Lupkanje koje me izluđuje (bukvalno)
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Lupkanje koje me izluđuje (bukvalno)
Zadnjih par mjeseci mi nešto lupka u autu i dovodi me do ludila. Po zvuku bih rekao da je negdje nazad desno (ali nije neophodno, jer možda zvuk tu najbolje rezonira, pošto sam skužio da je tu lada šuplja, pa se možda zato tu glasno čuje). Prvo sam prevrnuo čitav gepek, polijepio gumenu traku svuda po metalu, tako da ona šperploča koja ide na metal ne može lupkati po metalu, onda sam skidao tapacirung s lijeve i desne strane (u gepeku), pritegnuo sve šarafe i polijepio sve kablove, tako da ne mogu lupkati po metalu. Onda sam odozdo fiksirao sve limove i crijeva koji su imali imalo lufta. Onda sam otvorio zadnje bubnjeve i očistio onaj prah od kočnica i svu hrđu koju sam mogao. I jebeno lupkanje se nije zaustavilo, čak niti promijenilo zvk ili učestalost, jar bi čovjek pomislio, ako sam bar bio blizu toga što lupka pa nešto pipnuo, bar bi se po zvuku čulo da sam nešto promijenio, međutim ništa. Starci su vozili auto iza mene i rekli su da se ništa ne vidi da se klati. Dakle nije ništa očigledno. Po zvuku bi se reklo da nešto lupka po nekom šupljem limu i zbog toga odzvanja ko muzička viljuška. Imam dojam da nije ništa veliko, nego nešto malo, a slobodno, lupka u nešto šuplje, pa se zato čuje. Da li ima u rezervoaru nešto što bi moglo lupkati o stranicu rezervoara (možda plovak)? Nisam još isključio da lupka nešto u bubnju, iako stvarno ne vidim šta bi moglo tamo lupkati, no međutim kada malo stisnem kočnicu lupkanje se zaustavi na trenutak. Naravno stiskanje kočnice promjeni frekvenciju cijelog auta, pa možda i frekvenciju toga što lupka, pa ne mora značiti da je u bubnju, ali samo kažem da bubanj nisam isključio. I da, lupkanje se ne događa pri brzinama ispod 60, čak od 60 do 80 je vrlo rijetko, a iznad 80 skoro pa u pravilu lupka.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Re: Lupkanje koje me izluđuje (bukvalno)
Ja sam imao slicnu situaciju. I kod mene se javlja negde pozadi desno. Nije vezano za brzinu auta. Mislim da se olabavio sraf koji drzi zadnji pojas pa on lupka o karoseriju sa unutrasnje strane. Nakon prevrtanja gepeka, sikadanja amortizera, tocka, bubnjeva i sl. sam odustao. I sada se javlja u nepravilnim vremenskim razmacima ali sam oguglao jer mislim da nije nista vezano za mehaniku auta.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Pusti jace muziku i uzivaj......

...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
rascho
I kod mene su amortizeri mijenjani (nevezano za lupkanje), pa sam se nadao da će to pomoći, ali ništa. I ja sumnjam na držač pojasa, na njemu još nisam ništa zatezao, možda se danas uhvatim toga. Pozitivna stvar svega ovoga je što sam stvarno pritegao hrpu šarafa, neke zamijenio, a neke stavio, koje su očigledno majstori "zaboravili" jer ih je malo teže zašarafiti. A baš na toj strani je lada šuplja i čim malo kvrcneš noktom npr. po blatobranu (malo bliže točku) ili po limu ispod blatobrana (sa donje strane auta) ono odzvanja ko ludo. Zato me i izluđuje, mislim da je našto sitno i glupo, ali zna biti toliko glasno da se čuje izvana kada imam otvorene prozore.francuz wrote:Ja sam imao slicnu situaciju. I kod mene se javlja negde pozadi desno. Nije vezano za brzinu auta. Mislim da se olabavio sraf koji drzi zadnji pojas pa on lupka o karoseriju sa unutrasnje strane. Nakon prevrtanja gepeka, sikadanja amortizera, tocka, bubnjeva i sl. sam odustao. I sada se javlja u nepravilnim vremenskim razmacima ali sam oguglao jer mislim da nije nista vezano za mehaniku auta.
-
rascho
Jučer sam raskopao obje one plastike gdje stoje zvučnici i privrnuo držače pojaseva. Desni je stvarno bio otpušten i mogao je biti uzrok lupkanju, ali, naravno, nije. Lupka i danas. Ali posao od preko sat vremena ipak nije bio uzaludan, jer sam otkrio leglo hrđe kada sam skinuo te plastike, pa sam ga kvalitetno bitumenizirao.
Danas sam na teoriji da mi ipak, najvjerojatnije lupka nešto u bubnjevima. Tu sam teoriju davno odbacio (iako nikada ne skroz), jer sam bubnjeve prve skinuo, ošmirglao i očistio, ali nije ništa pomoglo, pa samonda išao dalje. Sada me zanima šta mislite šta bi moglo lupkati u bubnjevima? Nije niti jedan od onih federa otkačen, jer bih to primjetio. Da li je moguće da pakne malo skaču lijevo desno (gledajući sa stražnje strane auta, a ne sa strane, ako gledaš sa strane onda bi to bilo naprijed nazad) i lupkaju malo u bubanj malo u onaj fiksni metal?
Danas sam na teoriji da mi ipak, najvjerojatnije lupka nešto u bubnjevima. Tu sam teoriju davno odbacio (iako nikada ne skroz), jer sam bubnjeve prve skinuo, ošmirglao i očistio, ali nije ništa pomoglo, pa samonda išao dalje. Sada me zanima šta mislite šta bi moglo lupkati u bubnjevima? Nije niti jedan od onih federa otkačen, jer bih to primjetio. Da li je moguće da pakne malo skaču lijevo desno (gledajući sa stražnje strane auta, a ne sa strane, ako gledaš sa strane onda bi to bilo naprijed nazad) i lupkaju malo u bubanj malo u onaj fiksni metal?
A jesi probao da samo malo povučeš ručnu kada počne da lupka? Možda ona poluga na koju ide sajla ima lufta u osovini (gde je spoj sa paknom) pa tu malo zvecka. Kod mene su bile loše one oprugice koje drže paknove pa se nakad pakna malo pomerala i strugala u vožnji, ali nije lupkalo.
-
rascho
Choksi legendo, svaka čast. Da si mi bliže platio bih ti ćevape i pivu. Danas sam upravo to probao, malo sam zategao ručnu u vožnji, samo do prvog zuba (inače kod mene je od nultog do prvog zuba otprilike pola duljine kao imeđu svaka dva zuba ročne, dakle prvi zub je zapravo pola zuba) i nisam čuo lupkanje u vožnji do posla. Onda sam se sjetio da su mi oni na tehničkom, u drugom mjesecu, rekli da trebam zategnuti ručnu, jer previsoko hvata. I to sam mislio odavno uraditi, ali uvijek imam nekog "bitnijeg posla" (kao npr riješiti lupkanje
). Danas ću malo zategnuti sajlu od ručne, pa se nadam da će to trajno riješiti lupkanje.
Vezano uz to, jedno pitanje, da li je moguće odvojeno zatezati sajlu na lijevom i desnom točku? Ja znam jedino zategnuti na onom šarafu kod auspuha, koji odjenom zateže na oba točka (naravno moram i to napraviti, kako bih spustio ručnu), ali bih volio, ako se ukaže potreba, moći zatezati lijevi i desni odvojeno (možda ako skinem bubnjeve, ali se ja ne sjećam da tamo ima nešto takvo).
Vezano uz to, jedno pitanje, da li je moguće odvojeno zatezati sajlu na lijevom i desnom točku? Ja znam jedino zategnuti na onom šarafu kod auspuha, koji odjenom zateže na oba točka (naravno moram i to napraviti, kako bih spustio ručnu), ali bih volio, ako se ukaže potreba, moći zatezati lijevi i desni odvojeno (možda ako skinem bubnjeve, ali se ja ne sjećam da tamo ima nešto takvo).
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Ne, kod Lade se ne steluje rucna posebno za svaki tocak, nego kao sto si rekao samo na onom srafu kod srednjeg lonca auspuha.rascho wrote:da li je moguće odvojeno zatezati sajlu na lijevom i desnom točku?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
1. Može ćevapi, kad budm dolazio u Prečko, javiću se...
2. Da bi ti se podjednako naštelovala ručna, moraju da budu isti razmaci na onim polugama između paknova. Znači skineš obe, nasloniš jednu na drugu pa ako je neka više "pojedena" navariš malo " mesa" pa obrusiš da budu iste.
2. Da bi ti se podjednako naštelovala ručna, moraju da budu isti razmaci na onim polugama između paknova. Znači skineš obe, nasloniš jednu na drugu pa ako je neka više "pojedena" navariš malo " mesa" pa obrusiš da budu iste.
-
rascho
Evo da javim. Ručnu sam poštelao, ali to nije riješilo problem do kraja, pa sam onda odlučio skinuti bubnjeve i pogledati sve detaljno. I kao što sam ranije rekao, bilo je nešto malo, glupo i nebitno, ali glasno u PM. Onaj feder koji je prikačen za paknu i služi da zaustavi vibracije pakne okomite na smijer kretanja (najmanji feder tamo), je bio malo rastegnut (onaj vrh što se kači na paknu), vjerojatno od zamjene pakni i skidanja. Pakna je imala malo lufta, zbog toga, i mogla je šetati tamo-vamo otprilike milimetar (ili čak manje). Ali pošto je ona metalna i metalni onaj dio na koji je ona naslonjena, dolazilo je do tog glasnog lupkanja. Malo sam stisnuo taj feder kliještima i sada tišina. Ovakve male, glupe i jednostavne za popraviti, ali užasno komplicirane za otkriti, stvari me najviše izluđuju. Čak je skidanje bubnjeva bilo prvo što sam napravio kada sam htio riješiti taj problem i mislio sam da tamo nema problema, ali ovaj jednostavan test sa ručnom u vožnji mi je odmah pokazao gdje je točno problem, pa sam onda imao volje tražiti ga na tom mjestu.
Choksi obavezno se javi kada budeš dolazio
Choksi obavezno se javi kada budeš dolazio