Modul paljenja popravka?

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Modul paljenja popravka?

Post by dragan112 »

Evo mog problema. Koji sam na kraju uspešno rešio. Lada 112 LI 1500 8v ima ugrađen gas. U početnu pre dve nedelje me je počeo da zeza gas. Slabo je primao, teško je ubrzavao. Probam na benzin da ga vozim na benzinu radi OK. Pa ja pomislio neko govno sam tankovao od gasa. Taman sam potrošio, tankovao drugi, ono sve više se guši i počeo je da trza. Još uvek je radio na benzinu OK ali malo je počeo da radi nemirno, sve u svemu na bezinu ima snage i vuče bez problema. Pogledam kada sam zadnji put bio u servisu za gas a ono prošlo 3 god. i 10 meseci. Saberem ja prešao nekih 30.000 km pa vreme je da odem u servis na popravku. U sevisu, očistili filtere (proverili), ono sve ostalo ispravno. Onda mi gospodin koji radi u servisu savetovao da promenim svećice i kablove. Promenim kablove i svećice a Lada radi isto. Pošto imam dosta iskustva sa našim majstorima. Zasučem rukave i na pregled. I ustanovio sam bez problema šta je kvar. Modul paljenja. Na 1 i 4-oj svećici varnica je lepa bela sjajna. Na 2 i 3-oj svećici ima varnicu ali je onako slaba (jedva se vidi ali se vidi) onako plava. Crko modul. Nije mi preostalo ništa drugo nego kupiti drugi. Sada Lada radi super i na gasu i na benzinu.A sada pitanje da li ima spasa modulu za paljenje. TJ da li se može popraviti. Na ruskom sajtu sam gledao da su popravljali pa me interesuje da li neko od nas forumaša ima iskustva u popravlama modula. Mislim šteta ga baciti ako se može popravit. Na svakom izlazu ima varnicu samo na 2 i 3 slabiju.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Re: Modul paljenja popravka?

Post by altinjanin »

Daj taj sajt da vidimo sta i kako,koliko ja znam taj famozni modul se ne otvara,nema srafove i ostalo,tj.da se dodje u unutrasnjost,ali sta znam,daj slike,ili sta vec ima pa da vidimo,tu je i ELEKTRONICAR,pa ocekujem njegov savet ;)
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

dragan112

Post by dragan112 »

dragan112

Post by dragan112 »

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

nisam pokusavao, sve zavisi kako je "zaliven" tj. zatvoren i dal se unutra nalaze zamenjivi delovi ili je odradjeno u nekoj tehnologiji gde se delovi ne mogu pojedinacno menjati
u svakom slucaju nemamo sta izgubiti sve i da ga do kraja unistimo jer je ionako neispravan pa bar mozemo da pokusamo
daj slike ;)

altinjanin

Post by altinjanin »

Ja imam stari modul,u gepeku mi stoji,pa ako zelis da probamo her Elektronicar?Sta mislis,taj je crko,a drzim ga u gepeku protiv uroka. :)

dragan112

Post by dragan112 »

E da se bar malo razumem u elektroniku možda bi se usudio i ući u popravku. samo sam želeo mišljenje da li je moguća popravka!!

elektronicar

Post by elektronicar »

na osnovu gore navedenih linkova popravka bi mogla biti izvodljiva ali se postavlja pitanje isplativosti i rizicnosti
naime ako se uzme u obzir cena delova oko 10 eur u odnosu na novi modul postavlja se pitanje koliko kosta rad za popravku ? i koliko bi takva popravka bila pouzdana u eksploataciji. Neugodno bi bilo da se posle popravke desi ponovni kvar pa kriv majstor. Ako to neko odradi sam sebi za svoj auto to je onda druga prica al da bi se to radilo drugima postavlja se pitanje sta ako se desi nesto u saobracaju po pitanju bezbednosti saobracaja i da sudski vestak pronadje ovako nesto ? Ne bih voleo da imam nekoga na savesti :(

Koliko vidim na osnovu prilozene dokumentacije i opisa izgleda da stradava samo elektronika a kalem bobine ne stradava pa bi mozda trajnije resenje bilo pronaci neku varijantu kao kod starijih varijanti palenja da komutator bude odvojen od bobine; tj. sama bobina bi ostala kakva jeste ali bi se izvukle zice prema komutatorima koji bi stajali negde sa strane na skoljki vozila.
Nekada sam bio prinudjen da odradim slicne modifikacije kod vozila gde bi cekanje na dobavu delova trajalo i duze od mesec dana pa sam takvim prevezivanjem postizao dobre rezultate i vozaci su bili zadovoljni.
U konkretnom slucaju kod nasih Lada serije 11x voleo bih jednog dana da to prvo odradim na svom vozilu pa tek ako se pokaze kao pouzdano da to onda negde objavim pod "uradi sam" ovako sve ostaje samo na hipotezi.
Smatram da za sada najbrza popravka je originalnim delovima i zbog brzine popravke i zbog bezbednosti u saobracaju.

Image
Last edited by elektronicar on Tue Nov 08, 2011 11:11 pm, edited 1 time in total.

altinjanin

Post by altinjanin »

Ma dobro,slazem se,ali reko da ti dam,pa se pozabavi,ako imas vremena,ako moze-super,probamo,ako ne-nazad u gepek :) Mislio sam da ti strucno vidis kako i sta,da ga otvoris,pa strucno oko,i jos strucnije ruke da vide sta i kako... ;)

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Covek na prvom linku objasnjava da je morao da zagreva celu plocu na 180 stepeni zbog lemljenja jer kad dohvati lemilicom kalaj nece da se rastopoi vec aluminium odvodi toplotu ,.... malo zaebano ali probacu !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

elektronicar

Post by elektronicar »

razumem vas interes za popravkom modula ali smatram da postoji trajnije resenje
naime pre nego su na samarama i Ladama serije 11x ugradjivali ECU sa ubrizgavanjem postojalo je prelazno resenje gde je ECU sluzila samo za palenje a za benzin se koristio standardni karburator

Image

kod tog sistema vidimo dve dvoizvodne bobine, "komutator" i ECU. Komutator se nalazio na limariji a ne na motoru i sistem je bio trajniji, tj. nije se kvario bar po pitanju "komutatora" toliko cesto kao sto se to desava kod integrisane verzije komutatora i bobine kod novijih Lada 11x
u sustini sistem i nije pretrpeo ogromne promene u shematskom smislu osim sto je doslo do pojeftinjenja u proizvodnji. Kod novijih integrisanih sistema smanjena je kolicina elektricne instalacije, jednostavnija je montaza i brza u odnosu na ovo prethodno resenje. Naravno to su bili razlozi da proizvodjac predje na ovo novije integrisano resenje.
Sad ukoliko neko ima vremena da sve to poveze po prethodnom sistemu onda smatram da bi mogao postici i trajnije resenje jer komutator vise ne bi stradavao od toplote motora vec bi bio izdvojen negde na limariji a sama cetveroizvodna bobina ostala bi na svom mestu na motoru.
Smatram da je ovo resenje primenjivo i bezbedno po pitanju sigurnosti u saobracaju jer je to ipak fabricko resenje, samo bi neko trebao malo da se angazuje po pitanju kataloskih brojeva komutatora tog tipa i kako ga nabaviti. Jos posle da se pojavi dobrovoljac da to testira na svojoj Ladi 11x nekih godinu - dve ...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Aj kad ste svi električari tu da nešto priupitam direktno vezano za modul paljenja, visokonaponske kablove :D

Gledam Tesla katalog i imaju tri modela sve za istu mašinu i to su sledeći:
http://www.tesla-blatna.cz/en/ignition- ... 29#results
http://www.tesla-blatna.cz/en/ignition- ... 59#results
http://www.tesla-blatna.cz/en/ignition- ... 60#results

U principu vidim razliku u izolacionom materijalu i to je manje više OK ali me buni to što su od poslednja dva prvi sa rezistivnim a drugi sa indukcionim jezgrom i voleo bi da mi neko pojasni razliku. Stvar je u tome što zastupnik ne radi maloprodaju pa moram preko firme koja kupuje od njih pa bi želeo da im bukvalno nacrtam šta hoću da što više smanjim fansu za zajeb.

hvala!

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ne svećica... kablovi!

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Kabovi sa induktivnim jezgrom su namenjeni za- pa pishe tu a sa rezistivnim odnosno imaju kablovi neki otpor takodej pise tu !

Post Reply