Dijagnostika za Ladu Bosch MP7.0 Euro 3

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Dijagnostika za Ladu Bosch MP7.0 Euro 3

Post by rascho »

Dodao sam još neke programe na google drive pa evo par riječi o njima

Stevaz - izgleda identično kao AutoVaz New samo što ima naprednije opcije, npr. crtanje više od jednog grafa odjednom, podrška za novije ECU-e i rad sa još nekim sustavima osim sa ECU-om od motora, npr. imobilajzer i još neki koje ne razumijem šta znače, a nisam se trudio prevesti. Problem sa ovim programom je što zahtijeva OBD kabel od proizvođača, ne radi sa ovim običnim. Iako sam našao informaciju da postoji verzija koja radi sa običnim kabelom, ja je nisam našao.

OpenDiag - ovaj mi se čak čini najbolje odrađen program, čak može crtati krivulju međuovisnosti dva parametra (svi ostali crtaju krivulju ovisnosti jednog parametra o vremenu). Problem je što se kod mene nije uspio spojiti sa ECU-om, ali mislim da je to do linuxa, pa oni koji koriste windowse mogu ga isprobati.

SMSDiag - za ovaj mi se čini da ću ga koristiti u budućnosti. Uglavnom je orijentiran na crtanje grafova, nema tekstualni mod, ali ono što je super napravljeno je da su grafovi podijeljeni u 10 stranica po 7 grafova, s tim da je moguće birati kojih 7 grafova ćete staviti na koju stranicu, a stranice je lako prebacivati pritiskanjem brojeva od 1-10 (za 10 je 0), tako da je moguće u vožnji pritiskom na jednu tipku promijeniti skup parametara koji se iscrtavaju. Naravno, potrebno je samo logički složiti parametre. Npr. ja sam jučer napravio na jednoj stranici 7 grafova koji su mi bitni za podešavanje smjese na plinu.

Također svi navedeni programi imaju mogućnost vršenja testova koji su navedeni u pdfu za dijagnostiku na str 37. "Output tests", kao što je npr. paljenje i gašenje pojedinog cilindra po volji, okidanje iskre na modulu paljenja, paljenje i gašenje ventilatora na hladnjaku itd. Inače ove testove, naravno ne sve, sam isprobao na SMSDiag programu, na ostalima nisam.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

rascho

Post by rascho »

Danas sam malo analizirao problem sa propadanjem obrtaja kada se vozi u režimu kočenja motorom (cut off) pa se onda naglo koči i pritisne kvačilo. Došao sam do zanimlivog otkrića. Kada se desi da obrtaji propadnu, u mom slučaju na 640 pojavi se negativan kut paljenja. Na kraju posta sam okačio dvije slike od programa SMSdiag. Na prvoj slici se vidi ovisnost kuta paljenja o obrtajima, pa se vidi da upravo prije nego što obrtaji padnu na 640 kut paljenja naglo postane negativan. Plava crta na grafu pokazuje tu točku. Na drugoj slici su pokazani još neki parametri, koje sam smatrao bitnimi koji bi mogli utjecati na ler obrtaje, ali nisam primjetio neke nepravilnosti kod njih. Također je bitno da sam snimao oko 20min podataka i negativan kut paljenja se pojavio samo u tom jednom trenu i samo u tom trenu su mi obrtaji propali na 640.
Onda sam malo potražio po Internetu i našao sam da su još neki ljudi otkrili da im se javi negativan kut paljenja u sličnom režimu vožnje, na drugim autima (nisu Lade u pitanju) i da također to uzrokuje propadanje lera ili čak gašenje (i kod mene može uzrokovati gašenje ako je plin loše podešen).
A znam da su i na ovom forumu ljudi govorili da imaju taj problem sa propadanjem obrtaja, čak i bez ugrađenog plina (ja sam ovo snimao na plinu, na benzinu mi taj problem nije toliko izražen, ali nisam probao da vidim da li se javi negativan kut paljenja).
Ono što sam još skužio po ovim snimljenim pdoacima (ima ih više nego što je na ovoj slici) je da motor izlazi iz cut offa negdje oko 1200 oketaja, dok je meni na plinu bilo nariktano na 1400, pa sam to stavio na 1200 i čini mi se da je pomoglo (nisam napravio novo snimanje, samo sam se malo vozao), pa ću vidjeti za kroz par dana kakva će biti situacija.

Ima li netko ideju šta bi moglo biti uzrok tom naglom padu kuta paljenja i to još u negativno područje. Inače prilikom svakog izlaska iz cut offa kut paljenja malo padne, ali ostane pozitivan i ne dođe do propadanja obrtaja, samo je u ovom slučaju kada je kut otišao u negativno područje došlo do propadanja obrtaja.

Image

Image

rascho

Post by rascho »

Danas sam se ponovo vozao sa uključenim snimanjem i dobio sam negativan kut paljenja skoro pri svakom izlasku iz cut offa, iako obrtaji nisu propadali svaki put (zapravo propadnu vrlo rijetko). Tako da mi se sada čini da je taj kut paljenja kompenzacija za nešto što se desi, a što je pravi uzrok propadanju obrtaja.
A jebi ga, možda vremenom nešto zaključim.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Pa nekak oje i logično jer je u tom momentu "opterećenje" ogromno, ali da baš toliko pada i nije. Kakav ti je senzor detonacija? Ako si ga menjao da li si ga stegnuo na propisanom silom ili odoka? Za razliku od nekih elementa gde se može stegnuti otpilike ako se senzor detonacija previše tegne poremete mu se očitavanja.

rascho

Post by rascho »

Ma on je stezan odoka, ali to s propadanjem obrtaja me pati od ugradnje plina, znači prije zamjene.
Našao sam tamo u onom dokumentu da na kut paljenja utječu dvije lambda sonde i senzor detonacije, sve je od toga mijenjano (doduše davno i zbog drugih problema), ali nisam primjetio poboljšanje. U svakom slučaju mi je u planu malo promotriti i signale sa tih senzora pa vidjeti da li se može nešto zaključiti.
Možda bih i trebao provjeriti moment stezanja, ali imam moment ključ koji je najmanje 42Nm, a vidim da je za knock senzor potrebno od 20...27.5Nm
Imaš neku ideju kako bih to mogao bez da kupujem novi ključ?

bruyoni

Post by bruyoni »

Bez alata nema zanata. Ako imaš u blizini nekog čestitog moto mehaničara on bi trebao da ima jer steže za aluminijum pa pozajmi ili kažeš samo da ti treba proveriti dotegnutost knock senzora.
Pada mi još na pamet da možda vodovi od dizni do uboda u granu nisu dugački pa da u njima ostane nešto više plina nego što bi trebalo pa to onda napravi neko jadno sagorevanje u cilindru što zbuni ECU pa ode u loop jer lambda sonda oseti da smeša nije stihiometrijska

rascho

Post by rascho »

Uploado sam još jedan pdf, doduše na ruskom, ali ima sve u detalje objašnjeno kako se šta rastavlja, sa bogatim ilustracijama. Doduše to su slike koje se mogu naći i na webu, ali eto da ima sve na jednom mjestu u pdf-u.

rascho

Post by rascho »

Evo najnoviji update, ovo će možda najviše zanimati bruyonija jer znam da on ima potreban alat (a bez alata nema zanata).
Otkrio sam mobilnu (android) verziju (gore spomenutog) OpenDiag programa. Skine se sa google play store (https://play.google.com/store/apps/deta ... b.OpenDiag), za sada ne traži plaćanja, a nama ni iritantnih reklama. Zanimljivo za nju je da se može spojiti preko bluetooth ELMa i čitati sve parametre od ECUa, dakle ne samo one specificirane OBD protokolom, koje čitaju većina OBD programa, nego baš specifične za ruska vozila. Čak sam prepozna koji ecu imam. Doduše ne crta grafove kao desktop verzija, ali već činjenica da dobiješ sve bithe parametre je velika pomoć.

Dakle bruyoni, ako do sada nisi koriostio OpenDiag odmah ga skini i isprobaj. Jedina začkoljica sa tim programam je što ne radi sa kineskom kopijom ELM327 v2.1 (sa v1.5 radi normalno), a danas je teško naći verziju nižu od 2.1 na ebayu. Ja imam kinesku verziju 1.2 i radi uredno.

Cika Stevan
Automobil: L110

Post by Cika Stevan »

Pozdrav. U vezi ove teme hteo sam da pitam dal vredi kupiti taj OBDII Mini ELM327 v2.1 Bluetooth? Cena ima je od 1300 do 1900 dinara. Ima ih brdo na KP oglasima. Kazu da moze da se poveze sa mobilnim preko Terque Pro android programa. Misljenje, iskustvo ako neko ima? Meni je bitno samo da iscita kodove gresaka. Ne bi da ulazem u neke skuplje skalamerije.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

cika stevo, to ce za ocitavanje samog naziva greske ili njenog kodnog broja biti i vise nego dovoljno...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni

Post by bruyoni »

ko što Jeronimo kaže, a i to u je u suštini i namena.
Posedujem jedan takav bluetooth ELM i radi bez problema, kači se, očitava i briše greške sa 99% vozila opremljenih sa OBD2

rascho

Post by rascho »

I sada kad Čika Stevina lada ispadne u ovih 1% :lol:

Ne vezano uz temu, ali da se malo pohvalim. Prije dva tjedna išao sam s jednim pajdom pogledati Citroena XM iz 1992 godine, i tako se ja njemu smijem, koja je on budala, šta kupuje tu staru kramu, ali ajde idem i ja s njim čisto da mu pravim društvo. I tako se ja malo provozao s njim, kad evo dogovorih danas s čovjekom da ću kupiti Citroena XM 1995 godina V6 3.0 200hp (baš ovaj http://www.njuskalo.hr/auti/citroen-xm- ... s-16571245). Cijena 2700eur. Al' te život nekada iznenadi :)
I sada ću morati učiti sve o Citroenima.

bruyoni

Post by bruyoni »

I ako lada koristi standardni OBD protokol uvek treba ostaviti mesta za grešku :D
XM je fotelja na točkovima samo pazi taj motor nije dobar, ima velikih problema sa podmazivanjem pa su pregrevanja i propadanja bregastih i balans vratila česta i Citoren je to znao ali su rešili tek pred kraj ugradnjom pravog V6

Cika Stevan
Automobil: L110

Post by Cika Stevan »

E sad ispade ono, sto vise pitas manje znas :D Neki kazu da nikako ne uzeti ELM dijagnostiku sa bluetooth konekcijom na mobilnim, vec sa kablom i USB veza na laptom. Navodno na mobilnom nece dobro odnosno stabilno raditi dijagnosticki uredjaj ako je telefon prosecan. Nije od onih hardverski jacih. Ima li tu neke istine? :? Bluetooth ili kabel - pitanje je sad? :)

rascho

Post by rascho »

Za očitavanje grešaka svaki smartphone je dobar. Jedino bi ti slabiji mogli praviti malo problema ako hoćeš crtati neke grafove ili slično, ali niti to ne bi smio biti neki ozbiljan problem. BTW, pri tome kabel ili bluetooth ne igra nikakvu ulogu. A ako imaš bluetooth na laptopu možeš bluetooth adapter koristiti i na laptopu.
Prednost USB kabela, ali pri tome uzeti K-Line, a ne ELM je u tome što ruski programi rade snjim bez problema i daleko su najbolji za dijagnostiku (naprednu). Ako ne planiraš koristiti ruske programe specijalizirane za ruske ECUe, nego neki općeniti OBD program na engleskom, nema razloga za kupovinu USB-a.

Post Reply