Trza nakon dodavanja gasa

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Trza nakon dodavanja gasa

Post by bruyoni »

Ček sad, da li pali ili ne pali check engine? Odmah sam te pitao da li ga pali i rekao si ne
branko111 wrote:Ne pali ček.
A sad kažeš da se pali. to novi momenat ili si nešto prećutao?

Ajd što ti je Rašo objasnio kako loš senzor položaja može uzrokovati loš rad ali što si ga još i citarao pa nakon svega hoćeš nešto tu da očistiš.
Uostalom probaj očistiti pa nam javi o uspehu, senzor čisto sumnjam da ćeš uspeti očistiti jer je kućište zaliveno.

branko111
Automobil: lada111

Post by branko111 »

bruyoni wrote:Ček sad, da li pali ili ne pali check engine? Odmah sam te pitao da li ga pali i rekao si ne
branko111 wrote:Ne pali ček.
A sad kažeš da se pali. to novi momenat ili si nešto prećutao?

Ajd što ti je Rašo objasnio kako loš senzor položaja može uzrokovati loš rad ali što si ga još i citarao pa nakon svega hoćeš nešto tu da očistiš.
Uostalom probaj očistiti pa nam javi o uspehu, senzor čisto sumnjam da ćeš uspeti očistiti jer je kućište zaliveno.

Ne ne chek engine je novi momenat, juce se upalio. I sad pali nakon par minuta rada.

Evo skinuo sam karburator, očistio sve lepo, nije mnogo bilo prljavo, skinuo senzor i step motor, sve na oko deluje novo,čisto. Vratio sve,dobro zatego,proverio creva sva, protokomer skinuo i proverio, očistio svećice,crne su bile. E sad, proverio sam onu rupu/gušenje na leru, izgleda da nema više. Medjutim, gas nije više onako precizan, digne obrtaje nakon gasa, ali pretpostavljam da će to leći na svoje. Inače i ranije sam imao dizanje obrtaja kad se ugreje malo pa se nakon gašenja auta unormali.

Ček engine opet gori.

Probaću ga u vožnji dal trza opet, moguce da nece. Ostaje problem chek engine(mora na dijagnozu) i dizanje obrtaja(ili step motor ili lose sagorevanje ili gremlini)

Ali sve je to sad sekundarno, samo ovo trzanje da otkkonim(sutra cu poveriti)

edit: da li je moguce step motor otvoriti i proveriti?

bruyoni

Post by bruyoni »

Jesi li očistio vazdušne kanale sa EVAP kanistera i malog iberlaufa? Oni ti vode do step motora koji reguliše ler gas. Dizanje obrtaja nakon davanja gasa i dugo držanje visokog ler gasa su obično znak falš vazduha nastalog nakon lošeg sklapanja posle takve intervencije. Proveri da li dobro zaptiva na spoju usisne grane i kućišta leptira (obavezno nova zaptivka). Vidi da li si dobro namestio oring step motora i da nešto nije zapalo u klip i da li si dobro spojio creva sa EVAP-a jer ima dva pa im ne treba menjati položaj. Takođe proveri da li možda pušta vazduh na samom kućišti step motora, čuo sam da se to dešavalo predpostavljam zbog lošeg oringa koji se uštine na jednoj strani pa se pri stezanju šrafova kućište iskezeči i počne da pušta vazduh.

branko111

Post by branko111 »

Dobre si mi dao smernice. Evo probao ga opet na ler,cim dodam gas skacu obrtaji.Padnu odmah nakon gasenja i ponovnog paljenja auta.

Da nije mehanicki problem, tjs step motor riknuo?O ring sam pazio kaoni sve kad sam vracao.Koji su to kanalici?Iber lauf koniber lauf malo ulja nista narocito

branko111 wrote:
Dobre si mi dao smernice. Evo probao ga opet na ler,cim dodam gas skacu obrtaji.Padnu odmah nakon gasenja i ponovnog paljenja.

edit:izgleda kad se malo zagreje sve je ok
Evo zagrejao se.. na 60stepeni vraca obrtaje, padaju.Izgleda kompjuter dok se navikne posle skidanja sistema pa slabo saradjuje sa step motorom..Mada sam skidao klemu.Jedva cekam da probam trzanje u voznji, sad nisam u mogucnosti.

edit: dosta neprecizno drzi obrtaje, a padaju kad se par puta turira gas.

Valjda ce da legne na svoje, ako ne makar znam da step motor nije bas bas.Chek engine se pali opet

Nzm kako se cisti evap, deluje da je pertlovan.

Moze biti lako da tu chuchi problem, pogotovo sto crevo deluje starije a mozda i lambda sonda :mrgreen:

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

To dugo držanje visokih obrtaja je gotovo sigurno falš zrak, i to je vjerojatno posljedica tvog rastavljanja. A pošto ti je uspjelo odrediti točno mjesto gje se motor guši, vrlo je vjerojatno da je do TPS-a (onaj originalni problem). Na tvom mjestu ja bih provjerio TPS ili ohmmetrom ili na dijagnostici, kao prvi korak. Ili ako si 100% siguran da se uvijek guši na istom položaju leptira gasa, onda bih rekao da je 100% TPS, a s obzirom na neveliku cijenu toga, jab bih naprosto kupio novi (ali to sam ja, a ja sam kupio novi i na XM-u, čisto jer je stario bio star 20god i da ga eliminiram kao mogući problem).
Inače i ler motorić možeš provjeriti na dijagnostici, a u temi dijagnostika za Bosch MP7.0 imaš opisano kako osposobiti jeftinu dijagnostiku (ako nemaš kod koga otići). Inače tamo imaš dokument u kojem su navedene vrijednosti svih parametara pri radu u leru i pri radu u povišenim okretajima. Provedeš taj test i imaš vrlo dobar pokazatelj gdje je problem. Naravno i očitavanje greške sa check engina je dobar početak.

I čisto kao info, nisi skinuo karburator s obzirom da ga taj motor nema.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

branko111

Post by branko111 »

ok hvala. videcu sve narednih dana, i da li uopste trza vise.
na putu sam.

branko111

Post by branko111 »

Promenio sam tps senzor, deluje da je to bio razlog.Deluje da nema trzanja, ler gas se normalizovao. U voznji je tecniji..E sad da li je tps ili što sam čistio sve to, ili sve zajedno..ko će ga znati. Chek se pali opet :? Da vidim još par sitnica pa na dijagnostiku.

Nešto razmišljam..kad sam vraćao tps, ja sam ga ugradio van auta, možda nisam dobro postavio na onu osovinu, pa zakačio sajlu gasa..možda je zato dizao ler..a sad stavio novi tps pravilno. Hoću da kažem možda itps nije kriv...proveriću to vraćajuči stari tps.

bruyoni

Post by bruyoni »

Nisi mogao postaviti TPS pogrešno, možda si i mogao ali sam uveren da bi ga onda prilikom prvog sledećeg dodavanja gasa pokidao.
Što se check engine lampice tiče, nema tu mnogo čekanja treba očitati da ne bude gore. OBD2 dijagnostike koje se na mobilni povezuju preko bluetooth veze su odlično pomagalo za svako vozilo.

branko111

Post by branko111 »

obd1 kod mene. Naručio sam obd2 blutut, tu je ali treba povezati nekako.Rašo je nešto pričao o tome

edit: nestalo je nakon skidanja kleme, sve ok za sad.

Pane
Automobil: lada 110 8li

Post by Pane »

Check engine lampica kod mene svetli jos otkako je 112-ca kupljena nova 2003 godine. Prosla je oko 80 hiljada km. Ako iskljucim akumulator, i ponovo ga spojim, lampica ne svetli, ali se ponovo upali nakon 700 - 800 metara voznje. Inace auto vozi odlicno. Zato ga i nikada nisam stavljao na skeniranje problema. Mozda neko ima ideju u cemu je kvaka, jer realno, nema nikakvih problema sa autom. Mozda neka sitnica koju bih sam otklonio?

bruyoni

Post by bruyoni »

Iščupaj lampicu iza check engine znaka.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Pane wrote:Check engine lampica kod mene svetli jos otkako je 112-ca kupljena nova 2003 godine. Prosla je oko 80 hiljada km. Ako iskljucim akumulator, i ponovo ga spojim, lampica ne svetli, ali se ponovo upali nakon 700 - 800 metara voznje. Inace auto vozi odlicno. Zato ga i nikada nisam stavljao na skeniranje problema. Mozda neko ima ideju u cemu je kvaka, jer realno, nema nikakvih problema sa autom. Mozda neka sitnica koju bih sam otklonio?
Ni nov auto, pod garancijom, nisi odvezao da bar provere u čemu je problem?

Andrej
Automobil: Jeep

Post by Andrej »

Jel na Ladama ima onaj fazon, kao na starijim Opelima, da se prespoji na OBD utičnici, pa MIL lampica trepće kodove greške. Tako je na starijim Opelima, na generaciji Astre G, se istovremeno drži gas i kočnica i da kontakt, onda lampica blinka kod greške.
Ako to može, očitaj sam greške, ili uzmi ove univerzalne OBD dijagnostike.... mnogo dobra stvar...

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Andrej wrote:Jel na Ladama ima onaj fazon, kao na starijim Opelima, da se prespoji na OBD utičnici, pa MIL lampica trepće kodove greške.
Ja sam to pokušao, ali bezuspešno.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

bruyoni

Post by bruyoni »

Nisam se previše upućivao tu te lade sa ALDL priključkom ali mi se čini da su Rusi biserno stavili samo ALDL priključak a primenjuju OBD2 protokol jer u autu nema dodatnih komplikovanih sistema sa zasebnim kompijuterima.
Postoji adapter, nije skup ali ne znam kako radi, trebalo bi bez problema jer ELM čip sadrži dosta protokola za komunikaciju
http://www.ebay.com/itm/OBD2-12-Pin-OBD ... Sw9N1VshJd

Post Reply