Zamena kaiseva kod Lade 112

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Beagle

Post by Beagle »

Gde ih ima i koliko kostaju? Ja sam imao neko mehanicko ostecenje na kaisu (zbog aljkavosti majstora) pa sam ga dva puta menjao (prvi put j bio Gates a sada je Flennor). Koje spanere stavljas?
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

http://www.gazela.rs/node/90 a za cenu zavisi od modela... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Cika Steva
Automobil: 110

Post by Cika Steva »

Za ovu temu želim da opišem jedno pomoćno sredstvo, koje puno olakšava zamenu zupčastih kaiševa. Reč je a blokatoru remenice bregastih osovina, da se ne pomeraju dok je kaiš skinut...
Treba jedna metalna ploča debljine 5 mm. Na tu ploču navarimo 4 valjka. Dužina za dva valjka oko 40 mm. U desnu remenicu (gledano kao na priloženoj slici) idu upola kraći valjkovi, a debljina valjkova je ta koja odgovara otvorima na remenici bregaste. Treba paziti da prilikom uzimanja mere reperi za paljenje na remenicama budu poklopljeni sa tačkama na kućištu . Tek onda fiksirati valjčiće na metalnu ploču. Na ploči još treba da izbušiti rupicu fi 6 mm. Tačno u onom pravcu gde se nalazi u plastici ulivena matica koja drži šraf od plastičnog zaštitnog kućišta. Tako možemo obezbediti šrafom da nam alat ne spadne sa remenice dok menjamo kaiš. Nadam se da priložena slika pokaže o čemu je reč.
Možda ova alatka može da se kupi u nekoj radnji, ali ja sam je pravio.
NAPOMENA: Valjkove treba provizorno učvrstiti dok se ne uverimo da 100% pašu u otvore, pa tek onda ih zavariti.
Image

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

eto, pravo uradi sam iskustvo... inace jedino ovakvo zupcenje sa blokatorom je pravo...ostalo je sve lutrija...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

dado_bl
Automobil: lada,reno,zastava

Post by dado_bl »

ja sam jucer mjenjao remen,powergrip+kraft spaner + ruska vodena pumpa,sve oko 80 eura.mjenjao na 38000 jer sam primjetio fizicko ostecenje na remenu,interval promjene jeste 45000,ali 5 godina je proslo i cisto zbog sebe da se ne desi najgore treba promjeniti.bolje dati 80-100 eura ranije nego pasti 400 eura i rizikovati :)

dado_bl

Post by dado_bl »

Ako je samo zamjena remena u pitanju taj alat je vrlo koristan,ali posto se i vodena pumpa mjenja u dosta slucajeva,obadve remenice se skidaju da bi se plastika mogla skinuti.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Tako je,pametno... ;) i ja tako uvek radim..
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Beagle

Post by Beagle »

dado_bl wrote:Ako je samo zamjena remena u pitanju taj alat je vrlo koristan,ali posto se i vodena pumpa mjenja u dosta slucajeva,obadve remenice se skidaju da bi se plastika mogla skinuti.
Da, to je skroz glupo. Sto li nisu ostavili vecu rupu u plastici, pa skines lepo vodenu bez da skidas remenice.
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

Cika Steva

Post by Cika Steva »

dado_bl wrote:Ako je samo zamjena remena u pitanju taj alat je vrlo koristan,ali posto se i vodena pumpa mjenja u dosta slucajeva,obadve remenice se skidaju da bi se plastika mogla skinuti.
Tu si u pravu! Kada menjaš vodenu pumpu slabo pomaže spravica. Moraćeš malo i mišiće koristiti da bi namestio repere. ;)

code76

Post by code76 »

Beagle wrote:^

Igi, ti nemas 1.5 sa 16 ventila? Kod tog motora klipovi stizu ventile, i ako kais pukne moze da napravi dosta stete.
prekjuče mi je fasovala 2 vodena pumpa, valjda ležaj zariba i pukne joj osovina. prvi put nije bilo nikakvih problema zamjenio pumpu zupčasti i vozi, ali sad je zupčasti podero onaj plastični dekl što ga pokriva i sav se izdero na toj strani ali je osto čitav. neznam jel preskočio, motor(16V) se ugasio a ja nisam nista cuo i primjetio od muzike dok nije stao. nisam ga pokusavo palit, samo odšlepo do majstora. nesmjem ga ni pipnut do prvog i plate.
Jel neko imo sličan problem i kako je prošo? Šta da očekujem?

dado_bl

Post by dado_bl »

skini desni tocak i plastiku u blatobranu,uzmi kljuc 17 i okreni radilicu za krug i ako se okrene bez problema nista ne brini

Cika Steva

Post by Cika Steva »

Obično se primeti kada vodena pumpa pred crkavanjem. Kod mene je počela da kaplje voda iz pumpe. To je znak da je već tečnost ušla u ležaj pumpe i kroz semering pomalo izlazi. Drugo je bilo što je pumpa postala bučnija. Treći simptom, kad je već ležaj dobio lufta u pumpi, zupčasti kaiš počeo je da „beži“ prema napolje i ivica španera pomalo skidala kaiš. Ja sam uspeo da preduhitrim veću havariju.
Ako vam se ovako nešto javi, obavezno proverite vodenu pumpu! :!:

code76

Post by code76 »

ok, hvala, jos nisam nista radio(kraj je mjeseca moram platu sacekat) ali mogo bi sutra provjerit koliki sam belaj napravio.

milanovic986
Automobil: Lada 112 1.5 Li '04

Post by milanovic986 »

Zamenjeni kaisevi danas. Kod ovlascenog dilera sam kupio Bosch. Jesu skuplji ali vrede.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Koliko te je sve ukupno izaslo,ako nike tajna?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

Post Reply