Ne normalno pada broj obrtaja

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

letnjikovac wrote:Ma jok vozis pritisnes kvacilo a broj obrtaja propadne do 300 ili 400!
E, bas ovako. E, sad , kada je auto "raspolozen" vrati se na 1000 , a kada bas i nije - ugasi se.
Nekada ne drzi gas uopste vec se pri svakom stajanju gasi. Vec sam i navikao kada treba da stanem, na semaforu na primer, da mu dam malo vise gasa ili ako je uzbrdica - povucem malo rucnu da bih desnom nogom mogao da "pumpam" po gasu. Bio sam i kod par majstorikosa, ali ne resismo problem. Akumulator nov. Nove svecice. Alternator ispravan. Ispade da je voznja zastave 128 bila uzivanje spram voznje lade 110.
http://www.palvet.webs.com/

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Jbg ume lada 110 da jb pa da rastura i ja sam u pocetku isao kod sto i jednog majstora dok nisam malo prokuzio stvari, tehnologija koja kod mene za sad daje rezultate je sledeca(pu pu da ne ureknem), kupio sam ler motoric i potenciometar ler gasa u Zemunu nekada je tu bio UKR kako se sada zove firma stvarno ne znam motoric je bio 1250 dinara a potenciometar 980 tako nesto to sam zamenio ocistio klapnu gasa nekim sprejem za odmascivanje i za sad radi normalno! Mada kada sve to menjas odvezi auto i da ti nasteluju plin ja to radim u Sapcu i covek je super malo dere al mi uvek namesti da auto radi! Pozdrav i puno srece sta da ti kazem!

bakivet

Post by bakivet »

Posle 3x po 500 din. kod raznih majstorikosa koji su bili u fazonu "nisam siguran, ali truba je da ti ne uzmem 500 kinti" nadjoh i ja majstora. Deo koji je stradao zove se regulator ler gasa i kosta 850 din (Autodisk Vozdovac). Moram da napomenem da su u Vareškoj ispali nekorektni i hteli da mi uvale ppogrešan deo. Rus što prodaje na Bubnju , kada sam ga zvao veče ranije telefonom, da ga pitam ima li deo i koliko košta reče mi da dodjem sutra na BUbanj da se "dogovorimo"?! Moj burazer je išao svojim poslom i kaže da mu je ovaj tražio 1200din.?!
Uglavnom auto radi. Poslušaću savet i otići na štelovanje plina. Pozz

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Regulator ler gasa je ler motorić ili na engleskom IAC (Idle Air Control valve). To i klapnu gasa uvijek prvo očistiš kada ti obrtaji počnu propadati, jer je besplatno, a ništa ne možeš zaj... Tek ako to ne radi onda ideš sa daljnjim popravcima koji koštaju. Prema mom iskustvu čišćenje IAC-a uvijek pomogne, rijetko ga se mora mijenjati.
Tek da znaš za ubuduće :)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

letnjikovac

Post by letnjikovac »

Meni je taj regulator ler gasa ili ti ler motoric eksplodirao u toku voznje, stavicu slike ako ga nadjem da vidite nasta lici to cudo, zato sam i morao da ga menjam, a sto rascho kaze najlakse ti je da ga skines lepo ocistis njega i klapnu gasa em je dzabe em ce da radi ali ni to uvek nece da pomogne, ja to govno redovno menjam na nekih 30 000 km da li zbog kvaliteta izrade ili zbog neceg treceg ali tako je!

SRKISRLE

Post by SRKISRLE »

Jel taj motorić ler gasa pase od nekog drugog auta? Neki malo kvalitetniji :)

bakivet

Post by bakivet »

Ljudi, verujte mi, ja to neznam da uradim! Jel može neko da postavi Sliku motorčića i te klapne ?
J...m ga :(

finaldesign

Post by finaldesign »

Koliko sam ja shvatio postoji jos jedan razlog zasto propadaju obrtaji na ladama sa ugradjenim plinom. Kod mene je konkretno taj slucaj i neznam jos uvijek kako cu ga rijesiti a bome neznaju ni majstori.

Znaci ako lada ima ugradjen plinski sistem, recimo BRC kao kod mene, ili Lovato, u trenutku kada se rashladna tekucina pregrije i upali se ventilator, Lada povisi TPS (throttle position sensor) vrijednost - to automatski rezultira promjenom omjera plina/zraka jer komp plina bude uvjeren da je pritisnuta papucica gasa i mijenja smjese. A zapravo se nista nije dogodilo, vec se samo upali ventilator i zbog nekog cudnog razloga povisi TPS vrijednost. Drugim rijecima elektronika plina preko step motorica pusta plin u usisnu granu (ako je venturi plin), a da bi znala koliko plina pustiti ocitava vrijednost TPS senzora.
Onog trena kad se to dogodi daljnja voznja je katastrofalna, jer na svakom semaforu, ler obrtaji variraju od 500-800, pa treba pumpat lagano da se smire... ili toliko pocnu varirati da se motor ugasi...

Neznam da li sam u pravo za ovo, ali kod ovlastenog BRC servisera sam to cuo, i covjek je priznao da nezna kako to rijesiti.. Kasnije sam nabavio kabel i program za BRC plin i sam se uvijerio u isti efekat...

bakivet

Post by bakivet »

Uh, neznam za tehničke detalje, ali siptomi odgovaraju priči.
Istina, zamenom regulatora ler gasa i podešavanjem ler gasa uopste, situacija se donekle popravila, kod mene.

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Re: Ne normalno pada broj obrtaja

Post by milanovic986 »

Danas sam imao slican problem. Kada sam jutros bio kolima do grada, obrtaji su varirali od 1000 do 1500. Dosao sam kuci i skinuo taj regulator ler gasa. Znam da treba da se procisti ali ne znam kako. Ja sam ga skinuo i naporskao WD40 sprejom. Vratio sam ga i sada obrtaji variraju od 400-500 pa do 800-900. Kako se to cisti ispravno?

Kada sam ugradjivao plin, imao sam potpuno nov taj regulator ler gasa, ali je radio na 700 obrataja u leru i auto se gasio na plinu. Majstor mi je stavio neki Opelov deo (mislim da je od Astre) i naplatio mi je 25 evra. Sa njim u leru radi na 850-900 obrataja i to je OK. Sada je poceo da zeza. Dakle, kako da ga pravilno ocistim?

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

procist komplet deo sa leptirom sa karburator sprejom. Takodje oniom zaptivkom u tubi ili silikonom napravi zaptivku i kod step motora i kod senzora polozaja leptira. Imaju tu neke zaptivke ali propadnu a i malo su neprecizno napravljene pa i tuda falsira vazduh, takodje mozes namaati malo i sastave na kucistu motora ler gasa jer i tuda zna da falsuje vazduh.

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Post by milanovic986 »

Stavio sam malopre onaj ruski original deo koji sam imao u rezervi. Sasvim lepo radi. I na plinu i na benzinu. Kada sam ugradio plin, on je pravio problem, medjutim sad je OK. VIdecu kako ce biti nadalje.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Hocu da skinem motoric ler gasa,ali ne znam kako? prosle godine su mi ga cistili,znam gde stoji,i sad sam gledao,ali nije mi jasno,sta da odsrafim,hajde pomagajte.Primetio sam da mi malo dize ler gas,tj.vozim i odjednom digne na 1 500 i tako par minuta pa ga vrati.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Dva šrafa :) nemož lakše
Doduše moraš malo da se zavališ preko motora da bi dohvatio i za jedan od njih ti treba onaj kratki šrafciger jer dugački ne može da se uglavi.

Image

Ono pod brojem dva ti je ler motor i drže ga dva šrafa i naravno struja koju otkačiš

PS: Odustao sam od grejača posude za pranje stakla (preko 10 stepeni) sad se razmišljam o ksenonima :mrgreen:

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

aha,hvala,pa vidim da tu ima jos nesto,pa nisam bio siguran,znaci pod brojem 2 skidam. ok,hvala! je l' smem wd-om da isprskam malo? xexe,pa rekoh ti ja da ce biti 10-12 stepeni. 8)
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Post Reply