Pozicija senzora bregaste u 110-ki 99-to godište

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Boki78

Re: Pozicija senzora bregaste u 110-ki 99-to godište

Post by Boki78 »

Kako se da primetiti tebe sreca ubola oba puta, 2u1 :mrgreen:

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ma pusti ga vidiš da se masni garant bode i u venu, dupe već zauzeto, pa mora i u tuđoj kući da laže za cenu delova, i trajanje im, kako bi zadovoljio sve protivprirodne mu potrebe.

Pane
Automobil: lada 110 8li

Post by Pane »

A možda je trebao za tih 800 eura kupiti ženi polovnu Kiu i usreciti i nju i sebe. Ovde ih ima za jeftine pare, jer kada nakrcaju godine svi beze od korejanaca i japanaca.

masan_motor

Post by masan_motor »

Dada svi beže od koreanaca i trče u ladu :D

Pane
Automobil: lada 110 8li

Post by Pane »

Imao sam vise automobila. Vecina kupljenih kao polovne. Najbolje su se pokazala dva automobila, ali koja su kupljena nova. Jedan od njih je Lada. Pet godine ne brines nista, niti za ulje, niti za kocnice, niti za antifriz isl. Polovni pezo i golf bili su dobri, ali ipak nisi nikada sasvim siguran, a ponesto se i pokvari. Zato znam koliko kosta odrzavanje automobila. Nekada su francuska vozila bila najskuplja za odrzavanje, sada mislim da su im primat uzeli korejanci i japanci. Menjao bih i ja Ladu za mercedesa, bmw ili audi, a moze i za hondu, tojotu i da ne redjam, ali pare su toliko. A kada razmislim koliko kod polovnih dobrih maraka moze da te odere jedan ozbiljniji defekt, onda bolje da ostanem zadovoljan ovim sto imam. A ovaj auto odrzavam i cuvam i pouzdan je jer znam sta imam i u kakvom je stanju. A ti kupi KIU staru 13 godina, cik ako smes!

masan_motor

Post by masan_motor »

Zato se ta lada potpuno raspadne i dezintegriše posle 100.000 ili 10 godina pa šta pre. Do tada samo menjas i krparis, sa 8 godina radis prvi put limariju a onda svake dve godine krpis rupe. Kul.

trivajuve
Automobil: lada110

Post by trivajuve »

Pozdrav.Danas sam bio kao i što sam pisao o tome ,do servisa za Lade sa "kršteniom" dijagnostikomom da mi sijalicu greške motora koja je ostala upaljena, pogledaju šta je(može biti labda sonda pa da je menjamo ako treba...) i tako dođem do jednog iskustva koje može biti korisno za članove foruma.Naime,ja sam picajzla i volem da stvari rade onako kako je to Bog zapovedio.Nazovem servis i pitam koliko je dijagnostika,kad sam čuo da je 1200 dinara odmah zakažem i odem posle posla.Kako servis poseduje namensku dijagnostiku za Lade odmah smo otkrili jednu situaciju u samom startu.Pri zameni Kompjutera,ubačen je model koji je namenjen za verziju euro 3 odnosno 16V i na mojoj ladi će po pravilu uvek tražiti senzore koje moj model nema(druga lambda sonda, senzor bregaste,položaja vozila).Zahvalim se ljudima,nisu naplatili ništa i odem kod majstora koji je kompjuter stavljao.Ljudski pristup uvek daje ljudske rezultate pa i ovaj put.Originalni komp će se nabaviti i biće promenjen.Ono što je najbitnije u celoj priči za nas relativno neupućene jeste to da neki majstori imaju dijagnostiku ali ako nije namenska može doći do ovakvih situacija jer interfejs dijagnostike kod prostijih uređaja ne prepoznaje sam model nego ima nešto uži spektar funkcija,te može doći do situacije kao što je i ova.Na sreću malo insistiranja na problemu je ovaj put urodilo plodom.Stoga ću na forumu otvoriti novi post koji bi mogao biti koristan svima nama u sličnim situacijama i samim tim pomogao u rešavanju ovakvih i sličnih problema...ajd uzdravlje...

bortlonger
Automobil: lada

Post by bortlonger »

velika vecina majstora koristi takve "nenamenske" dijagnostike...
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

A kako se zove servis i gde se nalazi? Možda zatreba nekome.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

trivajuve

Post by trivajuve »

Servis je DDM u ulici Svetislava Kasapinovića 9, Novi Sad,evo i telefon ako nekom zatreba:021 2700017...

masan_motor

Post by masan_motor »

Zanimljivo iskustvo moram da priznam, nama su u ovlašćenom servisu lada butik popravljali ladu za 30.000 dinara (modul paljenja, svecice kablovi, kantica za rashladnu tecnost, neki merac ulja + mali servis) i majstor nam je rekao da će se ček endžin sigurno upaliti?!?? Normalno kada smo krenuli nazad za beograd, ček endžin se odmah upalio a lada nemirno radila, gasila se pri svakom oduzimanju gasa u vožnji a u leru se tresla ko dreš. Sutradan kada smo se javili majstoru i rekli da nova kantica pušta vodu i kako se auto ponaša, rekao nam je da zamenimo motorić ler gasa i valjda protokomer.

Šta mislite jel kvačio ladu na dijagnostiku ili je majstor prosto vidovit? Kaže možeš ti to, samo dva šrafa.
Sumnjam da lada ima ikakvu dijagnostiku. Mislim da majstori spoje tetris ili neki poveći digitron i onda izmišljaju delove i menjaju dok ne ubodu "dijagnostiku"

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

ELM, običan čitač podataka, takođe daje potrebne podatke na osnovu kojih bi se zaključilo da ECU ne odgovara a kod nekih programa čak i saopštava verziju ECU-a i SRS sistema. Ne treba smao gledati treba i videti.
Da su momci sa namenskom dijagnostikom hteli da se igraju pola sata mogli su da srede ECU sa 16V da radi na 8V pošto je sama arhitektura vrlo elastična pa se prostim gašenjem upita na senzorskim kanalima i učitavanjem nove mape jači kompijuter sa lakoćom izbori sa manjkom senzora. Rašo je u nekoj od tema spominjao koliko je moćna ona VAZ dijagnostika koju je koristio uz pomoć modifikovanog ELM-a

trivajuve

Post by trivajuve »

Možda im je bilo mrsko jer sam stigao u pola četiri (rade do 4) ili im se takve stvari ne isplate...ko će ih znati...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

tesko je to naplatiti... kod nas se ide uglavnom na zamenu gotovih fabrikovanih elemenarta, jer da su cakali mape posle i bog ne spasi od musterije. za sve bi posle bilo krivo pogresno mapiranje...
neka vrati ovaj, uzme odgovarajuci i teraj...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

trivajuve

Post by trivajuve »

Loše vreme ,dosada...odlučih da napišem koju reč...
Rezime mog problema je da sam nabavio originalni komp u mojoj režiji preko "Kupujem prodajem"oglasa.Naravno trebao je da se dekodira da bi mogao da se upotrebi na mojoj Ladi i to je to.Sad "slavim" nedelju dana kako auto radi onako kako Bog zapoveda i bez pojave CE sijalice...nije stvar u tome da bi se pohvalio jer đavo uvek sedi u uglu i čeka svoj momenat kako bi nam poremetio planove,nego sam pratio postove ovih dana...
Ne mogu da se otmem utisku da je Lada nezasluženo potcenjen auto što kako kod vozača tako i pri odlasku kod majstora.Na primer kod mog problema sa ler gasom,koji je bio nešto nestabilniji,kumovalo je dosta i to da su creva koja vode do serva do usisne grane i do Evap kanistera bila u toj meri porozna da su vukla falš vazduh.Ovo drugo sam pre nekih mesec-dva,sam zamenio dok je ovo drugo majstor pri vrhu odsekao,gde je napuklo od zuba vremena, ponovo postavio i rekao da je sve ok...Ipak,đavo mi nije dao mira te sam to crevo pre neki dan skinuo,pošto mi nije ulivalo neko poverenje i proverio.Naravno trebalo je novo jer je struktura bila toliko porozna na ostalim delovima da bi lako gubilo pritisak običnim testom "na usta"...Da dodam,isti majstor,je ponovo hteo da hteo staviti kompjuter euro 3 standarda za koji je navodio da može bez problema da ide na moj model...
Verujem da su i drugi vlasnici Lada proživeli slična iskustva i da su od majstora "podizali" vozila koja nisu bila adekvatno servisirana.Aljkavost i ne adekvatnost servisa su dobrim delom,verujem,doprineli u dobroj meri da Lade sa nešto komplikovanijom elektronikom ostave takav utisak na korisnike,na koji nailazimo i na našem forumu.Kvalitet delova je sigurno diskutabilan ,naročito rezervnih ,koji u dobroj meri u poslednje vreme potiču iz Kine...
Ipak, verujem da ova naša "10-ka" uz adekvatno i stručno servisiranje može dobrano da posluži a i da potraje,u prilog tome mogu da posluže veoma dobri primerci koje svakodnevno viđam u upotrebi i po okolnjim parkinzima,ni ova moja nije nešto loša iako je 99-to godište...istina limarija zahteva poseban tretman ali ako se stvari reše na vreme i valjano, korozija može biti preduhitrena,to je automobil koji zahteva da se vlasnik malo potrudi oko njega-ipak je to još uvek auto u klasi nacionalnih vozila kao što su: "Suza","dvojka","Eskort"... i tome slično koji nisu imuni na probleme sa rđom...ajd uzdravlje!

Post Reply