data interface

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

finaldesign

Post by finaldesign »

rascho wrote:Zna li netko s kojim softwareom mogu čitati podatke sa Lade, kada napravim kabel?
koliko sam ja shvatio http://www.efilive.com je vrlo dobar program i trebao bi funkcionirati, sad ga jos samo treba nabaviti u nekakvoj "full" varijanti.

m.deki

Dijagnostika

Post by m.deki »

Gospodo zar mislite da je to tako jednostavno napraviti.

Pa onda niko ne bi kupovao kompjutersku dijagnostiku.

Povezivanje samo kabelom sa PC uredjajem nije moguce.

Ja sam pokusavao da to resim za GAZ sa Steyr motorom i nisam uspeo.
Tek kad sam nabavio kabel koji osim konektora ima jednu malu kutijicu punu elektronike,a ona je kljucna u celoj prici tek tada sam uspeo povezati sa Lap-top racunarom i tada posto sam imao dva programa jedan koji sam nabavio ranije nije hteo lepo da radi, a drugi koji mi je stigao uz kabel radi odlicno.

Za ladu sam kupio dijagnostiku ATAL i platio je 2500 eur-a, doduse uz pomoc ove dijagnostike ja kacim sve evropske automobile i vanevropske koji imaju OBD prikljucak.

Uz tu dijagnostiku sam dobio CD sa programom koji se moze instalirati na bilo koji racunar nebrojeno puta ali fali takozvana kartica ili ti kutija na kabelu.

bgzoka

Post by bgzoka »

potpuno se slazem.

osim toga jednostavnije je da se nabavi putni kompjuter koji pored ostalog ima i dijagnostiku i prikazuje koja je greska u pitanju kada se upali CHECK ENGINE.

finaldesign

Post by finaldesign »

ja sam svjestan u potpunosti da to nije jednostavno 8) bas je i u tome gust da ako nesto sam napravis - zadovoljstvo je puno vece, a osim toga vrlo sam dobro potkovan informatickim znanjem, kao i elektrotehnikom tako da sam uvjeren da cu uspjeti. :P

sto se tice nabavke putnog kompjutera: da u HR postoji ducan gdje se moze kupiti, vec bih ga kupio, i da danas saznam gdje ima za kupiti - vec bih bio tamo i kupio ga, i manio se posla sa kablovima. opcija narucivanja iz drugih zemalja (npr. rusija) za nas u HR nije opcija jer nitko ne isporucuje u HR. :cry:

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Problem je u tome što ne radi svaki software sa svakim kabelom. Proizvođači uglavnom teže tome da njihov software radi sa njihovim kabelom pa da ne možeš koristiti neki drugi, samim tim ti mogu više naplatiti.
Najrašireniji je elm (elmscan) interface i njega podržava najviše ovih aftermarket proizvoda, i svi besplatni.
Shema koju sam ja našao je tzv. "dumb" interface tj, nema nikakv čip na sebi nego se samo prilagode naponske razine na jednoj i drugoj strani (OBD II i RS232). Takav interface podržava VAG-COM u verziji 4, ali su već to izbacili u verziji 5 i podržavaju samo svoj kabel. Problem s time je što OBD radi na 10400 bps, a to nije standardna brzina za RS232 pa se takav signal mora posebno softwarski obrađivati, dakle software je malo teže za napraviti pa ne postoji besplatna verzija software-a koja to podržava.
Inače postoje sheme i z napraviti tu "malu kutijicu" sa elm chipom, jedini je problem što je taj čip samo za auto industriju pa se mora tražiti u specijaliziranim trgovinama. Izrada nije pretjerano komplicirana jer se sva logika nalazi na tom čipu pa nije potrebno puno dodatnih elemenata.
Inače, najjeftinija varijanta kabela sa elm čipom koju sam našao je http://www.obdpros.com i košta oko 100$ sa slanjem u Hrvatsku.

Dakle ono što ću ja napraviti je probati sa kabelom sa one moje sheme i naći software koji ga podržava (možda vag-com verziju 4), a ako mi ne uspije onda ću naručiti OBDPros kabel i ćao.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

finaldesign

Post by finaldesign »

ima za $73.90+postarina kabel sa ELM cipom na: http://www.scantool.net/products/

rascho

Post by rascho »

Ovaj je još jeftiniji. Samo za ISO protokol, što je za Ladu dosta http://www.scantool.net/products/produc ... ucts_id=41
jedino mi ne paše što je usb, ako ću ga priključivati na PDA.
Jedino što je OBDPros ekvivalent ovome http://www.scantool.net/products/produc ... ucts_id=21 a taj košta 115$, tako da je OBDPros još uvijek jeftiniji (uzevši u obzir mogućnosti).

djollonny
Automobil: kalina 1117 1.4 16v

Post by djollonny »

za rascho-a:
ne trebaju ti pinovi 11, 12 i 13. nisu iskorisceni. ova slika sto je bgzoka stavio je ok. to ima na ladi i nista vise. stari konektor (onaj na slici kockasti desno) koriste svi tipovi kontrolera zakljucno sa bosh mp7.0h(euro3) i svi euro2 kontroleri i to samo k-line protokol. ovi noviji kontroleri bosh 7.9.7 (euro3) koriste onaj donji obdII standardni mada nisam siguran da li koriste l-line protokol. nemam vremena da trazim uputstvo za kontroler 7.9.7 sta koristi za komunikaciju ali cu pogledati pa javljam. za interfejs bilo koji kl-line adapter, a program scantool. sheme imate na sajtu koji sam ostavio, program potrazite preko googlea. free opcija! radi posao.
ps. koliko je 120kn u € i kako moze da se dopremi do bg-a?
Image
Image
Mole se pametni da više ne popuštaju! POSTALO JE NEPODNOŠLJIVO!!!

finaldesign

Post by finaldesign »

djollonny wrote:za rascho-a:
ps. koliko je 120kn u € i kako moze da se dopremi do bg-a?
120kn = 16,32 €

Za dnevni tečaj valuta u HR -> http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

a za dopremu do bg-a mislim da je najjeftinije, nekoga tko putuje pitati da poveze...

rascho

Post by rascho »

Imaju dobre sheme i na http://pinouts.ru/pin_CarElectronics.shtml.
Ovdje http://www.tuning-diesels.com/Eobd/eobd.htm sam našao informaciju da "A dumb type is available from SK Pang which, for non VAG vehicles, only works with Vehicle Explorer version VE116CT software from OBD-2.com - not freeware", što će reći da bi Vehicle Explorer trebao moći raditi sa "dumb" interfaceom. Danas ću probati napraviti taj "dumb" kabel (najjednostavniji i najjeftiniji je, svi dijelovi ispod 30kn, naravno bez OBD priključka) pa ću vidjeti šta dobijem. Javit ću rezultate.

igic

Re: Dijagnostika

Post by igic »

m.deki wrote:Gospodo zar mislite da je to tako jednostavno napraviti.

Pa onda niko ne bi kupovao kompjutersku dijagnostiku.
Pa i tu dijagnostiku je napravio neko... nisu vanzemljci...
bgzoka wrote:osim toga jednostavnije je da se nabavi putni kompjuter koji pored ostalog ima i dijagnostiku i prikazuje koja je greska u pitanju kada se upali CHECK ENGINE.
On koliko sam cuo ima samo nekih petnaestak gresaka koje prikazuje....

Napred sa pokusajima!

bgzoka

Post by bgzoka »

On koliko sam cuo ima samo nekih petnaestak gresaka koje prikazuje....
Mozes li molim te da napises koji to model prikazuje samo 15 - ak gresaka?

Ovaj uredjaj se povezuje na kontroler automobila, bilo da je Januar, Bosh ... i prikazje ono sto je KOMPJUTER proglasio za gresku.

Znaci, on nema svoju dijagnostiku, nezavisnu, vec preuzima i prikazuje sve parametre, pa tako i greske sa kontrolera.

Prema tome, broj gresaka zavisi samo od tipa kontrolera i svaki kontroler ima svoju listu ovih kodova sa objasnjenjima (doduse na ruskom :shock: ) sto moze lako da se pronadje na Internetu.

rascho

Post by rascho »

Kabel je gotov, no međutim napravio sam standardnu grešku kada nešto radiš sa pola koncentracije. Zamijenio sam lijevu i desnu stranu na OBD-u dok sam lemio, tako da nema komunikacije između laptopa i auta. Za vikend ću to popraviti pa probati ponovo.

finaldesign

Post by finaldesign »

rascho wrote:Kabel je gotov, no međutim napravio sam standardnu grešku kada nešto radiš sa pola koncentracije. Zamijenio sam lijevu i desnu stranu na OBD-u dok sam lemio, tako da nema komunikacije između laptopa i auta. Za vikend ću to popraviti pa probati ponovo.
ajde, ajde, da vidim kako to radi :)

rascho

Post by rascho »

Evo uhvatio sam vremena i prelemio te kontakte na OBD-u. Međutim još uvijek nema komunikacije između auta i laptopa. Pogledao sam na serial snifferom na portu od laptopa i ništa se ne prima. Sada bi moglo biti hrpa uzroka, možda sam fulao u lemljenju, možda je neka komponenta loša, možda uart na laptopu jednostavno ignorira signal jer nije standardni rs232 itd...
U svakom slučaju nemam niti volje, a niti instrumenata da to dalje debugiram, jer čak kada bih i uspio napraviti ispravan kabel vrlo sam skeptičan u pogledu softwarea.
Jedino VAG-COM im a opciju za "dumb" interface, ali on naravno podržava samo VAG-ov protokol, a ne i ISO 9141. Ovi ostali programi, koliko sam ja shvatio očekuju neki od interfacea da bi komunicirali sa autom. To je još jedan razlog zašto nemam motiva gubiti vrijeme na ovaj kabel, a za napraviti jedan od onih složeniji bi trebalo više vremena, kojega trenutno nemam.
Tako da nakon ove male epizode sam se odlučio za kupnju OBDPros kabela i žali bože 142kn koliko sam dao za OBD konektor.

Finaldesign: ako planiraš praviti kabel posudit ću ti OBD da ne moraš i ti trošiti novce prije nego isprobaš da li radi :)

Post Reply