edited 1 time in total.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

Doduše, preporučio bih ti ako je ikako moguće da blizu ZG-a nađeš polovnu tablu i da ne bi ostao više nedelja rada bez automobila, da na njoj lagano radiš
ako vec nadjes polovnu ojacaj je i presvuci kozom ili skajem (eko koza), pa onda montiraj. radio sam to na raznim kolima, izgleda super a i mnogo je prijatnije na dodir od sugave plastike koju inace koriste.
za uputstva o presvlacenju na pp ili da otvorimo novu temu, da ne tupim ovde.

za samardzije: na jednoj samari kojoj sam presvlacio tablu (sva ispucala) odozdo je pisalo sdjelano v jugoslaviji :mrgreen:
j***** auto bez kardana

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: škripanje centralne table

Post by rascho »

finaldesign wrote:Već duže vrijeme imam problem sa škripanjem centralne table (škripi na mjestima označeno crvenom na slici) i neznam kako da to riješim... Znači prilikom vožnje na ravnoj novoj cesti sve je ok, ali prva mala neravnina, ili rupa na koju naletim rezultira tako da škripa cijela tabla kao da će otpast...

Već sam probao zategnut šaraf i na lijevoj i desnoj strani, koji se nalazi ispod onog malog poklopca gdje je ventilacija za bočna stakla... ali bez uspjeha škripanje table je i dalje prisutno... i već živcira previše... Jest da auto ima 6 godina ali opet nema šta se nemože propravit, jel tako? Da li ima netko slične probleme/iskustva s time?
Jesi li ti siguran da baš tu škripi?
Kod mene je škripalo "negdje iz tog smjera" i nakon poduže analize sam zaključio da je tapacirung od vrata pritisnuo uz tablu (onaj dio koji se ne vidi dok su vrata zatvorena) i nakon negog vremena se platno od tapacirunga izlizalo, i direktno je ona plastika od vrata strugala po plastici od table (kod mene sa desne strane kod suvozača), što se moglo vidjeti po oštećenjima kada otvoriš vrata. Nalijepio sam komad duck tape-a na to mjesto i opet tišina.
Nije ti komplicirano otvoriti vrata i provjeriti da li ima kakvih oštećenja koja bi ukazivala na kontakt vrata i table, pa ako je to onda ne moraš sve rastavljati.

finaldesign

Re: škripanje centralne table

Post by finaldesign »

Ma je! I tu škripi, imao sam već dojam da baš kontakt tapacirunga vrata i table škripa pri svakom naprezanju auta... ali između ostalog škripa i sama tabla u kutevima (valjda se vibracija prenosi zbog jakog kontakta tapacirunga i table)....

U svakom slučaju privlačna mi je ideja, da nabavim drugu tablu, i nju sredim fino, ojačam stakloplastikom iliti fiberglassom i presvučem u neki materijal, bordo crvene boje, da se uklopi u ostatak auta :)

Post Reply