Zupcasti kais
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Re: Zupcasti kais
Koliko te je sve kostalo?Proveri step motor,onaj plasticni deo tj.vrh,gde je kao feder,ako se pojeo ili ako je ostecen,zameni.Ima novi model sa metalnim vrhom.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
I majstor mi je rekao isto -step motor. Treba malo da se ocisti. I ranije sam imao sitnih problema.
Sve je kostalo 250e.
Sve je kostalo 250e.
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Iako nemam Ladu sa kaišem, hteo bih ovako srdačno da preporučim Optibelt kaiševe.
U firmi gde radim sve proizvodne mašine i kompresori ( rade po 16 sati dnevno) imaju Optibelt kaiševe.
Nemamo nikakvih problema sa njima,ne sećam se da je neki pukao prerano.
U firmi gde radim sve proizvodne mašine i kompresori ( rade po 16 sati dnevno) imaju Optibelt kaiševe.
Nemamo nikakvih problema sa njima,ne sećam se da je neki pukao prerano.
-
lada-senta
Bruyoni,vidim da ste novosadanin,ako idete za madarsku,kod segedina na pijaci ima jedna radnja za ruska vozila. Stari se zove Oleg,licno ga poznajem,i prodaje samo originalne ruske delove! Ja se nikada nisam pokajao,kad sam uzeo kod njega! Obrnuto je vec bilo,kad sam uzeo nesto domace,pa sam posle uzeo normalno ,kod njega:-)
moze li neka adresa, segedin nisam bas upoznao, ali mavigacija se snalazi odlicno :-)
moze i telefon ...
da li oleg zna srpski ili moram voditi prevodioca zbog sporazumevanja ....
moze i telefon ...
da li oleg zna srpski ili moram voditi prevodioca zbog sporazumevanja ....
Fool me once, shame on you!
Fool me twice, shame on me!
Fool me twice, shame on me!
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Da ko što Pešadinac reče, daj neke detaljnije podatke i dal tip priča neki drugi jezik osim Mađarskog?
-
lada-senta
Uhh,ja sam mislio da znate gde je pijaca,kao kod subotice buvjak. E to je kad idete od granicnog prelaza Horgos do segedina,ali starim putem ne na autoput M-5. Na stari put silazite sa auto puta na prvom izlazu,tojest ispred pumpe(mislim da je OMV).E na tom putu samo pravo,ili kazete GPS-u da vas vodi do centra,jer onda ce vas voditi do trga Szechenjia sto je sam centar,i mora vas voditi pored fabrike salame Pick.To je posle ulaza u sam grad,ima zeleznicki prelaz,pa posle toga jedno 400-500 metara sa desne strane,ali posto je visoka zgrada,vidi se izdaleka.E posle zgrade Pick-a imate lampu,gde idete LEVO,pa nailazite na kruzni tok! Kod kruznog toka ako odma izadete na prvi izlaz desno,onda 300 metera i videcete sa desne strane parking pijace,koji je bezplatan! Ako neko pokusa da vam naplati,nemojte placati:-) Inace kod istog kruznog toka ako bi izasli levo iz kruznog toka,tamo je Tesco i Obi.
No da se vratim na pijacu,znaci kad nadete mesto,videcete ulaz pijace,jer je ogradeno.Kada udete na ulazu,idete samo pravo i sa desne strane cete videti jedan narandasti kontejner,to je njegova prodavnica.Sto se tice radnog vremna,to je ovako:
Ponedeljak je neradni dan!
Od Utorka do Petka od 7 do 15 sati.
U Subotu od 6 do 15
U Nedelju od 7 do 13 sati.
U meduvremenu sam nasao i adresu pijace : 6725 Szeged,Cserepes sor 2.
Samo da dodam jos da ovako ce vas GPS voditi u jednu jednosmernu ulicu,gde je glavni ulaz,ali je parking sa zadnje strane gde sam vam ja opisao.
I jos toliko,da ja znam amdarski,ali sam bio sa poznanicima koji ne,i sporazumeli su se i na srpskom,tako da mislim da nece biti problema. I uvek,narocito vikendom ima dosta ljudi od nas,pa se nade nekio da pomogne,ako treba.
Ako jos imate pitanja,tusam:-)
No da se vratim na pijacu,znaci kad nadete mesto,videcete ulaz pijace,jer je ogradeno.Kada udete na ulazu,idete samo pravo i sa desne strane cete videti jedan narandasti kontejner,to je njegova prodavnica.Sto se tice radnog vremna,to je ovako:
Ponedeljak je neradni dan!
Od Utorka do Petka od 7 do 15 sati.
U Subotu od 6 do 15
U Nedelju od 7 do 13 sati.
U meduvremenu sam nasao i adresu pijace : 6725 Szeged,Cserepes sor 2.
Samo da dodam jos da ovako ce vas GPS voditi u jednu jednosmernu ulicu,gde je glavni ulaz,ali je parking sa zadnje strane gde sam vam ja opisao.
I jos toliko,da ja znam amdarski,ali sam bio sa poznanicima koji ne,i sporazumeli su se i na srpskom,tako da mislim da nece biti problema. I uvek,narocito vikendom ima dosta ljudi od nas,pa se nade nekio da pomogne,ako treba.
Ako jos imate pitanja,tusam:-)
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Hajde malo da pričamo o zamjeni zupčastog po principu sam svoj majstor.
Za početak ovaj link za teoriju (radi se o ladi 112, za 1.5 16V, ze ove ostale je link iznad na istom siteu)
http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... -2112.html
Može li to napraviti jedan čovjek bez pomoći?
Može li se raditi bez kanala, samo sa običnom dizalicom za izmjenu guma?
Kako je najlakše prići remenu? Koliko ja kužim treba skinuti zaštitni lim odozdo i zaštitnu plastiku kod desnog točka, kao i sam točak (da li je baš sve neophodno skidati?)
Nisam skužio onaj dio kako dobro podesiti fazu, može li to objasniti netko tko zna.
Znači, tražim osona iskustva.
Ne znam da li ću to i napraviti sam, ali evo razmišljam, pa da znam u šta bih se upustio.
Za početak ovaj link za teoriju (radi se o ladi 112, za 1.5 16V, ze ove ostale je link iznad na istom siteu)
http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... -2112.html
Može li to napraviti jedan čovjek bez pomoći?
Može li se raditi bez kanala, samo sa običnom dizalicom za izmjenu guma?
Kako je najlakše prići remenu? Koliko ja kužim treba skinuti zaštitni lim odozdo i zaštitnu plastiku kod desnog točka, kao i sam točak (da li je baš sve neophodno skidati?)
Nisam skužio onaj dio kako dobro podesiti fazu, može li to objasniti netko tko zna.
Znači, tražim osona iskustva.
Ne znam da li ću to i napraviti sam, ali evo razmišljam, pa da znam u šta bih se upustio.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Evo ti moje iskustvo pucanja kaisa u Sloveniji,sve smo odradili na travi,poljana,20 m pored Save...
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- bruyoni
Idealno bi bilo da imaš neki alat da zakočiš remenice, recimo dve 2-3mm debele ploče od čelika, koje uhvate remenice od dole i gore, kroz čiju sredini su probušene rupe i kroz njih ide neki vijak od 100-120mm kojim sve zakočiš, onda samo pre skidanja namestiš repera na njima, što ako nije prezupčilo ili puklo, namesti radilicu na reper i onda ih zakočiš, popustiš španer, skineš kaiš i ostalo i onda potom samo vratiš kaiš.
Što se skidanja točka tiče, mora pošto se mora skinuti remenica alternatora da bi se uopšte mogao namestiti kaiš.
Ako menjaš i vodenu pumpu onda jbg moraš da trpiš rusku glupost pošto se moraju skidati remenice brebastih da bi se mogla skinuti ona zaštitna plastika jer je pumpa u potpunosti iza nje.
Što se skidanja točka tiče, mora pošto se mora skinuti remenica alternatora da bi se uopšte mogao namestiti kaiš.
Ako menjaš i vodenu pumpu onda jbg moraš da trpiš rusku glupost pošto se moraju skidati remenice brebastih da bi se mogla skinuti ona zaštitna plastika jer je pumpa u potpunosti iza nje.
-
Boki78
Jel postoji neki pametan nacin da se fiskiraju bregaste? Tj kako se remenice skidaju, dok je kais na njima pa oruk odvrci srafove, ili ima i boljeg nacina?bruyoni wrote: Ako menjaš i vodenu pumpu onda jbg moraš da trpiš rusku glupost pošto se moraju skidati remenice brebastih da bi se mogla skinuti ona zaštitna plastika jer je pumpa u potpunosti iza nje.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
kod nekih motora bregaste imaju deo na koji se moze navuci viljuskasti kljuc i pridrzavati dok se odvrcu srafovi remenica. Naravno pri tome je potrebno demontirati poklopac bregastih i ko zna sta sve da bi se prislo bregastima... Tako da najjednostavniji nacin je da se srafovi popuste dok je stari kais jos uvek na svom mestu (menjac u cetvrtoj brzini, rucna povucena a mozda i klocne da blokiraju tockove)Boki78 wrote:Jel postoji neki pametan nacin da se fiskiraju bregaste? Tj kako se remenice skidaju, dok je kais na njima pa oruk odvrci srafove, ili ima i boljeg nacina?bruyoni wrote: Ako menjaš i vodenu pumpu onda jbg moraš da trpiš rusku glupost pošto se moraju skidati remenice brebastih da bi se mogla skinuti ona zaštitna plastika jer je pumpa u potpunosti iza nje.
- bruyoni
Tako je ko što Elektroničar kaže, otpuste se šrafovi dok je kaiš na mestu. To su Rusi baš glupavo smislili, ako su uopšte mislili.
-
Boki78
E jbg
Ja vec neko vreme lomim mozak na temu kako blokirati bregastu a da ne bude preko kaisa, i sve mislim ima nesto
Inace resenje je komplet moronsko, ali sad sta nam je tu nam je 
postoji alat za blokadu bregastih...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "