Gasi se u toku voznje 2

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

nikolabg

Gasi se u toku voznje 2

Post by nikolabg »

Pozdrav drugari...

Evo javljam se posle duzeg vremena i moram da vas pohvalim na veoma strucnim i korisnim savetima, a poneki su me bas i nasmejali....
Od kad sam se ozenio ostavio sam lajku koja se inace vodi na mamu u njenim rukama.... i sada imam mnogo problema.... i pored toga sto je crkao motoric za klapnu grejanja, kocioni cilindar na zadnjem levom tocku, a o prepravkama na kolima prilikom parkiranja vezanim za aerodinamiku automobila i da vam ne govorim.... imam problem sa gasenjem motora.... ja cu vam nabrojati stavke koje se desavaju pa ako je neko slucajno imao ovakav problem....

- Vozio preko Pancevackog oko 80 km/h i odjednom dajem gas a auto kao da ga ne prima ja pustim gas, pa opet ...nista .... i klak ...auto se ugasi....ja brzo kvacilo i verglaj....upali se bez problema i ja nastavi da vozim
- Sledeci dan idem skrecem desno saltam u drugu i klak ugasise....ja kvacilo upali iz prve i nastavi da vozim
- Krenem sada nazad vozim 60km/h opet ne prima gas ja brzo u trecu opet gas on nista.....klak i ugasi se...ja kvacilo, na pola kljuca upali i cepaj dalje...
- Krecem da se parkiram stisnem kvacilo da prebacim u rikverc...eto ti opet klak ugasi se.... pa da mi nije prirasla za srce polio bih je i bacio upaljac na nju... :(

Lada je 112 16v 1600, sa plasticnom usisnom, bobinama na svim svecicama, ugradjen plin lovato i nikada nisam imao problema sa njim. Jedno vreme me je zezala pumpa....pa je cak bila napukla i ona sisica na povratnoj grani na koju se stavlja crevo ali sam uspeo da je zalepim......od tada se pumpa malo cuje ali radi..... Doduse primetio sam da mi u zadnje vreme sporije nabija pritisak i da moram malo vise da verglam , cak je jedno vreme i teze palio auto ali zadnjeh par dana nemam problema sa paljenjem...

- Sve ovo mi se desavalo dok vozim na plin
- Na dijagnostiku trebam da odem ovih dana samo dok nadjem vremena
....pa vas molim ako je neko imao nekog iskustva sa slicnim problemom da mi da savet da me ne mantaju automehanicari....
....auto na leru radi super....ekstra vuce...ma pravi zmaj... dok se ne ugasi :cry:

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Gasi se u toku voznje 2

Post by bruyoni »

Da li obrtaji padnu toliko da ne može da održava ler gas ili se jednsotavno motor ugasi? Kada se to dešava, predpostavljam na TNG? Kako sep onaša na benzinu? Koji je TNG ugrađen (sekvent ili venturi)? Da li si probao da očistiš ler motor i klapnu gasa?

nikolabg

Post by nikolabg »

Obrtaji ne padaju , imao sam problem sa ler motoricem i jednom je ciscen i od tada je sve ok sto se tice tog dela, ali to se manifestovalo samo kao menjanje broja obrtaja variranje izmedju 700-1000. Plin je sekvent, nisam testirao da li se gasi na benzinu ali po logici stvari da je do plina ne bi se manifestovalo samo sa iznenadnim gasenjem motora...
Mada primetio sam danas kada sam ga vozio da u trenutku pre nego sto se ugasio(bukvalno 2 sekunde) kao da su se culi neki releji u onom delu gde su osiguraci da nesto prebacuju i onda je auto stao......

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Hmmm......
'Ajde da gađam k'o ćorava koka. Kada resetiraš ecu čuje se škljocanje iz područja između vozača i suvozača. Možda ti ecu gubi kontakt.
Probaj otkačiti akumulator, onda sjedi u kabinu, pa neka ti nektko priključi akumulator dok ti slušaš u kabini. To škljocanje što čuješ je od ecua, ako je to to onda provjeri sve spojeve s masom.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

nikolabg

Post by nikolabg »

Evo danas sam menjao kocioni cilindar na zadnjem levom i stigao sam da skinem i senzor bregaste koji izgleda da je pred riknjavanjem posto ako ga je neko nekada skidao ili zna kako izgleda , jedna unutrasnja povrsina na onoj nazovimo viljusci je ravna a druga je nabubrila i naprsla i jasno se vidi ostecenje(Ispravka, sada sam video kako izgledaju ostali senzori i mislim da mom ipak fali ta sredina i jaga onda nayivam viljuskom....idem do radnje sutra da vidim kako izgleda nov)....to sam uzeo da iskontrolisem jer pokusavam prvo sistemom eliminacije da dodjem do resenja....pa ako bi me neko posavetovao sta radi tacno senzor bregaste, odnosno koja je njegova uloga pa da probam da ukopcam o cemu se radi, jer je definitivno nesto do struje posto auto u trenutku izgubi napon koji dolazi po zici na kojoj postoji samo kada je motor u radu...(to sam zakljucio iz razloga sto mi se svetla na kolima pale 5s nakon sto registruju taj napon, a ona se isklljucuju se zajedno sa autom)

rascho

Post by rascho »

Camshaft Position (CMP) Sensor
The camshaft position sensor (Fig. 1.1-18) located
on the cylinder head plug (Fig. 1.1-19) is Hall-effect
type design.
The camshaft features a special pin. When it pass-
es by the CMP sensor the latter genarates the
«ground» signal (about 0 volts) indicating that the 1st
cylinder is on the compression stroke.
The ECM uses the CMP signal to control sequen-
tial fuel injection according to the cylinder firing order.
If the CMP sensor or its circuits are faulty the ECM
will set a respective DTC and illuminate the MIL to indi-
cate the fault.
CMP Sensor Removal
1. Ignition OFF.
2. Disconnect the CMP sensor electrical connector.
3. Undo the screw holding the CMP sensor to the
cylinder head and remove the sensor.
CMP Sensor Refitting
1. Install the CMP sensor onto the cylinder head.
2. Connect the CMP sensor electrical connector.

bruyoni

Post by bruyoni »

Nov i izgleda kao viljuška s tim što ne treba da bude naprsla i nabubrela.
Proveri i releje dole na kompujteru (otvoriš onu plastiku kod suvozačevih nogu) Takođe probaj da izvedeš kabl za masu direktno do ECU-a nekuda pored creva za grejanje ili pored sajle kvačila pa do akumulatora, en mroa da izgleda lepo čisto da se nekoliko dana vozaš da vidiš dolazi li onda do prekida.

nikolabg

Post by nikolabg »

Bio sam na dijagnostici, tacnije samo sam proverio greske koje je racunar registrovao i sa ovom dijagnostikom koju sam imao registrovane su dve greske, jedna je bila senzor detonacije, a druga je bila nepoznata...obrisali smo obe i u povratku kuci auto je opet poceo da se gasi, tako da ga terem u ponedeljak opet da iscitam greske posto ce onda definitivno novu gresku.
A cim stignem, provericu i masu....

rascho

Post by rascho »

Ne postoji nepoznata greška. Samo ako nisi imao softver za Ladu, onda softver ne zna koja je greška ako je veća od P1000, jer su to greške specifične za svakog proizvođača. Greške sa samim ECUom se nalaze baš iznad P1000. Zapiši broj greške pa ćemo naći koja je.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

posto se radi o istom motoru kao kod mene treba da proveris komplet elektro vod kablova koji idu od ECU do blombina,jer je moguce da izgubi struju zajnicka zica koja ide za sve 4 blombine.Takodje moze da zeza i onaj taster za prebacivanje sa plina na benzin ili plinski kompjuter izgubi struju.Kako se ponasa na benzin kad bi je vozio par dana dali imas isti problem ili ne?

nikolabg

Post by nikolabg »

Evo malo sam ga danas proveravao posto me je iznervirao kada je prilikom saltanja iz prve u drugu skoro ukopao na trenutak a onda nastavio da se krece ali ne zato sto sam mu dodavao gas vec zato sto je imao brzinu na gas nije reagovao, pa se bojim da ce pokidati i kajs i ventile i sve.... U 99% slucajeva se gasi prilikom saltanja iz viseg u nizi stepen prenosa....samo se ugasi.... primetio sam da mi i obrtaji na leru nekad malo luduju.... ali ne kao prvi put pre par godina kada mi je ciscen motoric ler gasa, sada se desi da nekad ne radi kako treba a nekad radi pa ne radi pa radi.... i poludecu....danas sam ga skidao i ne znajuci da je to to....a sutra cu ga oprati celog i proveriti da li ima nedostatke :evil: .....Sutra je kacim na komp da vidim koje je greske stancao pa cu da dostavim i tu nepoznatu....Ljudi mnogo mi je zao ovog auta imnogo ga volim ali pocinje strasno da me nervira

nikolabg

Post by nikolabg »

Evo ih i greske:
Grejanje lambda sonde p0135....ovo mi je prvi put izbacio
Nepoznata greska p0506....na netu sam naso ovo -IDLE Control System, RPM Too Low
Podesavanje kiseonika P0171....
Senzor detonacije P0327....

E sad po ovome kontam da moze biti motoric ili senzor polozaja klapne.... Danas sam skinuo motoric (jer je posle jucerasnjeg delimicnog ciscenja poceo i da mi ga odmah gasi nakon paljenja, a jos uvek variraju obrtaji)i spremam se da ga sutra potopim u ultrazvucnu kadicu....ako nije to onda moze biti senzor protoka vazduha...... moze li jos neko misljenje ???

rascho

Post by rascho »

Evo:

DTC P0135
O2 Sensor 1, Heater Malfunction
Conditions for setting DTC P0135:
- engine is running;
- the ECM calculated temperature of the catalyst is above threshold;
- the ECM calculated resistance of the HO2S 1 heater is above threshold.
MIL (CHECK ENGINE light) illuminates two drive cycles after the DTC is set.

DTC P0171
System Too Lean
Conditions for setting DTC P0171:
- engine is running;
- fuel delivery is controlled in the HO2S 1 closed loop mode (B_LR=«YES»);
- the adaptive learning correction is active (B_LRA=«YES»);
- TRA, DTV or FRA values are above the upper threshold (above 0.45 for TRA and DTV, and above 1.225
for FRA).
MIL (CHECK ENGINE light) illuminates two drive cycles in which the tests failed.

DTC P0327
Knock Sensor, Low Input
Conditions for setting DTC P0327:
- engine speed N40 is above 1800 rpm;
- engine coolant temperature TMOT is above 60°C;
- knock sensor signal amplitude is below threshold.

DTC P0506
IDLE Control System, RPM Too Low
Conditions for setting DTC P0506:
- no DTC P0102, P0103, P0116, P0117, P0118, P0122, P0123, P0443, P1140, P01410, P1425, P1426, P1509,
P1513 or P1514 DTCs is set;
- engine is idling;
- engine coolant temperature (TMOT) is above 84°C;
- engine speed N40 remains below 740 rpm for 3 seconds;
- current correction for MAF at idle (IV) is greater than 10 kg/h for 3 seconds.

Pošto imaš buljuk grešaka ti bi morao napraviti kvalitetnu dijagnostiku da vidiš šta sve ne valja. Lambda senzor i senzor detonacija, skoro sigurno moraš zamijeniti.
Skini onaj dokument koji sam linkao u temi o dijagnostici za Bosch MP7.0 i tamo imaš dijagram dijagnostike za svaku pojedinu grešku (ovaj tekst je kopiran iz tog dokumenta) i tako možeš izolirati točan uzrok problema, a ne trošiti lovu na nasumičnu zamjenu dijelova.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Meni je palio za senzor detonacija kad je zezala bobina. Zameni bre ta dva senzora leptira i ler gasa (meni je za ler gas trajao 6 meseci- toliko o kvalitetu).

bruyoni

Post by bruyoni »

Lambda sonda.
Pošto joj ne radi grajač šalje loše podatke kompijuteru, verovatno je i crkla ali zbog lošeg grejača radi u veoma širokom rasponu pa kompijuter ne pokazuje da je crkla jer zbog sporijeg zagrevanja mu je logična pomerena varijacija podataka. POšto prva lambda daje podatke za štelovanje smeše a oni su loši imaš problem sa detoancijama jer je smeša siromašna što ecu pokušava da kompenzuje (pogledati kompenzaciju goriva, fuel trim) i aktivira senzor pa onda ecu pomeranjem paljenja pokušava da kompenzuje.

Post Reply