Zupcasti kais
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Re: Zupcasti kais
http://www.ladato.ru/catalog/#catalog/s ... oduct-767/
a ako ti kazem da postoji i alat za proveru zategnutosti kaisa?...
mada, ako budes mnogo znao moracu da...

a ako ti kazem da postoji i alat za proveru zategnutosti kaisa?...
mada, ako budes mnogo znao moracu da...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
ono je manje više univerzali alat za blokadu bregastih koji se uglavi između remenica. Slično je ko ono što rekoh samo su umesto pločica ta dva valjka.
Ali sam alat u principu nema svrhu kod 11x sa 16V ako radiš veliki servis kako treba, tj sa menjanjem vodene pumpe, opet moraš da skineš remenice i gotovo.
Ali sam alat u principu nema svrhu kod 11x sa 16V ako radiš veliki servis kako treba, tj sa menjanjem vodene pumpe, opet moraš da skineš remenice i gotovo.
da ali remenice mozes da otpustis i ako je kais skinut (ili pukao, ne daj boze) 
- bruyoni
Pa ako si došao do tog stadijuma majstorisanja, zupčasti imaš ili već namontiran ili spreman za montažu, što ga ne iskoristiti.
Možeš svakako i bez te spravice, uglaviš pajser ili jači šrafciger. Ta spravica služi da ti se reperi na bregastima ne pomere kad skineš kaiš ali gubi smisao baš zbog toga što da bi promenio vodenu moraš da skineš remenice jer u vazu neko nije uposlio mozak, da su ga uposlili veliki servis bi uz tu spravicu bio sat vremena posla.
Možeš svakako i bez te spravice, uglaviš pajser ili jači šrafciger. Ta spravica služi da ti se reperi na bregastima ne pomere kad skineš kaiš ali gubi smisao baš zbog toga što da bi promenio vodenu moraš da skineš remenice jer u vazu neko nije uposlio mozak, da su ga uposlili veliki servis bi uz tu spravicu bio sat vremena posla.
nije pametno kombinovati ostre alate i zube bilo kakvog mehanizma nagledao sam ih se polomljenih i ostecenih pogotovo na remenicama radilice, jer posle ne znaju sto nece da podesi paljenje. a tamo ne fali jedan kako treba, nego nekoliko zuba. ovaj alat ti omogucava da ih otpustis bez pomeranja sa repera, dok sa natezanjem nece moci. isto kada je kais tu moze se ostetiti ako se koristi kao alat za natezanje(udarne sile su vece nego sto je gumeni zub isprojektovan da podnese) bas zato je ovaj alat zaobljen....mada kada je covek istreniran bilo kakav posebni alat je uglavnom tu zbog ubrzavanja posla, a ovde brzina nije presudna...a sto se tice polozaja pumpe da li bi vise voleo auto koji se lakse servisira(servis ionako ne treba da radis ti, nego servis zato se tako i zove) ili auto koji greje i na -45 dok ostali se gase na toj temperaturi(i smrzavaju) nije bas sve bez veze. nekada su kompromisi cudni, ako ih gledas sa druge strane ali neophodni... 
sta bi tek radio da vozis mercedesa ili neki drugi auto koji sevisno zahteva brdo spec. alata...
sta bi tek radio da vozis mercedesa ili neki drugi auto koji sevisno zahteva brdo spec. alata...
- bruyoni
To tuku sivonje koje misle da je remenica navrnuta na vratilo a kod lade su ta dva šrafa stegnuta samo blago jer zbog smera rotacije imaju samostezanje, tako da kaiš nema šanse da oštetiš a i što bi plakao nad kaišom koji ćeš i onako da zameniš?
E sad kad su na reperu obe bregaste su na vagi, usisna na prvom izduvna na četvrtom cilindru, i fali im jako malo da se izbace iz vage i da opet treba da se stave na reper kad se remenice vrate.
Što se servisa tiče ako znam to da uradim što bih bio slep pored očiju i da dajem drugom? Osim ako baš nemam vremena naravno.
A čovek i onako pita kako sam da odradi
U pogledu pumpe ko ovde pominje položaj pumpe koja je već 50 godina u bloku? I leba ti mani me te demamogogije lada radi na -45 a ostali se gase eno Toyota, Hyundai/Kia, VW i Ford se ubiše od prodaje u Rusiji a ne vidim da se Rusi nešto žale da im se gase više od lada na -45.
E sad kad su na reperu obe bregaste su na vagi, usisna na prvom izduvna na četvrtom cilindru, i fali im jako malo da se izbace iz vage i da opet treba da se stave na reper kad se remenice vrate.
Što se servisa tiče ako znam to da uradim što bih bio slep pored očiju i da dajem drugom? Osim ako baš nemam vremena naravno.
A čovek i onako pita kako sam da odradi
U pogledu pumpe ko ovde pominje položaj pumpe koja je već 50 godina u bloku? I leba ti mani me te demamogogije lada radi na -45 a ostali se gase eno Toyota, Hyundai/Kia, VW i Ford se ubiše od prodaje u Rusiji a ne vidim da se Rusi nešto žale da im se gase više od lada na -45.
zato sto su i oni mukice jedva docekali da voze strano djubre(gladne oci kad godinama zivis u izolaciji, poznato zar ne) kao i nasi pa sad im glupo da kukaju(ali i to ce sve vise). drugo standard skace(a sa njim i statusni simboli), znam neke koji godinama idu na skijanje na jahorinu i zaglavljuju se, pa ih vade i uzimaju im pare. ali nedaj boze da ne voze nemca, sta ce selo(pod tim mislim na kraj u kom zive i krugove u kojima se krecu) da kaze(znam sta ce da kaze, "eno ga, propao je...") 
- bruyoni
kakva gomila gluposti 
-
Boki78
Daj link i za taj tenziometar, pa pucajjeronimo wrote:http://www.ladato.ru/catalog/#catalog/s ... oduct-767/
a ako ti kazem da postoji i alat za proveru zategnutosti kaisa?...![]()
mada, ako budes mnogo znao moracu da...![]()
Nova strana kola kupljena u nekoj sretnijoj drzavi zapadnije od nas su sve sem djubreta. Ono sto nasi domacini voze, sto su stranci pre njih izagazili i dusu mu uzeli jesu djubre, ali to nema veze sa poreklom vec sa istrosenoscujeronimo wrote:zato sto su i oni mukice jedva docekali da voze strano djubre
Kod nas ljudi nikako ne zele da skapiraju da dobro i pouzdano vozilo ne moze da kosta malo
nisam mislio na strana nova kola(sve manje vise isto rade u prosecnim uslovima) nego na polovnjake kojih je narocito zapadni i istocni deo bio prelavljen. isto kao kod nas a bez ogranicenja u kubikazi i euro standardima pa narod pobesneo...
a sto se tize tenzije imas pp.
da ne preterujem sa poslom... 
a sto se tize tenzije imas pp.
- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
bacushka wrote:danas sam uzeo dayco kais i zategac i usmerivac mapco
sve ukupno 42 eur
Dayco kais ,zategac i usmerivac mapco cena ista oko 40 eura.Hteosam da pitam kako to funkcionise u praksi? Koliko si dosada presao? I dali si manjao pk kais?
- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
Ja ovo kupijo sutra montiram, pa videcemo! Evo slike da nekome pomognem ako je u dilemi.