Nosaci zupcaste letve-fabricka greska

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

travelman

Re: Nosaci zupcaste letve-fabricka greska

Post by travelman »

Otvorio sam ovu temu jer sam imao neprijatno iskustvo na svom autu.Kao sto znamo kod Lada Samara,11x,Kalina,
Priora,Granta uglavnom svih koje su nastale na Samarinoj platformi zupcasta letva volana se nalazi zakacena na
pozarnom zidu i drze je dva nosaca.
Odkako sam procitao ovu temu, jedva sam cekao da ugrabim malo slobodnog vremena i bacim pogled na moj pozarni zid i nosace zupcaste letve . Sve je ok.

Image
Image

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Evo dok sam čitao ovu temu zaintrigirao me ovaj amortizer volana, pa ga odlučih naručiti. Kako on prenosi silu direktno na nosače, onda sam odlučio naručiti i ovaj ojačivač letve, odnosno nosača letve. Tako da sam montirao i jedno i drugo. Moram priznati da je razlika stvarno nevjerojatna. Rupe na cesti se više niti ne osjete na volanu. Danas sam vozio preko 6 željezničkih kolosjeka, koji su totalno prerovani, i do sada sam volan morao baš čvrsto držati kada idem tuda da ga ne cima lijevo desno, dok je sa ovim amortizerom volan tek lagano vibrirao. Jako sam zadovoljan, a i ugodno iznenađen, dobivenim rezultatom.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Grof 85
Automobil: Lada 110 1.6 16v

Post by Grof 85 »

Ja jos nisam nabavio taj amortizer,jer sam na ruskim sajtovima nasao da okretanje volana postane teze sa njim.
Taman mi reci iz prve ruke da li je to tacno?Gde si narucio ojacivac nosaca letve i koliko te je kostalo,ako nije tajna.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

+1

rascho

Post by rascho »

Ukupno sa poštarinom me je došlo 120$ od čega je poštarina 40$, za obadvoje (amortizer 50$, ojačivač 30$). Tražio sam da mi pošalje u odvojenim paketima, radi carine, tako da su oba paketa prošla bez carinjenja. Što se tiče okretanja volana, u vožnji nema primjetnih razlika, vjerojatno bi se moglo strojno izmjeriti razlika, ali se ne osjeća nešto bitno na ruci. U mjestu skoro nikada ne vrtim tako da ne znam da li se je tu nešto promjenilo. Ljudi uglavnom kažu da je najveća razlika upravo vrtnja u mjestu. Ali nije da primjetim da je nešto naročito teško, tako da imate moju bezrezervnu preporuku.
Inače, naručio sam od Rusa od kojega naručujem sve iz Rusije. Sada smo već tako dobri da dogovaramo krivotvorenje računa radi carine :)
Ja nađem na webu, pošaljem mu link i on nabavi i pošalje mi. Tip je legenda, nabavi sve što ga tražim.

Boki78

Post by Boki78 »

Kako mu placas? Plus prosledi ga nama u sake :twisted: Sada je prilika za kupovinu imajuci u vidu kurs ...

skora

Post by skora »

rascho wrote: Ja nađem na webu, pošaljem mu link i on nabavi i pošalje mi. Tip je legenda, nabavi sve što ga tražim.
Jel to znaci da mozemo mi tebi da posaljemo spisak zelja i pare...ti to prosledis Rusu ,i on sve sa spiska spakuje i posalje na adresu koju ti damo ???

rascho

Post by rascho »

E da ovo su linkovi na web proizvođača i na točne produkte koje sam dobio

http://техномастер.рф/production/serial ... 01.0100.04
http://stinger-shop.ru/index.php?option ... ory_id=130

Pitao sam svog Rusa da li šalje u Srbiju (ne vidim razloga zašto ne bi), pa ako kaže da šalje dat ću vam e-mail pa ga možete kontaktirati. Ja ga kontaktiram na engleskom, doduše malo mu slabije ide, ali se sve sporazumimo. Plaćam pomoću PayPala, mislim da to radi i iz Srbije bez problema.

Što se tiče povoljnosti cijena, tu je stvar dosta komplicirana. Koliko sam ja skužio on ima (ne znam da li je vlasnik ili radnik) prodavnicu autodijelova. Ako ima dio u toj prodavnici onda uglavnom cijena bude dosta povoljna, a to su ovi standardni dijelovi. Ako nema, a to su ove moje nestandardne želje, onda naručuje okolo, pa tu cijena ne bude baš nešto. Ali u tim slučajevima se radi o stvarima koje su nedobavljive u Hrvatskoj, tako da mi cijena ne igra neku bitnu ulogu, jer ionako nemam puno izbora. Ono što dodatno zakomplicira je naravno poštarina, koja igra bitan postotak u ukupnoj cijeni. Tome se naravno može doskočiti tako da se naruči više dijelova odjednom, pa se postotak cijene poštarine nešto smanji. E ali onda se to dodano zakomplicira carinskim davanjima. Prema mom iskustvu, tu kod nas bez problema prolaze manji paketi, ali čim je nešto veće ili teže odmah ide na pregled. Prilikom carinjenja oni lupaju carinu i poreze na ukupnu plaćenu cijenu, dakle sa uključenom poštarinom, tako da iznos carinskih davanja (ako se naplate) plus iznos poštarine prijeđe vrijednost robe. Zato treba malo kalkulirati sa veličinom paketa, pa probati izbjeći carinu, kao što je meni uspjelo ovaj put (platio sam 5$ više poštarinu za slanje odvojeno, ali je prošlo bez carine).
Uglavnom kada sve zbrojim, zbog tih komplikacija, nije mi nešto isplativije naručivati iz Rusije, nego tu opciju koristim samo za stvari koje jednostavno ne mogu nabaviti na drugi način, tako da nemam izbora, dok ove svakodnevne stvari i dalje nabavljam na uobičajene načine.

rascho

Post by rascho »

Evo ovo su kontakt podaci od mog Rusa

ebay:
http://www.ebay.com/sch/orskbay2000/m.h ... pg=&_from=

web shop:
http://ladaway.com

A za dodatne narudžbe ga možete kontaktirati na info(at)ladaway.com

rascho

Post by rascho »

Što se tiče tvrdoće volana sa i bez amortizera, možda je najbolja jedna usporedba. Već sam pisao u drugoj temi, prije zime, da sam kupio set zimskih i ljetnih guma. Te nove gume su 185 dok su stare koje sam vozio godinama (a i one prije njih) bile 195. Pa sam već tada primjetio kada sam prešao sa 195 na 185 da se osjetilo lakše okretanje volana. Danas sam ponovo vratio taj stari set 195, koji ću voziti još neko vrijeme prije nego što stavim set novih ljetnih guma i opet sam primjetio teže zakretanje, kada sam ga stavio. Dakle više oteža zakretanje volana prelazak sa 185 na 195 (a to nije bog zna kako puno) gume nego stavljanje amortizera. Eto možda je to najbolja usporedba da dobijete neki osjećaj kolika je promjena.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kako ti se čini upravljanje nakon stavljanja ovog ojačivača, da li je direktnije tj da li volan brže reaguje? Takođe da li si morao bušiti donju gredu gde se kači onaj vertikalni deo ojačanaj ili na njoj već postoji otvor sa navojem?

Čisto da se zna na šta mislim
Image

rascho

Post by rascho »

Ništa ne bušiš, sve samo šarafiš na postojeće šarafe.
Što se tiče upravljanja, amortizer i ojačivač sam stavio istovremeno, pa ne znam kakav je osjećaj samo od ojačivača, ali definitvno je osjećaj upravljanja bolji (ovako zajedno).
Sada ne osjećam neku bitnu razliku između Lade i Twinga, dok je ranije bio Twingo dosta ugodniji za vozit. Tako da, ako hoćeš dobiti osjećaj kako to izgleda, uzmi Twinga starog 15tak godina bez serva i probaj :)

bruyoni

Post by bruyoni »

E onda je kupujem :) narucujem servo kocnica jer me djape napickao da je tvrda pa bi mi za ovo samo dodao nesto sitno postarine a i sama cena nosac je ispod 1000 rublji A i onako cu zbog servoa morati da sklanjam izolaciju sa zida a koliko vidim montaza je laka samo me bunila ona donja rupa jer nisam znao mora li da se busi i urezuje navoj

Grof 85
Automobil: Lada 110 1.6 16v

Post by Grof 85 »

Kad vec narucujes ovaj ojacani nosac letve vidi da nadjes i ovo:
http://autoproduct.biz/catalog/item/215/
ove gumice letve su ti sigurno pocepane (bar su takve bile kod mene),
pa bi bilo steta da ih ne zamenis kad vec rastavljas sve to.Inace gledaj da uzmes
ove poliuretanske,jer su sigurno bolje nego obicne gumene kao sto prodaju kod nas.

bruyoni

Post by bruyoni »

Učačkah i ja ovo ukrućenje, kada sam ga već dobio iz Rusije. Ugradnja je protekla šaroliko, suvozačevu stranu sam odamh snimio da će ići lako dok vozačeva sam za vozačevu odmah uvideo gde će biti kvaka, TNG instalacija. Takođe nisam ugradio onako kako su rusi zamislili tj sa popračnom šipkom koja stoji gore već sam ceo taj deo zaokrenuo za 180 stepeni pa šipka sada ide sa donje strane. To sam uradio jer kada bi stajala kako po uputstvu treba da stoji onda bi krivila sajlu gasa i napinjala creva do malog hladnjaka, položaj creva kod starog i novog tipa hladnjaka se malo razlikuje pa mislim da kod novog tipa ne bi bilo tih problema. Kod ugradnje, kao što sam rekao, deo ispred suvozača je išao bez problema tu dok sam se kod nosača ispred vozača propisno namučio, nije bilo neke muke i potrebom za prepravkama već sam imao "problem" u vidu instalacije za TNG i isparivača pa sam šrafove odvrtao za po četvrt kruga dok je kod ugradnje nosača ukrućenja bila dodatna preipetija sa zavrtanjem donjeg šrafa jer zbog uške u koju se kači poprečna veza nije moguće prići nikakvim nasadnim ključem pa sam se patio vilastim zavrćući malo po malo.

Što se utisaka tiče, slobodno mogu reći da radi. Oseti se da je upravljanje direktnije, što bi bilo izraženije da imam neke niskoprofilne 15", ali se oseti i sa 185/65. Pri velikim brzinama nije toliko osetno ali pri srednjim i malim se primeti da u samoj krivini nisu potrebne korekcije volanom, ako i ima potrebe, jer ceo sistem mnogo manje "žvaće".

Post Reply