Dijagnostika za Ladu Bosch MP7.0 Euro 3
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Re: Dijagnostika za Ladu Bosch MP7.0 Euro 3
U pravilu iznad 16ms je motor jako rijetko. Inače to nema veze sa obrtajima nego opterećenjem motora. Kod mene LR softver pokazuje u vožnji u kojoj se točki nalazi motor, znači broj okretaja i vrijeme otvaranja injektora. U pravilu vrijeme otvaranja injektora je proporcionalno opterećenju motora. Što će reći ako voziš npr. u trećoj oko 40km/h (znači negdje oko 1500 okretaja) i naglo stisneš gas vrijeme otvaranja ti naglo skoči tu negdje oko 16-18ms, dok okretaji ostaju oko 1500, u tom prvom času naravno, i čim auto počne ubrzavati, okretaji rastu, vrijeme ubrizgavanja pada, jer opterećenje motoroa pada.
U mojim testovima se motor stvarno kratko drži iznad tih 16ms, zato sam ti i rekao da se s tim možeš poigrati kada budeš imao vremena, nije to ništa kritično.
U mojim testovima se motor stvarno kratko drži iznad tih 16ms, zato sam ti i rekao da se s tim možeš poigrati kada budeš imao vremena, nije to ništa kritično.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
da da da vidis. Meni bi bilo logicnije da kriva ide u drugom smeru ovako kad je vidim automatski se prebacim na krivu snage. Svakako odradim komplet testove sutra, stanem svakih oko 20 km da proverim mapu, ne moram ni da skidam interfejs sa porta samo da vidim ako negde imam produzni USB pa da samo iz kabine svrljam
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Ja se ubio ovo citajuci, sta vi u opste ovde traziti tj radite? 
- bruyoni
stelujemo plin
- aleko-2141
Pa zar je toliko komplikovano ili trazite neke svoje parametre preko neke svoje dijagnostike
- bruyoni
Nije komplikovano, ali ako vec na 3D grafiku mogu da menjam mapu pri svakom rezimu sto ne iskoristiti tu mogucnost
- aleko-2141
Samo vi menjajte 
-
rascho
Možeš i isprobati program ChipTuning Pro 3.21 verziju (na mom google driveu CTP-3.21 FULL.zip, starta se sa ctp-loader.exe).bruyoni wrote:da da da vidis. Meni bi bilo logicnije da kriva ide u drugom smeru ovako kad je vidim automatski se prebacim na krivu snage. Svakako odradim komplet testove sutra, stanem svakih oko 20 km da proverim mapu, ne moram ni da skidam interfejs sa porta samo da vidim ako negde imam produzni USB pa da samo iz kabine svrljam
S njim otvoriš file kalibracija (verzija kalibracija ti piše na ECU-u, ali je najvjeroatnije kao i kod mene M7V08V01), koji možeš naći u MP7.zip fileu (ili ga direktno skineš sa ECU-a ako si nabavio OBD kabel).
Dakle kada imaš file kalibracija onda sve radiš offline, ne moraš biti spojen na auto (štoviše, i ne možeš se spojiti s tim programom). Taj program ti prikaže sve moguće odnose parametara koji postoje za taj ECU. Naravno to je već za napredno korištenje.
Čak je moguće promjeniti sve i svašta i onda flešati nove kalibracije na ECU i time efektivno mijenjati rad na benzinu (naravno prvo bi trebalo proraditi flešanje).
Ali čak i bez flešanja program je dosta koristan jer ti pokaže međuovisnosti nekih stvari i to ne teoretske, nego baš onako kako su programirane za tvoj ECU. Naravno i on je na ruskom, pa mi je to glavni problem.
- bruyoni
Jbg nikako da nabavim FTDI, doduše nabavio sam OP-COM 
Benzinsku mapu ne bih dirao, tj nema potreba za tim, jedino što ću čitati trimove goriva preko ELM-a a O2 sonde mogu nadzirati i preko STAG-a jer je spojen na njih tj samo prvu, druga mu je nebitna.
Benzinsku mapu ne bih dirao, tj nema potreba za tim, jedino što ću čitati trimove goriva preko ELM-a a O2 sonde mogu nadzirati i preko STAG-a jer je spojen na njih tj samo prvu, druga mu je nebitna.
Mislim što psujete
Svaka vam čast. zezam se jer ne razumem pola.
Svaka vam čast. zezam se jer ne razumem pola.
- bruyoni
bem li ga... ne izgleda loše? Samo što su Poljaci očigledno loše preveli na engleski jer množilac ne menja vreme ubrizgavanja već ga pomera tako što modifikuje očitanu vrednost pritiska i na osnovu toga pomera krivu. Probaću i iznad 15 ms da je dovedem u red, jeste da je to forsiranje u koje jako retko ulazim ali...

-
rascho
Znači ti si morao staviti množilac u minus, da bi podtlak usisne grane izgledao manji, što znači veće vrijeme ubrizgavanja.
Što bi rekao Čombe, "Logično"
Kod mene je taj K koeficijent (kako ga zove landi renzo) što veći to veće vrijeme ubrizgavanja.
Jedan hint onako iz mog iskustva. Uglavnom kada nešto promjeniš na plinu treba sačekati par dana, pa po potrebi još napraviti malu adaptaciju, kada se ECU prilagodi na nove uvjete (to je stvarno mala promjena, i nije uvijek obavezno, ali se zna desiti da treba). Inače na chiptuner.ru sam našao info da je Bosch MP7.0 koliko dobar, toliko loš ECU. Dobar je jer ima odličnu mogućnost samoprilagodbe, tako da može praktički raditi bez nekih senzora, a da se to i ne osjeti, a upravo to mu je mana za tuniranje, kao i za ugradnju plina. Baš tamo na forumu dosta ljudi pita kako izvaditi MP7.0 iz auta i zamijeniti ga Ruskim Januarom, baš radi ugradnje plina.
BTW. gdje ti je postavljen senzor tlaka? Je li na crijevu između usisne grane i plinskog raila ili negdje drugo? Na LR-u je senzor baš u plinskom railu, tako da zapravo mjeri tlak plina u railu, a podatak o tlaku u usisnoj grani niti nema. to je navodno specifičnost LR-a.
Što se tiče ChipTuning Pro, nisam niti mislio da mijenjaš benzinsku mapu, ipak je za to potrebno puno veće znanje, a k tome je za Bosch MP7.0 čak i teško to raditi, pa je i teško naći "tunerske" mape.
Ono što sam mislio je da samo učitaš file od svog ECU-a (ne moraš ga niti skidati sa ECU-a, vjerojatno već postoji u mp7.zip fileu na mom google driveu) i samo gledaš međuovisnosti raznih parametara, pa možemo komentirati kada netko nešto skuži
Za sve to ti nije potreban čak niti auto, samo kompjuter. Ali to je više nešto na duge staze, nije baš za shavtiti u dva dana.
Kada si se hvalio majstorom za plin, da nije to Dora sa CBC foruma, i on je iz NS ako se dobro sjećam?
Što bi rekao Čombe, "Logično"
Kod mene je taj K koeficijent (kako ga zove landi renzo) što veći to veće vrijeme ubrizgavanja.
Jedan hint onako iz mog iskustva. Uglavnom kada nešto promjeniš na plinu treba sačekati par dana, pa po potrebi još napraviti malu adaptaciju, kada se ECU prilagodi na nove uvjete (to je stvarno mala promjena, i nije uvijek obavezno, ali se zna desiti da treba). Inače na chiptuner.ru sam našao info da je Bosch MP7.0 koliko dobar, toliko loš ECU. Dobar je jer ima odličnu mogućnost samoprilagodbe, tako da može praktički raditi bez nekih senzora, a da se to i ne osjeti, a upravo to mu je mana za tuniranje, kao i za ugradnju plina. Baš tamo na forumu dosta ljudi pita kako izvaditi MP7.0 iz auta i zamijeniti ga Ruskim Januarom, baš radi ugradnje plina.
BTW. gdje ti je postavljen senzor tlaka? Je li na crijevu između usisne grane i plinskog raila ili negdje drugo? Na LR-u je senzor baš u plinskom railu, tako da zapravo mjeri tlak plina u railu, a podatak o tlaku u usisnoj grani niti nema. to je navodno specifičnost LR-a.
Što se tiče ChipTuning Pro, nisam niti mislio da mijenjaš benzinsku mapu, ipak je za to potrebno puno veće znanje, a k tome je za Bosch MP7.0 čak i teško to raditi, pa je i teško naći "tunerske" mape.
Ono što sam mislio je da samo učitaš file od svog ECU-a (ne moraš ga niti skidati sa ECU-a, vjerojatno već postoji u mp7.zip fileu na mom google driveu) i samo gledaš međuovisnosti raznih parametara, pa možemo komentirati kada netko nešto skuži
Kada si se hvalio majstorom za plin, da nije to Dora sa CBC foruma, i on je iz NS ako se dobro sjećam?
- bruyoni
Koliko sam video ovim mojim menjanjem MP7 se vrlo brzo prilagođavao, baš se vidi jer pratiš obe mape u realnom vremenu ali da bi se potpuno konsolidovala treba joj ni 20 km vožnje uz ono odvođenje u ekstreme o kojima pričamo. Jedino mi je ostalo da ispitam ponašanje na autoputu pri 120-140/150 jer sam juče max što sam odterao na ovim magistralnim putevima bilo 120 i to nisam mogao da držim duže od dvadesetak sekundi. Jedino što će možda predstavljati problem je što sam sitna podešavanja radio na Ininom plinu 
Da baš o Dori pričam jeste da sam ugradnju platio nešto više i da sam morao zakazati i da je kod njega auto bio ceo dan ali evo skoro 80k km i nula problema sa plinom. Baš mi je on rekao da je Bosch komp mnogo zahvalniji za ugradnju, nije ni ruski katastrofalan ali samo štelovanje sa MP7 ide mnogo brže. Evo kod mene te korekcije sa 4 tačke a gledam kako kod nekih izgledaju kao EKG. Skinuću kasnije taj fajl pa da bacim pogled verovatno ima zanimljivosti
Senzor pritiska je vezan na kolektor usisne i na samom vodu do dizni tako da možda on ima neku svoju razliku pritisaka kojom se rukovodi, predpostavljam jer u uputstvu piše samo šta postižeš menjanjem istog ali ne i šta mu je osnova. nako crna kocka sa dva vakuum creva i konektrom za kablove do kompijutera. Od ceog sistema mi jedino to deluje nekako ranjivo.
Da baš o Dori pričam jeste da sam ugradnju platio nešto više i da sam morao zakazati i da je kod njega auto bio ceo dan ali evo skoro 80k km i nula problema sa plinom. Baš mi je on rekao da je Bosch komp mnogo zahvalniji za ugradnju, nije ni ruski katastrofalan ali samo štelovanje sa MP7 ide mnogo brže. Evo kod mene te korekcije sa 4 tačke a gledam kako kod nekih izgledaju kao EKG. Skinuću kasnije taj fajl pa da bacim pogled verovatno ima zanimljivosti
Senzor pritiska je vezan na kolektor usisne i na samom vodu do dizni tako da možda on ima neku svoju razliku pritisaka kojom se rukovodi, predpostavljam jer u uputstvu piše samo šta postižeš menjanjem istog ali ne i šta mu je osnova. nako crna kocka sa dva vakuum creva i konektrom za kablove do kompijutera. Od ceog sistema mi jedino to deluje nekako ranjivo.
-
rascho
Tako je postavljen senzor na svim sistemima osim na Landi Renzu, što je i logično. Mjeri razliku tlakova u usisu i plinskom railu, a upravo ta razlika je ono što tjera plin u cilindre, pa onda prema njoj korigira vrijeme ubrizgavanja.
Landi Renzo, navodno, ima veliku vjeru u svoj isparivač i da on može tu razliku držati stabilnom, pa samo mjeri tlak u railu, bar je tako neka službena priča.
Landi Renzo, navodno, ima veliku vjeru u svoj isparivač i da on može tu razliku držati stabilnom, pa samo mjeri tlak u railu, bar je tako neka službena priča.
- bruyoni
Što da ne, svi kažu ako se ugradnja na manjim motorima (prevashodno fiat) odradi kako je propisano landiju dovoljno samo pustiti automatsku kalibraciju i bude savršeno.