Apropo svetlenja i alternatora..meni se cele zime na novom akumulatoru od 55 A svakih pet dana palila chek engine i nakon dopunjavanja akumulatora punjačem, ugasi se CHE.
Bio sam ubedjen da alternator slabo puni, dok mi nisu maznuli akumulator pre mesec dana na parkingu, u sred grada
btw upozorenje za vlasnike 11x ako vidite da na parkingu u Bg neko otvara haubu i skida aku, to je ta ekipa. Prijaviti odmah.
Paliće se ponovo nemoj da brines, stalno gori che, on je obavezan saputnik u ovim ladama. Nama je jednom popalila gomilu tih lampica na onoj kontrolnoj ploči pa sam čačkao dok se nije sve pogasilo.
Par dana kad ne gori a ti se zabrineš i gledaš koliko para imaš u kući za generalku
a ovo za kradju shvatite ozbiljno, imaju neku foru da otključaju centralnu. morao sam alarm da ugradim zbog gamadi.
ordiniraju oko medaka i auto puta, obilaze parkinge.
znači svaka lada 1xx otvorena hauba i tip koji vadi aku, u 99% je ta ekipa.
branko111 wrote:a ovo za kradju shvatite ozbiljno, imaju neku foru da otključaju centralnu. morao sam alarm da ugradim zbog gamadi.
ordiniraju oko medaka i auto puta, obilaze parkinge.
znači svaka lada 1xx otvorena hauba i tip koji vadi aku, u 99% je ta ekipa.
Koliko pre neki dan sam video bas 111 koji vozi dekica iz komsiluka, sa otvorenom haubom, bas na Medaku. Coveku nije do zajebavanja, cesto prevozi neka invalidska kolica, verujem da mu je samo jos i ovo trebalo. Inacr vrv kao i 99% svega sto tu nestane rade gospoda gagarani iz marinka ...
Krajem godine, kada je poceo da steze mraz, krenuli nocni bravari sa svojim aktivnostima i u mom kraju. Sigurno je njih 10ak zakukalo za akumulatorom.
Moja Ladurina nije bila te srece, verovatno su se vodili onom logikom ma pusti, bre, Ladu ... to je fekalija, ovo ono i tu nema nista da valja kako treba. To valja samo da se zavali na kilo ... Pa tako i ja saceka kraj zime bez ikakvih problema,
Da u mom kraju rade garagani iz bare, cisto sumnjam. Ima ovde jedan drugi zajebani tip, Mirijevac sa namunjenim AMGom ... taj je maher da sve njih skupa prevede zedne preko vode ...
Ne znam šta da vam kažem, moguće je..ipak čini mi se da je ovo sofisticiranija ekipa, bela..Ne kažem da su beli manji lopovi, naprotiv, nego nekako kradja sa stilom što mi ne liči na Cigane.
Lagano su otključali auto, pedantno otvorili haubu, skinuli aku, ništa nisu uništili. Čak ni pipnuli ništa drugo iz auta, a bilo je tu svega..
Moguće i da je neko ladaš u pitanju, možda bivši, zatrebao mu akumulator.
Ako je tako, i čita ovo, najebem mu se sveg ženskog ovom prilikom.
Mom komsiji su prosle godine na puntu dva puta u mesec dana maznuli akumulator. Coveku prvo akumulator crkao, pa uzeo novi, nije sastavio nedelju dana i ovi se posluzise, on sta da radi uze novi koji nije sastavio ni par dana pre nego sto otputovao ...
Profiji, znaju kako ide sajla haube i samo je cimnu i to nema veze koji auto. OK neki lakše neki teže.
Komšiji u ulici proletos sa avensisa tokom noći digli oba ksenon fara, slomili samo po žabicu sa svake strane branika, kabinu nisu dirali a ni alarm se nije oglasio čak su i imali pristojnosti da zatvore haubu. Akumulator nisu ni pipnuli samo skinuli minus klemu. Slomili rebro na grilu i tuda prišli bravi.
Ako su i desetke krenuli da orađuju već vidim kuda su mogli prići pa bi kad otopli mogao odraditi zaštitu, samo će biti gusto ako pukne sajla.
Nije me bilo nekog vremena na forumu zbog posla. I sada procitah celu diskusiju. Moguce je da ste svi delimicno u pravu. Ali... Auto sam slepao u servis jer nakon sto se ugasio motor i stao, nisam ga mogao odvesti do kuce ili majstora. Ovaj servis mi je nekako bio najblize. Naime, bio sam pozvao telefonom prijatelja koji je dosao u pomos svojim autom, pa smo kablovima palili motor moje Lade. Ali, Lada bi potom presla jedva 100 - 200 metara i opet se gasila. Toliko se praznio akumulator. Pretpostavljam da nije htela raditi benzinska pumpa jer i ona koristi struju. Pa smo se slepali. E, sad, tamo u servisu, po onoj zimi, a bilo je opasno ispod nule, meni su dali kafu da se zgrejem, a auto su prineli kompjuteru. Dali su i kako su citali, pojma nemam, a i da sam im visio nad glavama ne znam dali bih razumeo taj proces. I nisam pitao za kodove ocitavanja, i nisu mi dali nikakav papir koji bi kompjuter isprintao. Mozda i zato jer ja nisam trazio da auto bude stavljen na kompjuter, vec kako su oni rekli, taj sofver njima olaksava posao. A da su ipak nesto citali na kompjuteru, dokaz je to da su mi rekli da imam mali problem sa klapnom (nisu vozili auto pa da bi iz iskustva procenili). Od tog dana auto pali kao iz puske. Meni je to sa ovim servisom bilo dobro iskustvo i verujem da ubuduce necu traziti pomoc po garazama
Zaboravih jos ovo - lampica na instrument tabli je svetlela crveno, dobre dve voznje od po 5 km, pre nego je auto stao. Znao sam da je problem oko akumulatora i da cu ubrzo ici kod majstora. Jedino sto sam mogao po tom kijametu vizuelno utvrditi je da kais nije pocepan ili ispao.
Ne sekiraj se masan_motor, nisam jos prolupao. Zalis se na Lajku, ali ako si vozio Keca, znas onda sta su muke. Lajka ti dojde kao Opel vektra. A i potseca, ako malo bolje zagledas, ili je pomalo kao Astra iz devedesetih. Imao sam ja Trabanta, kod njega nista ne svetli, vec moras imati osecaja za auto. Ako imas osecaj, i on te izvozi 150 hiljada km, bez vecih kvarova. Ako ti nemas osecaja za Lajku, isto ti je, onda je odvezi u dobar servis, da te cura vidi i provozate se kao ljudi.
Crvena lampica na kojoj je nacrtan akumulator, ne signalizira neispravan akumulator, nego neispravan alternator (uglavnom). Odnosno točnije, signalizira da se akumulator ne puni. I auto se tako može voziti dok se akumulator ne isprazni. Ovisno o stanju akumulatora i količini upaljenih potrošača, to može biti i stotinama kilometara.
Naravno auto akumulator nije dobro prazniti u potpunosti, jer se može oštetiti.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Tako je. Dok se tamo u servisu popravljao alternator, akumulator se punio na nekom brzom punjacu, verovatno se potom i dopunio voznjom. Inace, akumulator je Topla, crvene boje od 55 ampera i star je cetiri godine. Pokazao se dobrim. Kazu da danas akumulatori traju koji mesec vise od propisane garancije. Prvi akumulator, onaj ruski, trajao je vise od sedam godina.