Korpa i lamela 112
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Re: Korpa i lamela 112
Ma naravno,znam i sam da ima kvalitetne robe iz turske,i Kine itd...ali druze kod nas dolazi sve ono sto nije ni za otpad u normalnoj zemlji,ovde pricamo o delovima za kola,tako da to sta pise na kutiji,kao pravi se tamo,a ustvari je ono,,to je lutrija,jednom pilikom sam menjao manzetnu homokinetickog zgloba,obicna guma sa selnom,platih 150 dinara,ok,posteno sam platio,zamenio jos postenije i trajala je 7 dana,davno bese ne sacam se vise,znam da sam trap proveravao,rece covek,pa pukla ti je guma,kako rekoh,sad je menjah pre par dana...a kao Neamcka,u kutiji...a posle mesec dana saznam,roditelj od ucenika mi rece,da se sve te gume za kola,sav taj sitni potrosni materijal pravi ovde kod nas u jednom malom mestu,necu imenovati,i rece mi covek,stamparija preko puta radi dan i noc,jer stampaju kutije,i sta god pozelis to i odstampaju,koja god marka,firma,samo stampaju,i sta cemo sad..?ne radi se ovde da ja ili neko od nas nece da plati kvalitetno,ja sam prvi za to,prodaj mi zaista sta je,da traje,da ne razmisljam,ali nazalost ovde toga nema,kupis,pa sta ti bude...
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Ne znam za lamele i korpe, uzeo sam u lukasu u bg-u trw-lukas plocice za aleka jes da sam cekao mesec dana i platio 55 eura auto koci ko da ima brembo 
Raspitaj se i ovde za kvacilo, ako jos nisi kupio, slucajno naidjoh na sajt http://lucassrbija.5mp.eu/web.php?a=luc ... X1UpUMTxK7
Samo Samara Srbina Spasava
Uzeo sam vec i ugradio mi majstor. Uzeo sam navodno original ruski VAZ. Koliko je original ne znam ni sam, ali cemo videti kako ce se pokazati. Ali kad sam seo prvi put posle zamene kao da sam pocetnik, kvacilo mekano noga upada kao u maslac.
I hvata bas visoko, nisam navikao. Proslo hvatalo na sredini pa na dnu.
U svakom slucaju za sada sam zadovoljan kako vuce i kako ide. Videcemo koliko ce izdrzati km...
U svakom slucaju za sada sam zadovoljan kako vuce i kako ide. Videcemo koliko ce izdrzati km...

Izvinjavam se na duplom postu.
Skoro sam zamenio korpu i lamelu. I za sad da kucnem u drvo, vuce kao blesava.
Ali sam primetio da mi je kvacilo tvrdje postalo. Nije vise mekano kao kad je bilo zamenjeno. Mekano je mozda bilo nekih nedelju dana do deset i posle postalo tvrdje. E sad da li je to normalno ili je mozda otisla sajla kvacila pa treba da se zameni ili je nesto drugo u pitanju?
Skoro sam zamenio korpu i lamelu. I za sad da kucnem u drvo, vuce kao blesava.
Ali sam primetio da mi je kvacilo tvrdje postalo. Nije vise mekano kao kad je bilo zamenjeno. Mekano je mozda bilo nekih nedelju dana do deset i posle postalo tvrdje. E sad da li je to normalno ili je mozda otisla sajla kvacila pa treba da se zameni ili je nesto drugo u pitanju?
- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
I ja imam isti problem oko kvacila.
Lada vuce,nema nikakvih problema.Megutim problem nastaje u gratskoj voznji kreni,stani pocinje neki cudan zvuk (kao da zuje,cvili..) kada pritisnem kvacilo(dali je druk lager ili sama potisna neznam),sajla je promenjena nova.Megutim papuca od kvacila je tvrda ko kamen, u odnos sa papuca od kvacila na drugim auta je ne sporedliva.
Ima li sanse da mi otkaze kvacilo u brzo vreme
Lada vuce,nema nikakvih problema.Megutim problem nastaje u gratskoj voznji kreni,stani pocinje neki cudan zvuk (kao da zuje,cvili..) kada pritisnem kvacilo(dali je druk lager ili sama potisna neznam),sajla je promenjena nova.Megutim papuca od kvacila je tvrda ko kamen, u odnos sa papuca od kvacila na drugim auta je ne sporedliva.
Ima li sanse da mi otkaze kvacilo u brzo vreme
Da li zna mozda neko za ovaj problem, da li cu sa zamenom sajle kvacila dobiti da mi kvacilo bude mekse ili ne? Ili je mozda to normalno sto je postalo tvrdje? Menja on lepo brzine i lepo hvata kvacilo. Samo sto je postalo tvrdje posle desetak dana, nije onako bas mekano kao kad sam preuzeo lajku. 
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Sajla ne određuje tvrdoću kvačila. Jedino ako se je nakupilo prljavštine unutra, pa onda da sajla loše klizi, pa je zato papučica tvrđa. Ali ne vjerujem da je moguće da se baš toliko zaprlja, jer stalno klizi.
Ali to bar lako probaš. Samo otkači sajlu sa one poluge što se nalazi ispod filtera zraka i probaj da li lako klizi. Ako zapinje onda mijenjaj, ako klizi onda ne diraj.
Ali to bar lako probaš. Samo otkači sajlu sa one poluge što se nalazi ispod filtera zraka i probaj da li lako klizi. Ako zapinje onda mijenjaj, ako klizi onda ne diraj.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
A ako nije sajla, sta bi onda moglo da bude uzrok jos tvrdjem kvascilu? Jer mi je cudno da je bilo bas mekano, kao puter da sam stiskao.
I posle par dana postalo tvrdje.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
korpa
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Da budem iskren ja bih se kladio na "muscle memory". Što će reći, kada si stavio novi set kvačila, kvačilo se "preko noći" počelo ponašati drugačije i ti si na nozi odmah osjetio promjenu. Vremenom se tvoji mišići prilagode na novo kvačilo i počnu odrađivati sve automatski, pa ti se subjektivni dojam kvačila drastično promjeni. A Lada inače ima tvrđe kvačilo nego drugi auti. Ja imam sličan efekt svaki put kada vozim ženinog Twinga neko vrijeme, pa onda ponovo uzmem Ladu.
Probaj sjesti u neku drugu Ladu, pa vidi da li ima razlike u odnosu na tvoju, ja se kladim da nećeš primjetiti bitnu razliku.
Probaj sjesti u neku drugu Ladu, pa vidi da li ima razlike u odnosu na tvoju, ja se kladim da nećeš primjetiti bitnu razliku.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
@elektronicar
Ako mi je korpa opet otisla onda bas veselo. Skoro sam menjao ceo set, a nisam se bas nesto ni vozao sa lajkom.
Inace jel smeta ovako ako se vozi sa tvrdjim kvacilom da li ce se mozda nesto pogorsati i zeznuti ili ne? Jer stvarno mi je lajka bas uzela novaca i zivaca, tako da sad ne bih nesto intervenisao preterano u nju, sem ako nije bas hitno.
@rascho
Pa ne verujem da je bas do toga. Znam kako mi je kvacilo bilo mekano kada sam prvi put seo, kao puslica. Mislim nije ono sad nesto preterano tvrdo, ali je tvrdje nego sto je bilo kad sam je preuzeo, a nisam je nesto preterano ni vozio. Ali svakako si upravu da je tvrdje u odnosu na druga kola. Videcu mozda ako budem imao kod nekog da sednem u neku lajku kao moju pa vidim kakvo je kod nje kvacilo, da li ima neke razlike.
Ako mi je korpa opet otisla onda bas veselo. Skoro sam menjao ceo set, a nisam se bas nesto ni vozao sa lajkom.
Inace jel smeta ovako ako se vozi sa tvrdjim kvacilom da li ce se mozda nesto pogorsati i zeznuti ili ne? Jer stvarno mi je lajka bas uzela novaca i zivaca, tako da sad ne bih nesto intervenisao preterano u nju, sem ako nije bas hitno.
@rascho
Pa ne verujem da je bas do toga. Znam kako mi je kvacilo bilo mekano kada sam prvi put seo, kao puslica. Mislim nije ono sad nesto preterano tvrdo, ali je tvrdje nego sto je bilo kad sam je preuzeo, a nisam je nesto preterano ni vozio. Ali svakako si upravu da je tvrdje u odnosu na druga kola. Videcu mozda ako budem imao kod nekog da sednem u neku lajku kao moju pa vidim kakvo je kod nje kvacilo, da li ima neke razlike.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
jacinu pritiska na kvacilo odredjuje jacina lepezaste opruge na korpi. Desava se da korpa napukne pa druk lezaj pritisce samo na deo lepezaste opruge (usled puknutosti) i time se stvara osecaj tvrdjeg kvacila. Mada ta pukotina ne mora da bude neznam koliko znacajna i kriticna za voznju moze se dogoditi daljnje raspadanje i havarija. Ja sam licno vozio dosta dugo sa jednom takvom puknutom korpom jer me mrzelo da skidam menjac i da menjam, mada je to prouzrokovalo kasnije da i lamela brze strada pa sam na kraju ipak sve menjao.
Ponekad je pukotina beznacajna po bezbednost ali utice na tvrdocu i mogucnost regulacije gde ce kvacilo da se podesava po visini da odvaja ili spaja.
Kod ispravnog seta kvacila i ako je dobro podeseno jasno se moze osetiti da ima prazan hod pedale do momenta odvajanja, prelazni deo i deo gde je korpa vec odvojila a jos uvek imamo hod pedale kvacila do patosa.
Kod naprsle lepezaste opruge korpe obicno je taj prelaz veoma mali i imamo osecaj da je manji od centimetra po dubini pritiskanja pedale kvacila, dok kod ispravne korpe taj hod moze biti nekoliko cm. Testiranje je jednostavno, malo se doda gas tako da motor urla sa vise od 2000 obrtaja u minuti i polako otpusta kvacilo i tako se oseti kad broj obrtaja motora usporava u momentu kad kvacilo pocinje da hvata; isto tako pri voznji kad se pritiska kvacilo tacno se oseca kad lamela pocinje da proklizava i gde se tada nalazi pedala kvacila. Kod naprsle lepezaste opruge taj prelazni hod je mnogo mali i osecaj pod pedalom je da je mnogo tvrdja.
Nije redak slucaj da kod napukle lepezaste opruge korpe - sajla kvacila bude skoro skroz labava (otpustena) i da kao pod nogom imamo osecaj da momentalno spaja ili razdvaja kvacilo, tj. da nemamo osecaj tog prelaznog proklizavanja izmedju pocetka proklizavanja i konacnog odvajanja korpe.
Ponekad je pukotina beznacajna po bezbednost ali utice na tvrdocu i mogucnost regulacije gde ce kvacilo da se podesava po visini da odvaja ili spaja.
Kod ispravnog seta kvacila i ako je dobro podeseno jasno se moze osetiti da ima prazan hod pedale do momenta odvajanja, prelazni deo i deo gde je korpa vec odvojila a jos uvek imamo hod pedale kvacila do patosa.
Kod naprsle lepezaste opruge korpe obicno je taj prelaz veoma mali i imamo osecaj da je manji od centimetra po dubini pritiskanja pedale kvacila, dok kod ispravne korpe taj hod moze biti nekoliko cm. Testiranje je jednostavno, malo se doda gas tako da motor urla sa vise od 2000 obrtaja u minuti i polako otpusta kvacilo i tako se oseti kad broj obrtaja motora usporava u momentu kad kvacilo pocinje da hvata; isto tako pri voznji kad se pritiska kvacilo tacno se oseca kad lamela pocinje da proklizava i gde se tada nalazi pedala kvacila. Kod naprsle lepezaste opruge taj prelazni hod je mnogo mali i osecaj pod pedalom je da je mnogo tvrdja.
Nije redak slucaj da kod napukle lepezaste opruge korpe - sajla kvacila bude skoro skroz labava (otpustena) i da kao pod nogom imamo osecaj da momentalno spaja ili razdvaja kvacilo, tj. da nemamo osecaj tog prelaznog proklizavanja izmedju pocetka proklizavanja i konacnog odvajanja korpe.
Hvala ti na ovako detaljnom i dobrom objasnjenu.
Pa nadam se da kod mene onda nije nista strasno. Vozicu ga onda za sad ovako, jer stvarno nemam vise zivaca i novaca za ulaganje. Do sada sam dosta ulozio, pa sam mislio malo da povucem rucnu. A da sto mogu sam sa caletom oko kola da uradim, da uradim. Kad budem isao kod majstora pitacu ga da proveri i da vidi da mi slucajno nije mozda negde korpa napukla, pa mi zato mozda tvrdje kaviclo. Ali opet ne znam kako bi korpa tako brzo mogla da naprse, jer ja auto nisam nesto posebno vozio od zamene...
Pa nadam se da kod mene onda nije nista strasno. Vozicu ga onda za sad ovako, jer stvarno nemam vise zivaca i novaca za ulaganje. Do sada sam dosta ulozio, pa sam mislio malo da povucem rucnu. A da sto mogu sam sa caletom oko kola da uradim, da uradim. Kad budem isao kod majstora pitacu ga da proveri i da vidi da mi slucajno nije mozda negde korpa napukla, pa mi zato mozda tvrdje kaviclo. Ali opet ne znam kako bi korpa tako brzo mogla da naprse, jer ja auto nisam nesto posebno vozio od zamene...
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Koliko si presao?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..