Kako prepoznati da li je neispravan protokomer
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Kako prepoznati da li je neispravan protokomer
E ovako,zamenio sam filter vazduha i od tada auto ne prima gas kako treba to se odnosi uglavnom na cetvrtu i petu brzinu,mora bas da se da gas do negde 3000 obrtaja pa da onda koliko toliko povuce.Citajuci malo po internetu simtomi su manje vise takvi da sam posumnjao u protokomer.
"Koji su osnovni simptomi neispravnog protokomera?
benzinski motori: nestabilan prazan hod ili se vozilo gasi na praznom hodu, neprimanje gasa, paljenje sijalice za neispravnost motora, mala snaga motora, problemi posebno u radu dok je motor hladan."
Neko iskvustvo sa protokomerom da li je imao,pa kako ispitati(sem dijagnostike to i ja znam).
"Koji su osnovni simptomi neispravnog protokomera?
benzinski motori: nestabilan prazan hod ili se vozilo gasi na praznom hodu, neprimanje gasa, paljenje sijalice za neispravnost motora, mala snaga motora, problemi posebno u radu dok je motor hladan."
Neko iskvustvo sa protokomerom da li je imao,pa kako ispitati(sem dijagnostike to i ja znam).
Re: Kako prepoznati da li je neispravan protokomer
Da li si ti sve lepo vratio, da ne vuče negde više vazduha? Jesi probao da resetuješ komp? da nije zapamtio rad sa malo vazduha pa brljavi?
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Nakon promene filtera? Kakv si filter stavio da nije neki fuš pa je pregust, ili je stari bio toliko zapunjen da je gušio. I
zvaditi ga pa provozati koji kilometar bez filtera čisto da utvrdiš to.
To se dešava na TNG ili na bezinu, ili na oba? Probaj protokomer očistiti kontakt sprejom.
zvaditi ga pa provozati koji kilometar bez filtera čisto da utvrdiš to.
To se dešava na TNG ili na bezinu, ili na oba? Probaj protokomer očistiti kontakt sprejom.
I na benzin i na gas,cistio sam ali nista.Sto se tice vracanja dva puta sam proverio sve je na mestu, e sad nisam resetovao probat cu to sutra.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Pošto je MAF senzor iza filtera zraka, to znači da falš zrak ne može vući na filteru. Falš zrak je onaj koji uđe iza MAF senzora, pa provjeri da nije negdje popustila šelna.
Pogledaj i onu cijev što ide ispod kućišta filtera do branika, kroz koju uvlači zrak da se nije pomjerila ili ispala iz ležišta kod branika pa ne može dobro povući.
I kao što bruyoni reče probaj bez filtera da vidiš da nije filter problem.
Inače, kako je MAF jako skup, taj dio definitivno ne bih preporučio mijenjati na slijepo, bez dijagnostike. Sa dijagnostikom se to lako utvrdi.
Pogledaj i onu cijev što ide ispod kućišta filtera do branika, kroz koju uvlači zrak da se nije pomjerila ili ispala iz ležišta kod branika pa ne može dobro povući.
I kao što bruyoni reče probaj bez filtera da vidiš da nije filter problem.
Inače, kako je MAF jako skup, taj dio definitivno ne bih preporučio mijenjati na slijepo, bez dijagnostike. Sa dijagnostikom se to lako utvrdi.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
Prvo iskluci zdek(kabel koji povezuje MAF senzor). Ako motor radi ok ,onda je MAF. Ako i dalje imas probleme onda idi kod majstora tada je vec nesto drugo.
E sada ako je do Mafa onda ili novi ili ga ocisti.
Cistiga isklucivo sa (IZOPROPIL-ALHOHOL) ili ima neki sprejovi za Maf. Sa dugim sretstava ne pokusavaj i nikako ne dotaknuj metalne delove na senzora.
I ja sam imao isti problem pre godinu-ipo dana ocistio ,i sada je ok.
E sada Sretno!
E sada ako je do Mafa onda ili novi ili ga ocisti.
Cistiga isklucivo sa (IZOPROPIL-ALHOHOL) ili ima neki sprejovi za Maf. Sa dugim sretstava ne pokusavaj i nikako ne dotaknuj metalne delove na senzora.
I ja sam imao isti problem pre godinu-ipo dana ocistio ,i sada je ok.
E sada Sretno!
Vratio stari filter sve normalno,sada sam opet stavio novi i resetovao pa cu videti. Selna mi je odmah pala na pamet i zategao sam je krvnicki onako za sve pare da iskalim bes(dobro kada nije pukla) ali nije do nje. Za kabl cu da proverim. Cev valjda nije jer sam skidao celo kuciste i ne mogu je izvuci uopste uhvatili oni zupci i ne pustaju. Zna da je skup oko 60eura. Videt cu sta ce biti.
-
rascho
Stani. Obustavi. Ništa ne diraj. Miči ruke s toga. Ne diraj MAF senzor. 
Sada sam se sjetio pa ti imaš obični vakumski sustav na autu. Kada zamijeniš filter mijenja se i podtlak u grani jer filter ima bolji protok zraka od staroga, pa je podtlak manji, samim tim vuče manje plina u istom režimu rada.
Vjerojatno samo treba ponovo podesti plin. Ako znaš sam onda to napravi, a ako ne znaš odi do onoga tko ti to podešava.
Sada sam se sjetio pa ti imaš obični vakumski sustav na autu. Kada zamijeniš filter mijenja se i podtlak u grani jer filter ima bolji protok zraka od staroga, pa je podtlak manji, samim tim vuče manje plina u istom režimu rada.
Vjerojatno samo treba ponovo podesti plin. Ako znaš sam onda to napravi, a ako ne znaš odi do onoga tko ti to podešava.
-
rascho
E da, sa običnim vakumskim sustavom ni za živu glavu ne vozi bez filtera jer će da bude jadan glasan BUUUUMMMMM.
Ali on radi isto i na benzin,zato sumnjam na protokomer
. Nego ima li neki drugi recimo vakum ili nesto slicno sto utice na vazduh,protok ili tako nesto slicno,sem protokomera to znam!? 
-
rascho
Jesi li odspajao akumulator prije testa na benzin? Ako nisi onda ti taj rezultata nije pouzdan.
Druga stvar je, kako i sam kažeš, ako vratiš stari filter sve je u redu. MAF senzor bi jednako griješio i sa starim i sa novim filterom. Dakle najveća vjerojatnost je da je problem u onome što se razlikuje kada auto dobro radi i kada radi loše, a to je filter. A objasnio sam ti da filter igra bitnu ulogu u radu vakumskog plinskog sustava. Ti uvijek moraš uzeti u obzir da imaš neadekvatan plinski sustav za svoj auto i o tome voditi računa kada analiziraš neki problem.
Druga stvar je, kako i sam kažeš, ako vratiš stari filter sve je u redu. MAF senzor bi jednako griješio i sa starim i sa novim filterom. Dakle najveća vjerojatnost je da je problem u onome što se razlikuje kada auto dobro radi i kada radi loše, a to je filter. A objasnio sam ti da filter igra bitnu ulogu u radu vakumskog plinskog sustava. Ti uvijek moraš uzeti u obzir da imaš neadekvatan plinski sustav za svoj auto i o tome voditi računa kada analiziraš neki problem.
Da jesam resetovao,za plin znam,mada sve mi je to cudno,kao i ceo auto. Videt cu sta dalje ciniti ali sam sve blizi prodaji s..nja pa neka se neko drugi macuje sa autom.
- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
Zdravo, moj protokomer je vec gotov.Moracu da ga smenim.Nasaosm dobru ponudu za njega od brenda BREMI(Bremi 30055 ).to je nivna preporuga za lada 110 1.5 16v.
Kada sam proverio da, taj model (Bremi 30055) je za HYUNDAI ACCENT 2000-2005g.Neznam dali ce da radi ok. na ladi.
Kada sam proverio da, taj model (Bremi 30055) je za HYUNDAI ACCENT 2000-2005g.Neznam dali ce da radi ok. na ladi.

hoce, vecina protokomer je univerzalna za vise vozila. bitnije je da postoje sitne razlike zbog varijante sofvera to odredjuje broj na protokomeru...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Treba proveriti, ima u ovoj temi tablica sa kompatibilnošću protokomera i tipova ECU-a