110-ka problem

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

canonlbp

110-ka problem

Post by canonlbp »

Opet jos jedan problem sa mojom 110-kom...
Imam osecaj (verovatno je to samo subektivni osecaj, jer svakom je njegov problem najveci) da se moja ovde na forumu najvise kvari ( :? )...
Danas (u stvari to je sad vec juce, al nebitno) odem ja do grada autom (bez ikakvih problema), parkiram i normalno ugasim. Dolazim kroz jedno pola sata i palim auto, kad ono kao da radi samo na tri (ili manje) klipa. Radi ko traktor, trese, nece da vuce, upalila se lampica CHECK ENGINE, ma uglavnom ne radi kako treba...
Posumnjam da je do struje i pocnem skidati kablove sa svecica jedan po jedan, da ustanovim koja svjecica ne radi, kad ono koju god da skinem isto radi (by the way svecice su po preporuci NGK 2330 BCPR6E).
Dodirivao sam vrh svecice sa kablom, da cujem dal ima struje i na svakoj se cuje kao da normalno radi, dakle baca struju... Posto sam bio kratak s vremenom (i na parkingu), vratim plastiku i odem kuci taxijem...
Evo veceras odem s drugom da ju doslepam kuci, kad ona normalno, sasvim normalno radi, samo i dalje gori lampica CHECK ENGINE. I tako krenem kuci i sve normalno (osim lampice) i evo pred zgradom opet isto (na tri klipa, barem ja mislim da je to, TAKO ZVUCI)...
Zakljucio sam da dok se malo zagreje da pocne lose raditi...
Nekad prije mesec dana imao sam isti problem koji sam resio na taj nacin sto nisam nista radio na autu, jer sam je sutradan nakon sto me zazala sasvim normalno upalio i evo sve do danas normalno vozio (posumnjao sam na kvalitetu goriva).
Vec sam pisao o tome u jednoj od prijasnjih tema (jer sam mislio da ima veze sa mojim problemom "112-ica nece da pali!!!", ali ispostavilo se da je kod (V)lade bio problem s osiguracima).
Sta je vase misljenje u cemu je problem, da nisu svecice ili kablovi?
Ali zasto se problem javlja tek nakon sto auto malo odradi, odnosno nakon sto se malo provoza, jer imam osecaj da ju ostavim na leru da bi "normalno" radila. Dakle tek pod opterecenjem pocinje da zeza nakon nekog vremena...
Da nije ipak gorivo (uvek tocim smo na OMV-u, i njihovo je gorivo ovde kod nas najkvalitetnije, barem tako se prica), ali ne verujem jer sta je da je do sad bi sagorilo...
Da nije do filtera goriva, ja ga nisam nikad menjao (92 000 km), a ne znam ni kako, jer koliko znam da se on nalazi u rezervoaru...
Komsija mi je savetovao da vidim razvodnik palenja (ili sto vec obavlja tu funkciju)...hm...
Samo jos da napomenem da se radi o Ladi 110, GLI 1,5, 16V, 2003. god., i stalno je vozena samo na benzin 95!
H E L P! :?:
Unapred hvala na svim savetima i preporukama, jer stvarno ne znam sta da radim...
:?

walter1

Re: 110-ka problem

Post by walter1 »

Vidi, to sa skidanjem kablova i probanjem da li baca varnicu je STROGO ZABRANJENO kod lade 110. Posledica moze biti otkazivanje centralnog kompjutera, a u najmanju ruku otkazivanje modula paljenja ("razvodnika paljenja"). Kod mene je su bili gotovo isti simptomi i ispostavilo se da je u pitanju modul paljenja. U Beogradu on kosta oko 80e.
Dalje, filter goriva nisi menjao 92.000 km??? Pa ako si radio redovne servise trebalo je da ga menjas prvi put vec na 30.000.
Sto se tice kvaliteta goriva na OMV pumpama nisam bas siguran da su medju boljima. Po nekim mojim testovima potro[nja goriva mi je bila veca i do 10% sa njihovim gorivom u odnosu na npr. ELP ili Jugopetrol. Medjutim i ja redovno sipam na OMV-u jer mi je na 200m od kuce, a usput i operem auto. Takodje, prosle godine sam imao problem sa povremenim paljenjem CHECK ENGINE i to najcesce kad sam punio na OMV-u, pretpostavljam da je zbog necistoca u gorivu. Medjutim problem sam resio sipanjem sredstva za ciscenje ventila i brizgalji (wurth).
Elem, tvoj problem je 90% modul paljenja.

Ostoja

Post by Ostoja »

Ajde da ne baksuziram, ali meni se jako slicno ponasala 110-ka kad mi je pre neki dan riknula bobina (modul paljenja ustvari, posto je sve u jednom)... :cry:

A sto se tice filtera goriva: ne nalazi se u rezervoaru, vec odmah pored rezervoara. Lako ga mozes videti ako se podvuces pod auto. Hoce tu da se uhvati kamenac od vode u gorivu pa da zacepi filter.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ako imaš plin i to može da bude problem (neispravna smeša) a filter se menja na 10 000 :shock: :shock: :shock:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

canonlbp

Post by canonlbp »

Evo danas sam promenio filter goriva (nekako sam ga pronasao :wink: ), ovaj stari je skroz dao sve svoje...
Probao sam opet upaliti auto, i obradovao sam se kad je pocela normalno da radi (mislec da je sve ipak bilo samo do goriva i filtera), ali cim se zagrejala na radnu temperaturu opet isto (trokira)... :?
Izgleda da je stvarno rec o modulu paljenja, ali ne znam zasto se problem javlja tek kad je masina zagrejana...
Nista mi onda ne preostaje nego u servis cim nadjem vremena...
Nego, da li da je slepam ili da je odvezem ovako na tri klipa, sta moze da se desi? :roll:

canonlbp

Post by canonlbp »

[quote="jeronimo"]ako imaš plin i to može da bude problem (neispravna smeša) a filter se menja na 10 000 :shock: :shock: :shock:[/quote]

Nemam ugradjen plin i stalno je vozena iskljucivo na benzin 95!

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Definitivno modul paljenja. Kod mene su bili isti simptomi dva puta, i oba puta je bio modul paljenja. Baš to, prvo se javni na kratko, pa to ignoriraš, pa se javlja sve češće, a na kraju postane redovito.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

canonlbp

Post by canonlbp »

Upravo sam se vratio iz servisa, i otisao je MODUL PALJENJA :( . Trenutno ga nemaju u servisu i moraju ga naruciti, pa sad moram cekati, jer je valjda u ovih modela "starijih", taj modul malo drugaciji (sa 4 izlaza, tako mi je objasnio, a u novijih modela je valjda samo jedan), hm... :?:
Sav rad i modul kostat ce me oko 150€, ali najvise mi je to sto moram cekati, a ne mogu je nigde drugdje (npr. u Banja Luku gde je centralni distributer i verovatno jeftinije), jer je ovako ne mogu voziti...
Kad je isprobavao, kaze mi i da mi je otisla i svecica u prvom cilindru. Zanima me zasto je to otislo, jel postoji neki razlog, jel postoji neki nacin da sprecim ponovno kvarenje?
Nikada do sada nisam imao problema sa tim. Pokvarilo se nedugo nakon promene svecica (mozda se moze povezati sa tim)... Znam sigurno je utecala i zima, s obzirom da auto nije garazirano...

rascho

Post by rascho »

Ne daj da te oderu u servisu. To se lako zamijeni. Odvrneš četiri šarafa (ključ 10) sa one plastike koja prekriva motor (starije lade to čak i nemaju). Onda odmah imaš pristup modulu paljenja. Skineš kablove sa njega, i otpozadi dovod napona (sve klik klak sistem), odvrneš dva šarafa koja ga drže i skineš. Sve skupa 5 min posla. Ja sam to jednom napravio na parkingu trgovačkog centra kada sam kupio novi u prodavnici autodijelova :-)
Cijena novoga ovisi o državi ukojoj kupuješ :-) ne znam za BiH, ali ne bi smjelo biti više od 100eu.

djmiros

Post by djmiros »

Pogledaj sve moje poruke i videces odgovor. Inace modul obavezno crkava ako je neispravna svecica ili kabl u prekidu , jer energija iz kalema mora negde da se isprazni. Cini mi se da sam modul paljenja platio oko 90 e, a sam sam ga promenuo.
:mrgreen:

finaldesign

Post by finaldesign »

tek sam sada pročitao ovaj post, a pošto već dugo tražim probleme vezane uz vožnju na "bezin" čini mi se da je ovo rješenje mojih probleba u vožnji na benzin...

...dok mi auto dobro radi na plin, na benzinu dosta "trokira"... a prije više od pola godine, ako ne i više, sam mijenjao kablove jer su bili neispravni, performanse su se daleko poboljšale ali na benzinu je i dalje "trokirala" a nije mi ni na pamet palo ovo... znači čeka me promjena modula paljenja... :roll: ajde barem ga mogu sam izmijenit :)

jeronimo

Post by jeronimo »

kad radi na plinu dobro a na benzinu loše to je smeša(na plinu ili prljave dizne na bezinu) a ne modul modul se ispoljava na oba goriva...

finaldesign

Post by finaldesign »

jeronimo wrote:kad radi na plinu dobro a na benzinu loše to je smeša(na plinu ili prljave dizne na bezinu) a ne modul modul se ispoljava na oba goriva...
kako se to manifestira?

meni na benzinu kad ga upalim i hladan je motor, oće se gasit, pa ga moram gasirat da se ne ugasi i dok vozim tako na benzin moram stisnut "gas do daske" da bi povuko inače trokira....
a na plinu opet auto vuče ko blesav, ali dok je na plinu u leru onda malo nemirno radi...

i prije sam već došao do zaključka o diznama, ali nekako mi je mrsko sve raskopavati i nositi ih na ultrazvučno čišćenje, ovo s modulom mi se činilo kao sretnije rješenje.... ;)

ali bit će da će dijagnostika pokazati ako je modul otišao?

jeronimo

Post by jeronimo »

dijagnostika će ti pokazati smešu(neodgovarajuću) idi kod nekog da ti zavrne malo plin ići će bolje ali ne mnogo zbog ventila...
dizne mogu da se ciste wins metodom(poveze se na mašinu motor i radi u leru sa posebnom tečnošću posle se vozi na benzin i gotovo)

rascho

Post by rascho »

@finaldesign: Kada rikne modul paljenja počne izbacivati check engine sa greškom Missfire detected. Meni se je jedno vrijeme ponašao tako da bi se htio ugasiti malo nakon paljenja. Pošto je u tom režimu uglavnom hladan onda radi na benzin, pa se činilo kao da trokira na benzin, a radi na plin, ali sam poslije zaključio da je zapravo trokirao nakon paljenja (nisam otkrio zašto), da bi kasnije radio normalno. Taj problem se s vremenom pogoršavao pa je počeo trokirati i u vožnji, pa sam onda zaključio da je ipak bio modul paljenja, a ne dizne što sam posumnjao u početku.
Probaj utvrditi da li ti trokira baš na benzinu, ili trokira i na plinu odmah nakon paljenja.

Post Reply