Katalizator

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Wolfy

Katalizator

Post by Wolfy »

Razmisljam se da skinem katalizator, jel ima nekih dodatnih stvari koje bi trebalo da znam? oce li kompjuter poceti da brljavi bez kat. i lambdne sonde???

Ostoja

Post by Ostoja »

Ako je euro2 (jedna lambda ispred katalizatora), ne bi trebalo da bude nekih problema.

Kod euro 3 (1 lambda pre i jedna posle katalizatora) bi moglo da bude problema jer ce obe sonde davati maltene identicna ocitavanja i palice ti check engine lampicu. Videh negde ovde da su taj problem resavali tako sto drugu sondu malo izoluju tako sto navare cev upravno na izduvnu i tu uglave drugu sondu. Tako je delimicno izvuku iz usisne grane, pa ima drugacija ocitavanja i to bi trebalo da je ok resenje.
Nikad se ne svadjaj sa budalom, mozda ljudi nece primetiti razliku...

finaldesign

Post by finaldesign »

ja imam euro2 motor, i katalizator mi je šupalj... tj imam katalizator ali u njemu nema ništa, jer se sve sasulo, pa sam ga skidao i istresao sve iznutra - motor je dobio malo na snazi... i nema nikakvih dodatnih problema...

Wolfy

Post by Wolfy »

hmm zavlacio sam se ispod i uspeo sam da vidim samo jednu sondu i to posle katalizatora?!? malo mi je cudno da je euro2

a izgleda da je i kod mene otisao katalizator barem mislim da je otisao, jer se cuje neko zveckanje :?

p.s. da nema neko sliku kako je zavarena ta cev?

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Prva sonda, koja je prije katalizatora, se nalazi malo više pa je teže vidjeti odozdo. Ona se bolje vidi kada gledaš iz motornog prostora. Ako imaš tu iza katalizatora onda je sigurno euro3.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

finaldesign

Post by finaldesign »

a ako ti "zvecka" sigurno je otišao... prelaskom preko malo "jačih" rupa hoće popucati keramičko sito u katalizatoru, pa kasnije zvecka od ispušnih plinova... isti slučaj je bio kod mene, skinuo sam ga i istresao komade iznutra...

Wolf66

Post by Wolf66 »

finaldesign wrote:ja imam euro2 motor, i katalizator mi je šupalj... tj imam katalizator ali u njemu nema ništa, jer se sve sasulo, pa sam ga skidao i istresao sve iznutra - motor je dobio malo na snazi... i nema nikakvih dodatnih problema...
Tačno. Katalizator samo prećišćava izduvne gasove pa malo guši auto. Posle skidanja katalizatora i stavljanja obične cevi ili bolje lončeta motor bolje vuče i manje troši. Katalizator vredi i polovan 20 do 50 eura u zavisnosti od auta jer je napravljen od finih legura volframa, kalaja, platine. Ako voziš na plin lambda sonda i katalizator nemaju baš nikakve veze sa kompjuterom. Naime, gasni kompjuter ''štrca'' u odreženim intervalima plin i to je to. Pozz

nikolabg

Post by nikolabg »

a posle koliko otprilike rikne katalizator????

Wolf66

Post by Wolf66 »

nikolabg wrote:a posle koliko otprilike rikne katalizator????
Nema pravila. Prvenstveno zavisi od uslova eksploatacije odnosno u koliko zagađenoj sredini voziš, sa koliko čistim gorivom itd. Tako, na primer, naš benzin ima dosta sumpora koji oštećuje sa nesagorelim naslagama i motor i katalizator gledano na duži vremenski period. Inače sumpor potiće iz ruske nafte koja nije prva liga za pravljenje benzina a i od naših rafinerija koje nisu na određenom tehničko-tehnološkom nivou proizvodnje najboljeg benzina. Pozz

djape1977

Post by djape1977 »

pa mozes slobodno racunati da na 150.000km ni jedan katalizator vise ne radi svoj posao vec samo gusi motor
j***** auto bez kardana

Wolfy

Post by Wolfy »

rascho wrote:Prva sonda, koja je prije katalizatora, se nalazi malo više pa je teže vidjeti odozdo. Ona se bolje vidi kada gledaš iz motornog prostora. Ako imaš tu iza katalizatora onda je sigurno euro3.
Jeste, vidi se iz motornog prostora, stoji sa gornje strane izduvne pa je zato i nisam video :) znaci ipak je euro3

Sa nasim gorivom evropskog kvaliteta :oops: pre bi rekao da traje izmedju 50-60.000km

m.ico

Post by m.ico »

wolfy i ja imam slicni problem,naime cuje se neki rezonanti zvik na veci broj obrtaja ,pa bas me interesuje dali si resio problem samo skidanjem katalizatora i nije li se pojavila check engine ? i kod mene ja euro 3.

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Imam ladu 110. 2003. god. Vozim na plin. Predhodni vlasnik je skinuo katalizator i navario cev umesto. Medjutim , kada prebacujem iz viseg prenosa u nizi ( Kocenje motorom ), cuje se pucanje kao iz prangije. Moze li me neko uputiti kako da resim problem ?

djape1977

Post by djape1977 »

najverovatnije nikako. za taj auto ide sekvencijalni plinski uredjaj a verovatno su nabudzili neku jeftiniju varijantu ko sto sam vec vidjao i upravo se taj problem javlja. takodje oce da puca kad naglo das pun gas?
j***** auto bez kardana

Wolfy

Post by Wolfy »

m.ico wrote:wolfy i ja imam slicni problem,naime cuje se neki rezonanti zvik na veci broj obrtaja ,pa bas me interesuje dali si resio problem samo skidanjem katalizatora i nije li se pojavila check engine ? i kod mene ja euro 3.
Nisam jos, cekam da odradim i zadnji lonac, pa sve u kompletu da zavrsim.

Post Reply