Prednji amortizeri za Ladu 112

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Prednji amortizeri za Ladu 112

Post by rascho »

Kakve veze može imati amortizer sa mrdanjem točka lijevo desno? A pogotovo dijelovi 6 i 10 sa slike, koje se na ruskom zovu čaška, pa je onda valjda to ta šolja, a služe samo da drže opruge, tek oni nemaju nikakve veze sa mrdanjem točka.
Lijepo podigni ladu na ručnu dizalicu, koliko ide (samo prednji točak naravno), i onda dobiješ dovoljno mjesta da staviš glavu ispod blatopbrana i sve te dijelove sam pogledaš (možeš i skinuti točak onda možeš provjeriti i stanje kočnica, dakle isti posao koji bi radio da mijenjaš točak). Malo mrdaš točak i vidiš šta se mrda ,a šta ne, pa sam zaključi šta ćeš mijenjati. A ne vjerovati nekome tko ti kaže treba mijenjati šolje, a pri tome ti i ne objasni šta je to niti čemu služi.
Kada već sve imaš skinuto pogledaš debljinu pločica (vidi se okom bez demontiranja) i debljinu diskova. Zub koji nastaje trošenjem diskova ne smije biti veći od 1mm (disk je originalno debljine 20mm, a minimalno 18, znači sa svake strane se skine 1mm, neka me netko ispravi ako sam u krivu ovdje). Cijela operacija traje 10 min, i onda možeš donijeti odluku za šta ćeš pare trošiti a za šta nećeš.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Tako sam, nešto i ja mislio. U zadnje vreme kad god sam otišao u pomenuti servis, "dobronamerno" su mi pronašli neki kvar iz svog asortimana usluga. Ne bežim od redovnog održavanja auta, ali mi tu , nešto , ipak nije bilo jasno.
Čini mi se da diskove, zaista, treba menjati, ali za te "šolje" nisam siguran.
http://www.palvet.webs.com/

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Bakivet,kada vozis npr,100,120 da li ti prilikom kocenja drhti,trese volan?Prosto osetis pod rukom da vibrira?Ako da,onda su diskovi 100 posto,meni je tako bilo,zamenom istih sam se resio pomenutog problema.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

bakivet

Post by bakivet »

Trese, pomalo. Diskove ću definitivno da menjam u skorije vreme, a za te "šolje" ću još razmisliti.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Šolja ti je ono levo i desno ispred vozača/suvozača što štrći kad otvoriš haubu. nije u samom motornom prostru već više iznad točkova. Služi da omogući pomeranje samog amotrtizera pri skretanju i amortizaciji kao i da se na njega osloni opruga. Kad propadne čuje se lupanje kad se pređe preko neravnina kao i krčanje kad se mora u mestu

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

bakivet wrote:Jel to na slici obeleženo sa 6 ili 10?
http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... veska.html
solja amortizera se sastoji iz 10 + 11 + 12 kako je obelezeno na slici
uloga solje amortizera je da omoguci lakse okretanje amortizera oko poduzne osovine, a i kao gornji oslonac amortizera i opruge

na starim vozilima ulogu solje imao je samo kos ili eventualno neki limeni deo, nije bilo lezaja nego se osovina amortizera okretala u telu amortizera. Savremeniji amortizeri imaju kompleksniju konstrukciju i izbegava se nepotrebno okretanje osovine amortizera u telu nego se u solju amortizera ugradjuje lezaj koji vremenom moze da dobije luft ili da izgubi podmazivanje pa pocne da skripi. :?

tipicna neispravnost za solju amortizera je da se cuje kao lupkanje, ponekad moze da se oseti i ako se nad kosem izvrsi pritisak sabijanja rukama celog auta pa naglo podizanje auta rukama za rub blatobrana (eventualno visekratnim takvim pokusajem da se isprovocira obostrano oscilujuce dejstvo na amortizer i solju) . Ako se primeti takvo lupkanje ili je lupkanje osetno pri prelazu lezeceg policajca onda treba menjati solje amortizera. u redjim slucajevima kvara solje amortizera cuje se skripanje pri motanju volanom iz krajnjeg u krajnji polozaj

nemojte se igrati da pokusavate sami menjati solje amortizera jer se lako mozete povrediti oprugama amortizera. Pri zameni amortizera ili solja amortizera - sabijanje opruga se vrsi "mackicama" koje cak i strucnim majstorima znaju da skliznu sa opruge a u tom trenutku spasavaj se ko moze jer opruga zna da odskoci i nekoliko metara i da nanese pozamasnu stetu a mozda i fizicke povrede po majstora ili znatizeljne koji stoje u blizini ! :!:

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Ako se taj dio zove šolja, tek onda nema šanse da se napravi dijagnoza micanjem točka lijevo desno, kako je to vulkanizer napravio. Da bi se točak samo malo micao, zbog lufta u šolji, gornji dio amortizera bi morao letati bar centimetar tamo-vamo, a to bi značilo da je oštećenje već vidljivo i golim okom, a vjerojatno bi se lupanje počelo čuti već puno ranije.
Drugim riječima, bakivet, zaboravi dijagnozu vulkanizera i napravi ovo što ti je ovdje predloženo. Ako radiš ovaj test sa ljuljanjem auta u mjestu, što je elektroničar predložio, skini tu gumu na vrhu, ispod nje je šaraf, pa možeš pratiti da li dolazi do pomaka na osovini amortizera.
Ja sam inače svoje promijenio, kada sam mijenjao amortizere, ako se dobro sjećam cijena je bila negdje oko 40-50eur, a u Srbiji je sigurno jeftinije.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bakivet

Post by bakivet »

Ne sumnjam u bilo čiju "dobru" nameru, ali mi , zaista, ništa ne lupa prilikom prelaska preko ležećeg policajca. Probao sam čak, pre neki dan, malo jače (oko 70km/h) da zaletima auto pa da prikočim. Volan ne trese niti se bilo kakvo lupanje čuje. Reći ću majstoru sledeći put kada budem menjao pločice da mi sve ispregleda pa ćemo videti.
Hm, prošli put sam , tako, zbog jednog stručnjaka badava menjao paknove (što nije toliko strašno), ali nebih da me neko natovari ....

Post Reply