Jako nizak zadnji deo - pitanje

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Biće sutra na najlonu, čini mi se ovi drugi pošto rekoše dve pozicije, 700 dinara :)

bakivet
Automobil: l 110 8v

Re: Jako nizak zadnji deo - pitanje

Post by bakivet »

Nosio sam neku opremu za firmu i prokljuvio: Kada vozim oko 300kg tereta - stružu gume, kada nosim oko 250kg tereta - ne stružu. Problem sam rešio tako što sam , kada imam više tereta - točio manje TNG u bocu (ne zaboravi da je lajka pravljena fabrički bez boce, zato nakon ugradnje plina malo "sekne").
http://www.palvet.webs.com/

tibite
Automobil: 110 1.5 Li

Post by tibite »

Pozdrav svim članovima ! Mene muči isti problem sa zadnjicom 110-ke ,kada vozimo decu nazad povremeno žulja i udara a kad sedne odrasla osoba konstantno žulja a da ne govorim kada stavim i u gepek nešto , užas! I još kad pređeš preko ležećeg policajca njiše se zadnjica kao kočija... E ovako sam uradio : Našao sam najpovoljnije amortizere i opruge kod auto Jevte u Novom Sadu tel.021/6623-778. Tamo je amortizer 2.700din/kom i opruga 1.300 din/kom a majstor će mi zameniti za 10 evra po točku. Znači negde oko 10.000 din bi trebalo da rešim problem zadnjeg dela vozila! Pa kad budu zamenjeni amortizeri zadnji i opruge napisaću vam utiske!!! :evil:

Pera

Post by Pera »

Amortizer nema veze sa visinom,samo opruga.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

apsolutno tacno-Samo opruga ima vezu sa visinom!

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Ili da se stave duže opruge od originalnih ili da se na drugi način podigne (da se malo udalje amortizeri). Nove opruge ako su originalne dužine neće dugo da izdrže sa velikim opterećenjem. Opet će zadnji kraj da legne.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

Možete da menjate amortizere koliko hoćete oni nemaju veze sa visinom zadnjeg dela vozila. Samo ćete da dobijete da se auto manje ljulja tj. biće stabilniji zadnje deo. A visina se dobija samo sa prstenom ili menjanjem OPRUGA. Ako je opruga jaka (nova) ona je dovoljno jaka da drži auto na određenoj visini. Distancer koji ljudi postavljaju ispod amortizera izdiže auto, nego samo sprečavaju da se auto pri udarcu točka o neku prepreku, neudari spoljašnja guma točka o korubu ili ti zaštitnu plastiku unutra u blatobrana. Pa pri većem opterećenju zadnjeg dela vozila amotrizer (zbog dodatnog distancera ispod amortizera) ne vrši svoju funkciju jer je pritisnut do kraja . Auto se inače spušta zato što se opruge umore (sabiju se). Pa jedino rešenje da podignete auto je stavljanje prstenja između nosača i opruge ili menjanje opruga tj. stavljanje novih. Samo je jednostavnije kupiti distancer koji se stavlja ispod amortizera, nego rastaviti ceo nosač skiniti oprugu, odneti strugaru da ti napravi prstenje, i to sastaviti nakraju. Ja sam rešio na drugi način sa prstenom od 2cm sam izdigao auto oko 3,5cm. To sam uradio pre 3,5 godine i do toga doba se auto nije spustio. Na nekom ruskom sajtu sam pročitao da zadnji amortizer ima radni hod 150mm ili 15cm, teorijski pri normalnoj visini kola amortizer je postavljen tj. proračunat da stoji na sredini hoda. Tj, da ima 75mm prema dole i 75mm prema gore. Ako se auto spustio 3cm ili 30mm sada amortizer ima hod 45mm prema dole i 105mm gore, pri većem udarcu amortizer ima kratak hod prema dole i možete da često čujete tup udarac zadnjeg dela jer je amortizer stigao u zadnji polažaj. Istina je da sa tim distancerima ispod amortizera izdignete auto ali imate i propratnih pojava u vidu tupih udaraca. Ako se auto spustio 3cm ili 30mm sada amortizer ima hod 45mm prema dole i 105mm gore. Pa ako postavite prstenje ispod opruge Vi izdižete auto bez problema a amortizer ima i dalje ima radni hod koji treba da ima. I jedno i drugo rešenje može da prođe samo Ja mislim da sa prstenjem je malo bolje rešenje. Mene je prstenje koštalo kod strugara 2x10 evra a montaža to sam sam uradio. Jedino je bio problem 5 dana bez kola. Dimenzije prstenja se nesećam jer sam taj papir dao strugaru da ih napravi.Pozdrav :D

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ja samo to na samari resio uz pomoc odbojnih guma za amortizere , nalazi se na samoj sipci amortizera ovako izgleda http://www.jurprom.com/Autodijelovi/ELASTOGRAN/b19 i plus sam stavio odbojne gume koje sluze da onemoguce sabijanje opruge (spustanje) kada je auto natovaren.http://img3.imageshack.us/i/43489115.jpg/
nisam mogao da nadjem bolju sliku ovih odbojnika evo na slici Pedjinog Fiata na levoj opruzi se lepo vidi http://postimage.org/image/6b03xlyh0/ !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Pera

Post by Pera »

Nije mi jasno kako odbojna guma sa prve slike utice na visinu?
A ovo drugo funkcionise,samo sto onda auto postaje toliko tvrd,da razbija kamen u bubregu.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

ELASTOGRAN guma sa prve slike sprecava da se amortizer sabije do mehanicke krajnje tacke i na taj nacin prima na sebe udarce sabijanja amortizera.
Pretpostavkom da su opruge lose onda je amortizer skoro stalno sabijen i skoro stalno udara u krajnji mehanicki polozaj sabijenosti. Elastogran ublazava udarce klipa amortizera u cilindru amortizera i na taj nacin sve i da opruge ne postoje amortizer ce zadrzavati na nekom rastojanju od donje mrtve tacke sve dok ne strada sam elastogran (nekoliko udaraca - par dana ako uzastopno trpi opterecenje).

Elastogran je namenjen prvenstveno kod dobrih amortizera na losim putevima ili kod vozaca koji vole da nalete na lezece policajce povecanom brzinom pa da malo ipak produze vek amortizera.

aleksd
Automobil: Golf, Niva

Post by aleksd »

Potpuno se slažem ali postoje i one koje se postavljaju ispod ili iznad opruge ili na oba mesta. Nemci prave nešto slično i od metala (mislim da je neka legura aluminijuma) nešto slično prstenovima koje je opisao dragan112. To do nekle završava posao, to jest produžava vek trajanja opruge do krajnjeg zamora materijala (pucanja). Prihvatljivo rešenje barem za neko vreme, dok se za one koje se ubacuju u samu oprugu ne bih odlučio iz više razloga. Ne podižu vozilo više od 1cm, a pri tome bitno menjaju karakteristike opruge i samim tim bitno utiču na stabilnost. Možda samo kao privremeno rešenje, recimo da se preveze neki teret i slično, pošto se relativno se lako postave i uklone.
langsam, aber sicher

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Dilema.
Istezanje opruga ili kako se već zove kod majstora u bulevaru sa svim radom 3500 din + preporučuje dodatne gumene prstenoce na vrhu opruge (oko 1000 din isto u prodavnici u bulevaru.)

ili

Ojačane opruge za karavan koje prodaje onaj lik sa slupane 111ice.( 40e)

Pitao sam ruse za nove opruge ali kažu da im je kvalitet nikakav a koštaju oko 30-35e par.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ja sam nekad kada sam terao benzin u moju 107-micu u zadnje opruge uvrtao prednje opruge od skode i tako je lada stajela kao oficir i kada natankujem 700 L. M.B. ili D2. Tako i ti ako prevozis bas teske terete mozes probati nesto slicno.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Zar nemaš nekoga da pravi opruge? Ja sam tu u Zagrebu našao čovjeka što izrađuje opruge (za razne namjene, pa i za auta), on skinuo originalne izmjerio, ja mu rekao hoću malo duže i malo čvršće i on napravio. Tada me je to došlo 500kn (oko 7500din).
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Sad sam zvao ove u d.tucovića da pitam za opruge, a čovek mi nudi one distancere ispod amortizera i pominje neki zajeb koji su rusi prevideli pa se sa ovim kao rešava. Prvo me je pitao da li imam plin i da nije neki amortizer iscureo pa mi to ponudio, mislim njemu bi bilo u interesu da proda opruge od 5000 pre nego distancere od 1500din. Rešio sam da uzmem distancere pa da probam par meseci, ako ne valja onda ću menjati opruge.

Post Reply