Problem sa gasom

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Tole
Automobil: Lada

Problem sa gasom

Post by Tole »

Posto sam vlasnik lade 111 1.5 16v tek kratko vreme nemam bas iskustva sa njima. Elem moj problem je sledeci: Motor na leru radi normalno, medjutim kad krenem sve je u redu do nekih cirka 2000+ obrtaja posle mi se motor jednostavno ugusi dok mu ne promenim polozaj papucice gasa a tada neverovatno trgne. A u toku voznje mi se to nekada desi i na 1500 obrtaja. Jos uvek nisam nista dirao na njoj posto su saveti majstora bili veoma razliciti (pa cak su stigli i do komentara da ti je auto konj jedan metek bi zavrsio posao). Cisto sumnjam da nema leka samo bi voleo da znam neki redosled u trazenju kvara. Unapred hvala za svaki savet :angry

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Problem sa gasom

Post by rascho »

Reci ti tim majstorima da su konji korisniji od njih i da ne omalovažavaju konje :)
BTW ako se problem lako reproducira, pravi majstor priključi dijagnostiku, sjedne s tobom u auto i snima šta se dogodi u trenutku problema pa zaključi na osnovu toga, a konji pričaju o ubijanju konja.

Inače ovo je premalo informacija da bismo počeli pogađati. Ako se motor uguši to znači da mu fali benzina. To može biti zbog neke mehaničke prepreke (npr zaštopanost injektora ili bilo kojeg dovodnog voda), ali sumnjam da je to jer onda ne bi povukao kada mu daš jači gas. Ovako više zvuči da je problem negdje sa elektronikom (što bi se reklo sa strujom). Može biti loš TPS senzor (senzor klapne gasas), možda problem sa MAF senzorom (senzor protoka zraka), ali opet mislim da bi se to manifestiralo na drugačiji način, pa se ne bih baš kladio na MAF. Problemi sa sustavom paljenja se više manifestiraju kao trzanje, a ne gao gušenje, pa bih i to isključio ako ti ne trza.
BTW je li upalio check engine? Čak i ako nije očitavanja grešaka može dati neke greške koje ne pale check engine, a koje mogu ukazati na rješenje problema.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Tole

Post by Tole »

sta mu dodje chek engin i gde se to nalazi?

Boki78

Post by Boki78 »

Check engine lampica ukazuje na problem u radu motora. Nadji krstenog mehanicara, neka je prikopca na dijagnostiku pa kreni odatle ...

rascho

Post by rascho »

Tole wrote:sta mu dodje chek engin i gde se to nalazi?
Ravno ispred tebe. Kada daš kontakt, trebao bi se upaliti i check engine, narančasta lampica u obliku bloka motora, i ako je sve dobro on se ugasi kada se auto upali. Ako on ostane goriti to ukazuje na zapisanu grešku.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

tps senzor ili kablovi i svećice.

što se majstora tiče slažem se sa Rašom

Tole

Post by Tole »

Sada mogu i tacnije da opisem kvar. Sija mi check engine i kad se motor upali a kada mu u mestu dam gas varira izmedju 1500 i 2500 obrtaja. Nadam se da ce neko prepoznati kvar posto najblizi servis sa kompjuterskom dijagnostikom mi je udaljen cirka 50km.

bruyoni

Post by bruyoni »

Bez očitavanja greške ništa ne vredi.
A što se servisa tiče, nisam znao da od Petrovca do NS ima 50km.

Tole

Post by Tole »

Nema do NS ali gledajuci na sajtu koliko vidim spominje se samo servis na ceneju da ima dijagnostiku a to je malo dalje ( a i napisao sam cirka :D ).

bruyoni

Post by bruyoni »

Dalje, ali preko Irmova ne značajno.
Ne znam na kom ste sajtu gledali ali DDM Company u Novom Sadu i dalje ima dijagnostiku za Ladu

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

svaki krsten servis sa dijagnostikom za evropska vozila moze da ocita ladu...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Tole

Post by Tole »

Pa gledao sam ovde viewtopic.php?f=26&t=669 i poprilicno sam siguran da se dijagnostika ne spominje za taj servis. Doduse nije ni cenej preko sveta mada sam mislio nesto i sam da naucim oko mog auta. Nista moracu ipak da se drzim devize plati pa mlati. A sto se tice krstenih servisa u Petrovceou toga nema ili su nekrsteni majstori ili imaju nekrsteni cenovnik :D

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ocitavanje greske i njihovo odstampavanje mogu da budu do 20 evra max. ostalo onda mozes sam ali samo je pitanje ako hoces nesto da popravis za saku kikirikija to nece ici nikako...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Tole

Post by Tole »

Tacnije 1800 dinara mi traze za dijagnostiku mene vise zanima dali oni i saopste konkretno sta je neispravno. Jer oni kada mi ture neki grafikon meni kao laiku to ne govori puno. Nego ono: Druze riknula ti stelbrcna kod blajbingera sa cincilatorom. To zameni i miran si.

rascho

Post by rascho »

Mozes ti puno toga sam nauciti. Ja sam sve sam naucio, ali ucim (intenzivno) jos od 2008 (tada sam napravio kucu i ostao bez para) pa me jos neke stvari iznenade.
Inace variranje okretaja moze biti i fals zrak, ali jos uvijek moze biti i tps. Ako imas nekoga s ladom probaj staviti njegov tps pa vidi da li se ista popravilo.

Post Reply