Problem sa startovanjem

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

sasa260374

Problem sa startovanjem

Post by sasa260374 »

Pozdrav,
Pre nekih dva meseca pojavio se problem sa startovanjem toplog motora, naime kada iskljucim motor i odmah pokusam da ga startujem sve je u redu, ali ako ostane barem 10 minuta i duze potrebno je da pritisnem papucicu gasa i duze verglam (hladan pali na pola kljuca, bez gasa).
U poslednjih par dana imam problem i sa startovanjem hladnog motora, doduse malo duze vergla bez gasa, a sa toplim je stvar ista kao i ranije.
U voznji se ne gasi normalno radi, odlicno vuce, potrosnja je u redu.
Cistio sam step motor, kada skinem dzek sa protokomera digne broj obrtaja, ngk svecice zazor 1mm, zamenjen filter benzina, uradjen servis za sekvent gas (isparivac, filteri).
Isao sam kod mog majstora kod koga odrzavam auto tri godine, uradio je dijagnostiku i nema greske, meni na kompjuteru ne pokazuje nista...
Da li neko ima predlog sta da uradim?
Hvala.
Sasa

Zoran666

Post by Zoran666 »

kad upalis zagrijan motor, da li ima crnog dima? ako ima, vidi senzor temperature motora.
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ili senzor bregaste...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

dado_bl
Automobil: lada,reno,zastava

Post by dado_bl »

Imao sam slican problem,isto problem s verglanjem,rijesio ga s boschovim step motorom,odgovara od neke vektre ili astre,promjenio sam 2-3 ruska i nist,cistio leptir,rastavljao sve i nista nije pomoglo dok nisam nabavio taj boschov.mada nekad znam verglati i kad brava zeza al malo wd spricnem u nju i ajmo dalje

sasa260374

Post by sasa260374 »

Hvala na brzim odgovorima.
Nema nikakvog crnog dima kada startujem motor. Ulje koje koristim je polusintetika esso i menjam ga na 8000km, ne dolijem nista do sledeceg menjanja, ne dimi i da ga ne ureknem zaista ide odlicno. Ovo me nervira jer ne mogu da provalim sta je. Kako da proverim senzor bregaste i gde se nalazi?
111 1.5 16v 76000km.
Pozdrav.
Sasa

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Da li si alnaser proverio,tj.da li je nekad servisiran za 76 000?pitam te iz razloga posto sam ga ja servisirao,ostao je potpuno suv i prilikom startovanja toplog,ali iskljucivo tople i zagrejane masine cuo je zvuk,onako kao da nesto zakrci na sekund-dva,moguce da je i to...mada ovo sa bravom isto uradi,ja stalno nalijem wd-40 i nema problema.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

sasa260374

Post by sasa260374 »

Zamenjene su cetkice na 50000km, ali kada si spomenuo da se nesto zacuje na sekund, kao da skljocne, otisao sam do auta i probao da ga upalim, ako malo duze zadrzim kljuc cuje se taj zvuk, tako da cu proveriti kod majstora da li ima veze sa bendiksom ili cetkicama. Hvala.
Sasa

Cika Steva
Automobil: 110

Post by Cika Steva »

Taj zvuk kad pokreneš kljuć za startovanje može biti od kvara elektromagneta. Elektromagnet izbaci bendix do zamajca, ali prekidač u elektromagnetu ne odradi svoje. Neće da pusti struju u sam anlaser. To mogu biti istrošeni bakarni kontakti u samom prekidaču. Drugo da su istrošene četkice i špulna elektromegneta ne može da ostvari kontakt preko četkice sa masom. Treba da znamo da u elektromagnetu postoje dva namotaja. Jedan namotaj je vezan direktno na masu, a drugi namotaj za masu je vezan preko četkice. Ako ispadne iz igre bilo koji od ovih namotaja, elektromagnetna sila nije dovoljno jaka da normalno uzubi bendix. Samim tim ni prekidač ne može da odradi svoje. Najčešće ovaj namotaj koji je vezan na četkice je u pitanju. Takva veza je predvidjena radi zaštite kolektora rotora od varničenje kad se četkice istroše.
Nisam siguran da je to u pitanju, i ja samo nagadjam uzrok. :(
Image

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Bolje proveri,moze svasta da se desi,desava se da ako ostane suv/lageri i svi pokretni delovi/em sto krci i cuje se moze da magnet izbaci bendiks,ali ga ne vrati,i onda auto je upalio,a cuje se kao da i dalje pokusava da upali,moze kurslus da ispadne,ipak struja je to.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

dado_bl
Automobil: lada,reno,zastava

Post by dado_bl »

a iskrin anlaser oko 150 eura,ponosni sam vlasnik jedno takvog :D

Ladolez

Post by Ladolez »

Sta se desilo? Jesi li resio problem? :?

sasa260374

Post by sasa260374 »

HM..., primetio sam da kada krenem da anlasujem, ako malo duze drzim kljuc on startuje iz prve, ali posto sam navikao na start na pola kljuca, po automatizmu ga malo drzim i .....to bi bilo to.
Inace, ne mogu da se smaram sa tim, mada mi opet predstoji provera celog auta pred odmor (mada sam vec bio u junu i sve je bilo ok).
U svakom slucaju hvala svima na komentarima i izvinjavam se zato sto nisam rekao sta se desilo.
Sasa

Beagle

Post by Beagle »

Kad je vruc motor, desava mi se da nece da upali iz prve (tj. zaverglam, motor startuje i posle pet sekundi se ugasi). Kad je hladan normalno pali, iz prve. Sta moze biti problem?
Lada 111 1.5GTE 16v + BRC Sequent

lada-senta

Re: Problem sa startovanjem

Post by lada-senta »

Hmm,vidim sta se pisalo ranije,imam slican problem,pa sta mislite?
Pojavilo se pre nekoliko meseci,da nije hteo da vergla,znaci nije povukao magnet anlassera,kao da mi je akumulator prazan. Prvo sam zamenuo akumulator na savet majstora,pa posto nije resio problem,skinuo sam i anlasser i alternator i odneo kod viklera,da mi remontuju sve! Ali su me zvali sutradan,sto ih zajebavam,imaju oni dosta posla...sve mi je bezprekorno,samo su ocistili malo,kad je vec bilo tamo:-) Savetovali me za jednog auto-elektricara,da odem kod njega,pa je on otkrio,da je verovatno imao bivsi vlasnik problem sa paljenjem,jer su stavili jedan relej ispred anlassera,da bude jaca struja.On je taj relej izvadio,i rekao da je nasao uzrok,bila je oxidirana jedna papuca od onog velikog utikaca sto je ispod plastike,kod kontakt brave. Ja mu i isplatio,za dva dana opet nece da pali. Ja ga pitam,kaze to ce uvek ponovo da se oxidise,moracu onda da menjam bravu. Da resim dotle,da mi pali auto,rastavio sam taj utikac i ne samo nalio WD 40 nego lepo smirglom sredio,sjaji se,pa mu dao WD. Odtad mi se desava,da dok je hladan motor,dotle pali,a kad se u letnjim uslovima jako zagreje,onda nece. MEni je blizu granica,za vikend sam bio u Madarskoj,i bas mi se desi na granici,pa na sramotu sam palio kola na srafciger,kao traktor:-D Znam da mu nije dobro,ali da mogu doci kuci.... Sve ostalo od elektronike mi radi,i posto imam diagnostiku,naki dam sam pogledao,ali ustalnjene greske nema. Nesto je pisalo kos greske na cekanju,da problem sa naponom. E da bravu zato nisam promenuo sto mi rekao majstor,da ovo nije do brave vec nema pojma.

francuz

Re: Problem sa startovanjem

Post by francuz »

Ja bih rekao da ti je ispravan veci deo anlasera ali da ti ne radi automat anlasera.

Post Reply