Audi je naveden kao primer da i ono što je u navodno u vrhu kvaliteta više ne opravdava taj kvalitet.
Takođe primer prošlogodišnjeg povlačenja gomile automobila zbog ozbiljnih fabričkih grešaka opasnih po bezbednost putnika.
Al ajde, kad vi kažete da nije ozbiljna računica,zar nije dovoljna računica što su fabrike preporučile da se servisni intervali u Srbiji skrate na pola. Svi vlasnici tih automobila su u startu u minusu. Jer ako ja zamenim ulje na 15.000 km sigurno će me jeftinije koštati nego nekoga sa fordom,bmw-om na istoj toj kilometraži.
Nadam se da ste čitali o gami renoovih motora dizelaša 1.5dci koji katastrofalno reaguju na naše gorivo. Kvarovi od pumpe do dizni.
Valjda je ovo isto ozbiljna računica.
O Italiji da ne pričamo. Fiatovi polovnjaci kojih je puna Srbija imaju katastrofalnu elektroniku,čak i onu koja kontroliše AirBag.
ja se kao prvo izvinjavam svima sto ce ovaj post biti malo duzi, ali kao sto kaze naslov teme, ko ima viska vremena neka procita, pa neka sam izvlaci zakljucke.
kao prvo zeleo bih da kazem da ovo se odnosi na del boy-a... ja sam prvi bio koji je izneo drugacije misljenje u odnosu na tvoj prvi post, a ti si odgovorio "ko o cemu, baba o ustipcima, sa retardinjosima ne vredi raspravljati". bas me interesuje na koga si mislio kad si to napisao. kao drugo, da li sam ja retard zato sto sto ti tako mislis, mogu ti reci da zbog prirode posla svake godine idem na sistematske psihofizicke provere u bg (u eminentnu ustanovu) i da sam i ove godine prosao, bez problema. to sto ti mislis da ja ne shvatam tvoju pricu, je tvoj problem, ja veoma dobro shvatam sta ti pricas ali ti si kao konj kome je stavljen am i jos oni pokrivaci za oci, pa ne gleda levo i desno nego samo pravo i slusa komande onoga koji ga jase.
izvodim zakljucak da ne razumes dovoljno (ili neces ili nemozes) celu pricu. ona pocinje onog momenta kad mi ti hvalis majstora za sve vrste vozila ciji si savet cuo (i poslusao) pa si narastao kao kvasac, a da pri tom nemas pojma o odrzavanju auta, a i ne trudis se da razmilsis malo o tome. hvalises majstora kome znas i babu i dedu i oca i sve zivo iz porodice. znas koji alat imaju, znas da imaju dijagnostiku za sva auta i povrh svega znanje da rade na svim autima. moje je misljenje da si laik koji se odusevio necim sto ti je potpuno nepoznato pa jos i druge ubedjujes da je to tako. ja bih tebe pitao, kao laika a ti pitaj tog tvog majstora koliko kosta original dijagnostika za vw, za mercedesa, za forda. pitaj ga zna li koliko kosta jedan sto za dijagnostiku i reparaciju jedne dizne na nekom dizelu sa komon reil ubrizgavanjem. nemas pojma ni ti ni on i to je takva glupost da ce ti se svi smejati kad god negde kazes. ima majstor dijagnostiku za sva auta i rade sve vrste auta. moj savet - bezi sto dalje od takvih.
sad da se vratim malo na temu...neko spominje da kvalitet zapadnjaka nije kao sto je nekad bio. slazem se.. o kvalitetu zapadnjaka dosta govori podatak da je garancija na limariju od 6 do 12 godina, na motore 100kkm ili 3 god.ne znam kakva je situacija sa ladama. bas me zanima zasto onaj audi A8 kome je crkao motor na 100kkm nije reklamiran. uostalom ne raspravljam o novim vec o polovnim zapadnjacima, pa cu par recenica o njima, a takodje napominjem da ne govorim o samarama, rivama i nivama vec se suprotstavljam stavu o novoj 110 (111, 112). iznosim moju pricu, pa neka onaj ko ima vremena uzme olovku i papir, stavi prst na celo pa izvede racunicu oko toga koliko je skupo odrzavanje polovnog zapadnjaka u odnosu na novu ladu 110 (111 i 112). kao prvo , potenciram da se zna, da u toj ladi se nalazi isti broj senzora (koji su vezani za struju i ubrizgavanje goriva) kao i na maltene svakom zapadnjaku (MAP, MAF, TPS, IACV,VSS i sl, a cija je cena u rangu cena zapadnih polovnjaka). (zanemarujemo senzore za kisu, za parking i ostale gluposti nevezane za eksploataciju vozila)
e sad konacno da sracunamo kome vise para ide za automobil. ja vozim polovnog forda koji je kupljen za 3000 eura pre 5 god, zapremine 1,3l (44kw). sad malo uporedjujem sa ladom 110 od 1,5l i neznam koliko kw. stvari ovako stoje- registracija mog auta kosta (prosle god decembar- bez novih tablica i saobracajne) 12200 din- registracija lade od 1,5 je tada kostala 16000din. razlika 4000 din u korist forda. kao drugo, moj auto u odnosu na tu ladu prosecno trosi 1l benzina manje na 100km predjenog puta. ako se uzme da i ja sa fordom i ti sa ladom godisnje predjemo po 10 kkm razlika u korist forda je 100l benzina godisnje, tj 13000 din plus onih 4000 din od registracije, ukupno 17000din ili bolje reci 170 eura. ja godisnje na odrzavanje potrosim 150 eura (napominjem da sipam ulje isto kao sto i ti sipas u ladu-litar manje staje u forda, filter ulja kosta 300 din, vazduha 600 din, cene ostalih delova sam vec napisao u prethodnoi postovima, nemam plivajuci zamajac, set kvacila kosta 6500 din- LUK, nijedan od senzora mi nije crkao za ovih 5 god iliti 50 kkm, a cene su priblizne kao i za tvoju ladu). da rezimiram... mene moj auto za ovih 5 god odrzavanja kosta 750 eura (koji mi ustedi sam auto) tebe kosta 400 eura (u prvih 5 god, nakon toga ce ti troskovi biti znatno veci). e sad vidi matematiku, ako neverujes u ono sto pisem sedi pa izracunaj. sad kad bi prodavao auto sto kazes ti, ja bih za mog ford odmah mogao da uzmem 1500 eura (ili 40% vrednosti ulozenog novca 3000+750), ti za tvoju ladu 3200eura (ili 41% ulozenog novca 7400 + 400). na dobitku si 1% (tj, ti si izgubio 59%ulozenog novca a ja 60 % ulozenog novca,ti izracunaj koliko je to u evrima) na pet godina posedovanja i odrzavanja auta, a meni ostaje onih 100 eura razlike na 5 god (od ustedjenih do potrosenih na odrzavanje, da popijem koje pice sa majstorima). sad za kraj ti jos mogu reci, da svih ovih 5 god, ja od tebe vozim sigurniji, bezbedniji, ekonomicniji, brzi, stabilniji, lepsi i laksi za prodaju auto.toliko o poredjenju nove lade 110 sa polovnim zapadnjakom. svako dobro, pozzzzzz
stefane da ne oponiram ,ali lada 11.. serije ima 50 % skoro jaci motor od tvog forda...
a sto se tice prelazaka ja sam verovatnno izuzetak, sa 20 godina sam pocetkom 90 tih vozio 3000 cm3 i 180 ks sa svom opremom a vremenom prestao da obracam paznju na sminku....
verovatno zvog toga sto sam voleo luksuzna kola i nisam se skucio pre 30-te....
inace u blizoj familiji se voze i dalje skupi auti, recimo mladja sestra vozi tojotu lc iz 2010-te poprilicno opremljenu a na prosloj hondi crv iz 2009 se palila lampica ulja na 2000 posle servisa (slokala skoro litar) inace je bila dizel...
na tojoti joj je gorela instalacija, a zvanicni servis na zrenjaninskom putu kaze zbog miseva koji su pojeli kablove(auto je u garazi u kojoj nema ni gram prasine a ne glodara plus infracrveni senzori i kamere i vozi se samo po centru grada) ali to su nasa posla...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
merodavno je jedino preko 100 000 km za volanom istog vozila pa sabiranje troskova. moj kum ima recimo sitroena iz 2002 i kaze extra ga sluzi 6 godina(radio menjac i glavu motora, gume i trapove ajde mora zbog puteva,instalaciju prednjih vrata -palila se,hladnjak i alternator,kompresor klime, sitnice da ne pominjem ) a vozi ga celih 3 HILJADE GODISNJE...
ja recimo vozim 10 puta vise...
a dobar sam sa ovima iz grand motorsa i dobro znam koliko recimo fokusa se vrati zbog raznoraznih gluposti a tek land rovera....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Da se vise ISPLATI kupovina polovnjaka nego nove Lade!
Pa ljudi nije valjda nekoliko desetina ljudi (toliko se godisnje proda novih lada,ne racunajuci Nivu),pametnije od ko zna koliko (desetina) hiljada ljudi koji kupuju polovnjake!?
jeronimo wrote:stefane da ne oponiram ,ali lada 11.. serije ima 50 % skoro jaci motor od tvog forda...
a sto se tice prelazaka ja sam verovatnno izuzetak, sa 20 godina sam pocetkom 90 tih vozio 3000 cm3 i 180 ks sa svom opremom a vremenom prestao da obracam paznju na sminku....
verovatno zvog toga sto sam voleo luksuzna kola i nisam se skucio pre 30-te....
inace u blizoj familiji se voze i dalje skupi auti, recimo mladja sestra vozi tojotu lc iz 2010-te poprilicno opremljenu a na prosloj hondi crv iz 2009 se palila lampica ulja na 2000 posle servisa (slokala skoro litar) inace je bila dizel...
na tojoti joj je gorela instalacija, a zvanicni servis na zrenjaninskom putu kaze zbog miseva koji su pojeli kablove(auto je u garazi u kojoj nema ni gram prasine a ne glodara plus infracrveni senzori i kamere i vozi se samo po centru grada) ali to su nasa posla...
slazem se.. uglavnom. cudi me par stvari samo koje si napisao:
-na hondi crv staroj 2 god palila se lampica ulja posle 2 kkm (slokala 1 l ulja)
-na tojoti staroj 1 god gorela instalacija
ako su oba dva auta kupljena nova i od prvog dana su kod vas- budi iskren pa mi odgovori jel ti stvarno sumnjas u kvalitet izrade tih vozila ili...recimo u rad servisera?
ako ste ih kupili polovne, moj savet je da prilikom kupovine malo bolje obratite paznju na stanje vozila koje kupujete. pozzz
"ja od tebe vozim sigurniji, bezbedniji, ekonomicniji, brzi, stabilniji, lepsi i laksi za prodaju auto"
SIGURNIJI-diskutabilno BEZBEDNIJI-jos diskutabilnije EKONOMICNIJI-hm...e to je tek za diskusiju BRZI-jedino ako ide preko 200 km/h (210,220,230....) jeste brzi inace ako neide toliko gledas mi u ledja neko vreme i posle toga me nevidis jer sam otisao STABILNIJI-mozda jeste LEPSI-ovo ne komentarisem jer o ukusima ne vredi raspravljati,ukusi su razliciti LAKSI ZA PRODAJU-moje iskustvo ne govori tako (bar u mom slucaju),mogu da moju Ladu prodam kad god pozelim ali zasto bih