Centralna brava

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
pbenka

Centralna brava

Post by pbenka »

Pozdrav,

Imam problem sa centralnom bravom na Ladi 111. Naime centralno mogu zakljucati sva vrata a ne mogu otkljucati. Prvo sam mislio da je do motorica na vozacevim vratima, medjutim utvrdio sam da nije do toga. Pretpostavljam da je do, kako Rusi kazu "bloka upravljenia" koji ne mogu da nadjem gde se nalazi. Molio bih forumase, ako neko zna gde se ovaj blok nalazi da mi napise da probam to da zamenim. Inace, po semi tu bi trebalo da se kaci i alarm kada se daljinski zakljucava vozilo.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

ja sam imao slican problem,naime prilikom otkljucavanja otvori dvoja vrata/ali nema pravila koja/ a dvoja ostanu zakljucana,ili troja otvori,a jedna ostanu blokirana... kljuc je teze otlkjucavao i zakljucavao,onda sam ''dobro'' nalio wd 40,u bravu,da pocne da curi iz brave i 10-ak puta otvori/zatvori. od tada mi se nedesava. probaj,mozda upali,ako ne onda mora da skidas tapacirung.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Nalijevanje WD-a u bravu ne može pomoći, jer je motorić vezan sa jednom polugom na bravu, a motorić daje signal za otključavanje vrata, tako da WD uopće ne može doći do motorića. To se kod tebe vjerojatno desilo slučajno :)

Najbolje je skinuti tapacirung (nije uopće teško) sa vozačevih vrata i još jednih. Onda uzmeš voltmetar i mjeriš napon dok otključavaš i zaključavaš (odnosno rukom pomičeš gore-dolje) vozačev motorić. Tako ćeš vidjeti da li motorić uopće daje signal za otključavanje i da li taj signal dođe do onih drugih vrata. E onda tek možeš zaključiti gdje je najvjerojatniji kvar. Napamet mijenjanje dijelova ti je bezpotrebni trošak.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

pbenka

Post by pbenka »

Upravo sam i skinuo tapacirung i u rukama držao nov motorić sa ciljem da ga zamenim kad sam konstatovao da nije kvar do njega. Stvar je dosta jednostavna. Motorić ima 5 žica (oni na ostalim vratima samo 2) Dve žice su zaključavanje i otključavanje putem motorića a tri žice su komande. To se lepo vidi i na šemi na http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... erejj.html

Dakle crnu spajaš na belu ili braon i tako daješ komandu za zaključavanje ili odključavanje. Motorić uredno daje kontakte ali elektronika ne reaguje kad treba odključati. Na modulu treba da postoje isti takvi kontakti koji se koriste kad se auto zaključava/otključava putem daljinskog. Tu sam hteo da proverim da li elektronika radi (onda bi bio problem u žici između vrata i elektronike) ili ni tu ne radi, onda je kvar u "bloku upravljenia". E sad taj "blok upravljenia" nisam uspeo da nađem, pa reku ako je neko čačkao sa alarmom, možda zna gde je ...

Nadam se da je sad jasniji moj problem.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Da ga tražim, ja bih ga tražio negdje između vozača i suvozača, u onom bloku. Ako ga nađeš javi gdje je jer i mene zanima.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

trebao bi da bude pravougaonog oblika sa dva srafa koja ga sa strane u ušicama drže za karoseriju. ima 8 pinova i to roze,crna,crvena,zuta,dve braon i dve bele zicice....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

pbenka

Post by pbenka »

Danas sam imao vremena a i vreme je bilo lepo za čačkanje oko Lade, tako da sam našao "blok upravljenja". Rasho, imao si pravo, negde iza radija je taj blok. I naravno da je bio i on ispravan. U stvari, kvar je bio najgluplji mogući: žica koja daje signal za otključavanje vrata je bila u prekidu u onom gumenom crevu kroz koje se vode žice u vrata. Pored nje su još tri druge imale oštećenu izolaciju pa sam napravio reparaciju toga. Nadam se da je na ostalim vratima bolja situacija, ona se ne otvaraju toliko.

Post Reply