Problem nakon ugradnje TNG

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

ladetina

Re: Problem nakon ugradnje TNG

Post by ladetina »

Dugo se nisam javljao, digao sam ruke od problema. U stvari ja i dalje vozim, uz probleme koje sam i imao nakon ugradnje. Medjutim, ono sto je novina je da ujutro kada je hladan, upali ali uz verglanje koje traje 3-4 sekunde. Kasnije nemam nikakvih problema, pali iz prve. I, ne lezi vraze, prije 4-5 dana ugasi mi se lampica "check engine". Mojoj sreci nema kraja. Poslije dva dana se opet upali :(
Nakon dan se ugasi, i evo vec dva-tri zadnja dana opet ugasena. I cini mi se da malo bolje radi.
Napominjem da nisam imao problema sa potrosnjom, prosjecno oko 8,5l sto je vise nego zadovoljavajuce po mojim, skromnim kriterijumima.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Jesi li očitao grešku kada se upali CE lampica? To je bitno za anlizu problema.
Jesi li odradio one testove u vožnji koje sam spomenuo? S njima možeš vidjeti u kojem režimu rada motora se Lada najgore ponaša, pa možeš majstoru na koje područje da se skoncentrira. Ako je podešavanje smjese odrađeno samo u leru bez vožnje i samo autokalibracija, ja još uvijek stojim da je loše podešenje smjese. Naravno efekte loše podešene smjese može još pojačati i loš injector ili map senzor na railu plina (ili isparivač, ali ako je nov sustav, mislim da će prije riknuti elektronika, nego mehanika).
Na tvom mjestu bih pod jedan očitao grešku i "freeze frame data". Zabilježio "freeze frame data" (to su podaci koji su zabilježeni u trenutku nastanka greške, a govore o modu rada morota, npr. opterećenje, broj okretaja, temperature i sl.) i po mogućnosti, u nekom vremenskom periodu, očitao "freeze frame data" više puta (naravno ako se greška ponovo pojavi). Time možeš vidjeti da li se greška javlja samo u jednom režimu vožnje ili u različitim režimima, pa ti to može biti neki indikator. Zatim bih se koncentrirao na podešavanje smjese, ali isključivo u vožnji. Tek nakon što se s tim napravi maksimum, onda možeš krenuti na mijenjanje nekih dijelova, za koje se pokaže osnovana sumnja da ne rade. Eto, jedini problem (tvoj) je što ja imam opremu za sve navedeno raditi sam, dok ti (koliko sam skužio) to radiš kod majstora :(

Ali evo bar da ti dam jedan savjet. Po mom iskustvu, ako dolazi do dugog verglanja pri paljenju na benzin (nakon vožnje na plin), obično je u pitanju prebogata smjesa na plin. Naravno to uzmi s rezervom, jer je nemoguće napraviti dijagnozu na daljinu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

ladetina

Post by ladetina »

Na zalost, meni je plin podesavan samo na leru i autokalibracija. dodatni problem je sto u servisu covjek koji spoji EC ocitava problem, vrti glavom i na moje pitanje "Sta se desava?" on odgovori "Ne moras ti sve znati" :(
I onda nista ne napravi.
Nadam se da cu poslije vikenda, servisa i odlaska plinadziji imati bolje vijesti.
Pozdrav.

rascho

Post by rascho »

Reci ti njemu šta ne znam ne moram ni platiti :lol:

Inače sada sam pročitao malo tvoje postove sa početka i uvjeren sam da si od početka imao prebogatu smjesu. Sada je možda malo bolje, ali je vjerojatno još uvijek prebogata. Naime, otežan rad na leru dok je na benzinu, trza pri laganom gasu i loše pali, a nakon odspajanja akumulatora, sve radi normalno, to su očigledni znakovi prebogate smjese.
Evo da ti malo pojasnim. Kada je smjesa prebogata na plinu, ECU smanjuje vrijeme ubrizgavanja. Npr. na mojoj ladi je vrijeme ubrizgavanja u leru 3,5ms. Ako staviš prebogatu smjesu ECU polako to vrijeme pomiče prema dolje, pa može otići i na 2,5ms (niže od toga nisam probavao, a vjerojatno može). Kada onda prebaciš na benzin ECU još uvijek pokušava raditi sa 2,5 ms a to mu je premalo benzina i onda ima poteškoća u radu. Kada odspojiš akumulator, ta vrijednost se automatski vrati na 3,5ms i motor opet radi normalno. Isto bi se desilo i da se voziš na benzinu neko vrijeme, ali je odspajanje akumulatora jeftinija varijanta.

gedora
Automobil: zil

Post by gedora »

ladetina wrote:Na zalost, meni je plin podesavan samo na leru i autokalibracija. dodatni problem je sto u servisu covjek koji spoji EC ocitava problem, vrti glavom i na moje pitanje "Sta se desava?" on odgovori "Ne moras ti sve znati" :(
I onda nista ne napravi.
Nadam se da cu poslije vikenda, servisa i odlaska plinadziji imati bolje vijesti.
Pozdrav.
promeni ti tog majstora sto pre...

gedora

Post by gedora »

rascho wrote:Reci ti njemu šta ne znam ne moram ni platiti :lol:

Inače sada sam pročitao malo tvoje postove sa početka i uvjeren sam da si od početka imao prebogatu smjesu. Sada je možda malo bolje, ali je vjerojatno još uvijek prebogata. Naime, otežan rad na leru dok je na benzinu, trza pri laganom gasu i loše pali, a nakon odspajanja akumulatora, sve radi normalno, to su očigledni znakovi prebogate smjese.
Evo da ti malo pojasnim. Kada je smjesa prebogata na plinu, ECU smanjuje vrijeme ubrizgavanja. Npr. na mojoj ladi je vrijeme ubrizgavanja u leru 3,5ms. Ako staviš prebogatu smjesu ECU polako to vrijeme pomiče prema dolje, pa može otići i na 2,5ms (niže od toga nisam probavao, a vjerojatno može). Kada onda prebaciš na benzin ECU još uvijek pokušava raditi sa 2,5 ms a to mu je premalo benzina i onda ima poteškoća u radu. Kada odspojiš akumulator, ta vrijednost se automatski vrati na 3,5ms i motor opet radi normalno. Isto bi se desilo i da se voziš na benzinu neko vrijeme, ali je odspajanje akumulatora jeftinija varijanta.
rascho, bez ikakve zle namere s moje strane, mislm da oko problema koji ima covek nije potrebno rasklapanje na takve sitnice, detalje, maltene na nivou atoma i milisekundi. moje je misljenje da time coveku stvaras vise nedoumica (iako si to tacno opisao i dobro poznajes problematiku) i mnogo bi jednostavnije bilo kad bi to rasklapanje izbegao i odgovoris mu kratko i jasno sta da odradi- da li dijagnostiku, da li stelovanje smese, da li nesto trece...ljudi traze odgovore tipa- odvrni plin, zavrni plin, teraj na dijagnostiku, promeni to i to i sl.. ovako... :roll:

ladetina

Post by ladetina »

Sigurno ste do sada prmjetili da ja nisam neki majstor, u stvari nemam pojma nista oko motora, ali je svaka vasa preporuka dobrano proucena pa proslijedjena majstoru, koji ocigledno nije najsretnije rjesenje. U subotu idem kod drugog pa polako.
U svakom slucaju, svaka preporuka i misljenje su vise nego dobrodosli.

rascho

Post by rascho »

gedora wrote:rascho, bez ikakve zle namere s moje strane, mislm da oko problema koji ima covek nije potrebno rasklapanje na takve sitnice, detalje, maltene na nivou atoma i milisekundi. moje je misljenje da time coveku stvaras vise nedoumica (iako si to tacno opisao i dobro poznajes problematiku) i mnogo bi jednostavnije bilo kad bi to rasklapanje izbegao i odgovoris mu kratko i jasno sta da odradi- da li dijagnostiku, da li stelovanje smese, da li nesto trece...ljudi traze odgovore tipa- odvrni plin, zavrni plin, teraj na dijagnostiku, promeni to i to i sl.. ovako... :roll:
Slažem se ja s tobom, ali ako si pročitao temu malo od početka, onda možeš vidjeti da je to problem koji se već duže vuče. U početku su savjeti bili malo općenitiji, ali kako se problem ne rješava, onda počneš davati više detalja, da uputiš čovjeka prema rješenju. Na žalost, bar prema mom iskustvu, kada ne znaš apsolutno ništa o problemu, često budeš žrtva pimplanja od plinadžije do servisera, jer svaki kaže da je do onog drugog. Šta misliš zašto se ja toliko razumijem u tu problematiku? :)

gedora

Post by gedora »

covek, posto se ne razume u motore, ovi tvoji detaljni opisi mu ne pomazu nista, naprotiv. nepotrebno je objasnjenje sta radi ecu kad je smesa prebogata, koje je vreme ubrizgavanja i sl. dovoljno je reci, smanji plin, tj osiromasi smesu.. po meni, resenje njegovih problema je - promena majstora (bez ulazenja u detalje).. pozzzzz

rascho

Post by rascho »

Eh kada bi bar stvar bila tako jednostavna, što bih ja to volio :)
Još se ja nisam upustio u detalje kada je u pitanju podešavanje plinske mape. Nije to samo tako, osiromaši smjesu. Pitanje je koji plinski sustav ima i kakva je mapa na njemu. Npr. kod mene na Landi Renzo je mapa dvodimenzionalna (dok je na nekim sistemima jednodimenzionalna). Na jednoj osi je broj okretaja morora (kod jednodimenzionalnih mapa je samo broj okretaja), dok je na drugoj osi vrijeme orvorenosti benzinskih injectora (dakle opterećenje motora), pa ti u tu matricu moraš upisivati koeficijente koji onda idu u formulu za izračunavanje vremena otvorenosti plinskih injectora. Ta mapa može biti na nekom mjestu presiromašna, dok je na drugom prebogata. Zato je potrebno mapu namiještati uz provjeru u vožnji da se može namjestiti svaki dio mape. Eto ako čovjek npr to ne zna, kada mu majstor kaže "dovoljno je u leru" on nema kontra argument, a ovako kada to zna može lijepo reći "e, nije nego ćemo i u vožnji zbog toga i toga", a ako majstor ne zna zbog čega onda zna da je vrijeme da ga promjeni :)

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ali opet mora otici kod nekoga .... :D a ako vam neko iz nekoliko puta ne resava problem i oni najuprniji ili najneinteligentniji bi skapirali da moraju dalje.... :mrgreen:
jednostavno drugi majstor koji zna posao i odrzava BAS takve plinske uredjaje i problem ce biti resen....verovatno :?
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho

Post by rascho »

jeronimo wrote:a ako vam neko iz nekoliko puta ne resava problem i oni najuprniji ili najneinteligentniji bi skapirali da moraju dalje
Ovo me podsjeća na moju najgoru dilemu u životu. Kada stojiš i čekaš tramvaj pola sata, šta onda? Ako odeš a on baš dođe ispadneš budala, a ako i dalje čekaš pa čekaš još pola sata ispadneš budala što nisi otišao nakon prvih pola sata. Jednostavno situacija je takva da se osjećaš kao budala bez obzira šta napravio. Tako je i s majstorom, možda je ovaj kod kojeg ideš baš na rubu da riješi problem, pa još samo jednom da odeš... A ako odeš kod drugoga on počne sa istim stvarima koje je ovaj već radio, onda tek popizdiš. Ako ipak malo znaš o tematici možeš donijeti školovanu odluku, isto kao sa tramvajem s početka priče, kada bi znao koliko je blizu, lako bi se odlučio.
Ovo sa tramvajem nije izmišljeno, to mi je bila najgora noćna mora dok sam studirao :lol: Najdraže mi je bilo, kada se nađem u takvoj situaciji, a ne žurim nigdje, onda gledati ljude na stanici kako imaju istu dilemu :lol:

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ili kupis auto pa se vozis kad tebi treba i kako hoces.... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho

Post by rascho »

E da je bilo imati auto kada sam studirao :)

bgzoka

Post by bgzoka »

nikad ne bi zavrsio :D

Post Reply