motoric klapne za hladenje i grijanje kabine
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Re: motoric klapne za hladenje i grijanje kabine
Kod nas je oko 50e.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Kod nas u Sarajevu je blizu 100 eura (jedinica u kabini gdje se reguliše temperatura i brzina ventilatora), ali još neznam, nije još došao.
Danas sam bio kod majstora, kupio sam onu jedinicu koja je oko 100 eura kod nas. Nema da se naruči metalni motorčić pa sam morao zadržati stari koji sada radi samo u krajnjim položajima crveno i plavo, nema sredine. Za sada dok je toplo nije problem, ali vidjet ćemo šta će biti kada dođe zima.
Zna li neko gdje može da se kupi taj metalni motorčić klapne?
Zna li neko gdje može da se kupi taj metalni motorčić klapne?
Da li je iko mijenjao ovaj metalni motoreduktor klapne?
Ubaci sliku pa da vidimo sta da ti odgovorimo
Ja nisam menjao jer nisam imao potrebe,rekao si da si vratio stari zašto nešto menjati kada je ispravno.Kao prvo trebaš znati da to nije reduktor već mikro motor i on radi u sprezi sa senzorom temperature koji se nalazi na plafonu pored sijalice,on radi tako što sve vreme pipa temperaturu unutrašnju tj koju si zadao kada se te dve informacije poklope onda ide signal prema mikro motoru da li da ga otvori ili zatvori onoliko koliko si zadao.Ne znam zašto si menjao staru jedinicu jer svaka jedinica ima na sebi sa strane regulator temperature i preko njega mozeš podešavati na koliko da ti ulkjuči i isključi.Da li ti je vratio staru jedinicu? Ja nisam siguran kada sam skidao mikro motor čini mi se da su samo ona tri kraka koja se šrafe da je samo to metalno ostalo je od plastike i poklopac je metalni.Poz...
Ostavio sam metalni mikromotor jer plastični novi nije mogao da stane na mjesto ovog. Plastični se pomjerao na svim podiocima kada sam pomjerao na jedinicu u kabini (16, 18, 20, 22, 24, 26), ali ovaj stari metalni se pomjeri samo na crveno i plavo. Iz tog razloga mislim da trebam da promjenim ovaj metalni mikromotor. Samo je problem što nema da se kupi u Sarajevu. Zato i pitam da li neko zna gdje ima da se kupi.
Pozdrav, malo kasnim sa odgovorom ali ce mozda nekome drugom zatrebati...
Ja sam skoro menjao sve to tako da mongu preneti iskustva....
1. Motor(plasticni) je oko 25e (nisam cuo za metalni ali ne vidim ni zasto mora jer uglavnom ili crkne motor ili plastika na klapni)
2. Klapna aluminijumska je oko 25e
3. filter za polen oko 7e
E sad sto se tice tvog problema, definitivno je ta jedinica, ako vec nemas nikakav napon na konektorima kada pomeras u kabini sa toplog na hladno i obrnuto.... trebao si da odes prvo do elektricara, ovako si bezveze puko za motoric....
Ja sam skoro menjao sve to tako da mongu preneti iskustva....
1. Motor(plasticni) je oko 25e (nisam cuo za metalni ali ne vidim ni zasto mora jer uglavnom ili crkne motor ili plastika na klapni)
2. Klapna aluminijumska je oko 25e
3. filter za polen oko 7e
E sad sto se tice tvog problema, definitivno je ta jedinica, ako vec nemas nikakav napon na konektorima kada pomeras u kabini sa toplog na hladno i obrnuto.... trebao si da odes prvo do elektricara, ovako si bezveze puko za motoric....
Neko mi kaže da metalni mikromotor ne može da se zamjeni plastičnim, a sada mi kažu iz Banja Luke da može. Majstor je pokušavao i nije uspio. Da li je iko zamjenio metalni mikromotor sa plastičnim?
Našao sam rješenje za svoj problem sasvim slučajno. Naime, kao što sam rekao grijanje u kabini mi radi samo u položaju crvenom ili plavom krajnjem, znači samo može da hladi ili da grijanje bude uključeno na maksimumu, a to u Ladi 112 nije nimalo prijatno. Međutim treba uraditi sljedeće, ako neko ima sličan problem:
- okrenite temperaturu na plavo, to jeste da hladi,
- zatim okrenite podešavanje temperature u kabini na krajnje crveno ali prije nego što motor okrene klapnu u potpunosti vratite na manju temperaturu i motor ce ostati u tom položaju.
Prema zujanju znate kada motor okreće. Samo je potrebno smanjiti temperaturu prije nego sto motor okrene puni krug.
Nadam se da će ovo nekome pomoći.
Lada je čudo, sve se samo popravi samo treba vremena
- okrenite temperaturu na plavo, to jeste da hladi,
- zatim okrenite podešavanje temperature u kabini na krajnje crveno ali prije nego što motor okrene klapnu u potpunosti vratite na manju temperaturu i motor ce ostati u tom položaju.
Prema zujanju znate kada motor okreće. Samo je potrebno smanjiti temperaturu prije nego sto motor okrene puni krug.
Nadam se da će ovo nekome pomoći.
Lada je čudo, sve se samo popravi samo treba vremena
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Potrebna mi je pomoć oko skidanja te čuvene klapne za grejanje od nekoga ko je to već radio.
Kako se dolazi do nje? Koliko sam ja shvatio ovde: http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... 21124.html
mora da se iz motornog prostora izvadi kompletan blok za grejanje-hlađenje, da se ispusti antifriz, pa tek onda da se skine mikromotor i klapna.
Jel postoji neki kraći način?
Skinuo sam brisače, plastiku ispod njih, odvojio požarni zid, i šta je sad sledeće?
Kako se dolazi do nje? Koliko sam ja shvatio ovde: http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... 21124.html
mora da se iz motornog prostora izvadi kompletan blok za grejanje-hlađenje, da se ispusti antifriz, pa tek onda da se skine mikromotor i klapna.
Jel postoji neki kraći način?
Skinuo sam brisače, plastiku ispod njih, odvojio požarni zid, i šta je sad sledeće?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
- altinjanin
Tu veliku crnu kutiju moras otvoriti,unutra je,paz;jivo sa srafovima.Ne mora se ispustati antifriz.A sta ti se desava<Ne Radi grejanje,pukla klapna?
- altinjanin
Ako je pukla,pukli su plasticni drzaci sa strane,u unutrasnjosti,i onda ne moze da se zarotira,zato je resenje aluminijumska.Znaci polako rasturiti tu veliku crnu kutiku,izvadis je celu napolje.
Ja sam skidao 2 puta i vadio klapnu a i sa njim mikro motor.Moras biti strpljiv i polako redom skidati,menjao sam klapnu plasticnu i ugradio aluminijumsku kupljeno u autodisku.Sve uradi kako ti je na slici i prikazano sa sajta skinuo.Malo ces se namuciti ali ces resiti problem.Poz.....