110 1.5 8V -radi na 3 cilindra razvodnik ili modul paljenja?

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

p0peye

110 1.5 8V -radi na 3 cilindra razvodnik ili modul paljenja?

Post by p0peye »

Auto mi radi normalno kada se upali.
Zatim kada se zagrje na radnu temp, pa još par km posle toga počne da trokira.
To se naravno desilo ženi dok je vozila (znam da nije ona kriva, ali neću da joj kažem... :twisted:) , pa sam ja otišao po kola.
Kada sam stigao - auto je bio hladan i normalno upalio. Posle 10tak minuta vožnje - trokira.
Stanem, skinem kablove, jedan po jedan, da vidim da nije neki probio...

citat iz teme "110-ka problem"
walter1 wrote:Vidi, to sa skidanjem kablova i probanjem da li baca varnicu je STROGO ZABRANJENO kod lade 110. Posledica moze biti otkazivanje centralnog kompjutera, a u najmanju ruku otkazivanje modula paljenja ("razvodnika paljenja"). Kod mene je su bili gotovo isti simptomi i ispostavilo se da je u pitanju modul paljenja. U Beogradu on kosta oko 80e.

...Au. Da sam znao - ne bih dirao. Ništa - sednem u auto i dovezem do kuće.

Bilo kako bilo - jedan cilindar ne dobija struju - bolje reći - jedan kabl ne dobija struju sa modula (dok nisam češljao ovaj forum, mislio sam da je to RAZVODNIK PALJENJA - ali mi se čini da ga većina ovde zove "modul paljenja" - grešim li?) - i to ovaj:

Image
Image

Sad, čitao sam (a i deluje) da je lako da se zameni - mogao bih sam to da uradim.
Ipak, pretpostavljam da je bolje da prvo odem na dijagnostiku, da ne bude ja zamenio modul, a ono mi u stvari bila ispumpana zadnja desna...
:shock:

Dakle, dajte savet - da li mi je logika dobra:
Dijagnostika, ako je to - pazarim i menjam sam - ako nije... Ebg.

Može li preporuka gde da odem na dijagnostiku - trenutno sam na NBG kod fontane (da sa kolima, mada sam pročitao danas da nije baš pametno voziti tako) (do duše - počeo je da zeza na gazeli - par km pre nego što sam stigao...)

p.s. - zašto nije preporučljivo voziti tako? neravnomerno grejanje cilindara, ili možda zbog struje? Čitao sam da ako ode kabl može da crkne i modul jer nema gde da šalje energiju, a da može i komp da ode? Kako se manifestuje kada ode komp? Crkne od jednom ili trebam već sada da se plašim da je i kod mene on (pupupu) možda otišao, a ne modul?

p.p.p.s. - A sada - da izrazim svoje nezadovoljstvo što sam morao 2 sata da utrošim tražeći potencijalno rešenje za moj problem, a sve zato što sam fin pa ne bih da se ponavljam. ;)
Skočio mi je pritisak na 200 kada sam uspeo da izgrebem neke podatke o sličnim problemima, a sve iza naslova "L110 problem", "auto mi se pokvario", "Šta li bi moglo biti"...
Aman ljudi! :x
Pa je li toliko teško napisati u naslovu kratak opis problema??? :shock:
Prvo - štedite drugima vreme da ne čitaju celi post ako u startu ne znaju (možda vulkanizer ne zna oko struje, ali kada neki baja postuje "L110 - problem" - oće dobrica da pročita da slučajno ne trese volan, pa da i on pomogne...)
Drugo - ko god kasnije bude imao sličan problem - lakše i brže će naći već postovani.
Treće - neće se ponavljati postovi, forum se drži uredan, a ne kao u Egiptu na raskrsnici...
Ma moderatori su krivi. Kažem ja. Umesto da su u'vatili za uvce prvu dvojicu, i za primer ostalima poslali u ćošak, da vidiš kako bi ostali uredno stali u red i digli ruku da pitaju, a pre toga bi se uredno predstavili...
:!:
pozz, p0peye
Lada 110 1.5 8V, '03 sequent plin

p0peye

Post by p0peye »

Opet ja:

zvao sam u par prodavnica da se raspitam za cenu, ako jeste modul u pitanju...

p1: 5762 din - ne reče koji proizvođač;
p2: 5800 din - Ruski;
p3: nema;
p4: 4000 din - SOATE - francuski? Mora da se naruči dan ranije - i ostavi kapara.
p5: 6100 din - "kako čiji? Pa Ruski. Rusko vozilo - jel da?" - :roll: :mrgreen:

p.s. - goooooooooooogle kaže da izgleda SOATE nije francuski, nego ruski... :?
pozz, p0peye

bacushka
Automobil: 21113

Post by bacushka »

hmm negde na forumu sam postavio topic kako reparirati module palenja.
A inace ako mozes potrazi beru zs120(taj koristi i volvo) . ili na akadia.ru ili oscaro mislim da ima nekoliko drugih proizvodzaca.

pozdrav,
nekog muci gvozge a nekog gake
http://www2.fluoridealert.org/Alert/Canada/Ontario/Fluoride-sharing-the-same-legacy-as-asbestos
najbolje dane u zivotu sam proveo nocu

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Što se tiče dijagnostike, ona će ti samo reći da imaš missfire na tom cilindru na kojem ti ne baca iskru,a to već znaš. Dijagnostika ne može reći šta je uzrok tome.
Može biti samo kabel ili modul paljenja. A ako radi hladan, a ne radi vruć skoro sigurno je modul paljenja. Ja sam ih do sada zamijenio 3, pa znam :D
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

p0peye

Post by p0peye »

bacushka wrote:hmm negde na forumu sam postavio topic kako reparirati module palenja.
A inace ako mozes potrazi beru zs120(taj koristi i volvo) . ili na akadia.ru ili oscaro mislim da ima nekoliko drugih proizvodzaca.

pozdrav,

Potražiću, mada u ona 2 sata traženja nisam uspeo da se sretnem sa tom temom :(

@Rascho:
Hvala. Svaka čast kako možeš da budeš tako hladan i šalješ :D posle 3 zamene modula. Ja ne mogu da nađem munje i gromove - to bih slao posle ovog jednog... :oops:

p.s. - jel može neko ukratko da napiše što ne valja voziti tako auto (ne mislim naredne 2 godine, već do kuće - 2,3 - 10,15km...)?
Hvala unapred
pozz, p0peye

rascho

Post by rascho »

Slobodno ga vozi do kuće. Kompjuter sigurno neće riknuti, to su gluposti. Jedino što se smjesa iz cilindra, koja je nezapaljena izbacuje preko katalizatora i lambda sonde, u ispušni sustav, a može doći do zapaljenja smjese u auspuhu (to čuješ kao pucketanje iz auspuha). Dok ne puca iz auspuha možeš voziti (samo do majstora, naravno), a ako počne pucati onda je bolje ne voziti jer može oštetiti katalizator ili lambda sondu, a to nisu jeftine stavke.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

p0peye

Post by p0peye »

Mislio sam da kupim modul i da ga zamenim, ali se nešto razmišljam - šta ako slučajno nije...?

Zakazah kod Bulata danas posle posla, reče ima polovan modul koji radi, pa ćemo lako da proverimo - a ko nije to - nadam se i da nađemo i otklonimo kvar...

Javljam šta sam uradio.
Hvala i pozz

p.s. - @ bacushka - ja pretražih sve tvoje postove i ne nađoh kako reparirati module palenja... Može mala pomoć prijatelja gde tražiti...? :)
pozz, p0peye

rascho

Post by rascho »

Ja sam probao otvoriti jedan prema tim uputstvima i završio sam sa ranaom na ruci i modulom u smeću. Sve je zaliveno u plastiku, pa ako budeš htio otvarati uzmi si jedan dan slobodno, pa polako struži skalpelom, dok ne skineš svu plastiku. Mislim da je bolje da prvo nabaviš novi, pa onda ovaj probaš reparirati, u slučaju da ti ne uspije kao i meni :-)
Inače po slikama mi se čini, da jednom kada se otvori nije neki problem za polemiti kontakte unutra, samo što ga prvo treba otvoriti :-)

Evo ti link:
http://www.autoelectric.ru/advices/igni ... nition.htm

p0peye

Post by p0peye »

Ma da - to je i bila ideja - sada ću kupiti drugi (ako je do njega) a onda bi kada uhvatim malo slobodnog vremena (negde 2016te) da ovaj sredim i zaboravim ga u gepeku...

Pozz

N

p.s. - hvala na linku. Ovo bi trebalo da bude "sticky" tema - da je svi vide... :) Javiću šta sam uradio... :cool
pozz, p0peye

Jumbo

Post by Jumbo »

p0peye wrote:Mislio sam da kupim modul i da ga zamenim, ali se nešto razmišljam - šta ako slučajno nije...?

Zakazah kod Bulata danas posle posla, reče ima polovan modul koji radi, pa ćemo lako da proverimo - a ko nije to - nadam se i da nađemo i otklonimo kvar...

Javljam šta sam uradio.
Hvala i pozz

p.s. - @ bacushka - ja pretražih sve tvoje postove i ne nađoh kako reparirati module palenja... Može mala pomoć prijatelja gde tražiti...? :)
I ja sam imao slican problem i na kraju sam kod oterao Ladu kod Bulata. Covek je ceo dan isprobavao delove da vidi sta je sa njom u pitanju i na kraju zakljucak modul. Posle zamene modula vise nije bilo problema dok je nisam prodao, a koliko znam nema ni taksista koji je kupio.
http://www.hokej.co.yu/board/

finaldesign

Post by finaldesign »

p0peye wrote: Zakazah kod Bulata danas posle posla, reče ima polovan modul koji radi, pa ćemo lako da proverimo - a ko nije to - nadam se i da nađemo i otklonimo kvar...
Ja sam imao isti problem, samo sto se kod mene motor ponasao kao da radi na 3 cilindra odmah nakon paljenja. Ispalo je da je progorio dihtung glave između 2 i 3 cilindra. Popravak nije baš bio jeftin. evo i teme o tome:
viewtopic.php?t=1998&highlight=

Tako da ako zamjenom modula ne rješiš problem, izmjeri kompresiju na svim cilindrima tako ćeš otkriti da li je progorio dihtung možda...

na benzinskoj me vole

Post by na benzinskoj me vole »

Može neko reći dali je modul paljenja od nive 1.7i MPI isti kao na 11x , ako je imam jedan nov viška ako nekome iz Hr treba.
Moj originalni je prešao 103 000 km jel to rekord ili šta !!!
Ne znam jel mi se isplati prodavati ovaj šta imam viška.
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !

p0peye

Post by p0peye »

Bio kod Bulata (odložili za dan jer je bio bolestan).

Ako je verovati onim jučerašnjim 300tinak km pređenim sa novim modulom - problem je otklonjen.

Radi normalno.

Pozz
N

Inače, kaže Bulat da je modul izgleda osetljiv na toplotu, jer je zaliven u neki gel koji bi trebao i da ga hladi. Rusi su nekom čudnom logikom rešili da ga nakače na blok motora preko metalne ploče (na koju se naslanja zadnji metalni deo modula) ?!?!
Razmišljam se kada uhvatim vremena da ga "izmestim" na manje toplo mesto... Šta mislite o tome?
pozz, p0peye

finaldesign

Post by finaldesign »

p0peye wrote: Razmišljam se kada uhvatim vremena da ga "izmestim" na manje toplo mesto... Šta mislite o tome?
nisam siguran da je to pametno, osim toga taj metalni dio vjerojatno je kontakt mase (-).

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

Preko metalnog dela dobija (-) pa ako ćeš da ga izmeštaš obavezno vodi računa o masi (-). A sa druge strane gde misliš da ga staviš? Sa jedne strane je hladnjak, a da ga staviš negde oko akumulatora moraćeš prudužavati kablove od konektora koji vodi do računara i moraćeš nabaviti kablove koje idu na svećice jer će ti biti kratki. Ali ako uspeš objavi na internetu kako si produžio kablove od računara i koje si kablove od svećica kupio( za koji tip automobila)!! Objavi slike, možda se neki od nas LADAŠA odluči da pomeri modul paljenja.

Post Reply