Trza nakon dodavanja gasa

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
Pane
Automobil: lada 110 8li

Re: Trza nakon dodavanja gasa

Post by Pane »

U redu. Moguce da je i tako, buduci da sam se izjasnio kako imam poznavanja, ali nisam strucnjak za automobile. Postujem stavove onih koji vise znaju. Na kraju krajeva, ja sam veoma zadovoljan Ladama. I cini mi se da je kvalitetan servis bolji od mnogih majstora kod kojih cesto idemo jer imamo samo jeftinu Ladu.I ubedjen sam da odlazenje u dobar servis na kraju ispadne jeftinije, a i ustedi na vremenu. Rezultat je bio da je posao uradjen brzo i dobro, a da za onaj drugi problem, koji za sada nije veliki,(kojeg su uocili kompjuterom, ili eto, mozda iskustvom) jos nisam bio, vec vozim auto.Ipak se na kraju pitam, zasto bi oni u meni sa Ladom videli izvor novca, kada imaju dovoljno posla sa onim dzipovima, kod kojih, pretpostavljam, otvaranje alternatora nece proci sa toliko novca? Konacno, zasto su uopste ustekali Ladu na taj njihov kompjuter?

masan_motor

Post by masan_motor »

Danas se svaki automobil prvo kači na dijagnostiku, ukoliko je to moguće a u većini slučajeva jeste (sva vozila proizvedena posle 2003-4. Alternator se proverava unimerom, nikakvom dijagnostikom. Jeste, sto puta je bolje otići u pristojan servis jer: U servisima gde majstori jedva govore, nema kompjutera, nema dijagnostike, nema interneta i radi se po sistemu: Idi kupi klapnu, to je sigurno, idi kupi ovo kupi ono dok ne ubode. Znaš kako kaže naš narod, svinjac oko kuće svinjac u kući.

E sad što se tiče lade: Uglavnom je poluispravna tj ček endžin gori povremeno i nema baš nekog smisla poluispravan senzor menjati istim takvim poluispravnim novim. Ako krene stalno da gori onda se ide u servis jer ti delovi baš i nisu džabaka.
Alternator je uglavnom isti kod većine automobila i uglavnom imaju sličan servisni interval plus minus u kakvim uslovima rade. Pošto se danas vozi pod farovima po danu, mnogo je kraći njihov životni vek.
Oni još kako vide izvor novca u tebi, moja devojka je samo prošle godine dala 800 evra na raznorazne ozbiljne popravke lade. Pitaj alfiste kako je tek njima? Pod uslovom da nađeš nekog koji ne laže a takvih je jako malo. Ne kaže džabe ona pošalica: Bolje sin narkoman u kući nego alfa :D

bortlonger
Automobil: lada

Post by bortlonger »

Pane wrote:Konacno, zasto su uopste ustekali Ladu na taj njihov kompjuter?
Pravo pitanje, na pravom mestu, ali u pogresno vreme. Kad budes sledeci put otisao kod njih, pitaj ih zasto su kacili auto na dijagnostiku zbog problema sa alternatorom kad alternator kod tvog auta nemoze da ima bilo kakav kontakt sa bilo kojom dijagnostkom?.
Drago mi je da si shvatio o cemu pisem i sta sam hteo da kazem..
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Za krajnjeg korisnika koji se baš i ne razume u vozila je krajnje nebitno na koji način se došlo do dijagnoze kvara. Predpostavljam da je dijagnostičko sredstvo kojim je utvrđeno crkavanje dioda neki unimer, a dijagnostičko sredstvo može biti sve od drvenog štapa do superkompijutera, pa je majstor rekao da je odrađena dijagnostika što neki odmah shvataju da je nakačen kompijuter. Da su čoveka hteli zajebati ne bi mu rekli šta je tačno pokvareno a potom oravili i naplatili, po Panetovom prizanju, sasvim normalnu sumu tako da te priče da je majstor nekog hteo da prevesla ne piju vodu.

bortlonger

Post by bortlonger »

bruyoni wrote:Za krajnjeg korisnika koji se baš i ne razume u vozila je krajnje nebitno na koji način se došlo do dijagnoze kvara.
Izvlacim iz konteksta, ali za krajnjeg korisnika,,pogotovu laika, vazi upravo obrnuto pravilo..
mora da zna da zbog crklle diode (i bezbroj slicnih kvarova) nema kacenja na dijagnostiku, jer se to kacenje uglavnom i naplacuje.. e sad, pane jeste prosao dobro, ali mozda naredni put nece.. trebao bi da zna, iako laik, (a forum i sluzi pored ostalog i za sticanje ovakve vrste znanja), kad ide dijagnostika, a kad ne..
licno meni se nedopadaju takvi servisi i majstori.. kaci dijagnostiku iako nije potrebno, a potom, kad otkrije kvar pomocu nje-dodji kad otopli...
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

bruyoni

Post by bruyoni »

I šta onda da laik koji ne zna razliku između diode i tranzistora, metlice i četkice... da radi sa tim objašnjenjem? Jedino da se divi količini obskurnih termina.
Na stranu što se kačenje dijagnostike, osim u BMW i MB ovlašćenim, nigde ne naplaćuje. Prošlo je vreme kad je dijagnostika koštala ko suvo zlato pa da se morala otplaćivati tako da sad svi kače auto na dijagnostiku kad i ne svetli lapica (provere se parametri, vidi se da li ima grešaka na čekanju...)

Obzirom da se čovek ne razume "dijagnostička oprema" a ko što rekoh to može biti štotša od štapa do kompa, je pri prisećanju lako mogla postati dijagnostika. Zašto, zato što mu nije bilo bitno i mozak nije hteo da se muči da pamti.

Da se razumemo serviser i ka laiku i ka znalcu treba da se odnosi identično.

bortlonger

Post by bortlonger »

hehe.. ajd vazi.. izneo si svoj stav, ja svoj.. (necu da razmisljam o tome da, kad mu neko (kao apsolutnom laiku) prikaci auto na dijagnostiku kad ode da zameni gumu, da bi utvrdio koja je izbusena)... a on kao laik je skapirao sad za vjeki vjekova, da kad mu svetli lampica od alternatora - taj se kvar rasava bez kacenja na dijagnostiku..

bruyoni

Post by bruyoni »

Je li ti znaš razliku između dijagnostičkog uređaja i obd dijagnostike?

Komičan je tvoj stav da laik mora biti upoznat kako je ustanovljen kvar na njegovom autu. Ako mora, ko što ti kažeš, šta onda u boljem slučaju da radi sa tom informacijom a u gorem slučaju kako da zna da mu neko komplikovanim izrazima ne prodaje žvaku.

bortlonger

Post by bortlonger »

ako ti je moj post i stav komican - nasmej se, nemoj se nervirati...
izvoli pa mu ti objasni kako da zna da li mu neko komplikovanim izrazima prodaje žvaku ili ne?
jel bi trebao da zna, da mu taj neko prodaje žvaku ili ne bi trebao da zna?(komplikovanim izrazima, recimo)

bruyoni

Post by bruyoni »

Naravno da se smejem, što misliš da se nerviram, neki tvoji postovi su baš onako smešni, kad se profiltriraju sve pravopisne greške. Ali stav da laik mora znati detalje se kosi sa osnovnom definicijom laika, stoga je komičan.

Kako objasniti... pa edukovati laike, ako žele da slušaju ili nauče iz knjiga autora za koje "nikad nisu čuli" to sve važi ako ih uopšte zanima da nauče nešto o oblasti za koju su laici. Prodaja žvake se rešava ili edukacijom potrošača, teža stvar, ili insistiranjem na iskrenosti pružaoca usluge i primenom zakona o zaštiti potrošača, kod nas još teže od prve opcije ali u uređenim državama vrlo učinkovito sprečava "prodaju žvake"

bortlonger

Post by bortlonger »

koje detalje bre? četkica - metlica? pa trebao bi da zna razliku, naravno...
i mani se pravopisnih gresaka, (nije ovo cas iz pravopisa i gramatike), nego napisi - jel treba da zna da li mu neko prodaje žvaku ili ne?..
sto se nestavis u njegov polozaj, ti kao sveznajuci?..
garant da ni na sranje neides, dok ne proucis istoriju toalet papira, a za druge te boli k..
niko, pogotovu ja, nisam napisao da mora da zna, nego da treba da zna, i ne detalje vec neke osnovne stvari, bas iz razloga da ga ne bi zavlacili masjtori i kojekakvi olosi, kojima puca k... za iskrenost kao p"pruzaocima usluga" i a jos vise za zakon o zastiti potrosaca.. (srbija je ovo.. a da nisi napisao kako ti zakoni u evropskim zemljama jesu ucinkoviti, nikad ne bi saznali).. heh..

Boki78

Post by Boki78 »

Komplikujes stvari potpuno bespotrebno i potpuno besmisleno. Covek imao dva problema, jedan sa alternatorom, drugi sa klapnom gasa. Alternator resen problema nema, klapna gasa dijagnostifikovana, problem realan i potvrdjen. Ne vidim gde su ga zajebali sve da umirem od zelje.

bruyoni

Post by bruyoni »

Slžem se, uhvatio se ko pijan plota da bi laik morao da zna šta i čime vrši dijagnostika. Ako se to zna onda se više ne spada u laika. A i vremena se menjaju, da kupi neki drugi auto i poučen iskustvom ovde proglasi majstora za šarlatana jer mu preko OBD utvrdio kvar na alterantoru, vodenoj pumpi, menjaču...
bortlonger wrote:...vazi upravo obrnuto pravilo..
mora da zna ...
Šta reče? Mora?

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Vi se jos prepirete oko toga sta su coveku uradili :-D

bruyoni

Post by bruyoni »

Jok, o tome da li treba ili ne da laik bude upoznat sa metodologijom utvrđivanja kvara :-)

Post Reply