112 kao polovnjak...

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Re: 112 kao polovnjak...

Post by Zile »

Na svakoj ladi 11. kada nosi oznaku Li u pitanju je motor od 1.5 8v tako barem ja mislim.A sto se tice limarije ja mislim da nema pravila sve zavisi kako se odrzava i u kavoj je eksplatacije meni je malo pokazala crvena na rubu koji cu sanirati.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Hajde da se nadovežem na ovu temu, jer je moja 112tica polovnjak, a i radi se o limariji, koja je vjerojatno najveći problem kod ovih Lada.
Napisat ću svoje iskustvo, pa i vi dodajte kako se vaše drže što se limarije tiče. Za početak moja nije garažirana, relativno redovno sam je prao (bar tijekom zime), čak sam i primjenjivao neke voskove i one "magične" zaštite i sl. što vjerujem da većina ne čini, tako da bih rekao da sam je dosta dobro pazio (moglo je i bolje, ali je moglo i puuuno gore).
Mislim da sam već spomenuo tu na forumu da sam je prošle godine vozio kod limara (garaž majstora, ali navodno radi kao limar kod nekoga, pa u fušu iza posla u svojoj garaži) i da sam platio cca 230eur da mi riješi neke stvari. Radi se o dvije rupe u podu (povelike) odmah iza prednja dva točka i dva velika zahrđala dijela ispod hvatišta prednjih amortizera. Zatim sanacija oko šajbe, pa sanacija ruba sva 4 vrata i zadnjih blatobrana. Također sam mu rekao da pogleda one rupe u kojima stoje plastične ostave u gepeku i hvatišta zadnjih amortizera jer mi se čine trula. Napomenuo sam da se radi o autu kojega planiram voziti još 7-8 godina, pa da se to sredi kako treba. Kada sam ga preuzeo to je izgledalo naoko dobro, ali je hrđa počela probijati odmah nakon mjesec dana na zadnjim blatobranima, a za hvatišta amortizera je rekao "a dobro je to, šta ćeš to dirati", malo je našpricao sa bitumenom. Ono što mi se nije svidjelo kod njega je što je odmah imao stav "to ti se ne isplati, prodaj to". I tako ga je i napravio, unatoč tome što sam rekao da nije za prodaju. Kako nisam znao točno stanje, a vjerovao sam da je bolje nego što se ispostavilo, mislio sam hajde dobro, ja ću to ove godine malo zamaljati, to je samo malo hrđa probila, ali kada sam skinuo zadnje gumene zavjesice, ostao mi povelik komad metala u ruci. To je onaj rub na kojega se zavjesice naslanjaju, a može mu se prići iznutra kada se maknu plastična spremišta, dakle točno dio koji sam rekao da mislim da je trul i da ga sanira.
Tu sam vidio da je stvar gora nego što sam mislio i odvezao ga u jednu pristojnu limarsku radnju tu u susjedstvu. Odmah mi se je svidjelo jer je čovjek imao totalno drugačiji stav. Znao je točno što pričam i kakve probleme očekivati. Rekao je to će puno koštati i trajati dugo da se sanira. Ja rekao nema problema samo da se napravi kulturno. U svakom slučaju cijena će biti negdje oko 1300eur. Otišao sam u prošli petak do radione i Lada je skroz rastavljena i izrezana, dosta su toga već napravili i na prvu se vidi da je kvaliteta rada nebo i zemlja u odnosu na garaž majstora (naravno cijena to reflektira). Ništa ne bruse pa zamaljaju, nego se sve reže i kulturno sanira. Čak su i one rupe iza prednjih točkova (od prošle godine) ponovo radili, jer nisu bili zadovoljni kako je to napravljeno (a bogami nisam ni ja). Kada sam bio tamo jedan radnik sjedi u gepeku i reže dijelove, baš oko nosača zadnjih amortizera i veli mi "kada sam vidio u kakvom je stanju pitao sam šefa imamo li mi neko osiguranje, pa da ovo zapalimo i da čovjeku osiguranje isplati štetu". Uglavnom rade već mjesec dana (sigurno ne rade non stop na njoj, jer moraju raditi i druge stvari, ali je ona tamo već mjesec dana), ali kaže gazda kada je naprave da će limarija morati izdržati bar koliko i motor.
Eto, da čujem vaša iskustva sa vašim polovnjacima (konkretno limarijom) :)

E da, da mi ne bi netko počeo priču kako mi se ne isplati plaćati 1300eura za ovo (a vjerujte mi već sam je čuo), to je vrlo proračunat i promišljen potez i isplati mi se zbog nekih vrlo specifičnih stvari. Dakle, znam da će većina imati stav da se ne isplati, ali to nije poanta.
Ali slobodno možete navesti do koje sume biste vi smatrali isplativim ulaganje u vašu Ladu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Tvoja lada mora imati neku drugu vrednost čim si spreman dati toliko para za saniranje korozije. Moja lada je 2107 devedeseto godište i popustila je samo tamo gde je nisam mogao zaštititi jednom mojom zaštitom.
Kad sve bude bilo gotovo džaba će ti biti posao ako je valjano ne zaštitiš. Sve što je sa unutrašnje strane kao zakrilca, pragovi, gredice, vrata trebaš premazati dodatno nekom zaštitom. Čime sam ja to radio pročitaj ovde viewtopic.php?f=28&t=4986.
Ako to ne uradiš vrlo brzo će se rdja pojaviti na zavarenim mestima.

rascho

Post by rascho »

Što se tiće samih varova, to vjerujem da će limari kvalitetno zaštititi, jer stvarno dobro rade, dakle ja bih jedino mogao zaštititi dijelove koje oni neće dirati.
Već sam ranije stavljao razne te kupovne smjese (uglavnom na bazi bitumena) za zaštitu i vjerujem da je usporilo hrđanje, ali eto nije ga zaustavilo. Doduše nisam skidao tepihe iznutra kao na tim slikama u linkanoj temi, samo sam odozdo mazao, i to sam počeo raditi kada se već hrđa počela pomalo pojavljivati, tako da i to smanjuje učinak, ali opet je sve probilo. No međutim ono što je mene iznenadilo je koliko je te hrđe bilo da se ne vidi. Tek kada zastružeš i skineš zaštitu (bilo tvorničku, bilo to što sam ja stavljao) vidiš da je ispod trulo. Zato sam gore i napisao da sam vjerovao kako ću moći sam sanirati, jer sam mislio da je samo malo hrđa iskočila, kad ono trulo ispod.
Što se tiče vrijednosti Lade, nema je (osim emocionalne, naravno :)). Jednostavnom računicom (koja je vrlo specifična za moj slučaj i ne može se primjeniti na druge), sam došao do zaključka da mi je to financijski najisplativije, uzimajući u obzir period od narednih desetak godina i činjenicu da ću vrlo vjerojatno za cca 7 godina kupovati novi auto. Ovakvom konstrukcijom i ovaj popravak i novi auto ću platiti kešom i izbjeći kamate na kredit, dok bi u slučaju kupnje auta ranije (od 7 godina) morao dizati kredit i plaćati kamate, a kamate ispadnu puno više od cijene ovog popravka. Pošto sam jedan od onih kojem su banke zabile karu sa kreditom u švicarcima, rađe ću limaru platiti i više love, koju on zaradi svojim radom, nego tim krvopijama i kune.

Boki78

Post by Boki78 »

Imas i drugu logiku. Kod nas se mogu naci 11x za oko 1000e a da su limarijski besprekorne. U Hrvatskoj verujem da moze i za manje.

rascho

Post by rascho »

Razmišljao sam o svim opcijama (s tim da polovna 11x u Hrvatskoj nije opcija, pogledaj malo oglase, a k tome kada ih vidim po cesti, sigurno ih ne bih mijenjao za moju), ali ovo mi je ispala najbolja opcija po pitanju da znam točno šta ću dobiti i točan trošak toga (kupnja polovnog uvijek vuče za sobom skrivene troškove, dok za svoju ladu znam točno u kojem je stanju) i odluka je pala na ovu opciju. ALi kažem vrlo je specifična za mene i vrlo je promišljena.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Epa to je to, sad si se i sam uverio odakle dolazi korozija, skoro uvek iznutra. Zato ti ja i predlažem da posle lumarskih radova zaštitiš te unutrašnje ćoške nekom anti korozivnom zaštitom. Svaki spoj lima je potencijalno mesto za početak korozije, još gore je gde ide lim preko lima. Tu ako nije zaštićeno korozijia kreće i bez vlage.
Ako negde nemožeš prići izbuši rupu sa unutrašnje strane i samo sipaj zaštitu.
Ja kad sam bio kupio moju ladu na pod pragu već je bilo par rupica. To je zakrpljeno, izbušen prag sa gornje strane i sipao sam zaštitu i evo nakon 15 godina to još drži. Da nisam sipao zaštitu odkad bi otišla na odpadu.
Od 11x lada, 110-ka mislim da ima naj lošiju limariju.

Post Reply