Skidanje volana - ili besposlen pop i jariće krsti

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Skidanje volana - ili besposlen pop i jariće krsti

Post by rascho »

Danas sam nadobudno išao napraviti ovo.
Zašto? Zato što sam dobio tu okruglu pločicu (prva slika ili ovdje) džaba od svog Rusa, sa zadnjom narudžbom. Na slikama izgleda lako pa reko' hajd' da ubijem vrijeme. I bogami sam ubio i vrijeme i leđa.
Kao prvo neki genijalac u Rusiji se sjetio staviti šarafe sa okruglom glavom. Prema uputstvima to se treba kuckati šarafcigerom tangencijalno pa kao odvrne se. I kuco ja i lupo i vukao kliještima i kleo sve rusko, ali ništa nije pomoglo. Onda sam slučajno skužio da moje inchne gedore, koje nikada u životu nisam koristio mogu pomoći. Naime gedora 3/8 incha lijepo paše na taj šaraf, samo se zakuca čekićem i uhvati ga, pa se onda može odviti bez puno muke. Inače probao sam sa 9tkom i 10tkom (milimetarskom) i 10tka je prevelika, kada se nabije samo se ona vrti, dok je 9tka premala, ne može se nabiti, tako da eto ako nekome to zatreba da zna 3/8 incha se nabije bez problema i onda se šaraf lako vrti. Naravno kada budem vraćao to ići će normalni šarafi sa šesterokutom glavom (ključ 10 najčešći na Ladi). Druga stvar što me je dobrano namučila je spoj šipke volana i letve. Po uputstvima se jednostavno odvrne šaraf sa ključem trinaest i to lako ide, ali naravno u praksi to nije tako. Naime nazubljena šipka na letvi volana na koju se nabija šipka od volana (vidi se na prvom linku, to je taj mali dio koji se treba rastaviti da bi se ubacila podloška) ima jedan ravni dio, koji mora doći ispod spomenutog šarafa, ali na vrhu tog ravnog dijela nema. Tako da, ako je šaraf bio jako stegnut i malo defornimao taj setzni dio, on ne želi preći preko tog vrha i onda izgleda kao da nešto zapne. I s tim sam ze zajebavao sat vremena. Samo treba uzeti neki klin i nabiti u rascijep kojega steže šaraf (naravno nakon što je šaraf izvađen) i onda će se taj rascijep raširiti, pa ide preko vrha.
Toliko me je to namučilo danas da nisam uspio vratiti volan nazad, pa ću to sutra.
E da, nemojte me pitati čemu služi ona pločica, jer nisam baš najbolje skužio (ako netko skuži neka napiše, navodno sprečava neko lupkanje, ali nisam skužio kakvo), samo sam bio besposlen i imao sam tu pločicu džaba :)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: Skidanje volana - ili besposlen pop i jariće krsti

Post by bruyoni »

hahaha pa to je i posao tom šrafu, da se što teže skine. Sigurnosna mera ako ti neko obije auto da ne može lako skinuti stub volana i staviti neki koji nije blokiran ključem, sad što se brava može slomiti jačim trzajem... :D
Ako sam dobro shvatio ta tanjirasta opruga služi da ukloni klaparanje koje se javlja kada se ide po džombama.

rascho

Post by rascho »

Najsigurnija mjera protiv krađe je Ladin znak na autu, bar tu kod nas :)
A taj šaraf je bogami obavio dobar poso, bar kod mene :lol:

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

to si tkzv"srafovi sa kidajucom glavom" naime imaju ini normalnu sestougaonu glavu koja je nakacena odmah iznad ove sa kojom si se mucio i otkine se kada se sraf zategne do kraja. skida se ili sekacem ili navarivanjem matice na isti . a takvi postoje na svim kolima(evropski, japanski, itd) a moze se skinuti i tako kao sto si ti naveo....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho

Post by rascho »

Danas sam montirao volan nazad i primjetio sam da više nema lufta kada se malo cima volan lijevo desno u mjestu, tako da izgleda ima neki efekt.

Post Reply