Gume za 112-icu

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Gume za 112-icu

Post by rascho »

Ne pratim općenito tematike guma, ali iz osobnog iskustva mogu reći da su Kame koje sam dobio sa Ladom bile katastrofa, što se tiče voznih osobina, a bogami i što se tiče kvalitete izrade. To su mi jedine gume kod kojih se počeo odvajati gazni sloj nakon 30000km.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

nije isto sada i pre deset i vise godina...znam da je tema o gumama za putnicki program, ali ja sam licno terao moje kame kao zimski komplet 100+ po ledenoj kisi i krivinama. guma drzi za medalju izuzetno je meka puna lalmelica i silike.valjda mogu istu gumu da koriste i za putnicki program. :?
inace ovo je drugi set u upotrebi. prvi je trajao 58 000 i zamenjen jer je sara pala na 4 mm(otprilike tri sezone voze se samo zimi) i sadasnji set je preterao 50 000 a ici ce jos 15 najmanje, sara je oko 7-8mm...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ne znam šta rade ali za putnički program su duduci, imao je Agrohim nekih im guma po povoljnoj ceni pa sam čitao testove (skorije, od 2010. na ovamo) ali se od prvog videlo da ne vrede pišljivog boba.
Ledena kiša, 100 na sata, krivine... da malo ne preterujemo? :)
Kada ima leda na drumu pomažu samo klinovi i to pri 30-40 na sat. u ostalim slučajevima se takva priča završava pored puta.
Verovatno je bacana so a onda se temperatura mržnjenja spusti na -7, -8 ali onda voziš po vlažnom kolovozu.

jeronimo

Post by jeronimo »

bogami nije, moras da probas nesto sa 4x4 stalnim pogonom ne bi ni meni padalo na pamet sa rwd ili fwd... :D :D vozi se uglavnom gasom. i treba imati bar cetvrt veka iskustva.i spremno vozilo ;)
a bilo je i jarkova i svacega ali sa putnickim nekih petnaestak godina ranije.... :mrgreen:
ali da se vratimo na gume, recimo amtel je kupio holandski vredestain a dosta ljudi koje znam voze zapadna vozila na njihovim gumama i uglavnom pozitivna iskustva(kupuju vec nekoliko sezona)
nisu ruske gume uopste toliko naivne kao sto se kod nas dosta dugo vuce misljenje, a 2010 je ipak bila pre 5 godina dosta se promenilo od tada...a i dobra guma se uplastici za 5 godina(eu standard) ;)

bruyoni

Post by bruyoni »

Vozio sam ali izvini ali i dalje ne verujem u te (ribo)lovačke priče o sto na sat po ledu.
To šta su kupili ne znači baš previše ako nisu uposlili tehnologiju evo Micheli uzeo Tigar i naprave Winteru...
Pa pazi i 2010. su rusi testirali nove gume
http://www.zr.ru/content/articles/25904 ... ololedica/

i 2011
http://www.zr.ru/content/articles/35764 ... 175_65r14/

i 2012.
http://www.zr.ru/content/articles/48350 ... ajsbergov/

i 2013.
http://www.zr.ru/content/articles/57818 ... 175_65r14/

i 2014.
http://autoclub78.ru/avtozapchasti-akse ... 4-za-rulem

i gde su Kame i Cordianti i Amteli?

Možeš ti da hvališ i voliš te tvoje kame da se na nivi super ponašaju, vidim da su i ostali nivaši puni hvale za njih, ali za putnički program su i pre 10 i pre 5 godina a i sada truba koju ne vredi plaćati. Za letnje koliko vidim su pokupili solidne ocene ali zimske... jad i beda. Rekao bi čovek da su firme iz neke tropske zemlje krenule da prave zimsku gumu.

jeronimo

Post by jeronimo »

pazi da li su price ili ne, jedino da probas... ;) a i gume ne bi bilo lose da probas, ovako na testovima obicno sve do pre godinu dve favorizovali su malo strance(uvoznicki lobi kao i kod nas) licna iskustva su savim druga prica , i sadasnja situacija. :) odnos nije kao kod nas oni su kupili veci i poznatiji brend iz evrope kao kad bi tigar otkupio semperit ili michelin....
kratak osvrt opet na nivu po tadasnjim ruskim casopisima br 1 na snegu i ledu je bio bridgestone winter dualer guma koju ja ne bi pogledao da mi je neko stavi ispred kapije(iako kosta kao dve kame) jer sam istu probao na mojoj nivi sa alu setom pre nego sto sam kupio moje i auto mi bezi u krivini preko nosa a odziv zakasneo do zla boga.
vidim da si primetio po niva sekciji koliko cene kame, inace te gume kod nas sam prvi montirao i preporucio ja (samo na drugom starijem sajtu sa istom tematikom) bas pre nekoliko godina. i u pocetku su rekcije bile bas kao i tvoja. a sad se isti neki kunu u njih.... ;)

bruyoni

Post by bruyoni »

Pa nađi mi test zimskih gde su realno opisali ruske putničke. Eno ostavio sam testove od '10-'15 ako su pristrasni OK nađi mi neke nepristrasne.
Eno 511 po uporednim testovima guma za Nivu se pokazuje izvrsno, prva-treća pozicija.
Iz mog iskustva još nisam naišao na gumu koja je na testovima prošla očajno a da je u ličnim iskustvima vredna hvale.

jeronimo

Post by jeronimo »

evo malo o amtel nordmasteru...i jos nekima ;) .ima toga dosta malo me mrzi da trazim.ja sam te gume gledao uzivo i dosta japanaca (suv i limuzina) u mom okruzenju vozi bas na ovim pneumaticima pored onih silnih stranih i to jos porucuju bas iz n. sada...
:D
http://mosautoshina.ru/review/amtel/nordmaster-cl/

http://www.autoreview.ru/archive/2006/20/tyres_test/

bruyoni

Post by bruyoni »

Zanimljivo, test iz 2006. zar ne reče pre neki minut da su od pre godinu dve krenuli da budu objektivni, zbog uvozničkog lobija jelte :)
A i test vidim da je po principu baraža za ispadanje iz lige. Nigde GY, Dunlop , Nokian, Conti...

jeronimo

Post by jeronimo »

ma rekoh i da su sad mnogo bolje nego tada zato je i stavljen stariji test(ako pazljivo procitas bila je losije pozicionirana zbog"subjektivnog utiska")... :D a bila je bolja na ledu i od cuvenog miselina koji je uzet za reper. ali ako se ima para a voli brend naravno zasto da ne. ;) nisam rekao da su najbolje na svetu, ali da odlicno rade posao u srednjem i srednje-visem rangu da, za puno manje pare a ima jos proizvodjaca tu je ceo koncern SIBUR pa ima svasta... :)

bruyoni

Post by bruyoni »

Ne znam.. po ovim novijim testovima se baš i ne primećuje taj napredak. Ili su to ostali mnogo više napredovali? :)

Post Reply