Problem sa grejanjem
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Re: Problem sa grejanjem
Hvala svima koji su diskutovali. Za vikend cu da proverim i javljam.
-
masan_motor
Pre neki dan sam ustanovio: Kada uključim grejanje, na bilo kojoj brzini greje kao luda, čak i na termostatu (levi točak) ne prekida dok ne isključim skroz. Znači zadam joj 16 stepeni a ona greje kao besna, oči nam se istopile hahaha
Kada opet upalim, onda proradi ponovo ladan vazduh kako treba. Potpuni haos ali to je lada hahaha nek otvara prozor
Kada opet upalim, onda proradi ponovo ladan vazduh kako treba. Potpuni haos ali to je lada hahaha nek otvara prozor
Juce ponovo prilikom dnevne voznje (suncano i toplo oko 25 step.) greje oko prostora el.podizaca. Uvece sam imao isto voznu preko 100 km, ali ne greje . Da li je moguće da pozadinsko osvetljenje el.podizaca greje taj prostor?
Resenje bi bilo da prilikom sledece voznje iskljucim svetla i da ev.platim kaznu, ili da na neki nacin jednostavno iskljucim unutrasnje svetlo!?
Resenje bi bilo da prilikom sledece voznje iskljucim svetla i da ev.platim kaznu, ili da na neki nacin jednostavno iskljucim unutrasnje svetlo!?
Primetio sam i sledece:
U voynji na zagrejanom autu, kada se naprimer poveca temperatura sa 20 na 24 stepena , pocinje da duva topliji vazduh na svim otvorima, a kada postigne temperaturu , na svim otvorima kod vozaca duva toplo, a kod suvozaca hladno. Inace ispod sedista neduva nikako, bez obzira na polozaj poluge za usmeravanje vazduha.
O CEMU SE RADI < POMAGAJTE!
U voynji na zagrejanom autu, kada se naprimer poveca temperatura sa 20 na 24 stepena , pocinje da duva topliji vazduh na svim otvorima, a kada postigne temperaturu , na svim otvorima kod vozaca duva toplo, a kod suvozaca hladno. Inace ispod sedista neduva nikako, bez obzira na polozaj poluge za usmeravanje vazduha.
O CEMU SE RADI < POMAGAJTE!
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Kad postigne zadanu temperaturu onda toplota koja izlazi iz otovra varira tj klapna se stalno pomera kako bi je održavala pa u svemu tome negde malo ide topliji negde hladniji vazduh a i sami vodovi za vazduh nisu baš optimalno izvedeni pa baca malo vamo malo tamo. To što ti ne duva dole je verovatno do klapni iza poluge usmerivača, neka se otkačila ili odvalila pa ne preusmerava vazduh gde treba
-
bortlonger
- Automobil: lada
aj ne kenjaj masni..
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
Imam i ja problem sa grejanjem. Kod Lade 16 ventilske, 2003 godine. Ove zime grejanje je radilo mlako, pa je na onim temperaturama od -10 bilo bas hladno. Ceo sistem je pun iskljucivo sa antifrizom od -40. Probao sam sa iglom za pletenje da pomeram klapnu, ali isti slucaj, sto znaci da je klapna ispravna, a i cuje se kako se krece. Nesto bolji rezultat sto se tice grejanja (mlako) postizao se kada postavis temperaturu na +28 i na prvu brzinu ventilatora. U svim drugim brzinama ili temperaturama, duva hladno. Razmisljam dali je do elektronskog dela koji regulise temperaturu ili do zaprljanosti malog hladnjaka unutar kabine? Mozda probam da procistim taj mali hladnjak, ali mi je mrsko. Ili, da probam da zamenim taj elektronski deo na kojemu su dugmadi za komande grejanja? Budici da imam joj i Ladu od 8 ventila iz 2004 godine, ali ne znam moze li se tako isprobati? Bune me malo oznake na brzinama - kod 8ventilske one idu od 1 do 4, a kod ove imaju razlicite oznake, odnosno, kada dva puta okrenes, druga brzina duva jako skoro kao cetvrta. Usput da napomenem da je ova 8 ventilska Lada presla puno vise kilometara, skoro 120.000 a da skoro da nije bilo nikakvih problema. A ova, 16 ventilska, ima samo 70.000 ali i puno vise problema. Sta mislite u vezi ovog problema, kao i o tome koja je Lada pouzdanija?
-
masan_motor
Imaš tu i filter kabine koji ti je verovatno potpuno zapušen pa zato verovatno nema grejanja. Te lade 11x imaju sve automatiku za klimu ali je nema. Ne postoji pouzdana lada.
Mislis na filter za polen? Moze duvati kroz njega, ali ne i grejati?
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Da je filter skroz zapušen duvanje bi u oba slučaja bilo smanjeno. Ili je otišla klapna grejanja ili je mali hladnjak nešto zapušilo. Kada prekidač temperature staviš na max ili min klapna ide na krajnje pozicije, čak i da je termostat kod plafonjere neispravan ili isključen, i ne mrda odatle. Možda ti čuješ motor kako radi ali se klapna ne mrda ili je zaglavljena.
Postiže li auto radnu temperaturu?
Auto je pouzdan onoliko kako ga održavaš.
Postiže li auto radnu temperaturu?
Auto je pouzdan onoliko kako ga održavaš.
-
masan_motor
Kada fali rashladne tečnosti isto neće da greje tj jako slabo greje al duva ko ludo. Kada crkne termostat isto jako slabo greje... Ima tu sto gluposti koje mogu da zezaju, kažem zato je lada katastrofa auto, barem za mene.
Lada je za mene upravo pouzdan auto, bar kako sam naveo ovaj 8-vetnilski auto. Nikada me nije ostavio. Dakle, kao sto sam napisao, rashladni sistem je pun, iskljucivo antifrizom -40, auto postize radnu temperaturu, sto znaci nije do termostata. Nije ni do klapne, buduci da sam to proverio iglom za pletenje, iz kabine. Sumnjam na mali hladnjak, ali me buni elektronski deo. Naime, nekakav rezultat, (mlako duvanje) ima samo kada je ono dugme za temperature stavljeno na +28 stepeni i ukljuceno na prvu brzinu. U suprotnom, duva hladno, bez obzira na brzine i polozaj dugmeta. Zato sam mislio dali neko ima takva iskustva, jer mi se nesto ne vadi taj mali hladnjak. A ne znam smem li da iz 8-ventilske Lade izvadim taj elektronski deo (sa temperaturama i brzinama duvanja) pa da isprobam na toj 16 ventilskoj? Zbog razlicitih kompjutera ili nema veze. Plus razlicite su oznake brzina....
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ako je zaštopan mali hladnjak on se može proštopati bez vađena. Govorim iz iskustva.
Prvo napraviš test da vidiš da li je klapna ili hladnjak (odnosno radijator
). Mičeš grijanje iz punog min u puni max položaj i slušaš da li se čuje micanje klapne. AKo se čuje to je dobar znak. Onda zagriješ auto tako da je temperatura antifriza cca 90 (radna). Onda staviš grijanje na min i sačekaš da dobiješ potpuno hladan zrak i tako držiš 30tak sekundi. Time si spriječio cirkulaciju zraka oko radijatora. Onda držiš ruku ispred ventilacije (ventilacija je prethodno prebačena na puhanje u glavu, pa držiš ruku na toj ventilaciji na sredini) i naglo okreneš na maximalno grijanje. Ako ti tada krene vruć zrak, prvih dvije-tri sekunde i onda se postepeno ohladi na mlako ili hladno, onda je skoro pa sigurno da ti je zaštopan radijator, jer je onaj prvi nalet vrućeg zraka onaj zrak što je stajao oko radijatora, a čim je došlo do cirkulacije zraka radijator nema više snage da ugrije zrak, što znači da je zaštopan.
U slučaju da si zaključio da je zaštopan radijtor, proštopaš ga na slijedeći način. Prvo kupiš tekućinu za ispiranje sustava hlađenja (po mogućnosti Liqui Moly), ali pazi, ne onu za dihtanje, nego baš za ispiranje. To uliješ i voziš se jedan dan s tim unutra. Slijedeći dan moraš isprazniti kompletan antifriz i staviti novi. Prije stavljanja novog, uzmeš pumpu, npr. onu što se vrti sa bušilicom ili bilo koju što možeš prikačiti standardna vrtna crijeva na nju. Odspojiš dva crijeva što izlaze iz malog hladnjaka (ne na strani hladnjaka, nego na strani motora, lakše je, to naravno radiš kada si antifriz već ispustio), na jedno spojiš izlaz iz pumpe, a na drugo spojiš obični komad crijeva koji staviš u neku 20l kantu. Dovod u pumpu ide iz te 20l kante. Kantu napuniš sa mješavinom octa i vode 50:50 i pumpom protjeraš tu mješavinu kroz mali hladnjak. To radiš par minuta, pa ostaviš cca pola sata da se malo natopi unutrašnjost i da popusti ako ima neke tvrdokornije nečistoće i onda ponoviš postupak sa pumpom. Ovisno o zaprljanosti vode koja izlazi možeš postupak ponoviti nekoliko puta (mijenjaš otopinu u kanti ako se previše zaprlja). Kada dobiješ lijepo čistu tekućinu, sve to ispereš čistom vodom, vratiš crijeva gdje su bila i napuniš antifriz. Poslije toga Lada grije kao nova.
Postupak može potrajati cijelo popodne, pa ga radi za vikend.
Vjeruj mi kada dođe zima onda ti je drago što si se malo pomučio.
Prvo napraviš test da vidiš da li je klapna ili hladnjak (odnosno radijator
U slučaju da si zaključio da je zaštopan radijtor, proštopaš ga na slijedeći način. Prvo kupiš tekućinu za ispiranje sustava hlađenja (po mogućnosti Liqui Moly), ali pazi, ne onu za dihtanje, nego baš za ispiranje. To uliješ i voziš se jedan dan s tim unutra. Slijedeći dan moraš isprazniti kompletan antifriz i staviti novi. Prije stavljanja novog, uzmeš pumpu, npr. onu što se vrti sa bušilicom ili bilo koju što možeš prikačiti standardna vrtna crijeva na nju. Odspojiš dva crijeva što izlaze iz malog hladnjaka (ne na strani hladnjaka, nego na strani motora, lakše je, to naravno radiš kada si antifriz već ispustio), na jedno spojiš izlaz iz pumpe, a na drugo spojiš obični komad crijeva koji staviš u neku 20l kantu. Dovod u pumpu ide iz te 20l kante. Kantu napuniš sa mješavinom octa i vode 50:50 i pumpom protjeraš tu mješavinu kroz mali hladnjak. To radiš par minuta, pa ostaviš cca pola sata da se malo natopi unutrašnjost i da popusti ako ima neke tvrdokornije nečistoće i onda ponoviš postupak sa pumpom. Ovisno o zaprljanosti vode koja izlazi možeš postupak ponoviti nekoliko puta (mijenjaš otopinu u kanti ako se previše zaprlja). Kada dobiješ lijepo čistu tekućinu, sve to ispereš čistom vodom, vratiš crijeva gdje su bila i napuniš antifriz. Poslije toga Lada grije kao nova.
Postupak može potrajati cijelo popodne, pa ga radi za vikend.
Vjeruj mi kada dođe zima onda ti je drago što si se malo pomučio.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Hvala ti Rasho, veoma koristan savet. Sto se klapne tice, ona je dobra, jer cuje se kako se krece, a i proverio sam je, kako sam vec rekao, pomocu dugacke igle za pletenje. Ovo sto si me posavetovao, uradicu jednog toplijeg vikenda. Ako ne bude rezultata, onda idem na taj elektronski deo, jer me i on kopka, nije mi logicno da mlako duva samo u jednoj jedinoj poziciji.