karburator ili direktno?
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
karburator ili direktno?
Pozdrav svima, imam pitanje, Vozim ladu 111 vec godinu dana, presao sam mnogo kilometara sa njom kao taxista, za ovih godinu dana zadovoljan sam sto se tice odrzavanja odnosno nisam provodio nista vise vremena kod majstora nego kolege sa astrom, meganom, fabijom..... samo mene su delovi kostali mnooogo manje nego njih. E sad... od nedavno mi je crkla pumpa za benzin i onaj modul paljenja sto i nije jeftino, majstor koji mi odrzava kola kaze da mi je bolje da skinem sve to i postavim karburator od samare uz to ide i usisna grana, mehanicka pumpa za gorivo, razvodna ruka.....itd.
Moje pitanje je: dali je to pametno, dali ce mi se povecati potrosnja benzina ili plina i koliko uopste trosi samara sa karburatorom.
imam motor 1.5 8v iz 2001god. I majstorova izjava (sa tim ces resiti sve probleme)
Ako neko ima takvog iskustva ili se razume u to neka mi odgovori. HVALA. Taxista iz Kraljeva.
Moje pitanje je: dali je to pametno, dali ce mi se povecati potrosnja benzina ili plina i koliko uopste trosi samara sa karburatorom.
imam motor 1.5 8v iz 2001god. I majstorova izjava (sa tim ces resiti sve probleme)
Ako neko ima takvog iskustva ili se razume u to neka mi odgovori. HVALA. Taxista iz Kraljeva.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: karburator ili direktno?
samara na TNG moze da trosi od 7,5 - 13,0 lit u zavisnosti od odrzavanja calokupog vozila i ugradjenih komponenti TNG. Planiraj potrosnju na 10,5 - 11,0 lit TNG pa se preracunaj koliko ti se to isplati u odnosu na tvoju godisnje predjenu kilometrazu i finansijske troskove ovakvih prepravki koje ti tvoj majstor preporucuje. Po meni smatram da se ne isplati takvo prepakivanje motora, jer sa sadasnjim sekventom mozes ostvariti potrosnju TNG oko 8,0 lit ako imas dobrog majstora za odrzavanje vozila.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ako su ti crkli i pumpa i modul paljenja, to znači da ti auto stoji parkiran negdje sa strane, a s obzirom da si taksista ne vjerujem da pišeš po forumu dok auto stoji parkiran (pokvaren), s obzirom da ipak ne možeš ići autobusom na posaodimitaxi wrote:Pozdrav svima, imam pitanje, Vozim ladu 111 vec godinu dana, presao sam mnogo kilometara sa njom kao taxista, za ovih godinu dana zadovoljan sam sto se tice odrzavanja odnosno nisam provodio nista vise vremena kod majstora nego kolege sa astrom, meganom, fabijom..... samo mene su delovi kostali mnooogo manje nego njih. E sad... od nedavno mi je crkla pumpa za benzin i onaj modul paljenja sto i nije jeftino, majstor koji mi odrzava kola kaze da mi je bolje da skinem sve to i postavim karburator od samare uz to ide i usisna grana, mehanicka pumpa za gorivo, razvodna ruka.....itd.
Druga stvar ako ti crkne samo jedno od to dvoje auto ne ide dalje, a ne vjerujem da su crkli istovremeno. Meni to više zvuči kao da je mastor rekao da bi trebalo mijenjati pumpu i modul, pa još prosuo i bisere o ugradnji karburatora.
Daj nam pojasni da li je auto u voznom stanju, pa samo ima neke simptome u vožnji, ili auto fakat nije u voznom stanju?
Druga stvar, da li imaš ugrađen plin ili ga tek planiraš ugrađivati? Ako imaš koji je sistem ugrađen? Ako je sekvent onda se i to mora mijenjati ako auto prebaciš na karburator. Ako je vakumski, onda ti efektno auto već radi na karburator, kada radi na plinu, pa uzmi i to u obzir kada razmišljaš o prelasku. Što će reći treba nam malo više informacija da bismo ti znali dati kvalitetniji odgovor.
Npr ja imam ugrađen sekvent plin i meni se ni u kojem slučaju ne bi isplatilo prelaziti na karburator.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Pumpa mi je crkla pre mesec dana a modul je poceo da zeza od pre dva dana, prvo je poceo da oscilira na leru, onda da se gasi, a juce ni da mrdne, Za pumpu sam siguran, to bi i ja znao da zamenim, prosto je, a sto se tice plina imam obican LOVATO uredjaj i potrosnja mi je bila oko 9l. Auto sam doslepao do kuce i razmisljam sta mi je bolje, pravo da vam kazem i odgovara mi mala pauza, ali za dva tri dana moram da resim situaciju. Hvala vam...
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Pumpu ćeš porati mijenjati i ovako ionako. Što se tiče opisanih simptoma, ne zvuče mi baš karakteristično za modul paljenja. Kada on rikava motor obično ostane raditi na tri ili dva cilindra pa ima karakterističan zvuk traktora i nema snage za povući. Ali u svakom slučaju opet je jeftinije staviti novi modul, nego sve mijenjati (iako modul nije jeftin).
No, kao što rekoh, kada već imaš običan vakumski sistem, kada ti motor radi na plin, radi kao obični karburatorac, tako da s prelaskom na karburator u biti ne gubiš puno. Čak štoviše karburatorski motor je prilagođeniji za rad s vakumskim sistemom plina.
S druge strane, ako ti motor dobro radi, pitanje je da li ti se isplati ulagati u sve to. Ja osobno nisam imao nekih bitnih problema sa sistemom ubrizgavanja goriva (u biti nisam imao nikakvih), pa se zato niti ne bih odlučio na prelazak na karburator.
Inače, kada već voziš na plin, proizvođači svjećica preporučuju da se zazor na svjećicama smanji za 0,1 - 0,2mm. Ja npr. imam 16V motor, za koji idu svjećice 1,1mm, a stavljam 0,8mm. S time se rasterećuje modul paljenja. I preporučujem ti Brisk Silver svjećice, meni su se pokazale odlične baš za plin.
No, kao što rekoh, kada već imaš običan vakumski sistem, kada ti motor radi na plin, radi kao obični karburatorac, tako da s prelaskom na karburator u biti ne gubiš puno. Čak štoviše karburatorski motor je prilagođeniji za rad s vakumskim sistemom plina.
S druge strane, ako ti motor dobro radi, pitanje je da li ti se isplati ulagati u sve to. Ja osobno nisam imao nekih bitnih problema sa sistemom ubrizgavanja goriva (u biti nisam imao nikakvih), pa se zato niti ne bih odlučio na prelazak na karburator.
Inače, kada već voziš na plin, proizvođači svjećica preporučuju da se zazor na svjećicama smanji za 0,1 - 0,2mm. Ja npr. imam 16V motor, za koji idu svjećice 1,1mm, a stavljam 0,8mm. S time se rasterećuje modul paljenja. I preporučujem ti Brisk Silver svjećice, meni su se pokazale odlične baš za plin.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
-
Boki78
Ima on jos jednu kvaku zasto mu se mozda isplati karburator. To je atest, sa vakuumskim sistemom na injection motoru ga nece proci.
Onda gledati da li je jeftinije zadrzati vakumski sistem i izvrsiti sve preostale prepravke, ili popraviti pumpu za benzin, modul i ugradjivati sekvent...
Samo Samara Srbina Spasava
Hvala vam na savetu, ovo je fantastican sajt, Ja sam se ipak odlucio na karburator a recicu vam i zasto: Kao prvo ispada mi mnogooo jeftinije, ja sam jutros otisao do naseg centra za reciklazu odnosno odpada, tamo prodajes na kilo al mozes i da kupis na kilo. Vodeh jednu samaru i poceh da skidam, karburator (ruski) , usisnu granu, kuciste filtera za vazduh i mehanicku pumpu za gorivo koja je ista kao kod zastave i sve to platio 680 din. Ostalo mi je jos da nabavim razvodnu ruku, kapu i onaj deo za elektronsko paljenje, AKO MI JOS NESTO HVALI VI MI RECITE. I imam pitanje : dali je usisna grana ista na samari sa motorom od 1.3 i 1.5. i dali da busim karburator ili da kupim onaj deo za plin? Hvala jos jednom.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Da kupiš mikser za plin. Bolje nego da bušiš.
A trebaće ti ceo razvodnik, ne samo ruka. Plus bobina i komutator. Možda i filter vazduha sa kućištem.
A trebaće ti ceo razvodnik, ne samo ruka. Plus bobina i komutator. Možda i filter vazduha sa kućištem.
Ista grana za 1.3 i 1.5. Samo kad sve završiš stavi neki bolji komutator. Sve što ti treba može i sa 1.3 samare da uzmeš.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
mozes i od yuga komutator, a sto se tice karburatora bolje ga busi jer sa mikserom pre karburator zapusi pa posle na benz. stuca !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)