Lada 112 1.5 16V neće da anlasuje

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Lada 112 1.5 16V neće da anlasuje

Post by bruyoni »

Struja stiže do bendidksa, na samu žicu 12,5V kada se žica zakači onda bude nešto preko 11V. Premostio sam šrafcigerom kontakte i ne dešava se ništa, bude mala varnica i potom ništa.
Popodne ću oterati kod drugara na kanal jer treba da skinem suspleh da dođem do donjeg šrafa na anlaseru, a i onako sam planirao da odradim mali servis.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Rasturaj ga, nema ti druge.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ako bendix ne cakce, onda je on kaput ...stavis novi i teraj. cetkice na alnaserima planetarcima idu tek na preko 250 000 pa i mnogo vise zavisi od rezima voznje (moj je jos u fabrickoj postavci a palim auto 4-8 puta svaki dan) veci je problem ako je neko silio pa palio u brzini i sa povucenom rucnom. postoji bakelitni prsten po kome se krecu planetarni zupcanici i namerno je napravljen da prsne ako se preoptereti da se ne bi zapalio. jeftin je nesto reda 3-5 evra i menja se lagano, ali mora da se rasturi alnaser....
vidi se na slici 17 i 27
http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... arter.html
a imas i blok semu ozicenja i napajanja... ;)
inace licno misljenje ovako napamet, lipsao bendix... :)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

dejca

Post by dejca »

Ali da je bendix on bi zaverglao kad šrafcigerom prespoji dovodnu i odvodnu žicu, a on neće.

Boki78

Post by Boki78 »

Probaj da zajmis automat za probu. Dejca je u pravu, da je (samo!) bendix dogodio bi se barem neki zvuk. Ukoliko nista ne cakce, stekce i sl to lici na automat... Naravno nije iskluceno da i bendix mrsi konce, ali da je samo on zivo sumnjam ...

dejca

Post by dejca »

U ovom slučaju su četkice, dotrajale ili zaglavile. Neznam gde se nalazi anaser na tim ladama ali ako je negde dole taj se brzo napuni prašinom, vodom i kad udare prve hladnoće sve se tto utegne i cvrc, neće da vergla. Stojadini i jugašini imaju taj problem.

bruyoni

Post by bruyoni »

Ali da automat ne radi a ja prespojim vrtelo bi makar u prazno, jedino da prenos nije nekako zaribao, ipak šta god Jeronimo pričao ruski delovi imaju neviđene oscilacije kvaliteta tako da sam naučio da se ne primam na te priče od +250k km trajnosti.
Iskrsli mi danas neki poslovi pa nisam ni stigao otići da skinem anlaser tako da ću ili sutra ili u nedelju. Više bih sutra voleo da mogu nabaviti delove, četkice već nabavljene :)
Samo se plašim da nije otišao rotor pa da ga treba motati i balansirati a za to mi traže 30€ + ako još šta zetreba... dođem na više od pola cene novog anlasera.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

dejca wrote:U ovom slučaju su četkice, dotrajale ili zaglavile. Neznam gde se nalazi anaser na tim ladama ali ako je negde dole taj se brzo napuni prašinom, vodom i kad udare prve hladnoće sve se tto utegne i cvrc, neće da vergla. Stojadini i jugašini imaju taj problem.
Službeni Jugo in koji sam vozio jedno vreme baš pati od toga. Vožen je po neasfaltiranim putevima i dubokoj vodi. A pošto je službeni, poslužio je za probu šta bi sve ovaj moj eventualno mogao ;) I posle nekog vremena počeo je da jako škripi kada vergla. I evo već 3-4 godine isto tako. Prosto se uplašiš kad zaverglaš. Škripi, grebe, krlja... ali pali. Pogotovo kad upali pa pustiš ključ, čuje se krrrrrrrrrr ali ne ono kad se sudare zupčanici nego u alnaseru nešto.

Boki78

Post by Boki78 »

dejca wrote:U ovom slučaju su četkice, dotrajale ili zaglavile. Neznam gde se nalazi anaser na tim ladama ali ako je negde dole taj se brzo napuni prašinom, vodom i kad udare prve hladnoće sve se tto utegne i cvrc, neće da vergla. Stojadini i jugašini imaju taj problem.
Ima sus pleh:) Sus pleh ga poprilicno stiti od tih uticaja i generalno anlaseri na lajkama mogu potrajati ako se ima srece ... Niz ljakse majstora propalicara voli da skine sus pleh jer su teske lencuge i mrzi ih da isti vracaju, cena koja se potom plati ide preko agregata ...
bruyoni wrote:Ali da automat ne radi a ja prespojim vrtelo bi makar u prazno, jedino da prenos nije nekako zaribao, ipak šta god Jeronimo pričao ruski delovi imaju neviđene oscilacije kvaliteta tako da sam naučio da se ne primam na te priče od +250k km trajnosti.
Vrteo bi pod uslovom da dobaci struju do rotora, preko automata ide sve ... Sad nezahvalno je ovako napamet pricati, prosto mi sve vise lici da ce morati dole, pa rastur i lov na gremlina ...

Long shot pokusaj bi bio da skines oba voda sa automata, malo procistis navoj i naspricas WDom ili kontakt sprejom, potom vratis i lepo, ne prejako stegnes. Identican slucaj sam imao sa gospojinom lajkom nakon sto je cipelko zablistao sa njegovim radom na struji od 150e. Sve je radilo sem sto auto nije hteo da vergla, a kvar je otklonjen bas ovako. Sad isti anlaser radi u mojoj od prosle zime bez greske, sto ce reci prevalio je stotine startova za proteklih >>16kkm :mrgreen:

bruyoni

Post by bruyoni »

I to što kažeš... uvek previdim da automat bendiksa funkcioniše kao i relej. Probaču sutra još jednom da lupkam po bendiksu dok neko bude pokušavao da vergla. A verovatno i odem da pozajmim automat pa da kud puklo probam bez skidanja analsera da ga zamenim

Boki78

Post by Boki78 »

Probaj ovo sto sam ti rekao, znam da deluje belsavo al meni je zavrsilo posao na ovom anlaseru, a jednom i na prethodnom. Valjda vremenom od uticaja sredine i truckanja ti kontakti postanu losi. Ne kosta nista sem mozda 10ak minuta posla. S tim da mesingani srafovi imaju svoje matice koje pritezu same kontakte u automatu, pod stezanjem prvenstveno na te matice mislim. Ako ne urodi plodom onda probaj sa zamenom, pa ako i to propadne onda nista, mora dole pa u rastur ...

bruyoni

Post by bruyoni »

Probaćemo, ne košta osim što ću morati ponovo da nameštam stanice na radiju.
Drugar ima garažu ja ne, a kiša pada..

Boki78

Post by Boki78 »

U principu i ne moras. Mozes glavni vod sa anlasera da izolujes kada skines pri cemu treba raditi bas pazljivo da negde ne pipne masu. Obmotaj izolirku oko kontakta i miran si, stanice na broju ... :)

Skinuti akumulator je svakako najsigurnije, sto inace i radim, mada mi nije frka jer radio slabo trosim ...

bruyoni

Post by bruyoni »

Bar mi klemu nije problem skinuti. Što je sigurno, sigurno.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Boki78 wrote:U principu i ne moras. Mozes glavni vod sa anlasera da izolujes kada skines pri cemu treba raditi bas pazljivo da negde ne pipne masu. Obmotaj izolirku oko kontakta i miran si, stanice na broju ... :)

Skinuti akumulator je svakako najsigurnije, sto inace i radim, mada mi nije frka jer radio slabo trosim ...
Za maler pipaš hladnjak. Proveri ;)

Post Reply