Pomoć oko problema sa akumulatorom na ladi 112

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

tonid
Automobil: Lada 112

Pomoć oko problema sa akumulatorom na ladi 112

Post by tonid »

Pozdrav za sve članove foruma.Naime, logovao sam se nedavno na sajt kako bih mogao nekoga upitati u vezi jednog problema zbog kojeg vec duže vrijeme moram skidati klemu sa akumulatora.
Konkretno, model automobila je lada 112,2005 god, 1.6 litarski 16V motor, 66-67 KW (oko 90 KS), standardna oprema (nema klime,airbag-ova,serva,ABS-a,onog board kompjutera..samo su prednji prozori na el. podizanje,), presla je 97 hiljada bez nekih vecih problema.

Problem je slijedeći, prosle godine je nekako krajem ljeta promijenjen drugi akumulator od kako je auto kupljeno.
Poslije par dana, primjetio sam da akumulator nema snage da pokrene automobil, pa sam počeo sumnjati da mi neki od uređaja "vuče struju",ili da akumulator se ne puni kako treba ili da je jednostavno i taj novi akumulator neispravan.,pa poslije svakog gašenja auta na duže vrijeme, skidam klemu.

Zamolio bih članove foruma, koji imaju da tako kazem "100% ispravnu" ladu 112, da odvoje 5 minuta, i spoje instrument, te da mi kažu napon punjenja akumulatora kada je auto upaljeno bez uključenih potrošača te sa ukljucenim osn. potrošačima (svjetla,ventilator i sl), te struju (izraženu u mili amperima (mA)) koja teče iz akumulatora kada je auto ugašeno.

Znam da odr. vrijednost struje teče iz akumulatora i kada su svi potrošači isključeni, jer postoji ona lampica sto osvjetljava kontakt bravu,ona elektronska blokada motora-paljenja kako se vec zove, te mozda onaj hepek koji otključa sva 4 vrata.

Hvala unaprijed, i nadam se da cete mi pomoći u rješenju ili barem određivanju uzroka ovog problema.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Pomoć oko problema sa akumulatorom na ladi 112

Post by rascho »

Napon punjenja, originalni, je bio ispod 14V, obično negdje oko 13.5V. Nakon modifikacije alternatora (ima tema na forumu pa potraži) sada je napon punjenja 14.5V bez potrošača, sa potrošačima ne pada ispod 14V. Struju pražnjenja sa isključenim autom nisam nikada mjerio, ali mislim da bi morala biti ispod 100mA, potraži na forumu, netko je već imao sličan problem i napisao je struju pražnjenja.

Kolike su vrijednosti kod tebe?
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Kod mene je napon punjenja oko 13,7 v, a neko je već pisao da je pražnjenje do 100 mA prihvatljivo (kod mene je bilo manje, možda ispod 80 mA ne sećam se tačno). I ja skidam klemu a negde sam pročitao da je kod automobila sa toliko elektronike ako se ne voze 6-7 dana, uobičajena pojava da se akumulator isprazni toliko da nema snage da upal.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

Kod mene je 13.8 bez potrosaca. Proveri zice kod alternatora i poprskaj ih sa WD40,moj je imao slicne simptome a problem je bio u slabom kontaktu.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

i proveri zategnutost kaisa na alternatoru ako nije menjan do sada zameni ga nije bas da treba da treci preko 100 000...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

tomo 110
Automobil: lada 110 1.5 16v

Post by tomo 110 »

Napon punjenja je 13,8v.bez potrosaca.Proveri ti akomulator,ako nije neko veliko pranjenje bez potrosaca.

Imre

Post by Imre »

tomo 110 wrote:Napon punjenja je 13,8v.bez potrosaca.Proveri ti akomulator,ako nije neko veliko pranjenje bez potrosaca.
Sa potrosacima (sva svetla,maglenke,grajac stakla+radio) 13,4-13,5.
Last edited by Imre on Thu Jul 24, 2014 12:49 pm, edited 1 time in total.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Očekuj da neće još dugo :)

Za napon punjenja ko što drugi kažu 13,6-13,8. Neki su radili onu modifikaciju sa diodom a ja nikako da se odvažim na taj manevar... ne verujem strujii :D

Imre

Post by Imre »

bruyoni wrote:Očekuj da neće još dugo :)

Za napon punjenja ko što drugi kažu 13,6-13,8. Neki su radili onu modifikaciju sa diodom a ja nikako da se odvažim na taj manevar... ne verujem strujii :D

Znam.Ali me je jako iznenadila!Exide premium 74mAh (ta je bila na popustu).I jos uvek pali na prvu,i leti i zimi.
Koliki je fabricki napon?Putni komp sam uzeo kad su kola bila godinu dana stara,napon je i tad bio isti kao i sad i sve radi bez problema.Gledao sam i ja tu modifikaciju,ali cu taj posao ostaviti verovatno za buduceg vlasnika.

tonid

Post by tonid »

E raja, hvala vam puno na trudu, danas sam uspio odvojit dovoljno vremena te detaljnije ispitati u čemu je bio problem.
Akumulator, sam od sebe nije los, jer je uvijek uspio pokrenut auto ako je bio napunjen, pa sam onda uzeo instrument i poceo mjeriti vrijednosti napona i struje.
Akumulator, totalno odpojen je imao napon 12.5 - 12.6 V ,sto je otprilike zadovoljavajuće (6x 2.1 V po ćeliji).Kada sam akumulator spojio, napon je opao na 12.4 V., a struja koja je tada tekla je oko 270-280 mA pa to kada se pomnozi sa naponom dobije je otprilike 3-4 wata.
Napon punjenja kada je auto upaljen bez potrosača je oko 13,9 , a sa svim ukljucenim potrosacima oko 13.6 V, pa je i to zadovoljavajuće.
Jednostavno sam poceo vadit jedan po jedan osigurač i mjerit struju koja teče.Nakraju se ispostavilo, da je "neobilježeni" osigurač, preko kojeg se napaja radio, upaljač i mozda onaj sat, da je nesto od toga uzrok.Kada sam totalno odpojio radio, ampermetar je pokazao oko 30 mA sto je po meni ok odn. ne moze za dan dva ispraznit akumulator toliko.
Na kraju krajeva,koliko se sjecam, ljetos kada sam skidao stari i stavljao novi akumulator, zaboravio sam otpjiti stari radio i on je crkao,zasto , ne znam. Ugl. stavio sam neki fordov radio kasetaš, i kada se on spoji u autu, iako je ugašen, antena koja je spojena na njega vuče tu struju, znaci oko 250 i više mA.Ugl. sad sam ga izvadio, te mislim da ne bi trebalo ubuduće bit nekih problema.
Hvala

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Isti problem je imao i moj buraz sa jednim novim odlicnim CD-om, placen :mrgreen: . Za nedelju dana isprazni akumulator ali pomocu ampermetra ja sam mu pronasao kvar i resio ga ugradnjom prekidaca samo za CD.

tonid

Post by tonid »

Ma radio mi trenutno i ne treba, onaj bivsi nije stvarao probleme, tako da vjerujem da to zavisi od modela radia,...a ovo ostalo je manje vise ok i standardno za ladu., jbg za 8 god.,mehanika tipa motor,mjenjač i sl nisu stvarali probleme,a nisam imao nikakvih problema ni sa elektronikom ono da zeza paljenje i tako to.
A bilo je problema sa podizačima prednjih stakala, valjda su prvobitno bili nekakvi plasticni dijelovi pa se oni potrose, isto tako ona klapna od sistema za ventilaciju koja u zavisnosti od temp otvara ili zatvara se u odr. polozaj je bila napukla...ali je i to zamijenjeno originalnom ali metalnom...nezzz jos, plastike i zavrsna obrada interijera je losa, auto je potvrdo pa se osjeti svaka rupa, a vidjet cu da uskoro zamijenim i one amortizere sto drze otvoren prtljažnik.
I imam jedno pitanje, negdje sam citao, pa me zanima kakva je situacija u slucaju pucanja zupčastog kaiša,...auto je 1.6l motor sa ubrizgavanjem,66 KW,2005 god. preslo 98 hiljada,..zupcasti je zamijenjen na 60 hiljada, znaci jos 20...ugl interesuje me da li moze doci do sudara klipova sa ventilima ili ne.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

1.6 motor ne.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

tonide i moja je isto 112 1.6 16 v isto sam i ja cuo da nasih lada klipovi nestizu ventile prilikom pucanja kaisa.Tako sam i ja cuo ali nikako da nadjem zvanicnu informaciju na youtube ili na nekom ruskom sajtu u vezi toga.E sad kad budes menjao zupcasti kais neka majstor proba da okrene obe bregaste ceo krug ako nezapne nijedna bregasta kad se okrene ceo krug onda nedohvata.mozda i gresim u slucaju ovog testa oko okretanja bregaste kad se skine zupcasti kais.

tonid

Post by tonid »

Ma svakako to treba preventivno promijeniti.A sto se tice okretanja, mislim da si htio reći, da majstor okrene bregastu u polozaj da ona pritisne tj otvori neki od parova ventila bilo usisnih ili izduvnih, te da onda dok oni stoje u tom polozaju, okrene radilicu pa da vidi da li ce doci do kontakta.

Post Reply