Glava motora

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Glava motora

Post by bruyoni »

Nisu isti šrafovi. Upravo i zato se kod nive zatežu na moment a kod 11x na ugao

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

bruyoni@

Malo mi je nejasno ovo tvoje objašnjenje oko stezanja glave
1 stezanje 20Nm
2 stezanje 80Nm
3 stezanje 90 stepeni
4 stezanje 90 stepeni

Kada stegneš sa 80 Nm i treba za okreneš ključ još 90 stepeni ili 1/4 kruga pa to bi ti bila sila stezanja barem 200 Nm

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Kupiš negde šraf za glavu (sa odgovarajućom navrtkom) i probaš da ga stegneš toliko ali izvan motora ;)

bruyoni

Post by bruyoni »

Neces se ni pribliziti 200 Nm.
To je i cilj, da se šraf istegne u tih 180 stepeni tj 0,625 mm, i držiš ga u granicama zone tečenja što je i zamisao šrafova sa plastičnom deformacijom kako bi dostigao skoro najveću silu u šrafu i ravnomerno rasporedio pritisak glave na zaptivku i blok

dragan112

Post by dragan112 »

Evo sređena glava i stegnuta. Probao da zategnem za 90 stepeni ( stari šarafi ) ali samo jedno zaokretanje. Merio posle moment ključem silu. Da ne poverujete 135 Nm . Pošto su stari šarafi verujem da su već istegnuti. Tako da mislim da je i ovo previše. Ali videćemo šta će vreme pokazati Ali mi je nekako 135 Nm puno

bruyoni

Post by bruyoni »

Ko što rekoh, u zoni tečenja moment je nebitan pošto sila deformacije počinje da opada da bi potom zbog deformacionog ojačavanja ponovo krenula da raste kako bi dostigla svoj maksimum kao granica čvrstoće.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Mašinski materijali, prva godina srednje mašinske škole. Evo ga dobro poznati grafik:
Image

dragan112

Post by dragan112 »

E da se pohvalim glava nigde ne curi i sve je super OSIM ( ali uvek kod lade ima nešto ) . E sada je novost da mi se potrošnja smanjila za oko 1 L . Vozim isključivo po gradu i to relacije od 3 - 8 km. Jednom godišnje ili eventualno dva puta od Subotice do Novog sada. Znači čisto gradska vožnja. Do sada sam imao potrošnju po gradu oko 9,5-10 L a sada između 8,5-9 L . Stvarno super. Glava je bila poravnata, ventili ušlajfovani, promenjeni simerinzi na vetilima. Pre skidanja glave imao sam kompresiju 10,2 - 10,4 - 10,5 - 10,3. A posle sređivanja glave sada je kompresija 10,8 - 10,7 - 10,8 - 10,8. Znači kompresija sa povećala. Nisu vađeni klipovi , nisu menjane karike . Samo je skinut karter i promenjen simering na radilici( zato da ne curi ulje jer i tamo je malo vlažilo) , samo je sređivana glava. E sada pitanje da li se zbog povećanja kompresije smanjila potrošnja ili zbog još jednog problema. Pre sređivanja glave kada je motor bio hladan on je radio na oko 1200 o/min pa kada je počeo da se zagreva na 50C on je postepeno smanjivao obrtaj do oko 800 o/min, a na oko 70C je bio smanjen . E sada posla sređivanja glave kada je hladan. On radi na oko 1500-1600 o/min. pa tek kada postigne temperaturo od oko 65 C počinje da smanjuje obrtaj i tek na 85 C smanji obrtaj na oko 800 O/min. Neću da nešto kukam, motor za sada radi super, mirmo, nema čak ni podrtavanja kada radi u leru. Jedino to što se povećao obtraj kada je hladan i malo kasnije počinje da ga smanjuje. I pre i posla sređivanja glave ler obrtaj je na oko 800 o/min jedino samo sada je malo veći obrtaj dok je hladan. Ima građen i gas ( sekvent ) i na benzinu se isto tako ponaša. Gas je namešten da prebacuje sa benzina kada dostigne temperaturu na 30C i prvi put 1000o/min. Inače motor je prešao 97.000 km iako auto ima samo 16 god. Kod mene je auto stalno vožen samo gradski uslovi, 3-8 km posle 1-3 sada opet nazad do kuće . Proveravao sam ler motorčić ( očišćen ) jedino mi pada napamet da davač temperature ( onaj što ide na računar , a ne onaj za instrument tablu) da se kod njega promenili otpori ili daje lažne podatke. Pa bi bilo dobro ako neko zna koji su otpori pa da bi to mogao da izmerim, opet ponavljam motor radi super, čak i bolje nego pre, ima malo više snage nego pre. Jedino to što se povećao obrtaj dok je hladan. Nije da mi nešto preterano smeta ali eto navikao sam na ono pre pa bih pitao vozače lade koliki je kod njih obrtaj na leru kada je motor hladan.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ler gas pri sauhu moze varirati od 1200 do 1700 obrtaja u zavisnosti od spoljne temperature(to odredjuje ecu) , gustine vazduha i vlaznosti. proveri da li nije neka od selni za vazduh ostala labava pa ti na haldan motor malo dodaje. ako nisi menjao filter vazduha i filter goriva isto bi bio red. sa sledecom zamenom ulja i filtra zameni i svecice...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni

Post by bruyoni »

Gori li check engine lampica?
Suviše su visoki obrtaji na leru za ovakvo vreme, meni čak ni zimi na prvom startu se ne zadržavaju iznad 1300 duže od nekoliko sekundi. Ko što Jeronimo kaže proveri šelne i creva vezana za vazduh kako za usis tako i od malog iberlaufa i ler gasa. Takođe uhvati i nekoliko dana vozi samo na benzin
Idi kod gasadžije i reci mu da ti pomeri prag prebacivanja na gas makar na 35C i 1600 o/min.

dragan112

Post by dragan112 »

E napokon i problem rešen sa visokim obrtajem na leru. Promenjen ler motorčić i senzor položaja gas pedale. Sada radi sve ok. Kada se upali ler je na oko 1200-1300 O/min. i čim počne da se greje motor tako on smanjuje obrtaj . Već na 60C je smanje obrtaj na leru na oko 750. Za sada zadovoljan kako sve radi.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Senzor položaja gas pedale? Pre će biti senzor položaja leptira.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

Post Reply