Neresiv problem
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Jos uvek nisam nasao problem... Proveravao sam racunar ali majstor nije mogao da proveri nesto jer nije imao program... Ako neko zna nekog u NS kod koga bi mogao proveriti racunar neka javi...
Takodje sam proveravao gasni uredaj kod koga su se pojavljivali neki problemi za koje oni tvrde da nema veze sa ovim dosadasnijim i "namestili to!" Ali ja i dalje sumnjam na gasni uredjaj posto kada vozim samo na benzinu problem mi se ne pojavljuje nikako! Ali kad prebacim na gas problem se javlja na gasu a posle i na benzinu...
Pojma nemam sta da radim...
Takodje sam proveravao gasni uredaj kod koga su se pojavljivali neki problemi za koje oni tvrde da nema veze sa ovim dosadasnijim i "namestili to!" Ali ja i dalje sumnjam na gasni uredjaj posto kada vozim samo na benzinu problem mi se ne pojavljuje nikako! Ali kad prebacim na gas problem se javlja na gasu a posle i na benzinu...
Pojma nemam sta da radim...
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Najviše volim te "stručnjake" što "nemaju program", a Lada ima "neki čudan software". Naime situacija je upravo suprotna, Lada ima običan OBD2 protokol i sve relevantne podatke se može očitati sa jeftinim kineskim OBD2 interfaceom (npr. ELM 327) i besplatnim softwareom sa Interneta. Ja sam inače napravio vlastiti software koji mi odmah crta grafove, tako da mogu analizirati.
Poštelanost smjese na plinu možeš vrlo lako utvrditi tako što očitavaš sljedeće podatke sa OBD-a:
Vrijednost Lambda sonde - ona mora neprekidno oscilirati otprilike između 0,1V i 0,9V
Short Term Fuel Trim - mora se kretati vrijednost oko 0%. Naravno i ova vrijednost će uvijek oscilirati, ali se uvijk približava 0-li kada ne diraš papučicu gasa.
Long Term Fuel Trim - mora biti u granicama -10% do +10% (što bliže nuli to bolje).
Sve ovo gore se odnosi na rad u leru ili pri konstantnom gasu, jer ti je tako najlakše ispitati.
Test se radi na sljedeći način:
upališ auto na benzin, sačekaš da se lambda sonda zagrije i počne oscilirati u gore spomenutim granicama (gledaj samo prednju lambda sondu, zadnja je nebitna). Onda prebaciš na plin i gledaš vrijednosti. U idealnom teoretskom slučaju sve vrijednosti bi se trebale nastaviti ponašati kao da se nije ništa dogodilo. U praksi će se sve vrijednosti promijeniti, ali u slučaju da je plin dobro poriktan u roku od par sekundi se sve vrati na normalu. Onda kada se vrijednosti vrate u normalu, tj. ponašanje se stabilizira vratiš ponovo na benzin, pa opet gledaš što se događa sa vrijednostima.
Sljedeće ponašanje je znak loše podešenosti smjese:
Smjesa na plinu prebogata:
Lambda sonda ode u visoke vrijednosti 0.7 pa na više
STFT ode u minus - to je signal da auto pokušava osiromašiti smjesu
Smjesa na plinu presiromašna
Lambda sonda ode u niske vrijednosti, oko nule
STFT ode u plus - znak da auto pokušava obogatiti smjesu
Objašnjenje za LTFT - ovo je vrijednost fuel trima sa kojom auto počinje raditi, a mijenja se sporo i po potrebi. Ako je smjesa prebogata (duže vrijeme) LTFT će otići u minus i to je znak kompjuteru da "trajno" osiromaši smjesu, i obratno. Kao što sam napisao vrijednosti od +10% do -10% se smatraju normalnima jer niti jedna smjesa ne može biti idealna, a k tome još i ovisi o stilu vožnje. Oni koji nabijaju gas do daske često, moraju imati bogatiju smjesu od easy ridera
Naravno sve ove informacije su orjentacione i ne trebaju se shvatiti bukvalno, jer bi takvo shvaćanje moglo dovesti do greške :-)
Poštelanost smjese na plinu možeš vrlo lako utvrditi tako što očitavaš sljedeće podatke sa OBD-a:
Vrijednost Lambda sonde - ona mora neprekidno oscilirati otprilike između 0,1V i 0,9V
Short Term Fuel Trim - mora se kretati vrijednost oko 0%. Naravno i ova vrijednost će uvijek oscilirati, ali se uvijk približava 0-li kada ne diraš papučicu gasa.
Long Term Fuel Trim - mora biti u granicama -10% do +10% (što bliže nuli to bolje).
Sve ovo gore se odnosi na rad u leru ili pri konstantnom gasu, jer ti je tako najlakše ispitati.
Test se radi na sljedeći način:
upališ auto na benzin, sačekaš da se lambda sonda zagrije i počne oscilirati u gore spomenutim granicama (gledaj samo prednju lambda sondu, zadnja je nebitna). Onda prebaciš na plin i gledaš vrijednosti. U idealnom teoretskom slučaju sve vrijednosti bi se trebale nastaviti ponašati kao da se nije ništa dogodilo. U praksi će se sve vrijednosti promijeniti, ali u slučaju da je plin dobro poriktan u roku od par sekundi se sve vrati na normalu. Onda kada se vrijednosti vrate u normalu, tj. ponašanje se stabilizira vratiš ponovo na benzin, pa opet gledaš što se događa sa vrijednostima.
Sljedeće ponašanje je znak loše podešenosti smjese:
Smjesa na plinu prebogata:
Lambda sonda ode u visoke vrijednosti 0.7 pa na više
STFT ode u minus - to je signal da auto pokušava osiromašiti smjesu
Smjesa na plinu presiromašna
Lambda sonda ode u niske vrijednosti, oko nule
STFT ode u plus - znak da auto pokušava obogatiti smjesu
Objašnjenje za LTFT - ovo je vrijednost fuel trima sa kojom auto počinje raditi, a mijenja se sporo i po potrebi. Ako je smjesa prebogata (duže vrijeme) LTFT će otići u minus i to je znak kompjuteru da "trajno" osiromaši smjesu, i obratno. Kao što sam napisao vrijednosti od +10% do -10% se smatraju normalnima jer niti jedna smjesa ne može biti idealna, a k tome još i ovisi o stilu vožnje. Oni koji nabijaju gas do daske često, moraju imati bogatiju smjesu od easy ridera
Naravno sve ove informacije su orjentacione i ne trebaju se shvatiti bukvalno, jer bi takvo shvaćanje moglo dovesti do greške :-)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
ziv bio, evo jednog komentara kako treba....
naime svi "majstori" kažu pa lada ima propast softver i lošu elektroniku a u stvari radi se o najnovijem tipu bosh softvera serije 7(opel recimo kaska generaciju i po) a neki brendirani i vise... tako da nekima i previše dobro nije dovoljno još ako majstori nemaju predznanja eto belaja...
pitao sam gde je ugradio jer postoje servisi za plin u ns. koji mogu da rese i tudje brljotine ali to naravno kosta(ko ne plati na mostu .....)
naime svi "majstori" kažu pa lada ima propast softver i lošu elektroniku a u stvari radi se o najnovijem tipu bosh softvera serije 7(opel recimo kaska generaciju i po) a neki brendirani i vise... tako da nekima i previše dobro nije dovoljno još ako majstori nemaju predznanja eto belaja...
pitao sam gde je ugradio jer postoje servisi za plin u ns. koji mogu da rese i tudje brljotine ali to naravno kosta(ko ne plati na mostu .....)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Ovaj problem na plinu mi se dešava samo u posebnom režimu rada motora. To je samo u situaciji kada prelazeći iz treće u četvrtu brzinu imam situaciju da mi je broj obrtaja oko 2200 a brzina kretanja između 70 i 80 km/h. Tada se motor zatrese i upali se check engine i isključi jedan cilindar. U tom slučaju pri prelasku na benzin auto i dalje radi na tri klipa jedno vreme dok se situacija ne stabilizuje a po tom na benzinu radi odlično. Da bih ovaj režim izbegao uvek pri prelasku iz treće u četvrtu moram u trećoj brzini postići broj obrtaja preko 3300 a potom prebaciti u četvrtu.
Prošle nedelje sam prešao preko 1500 km i nisam imao nikakvih problema ali sam stalno pazio da ne dođem u već pomenuti režim rada.
Gas sam ugrađivao u Subotici u nekom servisu po preporuci Raša-gas iz Kamenice (Čardak). Raša je lično vozio auto na ugrađivanje gasa.
Prošle nedelje sam prešao preko 1500 km i nisam imao nikakvih problema ali sam stalno pazio da ne dođem u već pomenuti režim rada.
Gas sam ugrađivao u Subotici u nekom servisu po preporuci Raša-gas iz Kamenice (Čardak). Raša je lično vozio auto na ugrađivanje gasa.
- letnjikovac
Posto vidim da su ovde neki (rascho svaka cast kralju) doktorirali na ladinom motoru imam jedno pitanje, kod mene na plinu radi bez problema ume nekad gas da oscilira na leru ili da propadne u nize obrtaje ali nista strasno, u poslednje vreme kada upalim auto na benzin on radi najnormalnije dok se ne zagreje a onda krene u leru gas da varira izmedju 1300 i 1500 i jako me nervira e sad sta to moze biti?
-
rascho
Plinska mapa se podešava u različitim režimima rada motora, tako da može biti da je za taj režim loše podešeno. Npr. u tom režimu, a opisao si upravo uvjete kada je motoru potrebno dosta snage, jer voziš u četvrtoj pri relativno malom broju obrtaja (pretpostavljam da i dalje ubrzavaš). Ako plinski uređaj daje siromašnu smjesu u tom režimu, onda može doći do missfire-a usljed siromašne smjese. Naravno to može biti potpomognuto lošim kablovima, svjećicama i/ili modulom paljenja (znam da si napisao da si dosta toga već mijenjao).ljubo wrote:Ovaj problem na plinu mi se dešava samo u posebnom režimu rada motora. To je samo u situaciji kada prelazeći iz treće u četvrtu brzinu imam situaciju da mi je broj obrtaja oko 2200 a brzina kretanja između 70 i 80 km/h. Tada se motor zatrese i upali se check engine i isključi jedan cilindar. U tom slučaju pri prelasku na benzin auto i dalje radi na tri klipa jedno vreme dok se situacija ne stabilizuje a po tom na benzinu radi odlično. Da bih ovaj režim izbegao uvek pri prelasku iz treće u četvrtu moram u trećoj brzini postići broj obrtaja preko 3300 a potom prebaciti u četvrtu.
Za početak bi bilo potrebno očitati upravo greške koje kompjuter izbaci kada se upali check engine.
Ja sam npr. zaključio da su mi trenutno najbolje svjećice Brisk silver sa zazorom 0,8 mm (mnogi proizvođači preporučuju svjećice sa smanjenim zazorom kada se vozi na plin, a meni se to na ladi pokazalo kao dobar savjet, jer mislim da ladin modul paljenja baš i nema snage u zalihi), a baš prije par dana sam stavio Bosch Silicon Power kablove i razlika se trenutno osjetila.
-
rascho
Da li se to variranje događa samo na benzinu ili i na plinu kada ga prebaciš?letnjikovac wrote:Posto vidim da su ovde neki (rascho svaka cast kralju) doktorirali na ladinom motoru imam jedno pitanje, kod mene na plinu radi bez problema ume nekad gas da oscilira na leru ili da propadne u nize obrtaje ali nista strasno, u poslednje vreme kada upalim auto na benzin on radi najnormalnije dok se ne zagreje a onda krene u leru gas da varira izmedju 1300 i 1500 i jako me nervira e sad sta to moze biti?
- letnjikovac
-
rascho
Ako je plin sekvent, onda jedino što mi pada na pamet su benzinse dizne, jer svi senzori utječu na doziranj plina i benzina kod sekventa, pa bi se svi radni uvjeti trebali prenosti sa benzina na plin, dakle jednako ponašanje na plinu i benzinu.
Ako nije sekvent onda se situacija malo mijenja, jer onda gotovo niti jedan senzor ne utječe na doziranje plina, nego se namješta "na šaraf", odnosno kod lambda kontrole utječe jedino lambda sonda.
U tom slučaju može biti više stvari. Samo da provjerim da li sam dobro shvatio ponašanje.
Kada upališ hladan auto, on radi negdje oko 1500 okretaja (što je normalno). Nakon nekog vremena auto (kada je normalan) sam smanji okretaje na normalnih oko 850 okretaja i tu ga drži do kraja, no kod tebe se u tom trenutku umjesto spuštanja na 850 javi variranje između 1300-1500 okretaja, kao da auto pokušava smanjiti na normalne ler okretaje, ali zbog nečega ga onda vrati na 1500, pa sve tako. Ako sam dobro opisao, vrlo vjerojatno ti ili nevanja TPS ili MAF, ali najvjerojatnije zbog nečega ne može smanjiti protok zraka, tj. dobiva previše zraka. Moglo bi biti da ti je usis negdje pukao ili popustio na šavu, a može biti da ler motorić blokira pa ga ne može zatvoriti (pogotovo ako se u vožnji auto normalno ponaša). U tom slučaju, na plinu jednostavno radi sa siromašnom smjesom, ali okretaji ne variraju.
Ako možeš, odi kod nekoga da ti provjeri signal MAF-a, trebao bi biti oko 2 - 2,5 g/s (ako se dobro sjećam), odnosno oko 4g /s kod "automatskog čoka"(prva faza rada motora na povišenim okretajima). Ako se ta vrijednost nikada ne smanji sa 4 na 2 onda je definitivno previše zraka. Također provjeri TPS, na leru bi trebao biti oko 10%, pa se povećava kako stišćeš papučicu gasa (ovo radi i sa ugašenim autom).
Vidi signal sa lambde, ako je stalno u području siromašne smjese, onda je to siguran znak da je previše zraka.
Ako nemaš nikoga da ti to očita, onda ti je najlakše (i najjeftinije) za početak skinuti ler motorić, očistiti ga i malo podmazati (špricneš WD odozgo tako da malo uđe u njega). Dobro pazi da ga ispravno vratiš, jer kada on ne nalegne kako treba, tuda ti ulazi taj višak zraka.
Ako nije sekvent onda se situacija malo mijenja, jer onda gotovo niti jedan senzor ne utječe na doziranje plina, nego se namješta "na šaraf", odnosno kod lambda kontrole utječe jedino lambda sonda.
U tom slučaju može biti više stvari. Samo da provjerim da li sam dobro shvatio ponašanje.
Kada upališ hladan auto, on radi negdje oko 1500 okretaja (što je normalno). Nakon nekog vremena auto (kada je normalan) sam smanji okretaje na normalnih oko 850 okretaja i tu ga drži do kraja, no kod tebe se u tom trenutku umjesto spuštanja na 850 javi variranje između 1300-1500 okretaja, kao da auto pokušava smanjiti na normalne ler okretaje, ali zbog nečega ga onda vrati na 1500, pa sve tako. Ako sam dobro opisao, vrlo vjerojatno ti ili nevanja TPS ili MAF, ali najvjerojatnije zbog nečega ne može smanjiti protok zraka, tj. dobiva previše zraka. Moglo bi biti da ti je usis negdje pukao ili popustio na šavu, a može biti da ler motorić blokira pa ga ne može zatvoriti (pogotovo ako se u vožnji auto normalno ponaša). U tom slučaju, na plinu jednostavno radi sa siromašnom smjesom, ali okretaji ne variraju.
Ako možeš, odi kod nekoga da ti provjeri signal MAF-a, trebao bi biti oko 2 - 2,5 g/s (ako se dobro sjećam), odnosno oko 4g /s kod "automatskog čoka"(prva faza rada motora na povišenim okretajima). Ako se ta vrijednost nikada ne smanji sa 4 na 2 onda je definitivno previše zraka. Također provjeri TPS, na leru bi trebao biti oko 10%, pa se povećava kako stišćeš papučicu gasa (ovo radi i sa ugašenim autom).
Vidi signal sa lambde, ako je stalno u području siromašne smjese, onda je to siguran znak da je previše zraka.
Ako nemaš nikoga da ti to očita, onda ti je najlakše (i najjeftinije) za početak skinuti ler motorić, očistiti ga i malo podmazati (špricneš WD odozgo tako da malo uđe u njega). Dobro pazi da ga ispravno vratiš, jer kada on ne nalegne kako treba, tuda ti ulazi taj višak zraka.
- letnjikovac
Ok hvala puno inace je sekvent plin i kada upalim auto na benzin on ga zagreje do nekih 50 stepeni i tad krene da varira gas imedju tih 1300 i 1500 a kada postigne radnu temperaturu onda varira izmedju 850 i 950 to sve na benzinu dok na plinu radi najnormalnije!
Najverovatnije su ili benzinske dizne ili MAF step motoric je nov novcijat!
Hvala na iscrpnom odgovoru!
Kako da znam da sam step motoric stavio dobro?
Najverovatnije su ili benzinske dizne ili MAF step motoric je nov novcijat!
Hvala na iscrpnom odgovoru!
Kako da znam da sam step motoric stavio dobro?
-
rascho
Lako, kada ga pogledaš mora u potpunosti nalijegati na onaj dio (ne znam mu ime) u kojem se nalazi. Meni je jednom ostao malo nakošen, pa je ulazilo zraka sa strane.
MAF je skup s njim se nemoj igrati prije nego što stvarno dijagnosticiraš problem.
Da li je to osciliranje, što spominješ, konstantno i ne prestaje ili se samo javi povremeno, u smislu da obrtaji propadnu pa se onda stabiliziraju na nekoj vrijednosti?
Nije mi jasno kako na sekventu se drugačije ponaša na plinu i benzinu. Zaštopanost benzinskih dizni se obično manifestira upravo obrnuto, dok je hladan pravi probleme, a kada se zagrije radi bolje.
Probaj jedan dan odspojiti akumulator u jutro prije paljenja na nekih pola minute, to bi trebalo resetirati kompjuter, pa vidi da li će se jednako ponašati.
Mada taj tvoj slučaj, pošto obrtaji uvijek idu na više, a ne na niže, mi smrdi kao da nečega ima viška, a ne manjka, zato mislim da dobiva previše zraka od nekud.
MAF je skup s njim se nemoj igrati prije nego što stvarno dijagnosticiraš problem.
Da li je to osciliranje, što spominješ, konstantno i ne prestaje ili se samo javi povremeno, u smislu da obrtaji propadnu pa se onda stabiliziraju na nekoj vrijednosti?
Nije mi jasno kako na sekventu se drugačije ponaša na plinu i benzinu. Zaštopanost benzinskih dizni se obično manifestira upravo obrnuto, dok je hladan pravi probleme, a kada se zagrije radi bolje.
Probaj jedan dan odspojiti akumulator u jutro prije paljenja na nekih pola minute, to bi trebalo resetirati kompjuter, pa vidi da li će se jednako ponašati.
Mada taj tvoj slučaj, pošto obrtaji uvijek idu na više, a ne na niže, mi smrdi kao da nečega ima viška, a ne manjka, zato mislim da dobiva previše zraka od nekud.
mora negde na dijagnostiku, i na plinu i na benzinu pokazaće ako ima neodgovarajuću smešu. isto tako ecu ima opciju zapamćenih parametara u momentu prijavljivanja greške što se može pravilno protumačiti(naravno ako onaj što gleda, zna šta gleda) 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "