Nejednako kočenje

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Nejednako kočenje

Post by rascho »

Baš sam došao s tehničkog pregleda i zadnji desni točak mi koči osjetno slabije od zadnjeg lijevog. To sam već vozio kod majstora da mi srede, ali očigledno nisu baš najbolje napravili. Na koji način se poriktava raspored sile kočenja kod zadnjih točkova, ako je to uopće moguće?
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bgzoka

Re: Nejednako kočenje

Post by bgzoka »

Ja sam imao taj slucaj prije par godina, isto mi na zadnjim tockovima sila kocenja nije bila ujednacena. To su mi kasnije sredili u servisu, kada sam mjenjao ulje.

Kako se rucna ponasa?

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Moguce da kocioni cilindar pravi problem,da nije zapekao pa ulje ne dolazi do njega odnosno slabije?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

rascho

Post by rascho »

I ručna je slabija na desnom točku, ali mislim da je kod ručne nešto manja razlika. Inače kada sam stavljao nove bubnjeve i pakne (sam sam ih stavljao), primjetio sam da lijevi točak ide malo teže, pakne su malo više zapinjale nego na desnom, kao da su bliže bubnju, nego na desnom. Da li postoji neki mehanizam regulacije kočnica ili je ova nejednakost znak kvara? Inače, baš kod te zamjene bubnjeva, zamjenio sam i lijevi cilindar, jer je puštao ulje. Jedino je problem što se ne sjećam da li je ta nejednakost postojala prije promjene bubnjeva i pakni. Znam samo da je liše kočio prije, ali ne znam da li je nejednako.

Pera

Post by Pera »

Moguce cak i crevo malo zapuseno.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Moguće da je cilindar pustio ulje i da je curkalo na paknu i doboš pa smanjilo silu trenja. MOžda je i nešto do regulatora, peti kočioni
Kako ti koči prednji levi?

rascho

Post by rascho »

Prednji su uredu. Kod njih je razlika mala, u granicama normale. Nije ulje na paknama, jer ga nije bilo kada sam ih mijenjao, a ovaj se problem vuče već više od godinu dana (ja sam mislio da je riješen na servisu, ali očigledno nije). Da li se kod tog regulatora može išta poštimavati ili to radi automatski? Nikako da mi netko odgovori da li uopće postoji mogućnost reulacije, u smislu da negdje zategnem (ili otpustim) neki šaraf, ili je ovo kvar. Ako postoji mogućnost regulacije, onda bih prvo probao malo izregulirati (kako?), a ako je kvar onda da tražim uzroke. Ali da bih tražio uzroke kvara moram znati da ne postoji mogućnost regulacije.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ne može se podešavati a i regulator sve radi automatski u zavisnosti od opterećenja. Kolika ti jerazlika u kočenju između točkova i pedalom i ručno, u nekim ciframa ako ih imaš.
Nekako mi miriši da je nešto do samog doboša ili pakni ako se javlja osetna razliak i pri kočenju ručnom i pri kočenju pedalom.

rascho

Post by rascho »

Ne znam cifre na pamet, ali razlika je bila negdje oko 30% za radnu kočnicu, a za ručnu moram pogledati na papiru. Jedinomi je problem što je tip napisao neke bolje vrijednosti (a ne realne) kako bih prošao tehnički. Znam da je za ručnu rekao da slabo hvata, ali se nije žalio na razliku. Ja sam gledao na onaj semafor što ispisuje brojeve dok on koči i primjetio sam da je gotovo pri svakom kočenju (ne mogu znati kada je ručna, a kada nožna) postojala razlika između desnog i lijevog točka, s tim da je lijevi bolje kočio. Jebat ga, on mi to ne bi niti rekao da ga ja nisam pitao. Čak je prvo rekao sve je u redu, a kada sam ja pitao za razliku onda je rekao, pa da desni malo slabije koči. Baš moram pogledati te brojeve na papiru, pa ću javiti.

BOCA bgd
Automobil: lada 112

Post by BOCA bgd »

Poz...evo ti link koji ti objasnjava regulator sile kocenja(pritiska)www.autoprospec.ru/vaz/2110-zhiguli/15- ... ozov.htmlt

BOCA bgd
Automobil: lada 112

Post by BOCA bgd »

rascho

Post by rascho »

Ako sam dobro skužio, regulator kočenja regulira odnos sile kočenja između prednjih i zadnjih točkova. To mi ne pomaže.

rascho

Post by rascho »

Evo brojeva sa tehničkog:

Lijevo Desno Razlika
1. osovina radna kočnica 2050 N 2400 N 15%
2. osovina radna kočnica 1710 N 1360 N 20%
2. osovina pomoćna kočnica 1510 N 1310 N 13%

Ono što sam siguran je da je nariktao ove brojeve za 2. osovinu radna kočnica. Tu je razlika bila veća. Ali kada pogledam brojeve za ručnu, čak mi se čini da nisu nariktani, samo je rekao da je malo slaba, pa se treba zategnuti. Ako je vjerovati ovim brojevima, a za sada ću im vjerovati, ispalo bi da je samo problem sa radnom kočnicom. Da li to onda znači da bi problem mogao biti u kočionom cilindru, jer je na lijevom točku novi, dok je na desnom ostao stari?

bgzoka

Post by bgzoka »

Ako su dobosi novi kao sto kazes, pakne isto nove, onda je moguce da desni kocioni zeza.

Jesi li mozda primjetio kuckanje odpozadi kada kocis? Cuje li se tok tok tok...

Post Reply