Zamena ulja u menjacu lada 112
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
To je 100% greska. U ruskom upustvu su navedena GL4 ulja.francuz wrote:I tehnicko uputstvo za 110/111/112 kaze da i u taj auto ide 10W40. Makar kod mene tako pise. Mozda je greska...?
Malo smaram, ali bas to mi je i prodavac naglasio: U menjac 11x-ke ide GL4, u Samarin motorno (10W-40), iako su to prakticno isti menjaci. Covek prodaje Zastavin i Ladin program, cisto sumnjam da je pogresio
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent
Na oko 55000 km, u maju ove god. sam i ja promenio ulje u menjaču na 110-ki. U jednoj prodavnici me je prodavac ubeđivao da "ide sae 30 isto kao i kod samare". Naravno, nisam ga poslušao već sam se rukovodio onim što piše u uputstvu (ruskom). Sipao sam motul sae 80w-90 gl 4/5. Nailazio sam na savete da nikako ne sipam ona ulja sa oznakom gl -5 jer sadrže neke aditive koji mogu da štete menjaču (ta sa oznakom gl -5 idu u menjač i diferencijale kod nive). Problem mi je bio što su većina ulja koja sam našao imala oznaku gl-5 tako da sam na kraju napravio kompromis i sipao ovo gl - 4/5. Šta da kažem, zadovoljan sam u potpunosti i za sad je sve ok. Možda sam promenio malo ranije nego što bi trebalo ali sam nešto sređivao oko kola pa reko' i to da obavim
taj motul ispunjava oba standarda tako da nemoj da se brigas....ja koristim isto ulje u nivi(onaj gearbox crni)Gile wrote:Na oko 55000 km, u maju ove god. sam i ja promenio ulje u menjaèu na 110-ki. U jednoj prodavnici me je prodavac ubeðivao da "ide sae 30 isto kao i kod samare". Naravno, nisam ga poslušao veæ sam se rukovodio onim što piše u uputstvu (ruskom). Sipao sam motul sae 80w-90 gl 4/5. Nailazio sam na savete da nikako ne sipam ona ulja sa oznakom gl -5 jer sadrže neke aditive koji mogu da štete menjaèu (ta sa oznakom gl -5 idu u menjaè i diferencijale kod nive). Problem mi je bio što su veæina ulja koja sam našao imala oznaku gl-5 tako da sam na kraju napravio kompromis i sipao ovo gl - 4/5. Šta da kažem, zadovoljan sam u potpunosti i za sad je sve ok. Možda sam promenio malo ranije nego što bi trebalo ali sam nešto sreðivao oko kola pa reko' i to da obavim
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Ja sam primetio paradoks cene ulja za menjac i cene polovnog menjaca za stara vozila tako da sam jos pre 15 godina poceo da u menjac sipam staro motorno ulje koje sam izvadio iz motora pri zameni ulja u motoru. To je izgledalo otprilike ovako:
zastava 101 gt - vozena 4 godine i prodana sa istim jos uvek ispravnim menjacem
zastava skala 55 (1990 godiste) - deset godina u mom vlasnistvu i jos uvek u menjac dolivam iskoristeno motorno ulje, eno zena ga vozi i menjac je u istom stanju kao i kad sam kupio vozilo
samara 1300 (1989 godiste) - ista prica, 4 godine u mom vlasnistvu i samo polovno motorno ulje u menjacu
samara 1500 diesel (1999 godiste) tek uzeo pre mesec dana pa jos nisam dosao u situaciju da dolivam ili kontrolisem ulje u menjacu
moram da priznam da je kod mene presudna bila cena ulja za menjac u odnosu na cenu polovnog menjaca a ja u tavanu ima rezervni polovni menjac za stojadina i dva polovna menjaca za samaru tako da mi nije problem da experimentisem, s godinama sam se opustio i ne dolazim u iskusenje da kupujem menjacko ulje, i samara i stojadin su po tom pitanju veoma izdrzljivi, pogotovo sto uvek pomalo slinave negde pomalo gube koju kap ulja pa jednom godisnje moram doliti malo
kod ovih novijih vozila s elektronikom zapadnih proizvodjaca je druga situacija, slusam sta mi govore automehanicari i kako nisu nikada toliko menjaca skidali koliko zadnje dve godine i o losem kvalitetu lezajeva u njima - ja se osmehnem
Samara je zakon !
zastava 101 gt - vozena 4 godine i prodana sa istim jos uvek ispravnim menjacem
zastava skala 55 (1990 godiste) - deset godina u mom vlasnistvu i jos uvek u menjac dolivam iskoristeno motorno ulje, eno zena ga vozi i menjac je u istom stanju kao i kad sam kupio vozilo
samara 1300 (1989 godiste) - ista prica, 4 godine u mom vlasnistvu i samo polovno motorno ulje u menjacu
samara 1500 diesel (1999 godiste) tek uzeo pre mesec dana pa jos nisam dosao u situaciju da dolivam ili kontrolisem ulje u menjacu
moram da priznam da je kod mene presudna bila cena ulja za menjac u odnosu na cenu polovnog menjaca a ja u tavanu ima rezervni polovni menjac za stojadina i dva polovna menjaca za samaru tako da mi nije problem da experimentisem, s godinama sam se opustio i ne dolazim u iskusenje da kupujem menjacko ulje, i samara i stojadin su po tom pitanju veoma izdrzljivi, pogotovo sto uvek pomalo slinave negde pomalo gube koju kap ulja pa jednom godisnje moram doliti malo
kod ovih novijih vozila s elektronikom zapadnih proizvodjaca je druga situacija, slusam sta mi govore automehanicari i kako nisu nikada toliko menjaca skidali koliko zadnje dve godine i o losem kvalitetu lezajeva u njima - ja se osmehnem
Samara je zakon !
- milanovic986
- Automobil: Lada 112 1.5 Li '04
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
- milanovic986
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
- milanovic986