Gura knedlu pri ubrzavanju

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

čikaWelja
Automobil: 111

Gura knedlu pri ubrzavanju

Post by čikaWelja »

Ja imam ladu 111 16v, imam obican plin kao u yuga sto se stavlja samo sa onim modulom za gasenje injektora ostalo je isto, rasprasivac na sraf klasika...meni je problem bio u povecanim obrtajima 1500 do 2000obr. pa sam isao na dijagnostiku i nasao sam da senzor temperature(sa dve zice) pokazuje -8 stepeni,zamenio ga i sad je ok sto se tice visokih obrtaja ali se onda javlja problem visem nisu visoki sad su previse niski 200-300obr. (na zagrejanom motoru,na hladnom su oko 1000) sa tendencijom da se ugasi i nece da vuce do 2000 obrtaja tek preko toga kao da gutna knedlu na benzin dok na plin u tom stanju puca u usisnoj grani...
inace da napomenem: radio sam glavu crko mi je dihtung
nov davac leptir gasa
nov motoric ler gasa
oprane dizne kad je glava skidana
protokomer stavljao na opel corsu radi ko sat
ako neko ima neki savet dobro bi mi dosao jel u suprotnom mozda izadjem na you tube kako gori lajka :mrgreen:

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Re: Gura knedlu pri ubrzavanju

Post by Samar-Guja »

najvise tu zaebava taj modul za gasenje dizni , to moze da se premosti sa jednim relejom da se iskljuci masa (-) koji dolazi na dizne i radice ti normalno (tako sam uradio na komsijinoj nivi)
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

čikaWelja

Post by čikaWelja »

ispravi me ako. sam te lose razumeo...hoces da kazea da stavim rele koji ce da prekine masu na dizne i kad su one iskljucene tj kad radi na plin?

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

kod auta sa injection motorima sa elektricnim diznama da bi motor radio potrebno je samo iskljuciti signal odnosno struju na dizne i struju sa pumpe (mada i ne mora ako ima odvodno crevo vraca gorivo nazad) i auto radi na plin oba releja se vezuju na prekidac za plin i to ti je sva mudrost !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Pazi nije bas tako koliko moje iskustvo pokazuje. Pre svega na dizne dolazi stalno +15 kontakt (tj. to je standardna Bosch-ova oznaka za plus koji je prisutan kad se da kontakt), a masu diznama daje kompjuter. Kod najstarijih sistema ubrizgavanja (simultano) sve dizne dobijale su identican impuls mase iz kompjutera. Kasnijim razvojem pojavilo se polusekvencionalno ubrizgavanje gde prvi i cetvrti cilindar dobijaju identican impuls, dok drugi i treci cilindar dobijaju identican impuls. Pri ovome bila je ideja da dizne ne ubrizgavaju u svim taktovima nego samo kad je klip u gornjoj mrtvoj tacki. Medjutim ni to nije bilo dovoljno pa se razvilo potpuno sekvencijalno ubrizgavanje gde kompjuter upravlja svakom diznom posebno, tako da dizne daju gorivo samo u taktu usisavanja i to tako da kompjuter moze nezavisno za svaki cilindar posebno da odredi i kolicinu goriva i trenutak pocetka ubrizgavanja kako bi motor radio mirno bez obzira na eventualne razlike u kompresiji ili nekih drugih faktora koji mogu uticati na razlicitu snagu cilindara.

E sad da se vratimo na temu, smatram da je Samar-Guja pretpostavio da diznama prekine zajednicki +15 sto parcijalno deluje moguce, ali istovremeno preti opasnost da kompjuter upali check engine jer savremeni kompjuteri pogotovo sa sekvencijalnim ubrizgavanjem detektuju prekid u instalaciji dizne i prijave gresku. Zato se i prave raznorazni simulatori koji ce prekinuti rad dizni a istovremeno kompjuter motora obmanuti laznim otporima tako da kompjuter i dalje smatra kao da su sve dizne spojene.

Sad opet mogli bi tu teoretisati ali jedno je sigurno a to je da je na Ladama primenjeno vise razlicitih kompjutera i po pitanju proizvodjaca i po pitanju generacije sistema pa mozda taj Samar-Gujin kompjuter nije registrovao gresku iskljucivanjem dizni, ali to svakako ne mora da bude univerzalno pravilo jer ako je rec o nekom drugom kompjuteru ili razlicitom softweru unutar kompjutera onda kod cikaWelje moze kompjuter da prijavi gresku.

elektronicar

Post by elektronicar »

čikaWelja wrote:Ja imam ladu 111 16v, imam obican plin kao u yuga sto se stavlja samo sa onim modulom za gasenje injektora ostalo je isto, rasprasivac na sraf klasika...meni je problem bio u povecanim obrtajima 1500 do 2000obr. pa sam isao na dijagnostiku i nasao sam da senzor temperature(sa dve zice) pokazuje -8 stepeni,zamenio ga i sad je ok sto se tice visokih obrtaja ali se onda javlja problem visem nisu visoki sad su previse niski 200-300obr. (na zagrejanom motoru,na hladnom su oko 1000) sa tendencijom da se ugasi i nece da vuce do 2000 obrtaja tek preko toga kao da gutna knedlu na benzin dok na plin u tom stanju puca u usisnoj grani...
inace da napomenem: radio sam glavu crko mi je dihtung
nov davac leptir gasa
nov motoric ler gasa
oprane dizne kad je glava skidana
protokomer stavljao na opel corsu radi ko sat
ako neko ima neki savet dobro bi mi dosao jel u suprotnom mozda izadjem na you tube kako gori lajka :mrgreen:
kakva je bila situacija sa radom motora pre obrade glave i zamene pomenutih delova ? (ineresuje me da li je problem tek tada poceo da se javlja ili je bio i ranije prisutan)

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Koji dihtung?Gore nema dihtung,ispod poklopca.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

čikaWelja

Post by čikaWelja »

pa meni je pre radio izmedju 1500-2000obr. pa je ubrzavao preko toga ali kad vozim vecim stepenom prenosa a manjom brzinom auta i pokusam da preteknem onda se javi knedla kao i sada,meni i sada krene da vuce preko 2000obr. I u mestu kad mu dodajem gas on primi sa zadrskom

čikaWelja

Post by čikaWelja »

Dihtung glave ne poklopca

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

čikaWelja wrote:pa meni je pre radio izmedju 1500-2000obr. pa je ubrzavao preko toga ali kad vozim vecim stepenom prenosa a manjom brzinom auta i pokusam da preteknem onda se javi knedla kao i sada,meni i sada krene da vuce preko 2000obr. I u mestu kad mu dodajem gas on primi sa zadrskom
Tvoj problem primarno dolazi od neadekvatno odabranog plinskog sistema. Obični vakumski sistem radi, kako mu i ime kaže, na principu vakuma. Što je veća razlika tlakova (veći vakum u usisu) to je veća količina usisanog plina. Kada se takav sistem montira na auto sa MPIjem (multi point injestion) on se narikta da radi optimalon negdje oko 3000 okretaja. Ispod toga mu je smjesa prebogata (ima previše plina u usisu), iznad toga je presiromašna (premalo plina).
Šta se događa u ovom slučaju što si ti napisao? Voziš u većoj brzini, pri manjem broju okretaja, dakle pri malom gasu, odnosno leptir gasa je malo otvoren, što znači veći vakum u usisu, dakle motor dobija dosta plina. Zatim naglo stisneš gas, da nekoga pretekneš, znači naglo otvoriš leptir gasa i tlak u usisu se naglo poveća (reklo bi se vakum oslabi) dakle auto naglo počne dobivati manje plina, odnosno dobiješ siromašnu smjesu. Ako slučajno imaš neki problem sa svjećicama ili kablovima ovo je gotovo siguran način da izazoveš eksploziju u usisu i napraviš si poprličnu štetu. Upravo je preporuka, ako voziš na vakumski sistem da nikada ne radiš to što si opisao (potraži malo po plinskim forumima imaš opisano sa više detalja npr. ovdje. BTW to je odličan forum za autoplin, možeš i tamo postaviti pitanje, tamo su članovi serviseri koji rade sa autoplinom)
Ako ti se uz to još javi i problem sa nezatvaranjm benzinskih injektora onda se problem još više pogoršava jer motor dobiva puno više goriva nego što mu treba.
Koliko ja znam vakumski sistemi imaju dva šarafa na sebi, a jedan od tih šarafa regulira ler gas. Jesi li probao sa tim podesiti ler, možda je nešto trivijalno poput toga?
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

elektronicar

Post by elektronicar »

čikaWelja wrote:... kao da gutna knedlu na benzin dok na plin u tom stanju puca u usisnoj grani...
pre svega da konstatujemo da imas neodgovarajuci TNG uredjaj ugradjen u vozilo pa nebi vise trebalo da diskutujemo niti pokusavamo da resimo problem na TNG sve dok ne resimo da ti motor u radu na benzin radi besprekorno. Tek kad na benzinu motor bude radio dobro onda mozemo opsirnije da se pozabavimo sa TNG-om.

to sa knedlom pri naglom dodavanju gasa moze biti prouzrokovano uglavnom siromasnom smesom i / ili sporim odzivom na potezu izmedju usisnih ventila i protokomera. Moze biti bilo kakva supljina, napuklo crevo, losa gumica, ... gde moze da uvlaci fals vazduh pa da protokomer procita manje vazduha i srazmerno da kompjuter diznama dozira manje benzina. S druge strane slican efekat moze nastati i losom ugradnjom TNG tako da dodatna creva prouzrokuju inertnost sistema gde se javlja zadrska izmedju promene protoka vazduha u usisnoj grani (ispod leptira gasa) i one koju ocitava protokomer. Za ovakvu situaciju bilo bi korisno imati nekoliko fotografija stanja ispod haube gde bi se moglo videti kako je to kod tebe izvedeno. Najbolje da iskoristis podforum "vozila clanova" i tamo lepo predstavis svoje vozilo i objavis fotografije.

Nemoj pogresno da nas shvatis, mi pokusavamo da ti pomognemo ali ne vidimo tvoj motor nego na osnovu iskustva svako iznosi svoje misljenje. Fotografije bi nam puno pomogle barem da definisemo neke stvari vezano za tvoju situaciju.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ili los tps, pa pogresno ocitava polozaj pri potezanju... :?
najbolje je kada potpuno komunikativan i racunarski vodjeni motor pokusavamo popraviti "sacovanjem" sa strane, uz sta bi bilo kad bi bilo...
postoje sasvim normalne, razradjene servisne procedure koje kvarove resavaju u veoma kratkom roku. ovo je kao gatanje u pasulj(mozda malo bolje) jednostavno :"zasto mora prosto kad moze komplikovano" :mrgreen:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Sada me elektroničar podsjeti da si napisao da guta knedli i na benzin, a na plin puca (to je vjerojatno zbog onoga mog objašnjenja). Vać sam bio zaboravio na to, jer sam ovaj original post pročitao prije nekoliko dana u onoj drugoj temi, pa ga nisam čitao ponovo. U svakom slučaju, još tada sam mislio napisati, a bilo mi lijeno, pa eto zaboravih sljedeće.
Pošto imaš obični vakumski sistem, koji je namjenjen za motore sa karburatorom, mislim da sa njim ne dolazi emulator lambda sonde. Naime ako imaš lambda control system on uzima signal sa lambda sonde i prema njemu poriktava smjesu, dok benzinskom ECU-u šalje signal kao da je sve dobro. Zbog toga, u pravilu LCS ne može negativno utjecati na rad na benzinu. Ako taj tvoj sistem nema ugrađeno nešto takvo, onda benzinski ECU konstantno očitava loše podešenu smjesu, preko lambda sonde i pokušava je korigirati (naravno bezuspješno, jer ne može utjecati na rad plinskog sistema). Zbog toga (kao što sam gore napisao ispod 3000 okretaja auto ti radi sa prebogatom smjesom) ECU stalno pokušava osiromašiti smjesu, pa kada prebaciš na benzin onda uistinu i imaš siromašnu smjesu.
To je jeoš jedna mogućnost (uz sve ono što je elektroničar opisao) :)
Ali za početak treba ustanoviti da li je problem na benzinu ili na plinu, pa za svaki slučaj napraviš standardni test vožnje na benzin.
Dakle, odspojiš akumulator na 30tak sekundi, prebaciš na benzin i pališ na benzin. Onda neko vrijeme voziš na benzin (bez da i u jednom trenutku prebaciš na plin, to je vrlo bitno) i ako se problemi ne pojave onda je sigurno do plina, a ako se pojave onda je nešto kompliciranije, ali bar se zna odakle početi.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

čikaWelja

Post by čikaWelja »

Drugari....RESIO SAM KNEDLU :D u pitanju je bila pumpa za gorivo u rezervoaru!!!!!!!!
pravila je pritisak od jedva dva bara i pri naglom dodavanje gasa taj pritisak treba da poraste a on se smanjivao i to je bio ceo problem,u svakom slucaju hvala na savetima i sugestijama

elektronicar

Post by elektronicar »

padom pritiska goriva u sistemu ulazio si u siromasnu smesu i eto razloga za knedlu :!:

Post Reply