akumulator

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

nikolabg

akumulator

Post by nikolabg »

Ljudi ne znam da li je bila vec ova tema,ali molio bih za iskustva.....cim dodje hladnije vreme,akumulator bas oslabi(star je 2 godine),nosio ga u februaru za testiranje i ljudi rekli da je nov akumulator.....i stvarno,dodje leto....nema problema....ali sta je caka,cesto se desava da me dobro opali struja kad izlazim iz kola.....sta sve moze da vuce struju dok auto ne radi.....jer ako ga ostavim zimi,i ne vozim ga duze od 4 dana mala su sanse da ga upalim posle,ne mogu da ga palim na gurku svaki put,pogotovu kada sam parkiran....razmisljam cak da ugradim prekidac i da otkacim ceo auto od akumulatora kad parkiram auto.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

To peckanje je statički elektricitet i nema veze sa akumulatorom.
Uzmi jedan multimer odspojiš jednu klemu sa akumulatora, staviš multimer da mjeri Ampere i onda ga spojiš između kleme i akumulatora. Onda ćeš vidjeti da li ti nešto vuče struju. Onda probaj odspajati stvari na koje sumnjaš (počni sa auto radiom) i vidi da li struja opada.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

kosta978

Post by kosta978 »

Ček, kako misliš opali te struja kad izlaziš iz auta. Misliš, kad dodirneš neki metalni deo na vozilu?
Da bi utvrdio da li vuče struju kad auto ne radi, uradi sledeće:
- Skineš + klemu sa akumulatora
- Ampermetar vežeš između skinute kleme i akumulatora (+)
Ukoliko ampermetar očita makar i malo struje, onda imaš neki problem
NAjbolje da to uradiš kad primetiš probleme koje si gore pomenuo. Pa odatle kreneš dalje. Inače uzroci ovog mogu biti različiti, od kutije osigurača do loše mase na akumulatoru, mislim da ne pričam napamet

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

I ja imam isti problem kao i nikolabg...
Nesto sigurno vuce struju a ne znam odakle krenuti a posto zivim u Madjarskoj,ne pada mi na pamet da ga nosim ovde kod majstora (samo da udjem kod njih i da otvore haubu 20 evra,a da potom nista ni ne pipnu...i bolje,posto uvek nesto jos vise zeznu!) a kod kuce nemam vremena...
Moracu neki kurs da zavrsim za autoelektricara...
(Ostalo mi je jos da namontiram el.retrovire,zadnje podizace,grejanje sedista...a o planovima da ni ne pricam-da ugradim el.krovni prozor...)

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Mora da vuce struju i kad su ugasen motor, ECU, alarm, centralna, radio... ali to je mala struja, reda mA.

nikolabg

Post by nikolabg »

uradio sam to odmah posto sam postavio post.....i vukao je tacno 100 mA,a to je sat,radio,onda ona zastita za auto....i mislim da ne treba nista drugo.....mislim da radio sam vuce oko 70 mA kad ne radi.....ali to je sve smesno.....poceo sam da sumljam na regler.....mislim da je moguce da mi se akumulator ne puni dovoljno....pa da je to razlog zasto se stalno prazni.....trebam za koji dan da uzmem i da proverim to pa ako je to uredu.....onda stvarno ne znam sta bih mogao

nikolabg

Post by nikolabg »

a da....struja bas pecka kada dodirnes metal.....i to uvek posle voznje......Sta da vezem sa auto da se resim toga?????

djape1977

Post by djape1977 »

promeni odecu ili sedista. u pitanju je staticki elektricitet koji nastaje trenjem sintetike o sintetiku. ima i druga fora: uvek kad izlazis iz auta prvo se uhvati za nesto metalno, okvir vrata recimo, pa tek onda zakoraci napolje. varnica ce onda da okine izmedju obuce i zemlje tako da neces osetiti.
sto se tice akumulatora, standardna stvar za black horse je da 24meseca traje garancija a 24 meseca i 2 dana akumulator. verovatno je isto i sa ostalim jeftinim akumulatorima. uzmi voltmetar i izmeri napon kad je ukljucen motor i neki od vecih potrosaca u kolima, farovi i ventilator kabine i grejac zadnjeg stakla napr. ako je sa svim tim ukljucenim napon ispod 13,5v znaci da ne puni kako treba. sa iskljucenim potrosacina treba da bude iznad 14v. ako je ispod tog napona menjaj regler, ako je toliko ili vise - menjaj akumulator
j***** auto bez kardana

nikolabg

Post by nikolabg »

nisam jos proveravao punjenje....ali znam da sam stavljao nove presvlake.....i mislim da nije bitno sta nosim posto pece sve redom koji izlaze iz kola.....mislim da se auto naelektrise u toku voznje sam auto....

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Jedan trik što se tiče peckanja. To uglavnom pecka kada uhvatiš za neki neobojan dio, kao što su sve ladine ručke od vrata. Ja uvijek prvo dotaknem ključem bravu, iskra skoči između ključa i brave i onda diram po metalnim dijelovima auta.
Napon na akumulatoru se može očitati i preko OBD porta u vožnji, mada on mora skočiti na spomenutih 13,5V čim upališ auto, a kod mene je malo iznad 12 kada je auto ugašen..
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

djape1977

Post by djape1977 »

garant su presvlake neka ljuta sintetika. zato te cepa struja
j***** auto bez kardana

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

djape1977 wrote:garant su presvlake neka ljuta sintetika. zato te cepa struja
Garant, ja sam u fići imao neke lude sav sam se istraumirao od peckanja dok ih nisam zamenio.

nikolabg

Post by nikolabg »

Pazite ovako,menjao sam presvlake,tacnije nisam ih imao....peckalo je,kupio sam ih i opet pecka....ne uvek...ali ajd eto je manji problem.....meri osam juce napone na akumulatoru.Kada je ugasen ima 12.5V posle 7 sati ne vozenja,a kada upalim auto onda sam izmerio 13.85V.
To je dobar napon za punjenje akumulatora.Da li je moguce da se on puni normalnom strujom ali da ima los kapacitet i da cim dodje hladnije vreme on ne moze da izdrzi.....juce sam ostavio 10-tak minuta upaljenu poziciju i svetlo u kabini(samo ono iznad vozaca),i jedva je upalio posle toga...garancija mi vazi do 11.10 pa pomagajte da li da ga saljem ponovo na testiranje da bi mi ga zamenili.

djape1977

Post by djape1977 »

crko akumulator 100%. nema sta drugo da bude. nosi ga u servis i reklamiraj.
j***** auto bez kardana

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Kako si merio koliko ga puni?

Ja se zajebavam sa ovim mojim chudom treci sam sahranio za 5 dana .... kad izmerim napon na akumulatoru oko 12.3 V je a de da merim napon punjenja? Kad je upaljen?
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Post Reply