Katalizator
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Katalizator
Razmisljam se da skinem katalizator, jel ima nekih dodatnih stvari koje bi trebalo da znam? oce li kompjuter poceti da brljavi bez kat. i lambdne sonde???
Ako je euro2 (jedna lambda ispred katalizatora), ne bi trebalo da bude nekih problema.
Kod euro 3 (1 lambda pre i jedna posle katalizatora) bi moglo da bude problema jer ce obe sonde davati maltene identicna ocitavanja i palice ti check engine lampicu. Videh negde ovde da su taj problem resavali tako sto drugu sondu malo izoluju tako sto navare cev upravno na izduvnu i tu uglave drugu sondu. Tako je delimicno izvuku iz usisne grane, pa ima drugacija ocitavanja i to bi trebalo da je ok resenje.
Kod euro 3 (1 lambda pre i jedna posle katalizatora) bi moglo da bude problema jer ce obe sonde davati maltene identicna ocitavanja i palice ti check engine lampicu. Videh negde ovde da su taj problem resavali tako sto drugu sondu malo izoluju tako sto navare cev upravno na izduvnu i tu uglave drugu sondu. Tako je delimicno izvuku iz usisne grane, pa ima drugacija ocitavanja i to bi trebalo da je ok resenje.
Nikad se ne svadjaj sa budalom, mozda ljudi nece primetiti razliku...
- finaldesign
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Prva sonda, koja je prije katalizatora, se nalazi malo više pa je teže vidjeti odozdo. Ona se bolje vidi kada gledaš iz motornog prostora. Ako imaš tu iza katalizatora onda je sigurno euro3.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- finaldesign
Tačno. Katalizator samo prećišćava izduvne gasove pa malo guši auto. Posle skidanja katalizatora i stavljanja obične cevi ili bolje lončeta motor bolje vuče i manje troši. Katalizator vredi i polovan 20 do 50 eura u zavisnosti od auta jer je napravljen od finih legura volframa, kalaja, platine. Ako voziš na plin lambda sonda i katalizator nemaju baš nikakve veze sa kompjuterom. Naime, gasni kompjuter ''štrca'' u odreženim intervalima plin i to je to. Pozzfinaldesign wrote:ja imam euro2 motor, i katalizator mi je šupalj... tj imam katalizator ali u njemu nema ništa, jer se sve sasulo, pa sam ga skidao i istresao sve iznutra - motor je dobio malo na snazi... i nema nikakvih dodatnih problema...
Nema pravila. Prvenstveno zavisi od uslova eksploatacije odnosno u koliko zagađenoj sredini voziš, sa koliko čistim gorivom itd. Tako, na primer, naš benzin ima dosta sumpora koji oštećuje sa nesagorelim naslagama i motor i katalizator gledano na duži vremenski period. Inače sumpor potiće iz ruske nafte koja nije prva liga za pravljenje benzina a i od naših rafinerija koje nisu na određenom tehničko-tehnološkom nivou proizvodnje najboljeg benzina. Pozznikolabg wrote:a posle koliko otprilike rikne katalizator????
Jeste, vidi se iz motornog prostora, stoji sa gornje strane izduvne pa je zato i nisam videorascho wrote:Prva sonda, koja je prije katalizatora, se nalazi malo više pa je teže vidjeti odozdo. Ona se bolje vidi kada gledaš iz motornog prostora. Ako imaš tu iza katalizatora onda je sigurno euro3.
Sa nasim gorivom evropskog kvaliteta
Nisam jos, cekam da odradim i zadnji lonac, pa sve u kompletu da zavrsim.m.ico wrote:wolfy i ja imam slicni problem,naime cuje se neki rezonanti zvik na veci broj obrtaja ,pa bas me interesuje dali si resio problem samo skidanjem katalizatora i nije li se pojavila check engine ? i kod mene ja euro 3.